6 Οκτωβρίου 2011

Λαός ενωμένος, ποτέ ηττημένος

...Μόλις απέδωσα στην ελληνικήν ένα από τα κεντρικά συνθήματα που ακούγονται στο παρακάτω βίντεο

Προσέξατε, πως η αστυνομία τσιμπά έναν έναν τους διαδηλωτές και οι υπόλοιποι δεν πολυαντιδρούν? Δεν ξέρω πως ερμηνεύεται αυτό..αν δηλαδή οι διαδηλωτές που φωνάζουν συνεχώς "αυτή είναι μία ειρηνική διαδήλωση" προσπαθούν να μην δώσουν αφορμή για καταστολή ή αν φοβούνται γενικά την αμερικάνικη αστυνομία η οποία έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν διστάζει να τραβήξει όπλο και να πυροβολήσει στο ψαχνό..Επίσης παρατηρήστε ότι δεν υπάρχουν ΜΑΤ και ότι οι αστυνομικοί είναι χωρίς γκλοπ και ασπίδες.

Λοιπόν, εν τάχη τα γεγονότα, για όποιον δεν γνωρίζει τι έχει γίνει. Μία ομάδα ανθρώπων, αρκετοί σε αριθμό αρχικά, ξεκίνησαν την καμπάνια "καταλαμβάνουμε την Wall street" και προχώρησαν σε διαμαρτυρία, καταλαμβάνοντας τη γέφυρα του Brooklyn. 

Οι ίδιοι λένε ότι υπερασπίζονται το 99% των πολιτών οι οποίοι πλήττονται από το 1% που είναι πλουσιότερο. Κυρίως νεαροί σε ηλικία, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα τα οποία αφορούσαν μια πληθώρα προβλημάτων, από το κακό και άδικο σύστημα υγείας, τους πολέμους που κάνει η χώρα τους, μέχρι και την θανατική καταδίκη (η οποία μετρά άλλο ένα θύμα, απ΄ότι φαίνεται αθώο ως προς το έγκλημα που του χρέωσαν, μιας και τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή και πολλοί κάνουν λόγω για καταδίκη βασισμένη σε ρατσιστικά κριτήρια. Για τον Troy Davis εδώ. Για την ιστορία, κατηγορήθηκε για τη δολοφονία αστυνομικού και εκτελέστηκε με ένεση. Το ζήτημα της θανατικής ποινής είναι ένα από τα καυτά ζητήματα στην Αμερική γύρω από τα οποία γίνονται πολύ έντονες συζητήσεις. Υπάρχουν δύο πολύ καλές ταινίες που ασχολούνται με αυτό: Dead man walking και The life of David Gale)

Μετά από αυτήν την παρένθεση, πάμε πάλι πίσω στις διαδηλώσεις. 
Αρκετοί από τους διαδηλωτές φαίνονται πιο ενημερωμένοι. Διαβάζω εδώ, σε παλαιότερο άρθρο του BBC αλλά και αλλού, δηλώσεις ορισμένων που μιλούν όχι μόνο εναντίον της Wall Street, αλλά και των εταιριών πετρελαίου και λοιπών πλουτοκρατών (όπως θα λέγαμε εμείς στα ξύλινα). 
Τα πράγματα στην Αμερική, για τον απλό κόσμο δεν είναι καθόλου καλά. Ανεργία, φτώχεια, ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος, ένα σύστημα υγείας που αποκλείει πολύ κόσμο, ανασφάλιστοι κτλ. Ο λαός, κυρίως μετά το 2008 βλέπει τη ζωή του καθημερινά να χειροτερεύει (όπως ακριβώς και στη χώρα μας). Η κρίση είναι συστημική και παγκόσμια. Και πλέον φαίνεται σιγά σιγά να καταλαβαίνει την παραμύθα που του πούλησαν με τον Ομπάμα, τον πρώτο μαύρο πρόεδρο, τον ευθυτενή νέο φέρελπι άντρα με το συμπαθητικό προφίλ (Yes we can). 

Το κίνημα "καταλαμβάνουμε τη Wall Street" έχει και σελίδα, από εκεί βρήκα αυτό:

Είδατε τι όμορφα που διαδηλώνουν? Δεν κλείνουν και το δρόμο..(να θυμίσουμε κάπου εδώ ότι για να διαδηλώσεις στην Αμερική χρειάζεσαι ειδική άδεια γιατί αν δεν την εξασφαλίσεις ακολουθεί καταστολή με δικαιολογία την παρακώλυση συγκοινωνιών και της κατάληψης χώρου άνευ αιτίας. Αυτά δεν ονειρεύονται και ορισμένοι για την Ελλάδα? Δεν έχει πέσει τόσες φορές το θέμα επί τάπητος με αφορμή τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας?

