6 Οκτωβρίου 2011

Νιγηρία: Η Shell πλήρωνε το στρατό για να καταπνίγει τις αντιδρασεις

Πως καθρεφτίζεται το "ανθρώπινο" πρόσωπο του καπιταλισμού στη δράση της Shell :lol:

 Νιγηρία: Η Shell πλήρωνε το στρατό για να καταπνίγει τις αντιδράσεις

Απόρρητα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν την εμπλοκή της εταιρείας


Μυστικά έγγραφα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990 αποκαλύπτουν ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell συνεργαζόταν συστηματικά με τον στρατό της Νιγηρίας για να καταπνίγει τις αντιδράσεις των πολιτών της χώρας, αλλά και ακτιβιστών ενάντια στις δραστηριότητες της εταιρίας.

Αν και η Shell ποτέ δεν αρνήθηκε ότι οι εργασίες άντλησης πετρελαίου στο δέλτα του ποταμού Νίγηρα προκάλεσαν σημαντική περιβαλλοντική μόλυνση, μέχρι τώρα αρνούνταν πεισματικά ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρόλα αυτά, απόρρητα υπομνήματα, φαξ, καταθέσεις μαρτύρων και άλλα έγγραφα δείχνουν ότι η εταιρία πλήρωνε τακτικά τον στρατό ώστε να σταματάει ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στην μόλυνση, πραγματοποιώντας ακόμη και επιδρομές σε χωριά των οποίων οι κάτοικοι υπήρχαν υποψίες ότι αντιτίθενται στα σχέδια της Shell.

Σύμφωνα με ακτιβιστές της φυλής Ογκόνι, η οποία ζει στο δέλτα του Νίγηρα, αρκετές χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν κατά τη δεκαετία του 1990 και πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή εξαιτίας του κύματος τρομοκρατίας που επικράτησε.

Το 2009, κατά τη διάρκεια της δίκης που έγινε σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο, αυτά τα στοιχεία δεν βγήκαν στο φως. Η Shell είχε κατηγορηθεί ότι συνεργάστηκε με τη νιγηριανή κυβέρνηση στην εκτέλεση του συγγραφέα Κεν Σάρο - Σίουα, το 1995, και άλλων ηγετών της φυλής Ογκόνι. Αντιθέτως, η Shell πλήρωσε 15,5 εκατομμύρια δολάρια στις οκτώ πληγείσες οικογένειες στο πλαίσιο συμβιβασμού.

Ανάμεσα στα ντοκουμέντα που βγήκαν στη δημοσιότητα ήταν και μια επιστολή του 1994 σύμφωνα με την οποία η Shell συμφωνούσε να πληρώσει μία μονάδα του νιγηριανού στρατού για να ανακτήσει ένα φορτηγό της εταιρίας, ενέργεια που κόστισε τη ζωή σε ένα μέλος της φυλής Ογκόνι και άφησε άλλα δύο τραυματισμένα.

Η Shell δήλωσε ότι έδωσε αυτά τα χρήματα «σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και παροχής θετικού κινήτρου για μελλοντικές αναθέσεις αποστολών».

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=423176  (sorry boys and girls )

9 σχόλια:

  1. με αρέσει που για κάθε περιστατικό διαφθωράς φταίει το καπιταλιστικό σύστημα, για την διαφθωρά στην ΕΣΣΔ δηλαδή γιατί δεν έφταιγε το σοσιαλιστικό σύστημα σύντροφέ; Μήπως γιατί είσαι φουλ κολλημένος και λες ότι σε άρεσει;
    FreeSpirit

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενω εσυ εισαι free spirit και δεν λες ο,τι σου αρεσει..
    για πες μας λοιπον τις πταιει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αγαπητέ Free spirit...