Η αλήθεια είναι ότι έγιναν μπόλικες συλλήψεις και η αστυνομία έδειξε και εκεί το φιλολαϊκό της πρόσωπο, κάτι που φαίνεται και εδώ:

Υπάρχουν ένα σωρό βίντεο, όρεξη να έχει κανείς να τα δει. Σε αυτό που έβαλα, γίνεται και μια  κριτική για την ελλειπή κάλυψη των γεγονότων από τα αστικά μίντια καθώς επίσης αναφέρεται ότι αυτά έχουν χάσει την αξιοπιστία τους εδώ και καιρό, με τον τρόπο που κάλυπταν τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Το βίντεο καταλήγει λέγοντας ότι σήμερα οι διαδηλωτές θα κατευθυνθούν προς την Ουάσινγκτον και θα παραμείνουν εκεί.

Κινητοποιήσεις γίνονται και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ (δείτε και προηγούμενη ανάρτηση από άρθρο του ριζοσπάστη) στις οποίες συμμετέχουν συνδικάτα, φοιτητές κτλ. Θυμηθείτε επίσης και άλλες κινητοποιήσεις που έγιναν πριν μερικούς μήνες και ήταν πολύ μαζικές.
Φυσικά το κίνημα στην Αμερική είναι πολύ πίσω, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της αγανάκτησης (όπου δεν υπάρχει σοβαρό και ισχυρό ΚΚ, αυτό είναι γεγονός). Αλλά εγώ προσωπικά βρίσκω αρκετά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι ανά τον κόσμο, φαίνεται να συνειδητοποιούν σιγά σιγά, έστω και με δειλά βήματα, ότι δέχονται επίθεση (μπορεί προς το παρόν να μην ξέρουν προς τα που να στρέψουν την οργή τους ή τι ακριβώς φταίει) και ότι πρέπει να αντιδράσουν!

12 σχόλια:

  1. Είναι καλά βήματα αυτά... αλλά όπως λες ακόμα στην αρχή. Το γεγονός ότι οι μπάτσοι έχουν τέτοιο στυλ στην αμερική δεν με προκαλεί απορία.

    Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε τρομερες κοινωνικές εντάσεις αλλά και όταν ζορίζουν τα πράγματα η αμερικάνικη εμπειρία είναι να κατεβαίνει στο δρόμο η... εθνοφρουρά. Η τελευταία είναι στρατιωτική δύναμη, που αποτελεί και τις ένοπλες δυνάμεις της κάθε πολιτείας.

    Το καλό είναι ότι συμμετάσχουν συνδικάτα που έχουν διαρήξει σχέσεις με την εργοδοτική AFL/CIO. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί θα οριμάσει και η ανάγκη ενός ΚΚ. Το κακό είναι ότι το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα δεν έχει επαφές με το παρελθόν και την εμπειρία πια και είμαστε σε μια φάση που αποκτιέται πάλι εμπειρία από το μηδέν και αυτό θα έχει και τη δοακιμασία λανθασμένων δρόμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α και για το ζήτημα του να πάρεις άδεια για τη διαδήλωση διάβαζα ότι οι άδειες για τις διαδηλώσεις είχαν αιτηθεί ...ένα χρόνο πριν!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλύτερα να φωνάζουν κατά των εταιριών και της Wall Street παρά να μουτζώνουν και να λένε τις παπαριές των αγανακτισμένων. Γενικά σε επίπεδο συνειδητοποίησης ο ωμός και απροκάλυπτος κεφαλαιοκρατισμός των ΗΠΑ μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στο κίνημα μέσα από την διαδικασία των αλλεπάληλων κρίσεων.

    Τρολλετάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. G ετσι ακριβως!

    Τρολλεταριε, αν κανεις αρκετο ψαξιμο θα δεις οτι αρκετοι απο αυτους λενε και σωστα πραγματα. Δες και το αρθρο του ριζοσπαστη. Υπαρχουν μεχρι και συνθηματα κατα του συστηματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟ στυλ της διαδήλωσης τους περιέχει μια ισχυρή δόση... γκαντισμού! Ίσως βέβαια να πάιζει ρόλο και το ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί ενίοτε και τα όπλα της. Από την άλλη είναι και η έλλειψη εμπειρίας. Εδώ αυτοί οι μπάτσοι θα είαν φάει και μερικές ψιλές. :Ρ
    Γενικα΄συμφωνώ με τον bookhunter. Ίδωμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ^^ και εγω αυτο πιστευω για το πρωτο που λες(αν και δεν μπορω να ειμαι και σιγουρη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Το κακό είναι ότι το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα δεν έχει επαφές με το παρελθόν και την εμπειρία πια και είμαστε σε μια φάση που αποκτιέται πάλι εμπειρία από το μηδέν και αυτό θα έχει και τη δοακιμασία λανθασμένων δρόμων."

    Αυτό που λες είναι απόλυτα σωστό και εξηγεί και το γεγονός των πολύ ανώριμων μέχρι τώρα λαικών αντιδράσεων. Είναι πολύ σημαντική και καθοριστική η ύπαρξη ΚΚ αλλά το μεγάλο πισωγύρισμα του εργατικού κινήματος, δημιούργησε χάσμα ανάμεσα στην μέχρι τότε (δηλαδή πριν το 89) εμπειρία και στους σημερινούς αγώνες. Το ζητούμενο είναι το κάθε ΚΚ να συμβάλει σήμερα ώστε να μην χρειαστεί να διανύσουμε πάλι 40 χρόνια για να συνειδητοποιήσει ο εργαζόμενος ότι εχθρός του είναι το κράτος και το κεφάλαιο και όχι οι οι μάγισσες, εβραίοι και τα γκολντεν μπόις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το θέμα είναι ότι τα περισσότερα από τα διασωθέντα ΚΚ, διατηρούν οπορτουνιστική γραμμή- ειδικά στην Ευρώπη, ή πολλά λάθη από την προ 91 δράση τους. Οπότε αντικειμενικά η ανασύνταξη θα είναι πολύ δύσκολη, ειδικά αν σκεφτούμε και την παρέμβαση των αστών και τη διάχυτη κυρίαρχη ιδεολογία. Πάντως η κρίση είναι ευκαιρία και όσοι έχουν λυμένα τα ιδεολογικά θέμτα σε μεγάλο βαθμό πρεπει να το εκμεταλευτούν, αν και πιστευώ ότι η ανασύνταξη του κομ. κινήματος ίσως θέλει ένα ηλεκτροσοκ. Η κατάσταση είναι όπως μετά από την προδοσία της σοσιαλδημοκρατίας το 14 αλλά η λάμψη του κόκκινου οκτώβρη έφθανε τότε για να ανασυνταχθεί το επαναστατικό κίνημα. Σήμερα όλη η επαναφορά ιδεολογικά όλων των μικροαστικών τάσεων από το 19ο αιώνα μόνο τυχαία δεν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ..και οι εκδηλώσεις αυτές ως εκδηλώσεις εντυπωσιασμού, δεν ειναι τυχαίες.
    όπως λέει και ο bookhunter δεν ειναι τυχαία η επαναφορά των μικροαστικών ιδεολογηματων του 19ου αιώνα.
    Δεν υπάρχει κίνημα στις ΗΠΑ στα εργοστάσια , στους χώρους δουλειάς, και ότι υπάρχει κινείται πάνω στο συντεχνιασμό και στο μικροαστισμό.

    Το ΚΚ,ΗΠΑ όπως είδαμε την κριτικη του "Ρ" και τις θέσεις του, ειναι ξεπουλημενο.

    Η δημιουργία νεου ΚΚ μέσα από τη δράση στις μεγαλες βιομηχανιες και τους χώρους δουλειας επιβαλλεται.
    Άμεσα όμως προοπτικη τέτοια δεν υπάρχει ως φαινεται.
    Εξαλου ειναι τέτοια η δράση των μυστικών υπηρεσιων εκεί που διαβρωνουν τα πάντα.

    Μία Λύση είναι να αφαιρεθεί από τις ΗΠΑ η δυνατότητα της ληστείας των άλλων λαών.

    Ο Λιγκατσόφ ειχε πει (το είχα διαβασει κάποτε στο "Ρ" στα μέσα της 10ετίας του 90) μετά τις ανατροπές ότι:
    μέσα στα επόμενα χρόνια αν δεν ανατρεπόταν η ΕΣΣΔ θα αφαιρουσαμε την δυνατοτητα των ΗΠΑ να συνεχιζουν να αναπτύσσονται μέσα από την ληστεία των αναπτυσσόμενων χωρών και η κατάρρευση τους ηταν βέβαιη !!!.