    Ο σοσιαλισμός είναι μεταβατική μορφή κοινωνίας, σε αυτή δηαλδή υπάρχουν τόσο κομμουνιστικά χαρακτηριστικά όσο και εμπορευματικά. όσο τα τελευταία δεν πολεμούνται αναπαράγουν φαινόμενα του σημερινού μας κόσμου και φτάνουν στο σημείο να απιτήσουν και την παλινόρθωση του παλιού. Αυτό συνέβει στην ΕΣΣΔ. από το 1956, άρχισε να μαλακώνει η επίθεση στο παλιό και ειδικά μετά το 1965 να ενιχύεται κιόλας, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα και την αναπαραγωγή ευρύτατων φαινομένων διαφθοράς. Αν κατέχεις τα αγγλικά σου προτείνω να διαβάσεις και αυτό το βιβλίο: http://uploading.com/files/m7mcc35e/socialism_betrayed.pdf/ θα το βρεις πολύ ενδαιφέρον για τα θέματα της διαφθοράς στην ΕΣΣΔ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας ξεκινήσουμε απο κάτι απλό ... με τον απο-κολλημένο φίλο. [Απλό Book .. ;-)]

    Για την διαφθορά, φταίει ή δεν φταίει το κίνητρο του κέρδους ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Ε;

    ΚΑΚΟ ΑΥΤΟ ΦΙΛΕ BOOKHUNTER.

    ΚΑΙ ΦΙΛΕ FREE SPIRIT ΣΤΗΝ ΕΣΣΔ ΥΠΗΡΞΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.
    ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΙΦΘΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΣΗΜΕΡΑ.

    ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΠΕΙ Η ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΣΟΒΙΤΕΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΕΠΕΧΘΕΙΣ ΟΡΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΥΤΗ. ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ.

    ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ.

    ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΕΝ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1991.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο καθένας με τα κολλήματά του.
    Δείτε λοιπόν -αν δεν έχετε δει- κι αυτό το ντοκιμαντέρ του Αυγερόπουλου για την Νιγηρία.
    http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2006-2007/89-delta-oils-dirty-business

    ...και μετά ακούστε κι αυτό το τραγουδάκι, γιατί δεν είναι -δεν μπορεί να είναι- όλα σε αυτό τον κόσμο άσχημα:
    http://www.youtube.com/watch?v=kFUv5Ackpro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θερσίτη-δυστυχως είναι μόνο στα Αγγλικά, μερικά βασικά συμπεράσματα των συγγραφέων εδώ στα ελληνικά: http://www.kke.gr/images/stories/komep/2007_06/07_2iOIKONOMIA_SEL_87-117.pdf
    Πάντως αν και εν μέρει έχεις δίκιο δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα... Βασικά διαφθορά υπάρχει όταν υπάρχει σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου. Στην ΕΣΣΔ, αυτό αναπτύχθηκε όταν ξαναεπεκτάθηκε η εμπορευματική οικονομία με την αυτονομία των επιχειρήσεων και λειτουργίας τους με βάση το κέρδος. Επίσης παράλληλα επεκτάθηκε και η "δεύτερη οικονομία", η μάυρη αγορά δηλαδή. Και οι δυο δεν ήταν ακριβώς μορφές ιδιωτικής οικονομίας αλλά επειδή υπήρχαν λογικές οικονομίας αγοράς και έλεγχος του κράτους παράλληλα, αναπτύχθηκαν τέτοια φαινόμενα. Βέβαια είναι τελίως διαφορετικό από το μοντέλο τύπου siemens...

    Αναγνώστη-το ντοκυμαντέρ του Αυγερόπουλου το είδα το καλοκαίρι και είναι φοβερό-πολύ ωραίο και το κομμάτι, πολύ χαλαρωτικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. MIΛΗΣΕΣ ΣΩΣΤΑ BOOKHUNTER.

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ. ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΖΗΜΕΝΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ.

    ΔΙΟΤΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΝ ΑΠΟΚΟΜΙΖΕ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΥΑΙΡΕΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΣΣΔ ΑΠΟ ΝΤΟΠΟΙΟΥΣ ΣΕ ΣΥΝΑΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

    ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

    ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΣΣΔ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. διάβασε το άρθρο στο τελευταίο λινκ που παραθέτω, είναι από το περιοδικό του ΚΚΕ,Κομμουνιστική επιθεώρηση... θα δεις τι εννοώ. έχει ενδιαφέρον είναι ουσιαστικά μια συντόμευση του βιβλίου που έδωσα πάνω στα αγγλικά. Ηταν λόγος σε ένα συνέδριο που έκανε η Κομμουνιστική επιθεώρηση για τις αιτίες της ήττας στην ΕΣΣΔ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.