    Νέα ΔΙΕΘΝΗΣ λοιπόν!! να συνεχιστεί με νέους όρους με συμμετοχη όλων των Κ.Κομματων. ενιαία καθοδηγηση, γραμμή πάλης και ανατροπής στις χώρες της ευρώπης της Ασιας και της Ν . Αμερικής.
    Οι ιμπεριαλιστές αν ειχαν τωρα να αντιμετωπίσουν πολλά κινήματα δεν θα αντεχαν εν μέσω κρίσης τους, το κύμα θα εξαπλωνόταν.
    Τωρα ειναι καιρός για την αναγεννηση της 3ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ.
    σκεφτείτε μια αλλαγή ή επαναστατική γραμμή στο Κ.Κ.Κίνας τη ζημιά που θα πάθαινε ο Ιμπεριαλισμός. θα καταρρεύσουν όλοι τους !!!
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρήστο πιο πιθανό είναι να γίνει το πασοκ μ-λ κόμμα παρά να πάρει επαναστατική γραμμή το ΚΚΚ. Αν περιμένουμε αυτό, κούνια που μας κούναγε.

    Γιώργο το ηλεχτροσόκ σήμερα ίσως το δώσει η εργατική τάξη της Ελλάδας και το Κομμουνιστικό Κόμμα της. Το βλέπω ως την πιο πιθανή θετική εξέλιξη. Το φαντάζεστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ε κάτι τέτοιο σκεφτόμουν και εγώ σαν ηλεκτροσοκ. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και θα πρέπει να ακολουθήσει ένα γεγονός σε κάποια μεγαλύτερη. Πχ μου έρχεται στο μυαλό τώρα το γεγονός της εξέγερσης στη Τυνησία παρόλα αυτά που το συνοδεύουν, εννοώ το ρόλο ξένων δυνάμεων και ντόπιων αστικών. Παρά λοιπόν τα γεγονότα στην Τυνησία περισσότερο αίσθηση έκαναν τα αντίστοιχα στην Αίγυπτο. Βέβαια για το κομμουνιστικό κίνημα μπορεί να αρκούσε "μια ελλάδα"...

    Χρήστο- καλά στο ΚΚΚ, η κατάσταση είναι πλήρως διαβρωμένη, δεν υπάρχουν ελπίδες, δυστυχώς, η "αριστερή" του κλίκα είναι σοσιαλδημοκρατική και η δεξιά μάλλον φιλελέυθερη, ίσως κεντρώα για τα δικά μας δεδομένα, καταλαβαίνεις. ίσως να υπάρχουν μερικοί σκόρπιοι τίμιοι κομμουνιστές, αλλά σταγόνα στον ωκεανό θα είναι. Είναι πολύ χειρότερα η κατάσταση από το ΚΚΣΕ, της εποχής της περεστροικα, που υπήρχε κομμουνιστική τάση στο κόμμα, μειοψηφούσα αλλά έδωσε μάχες και τελικά έχει σημερα σχηματοποιηθεί στο ΚΕΚΡ, που έχει μια επαναστατική-μαρξιστική αντίληψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ...Ο Τσε τοτε με τους πυραυλους ειχε προτείνει όπως λέγεται να μην κάνουν πίσω!!!.....

    αυτο εχω να πω για τις ΗΠΑ. ΜΌΝΟ !!

    Ποιά εργατικη ταξη !! οι αμερικανοι δεν γινονται επαναστατες, αμα πεινασουν ο ενας θα σκοτωνει τον αλλον.!!
    και ολους μαζι η εθνοφυλακη.

    εδω όποτε πήγε να γινει κατι (Σικαγο 1882, αντιπολεμικο κίνημα 1960-70) τους καθαρισαν στεγνα..!!
    για αυτο σας λέω.

    απο εκει δεν περιμενω εγω τίποτα. από τον υπόλοιπο κόσμο ναι.
    Η Κίνα φαινεται να "ευημερει" φιλε μπουκχαντερ, αλλά η κριση την πλησιαζει..!!

    το "μπουκωμα" του κινεζικου καπιταλισμού ειναι κοντα.. και η κριση εκει... δεν θαναι σαν τις άλλες..
    το ΚΚΚ δεν ξερουμε αν έχει η οχι μέσα του επαναστατικη ομάδα. Και αν εχει αυτη δεν θα φαινοταν σιγουρα.

    Εγω πιστευω οτι οι εξελίξεις στην ευρωζωνη θα εχουν ως αποτέλεσμα την μεταφορα της κρισης στη Γερμανια και η Κινα μετα θα ειναι πολύ κοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.