11 Οκτωβρίου 2011

Γιούνκερ: "Μιλάμε για άνω του 60% κούρεμα"

(Η ανάρτηση διαβάζετε με μουσική υπόκρουση):

................τουτουτουτουτου τιρλιτιπομπομ.............

Διαβάζω στο News 24/7
Η Ελλάδα μόνη και έρημη στον Πύργο
ρίχνει την πλεξούδα της
να ανέβει ο Ιππότης Γιούνκερ
(του Τάγματος του Χρυσού Ψαλιδιού)

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή κρατική τηλεόραση ORF, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ερωτηθείς για το εάν το "κούρεμα" θα αφορά στο 50% ή 60% του χρέους, είπε "μιλάμε για περισσότερο".
Όπως τόνισε, "θα πρέπει με κάθε τρόπο, να αποτραπεί η χρεοκοπία χώρας - μέλους της Ευρωζώνης."Δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί ο κίνδυνος μιας μετάδοσης του προβλήματος σε άλλη χώρα-μέλος", συμπλήρωσε.Όπως υπογράμμισε μάλιστα, η συνάντηση κορυφής δε θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά λίγο αργότερα."Εκεί νομίζω ότι θα συζητήσουμε για αυτό και δεν έχει νόημα να βγαίνει κανένας μπροστά με τις απόψεις του. Έχουμε ήδη πολλή αντιφατική φλυαρία στην Ευρωζώνη, στην οποία δεν προτίθεμαι να συμμετέχω", είπε χαρακτηριστικά.Ακόμη, παραδέχτηκε πως η διαχείριση της κρίσης χρέους και ειδικά του ελληνικού χρέους δεν ήταν η καλύτερη."Δεν ήμασταν αρκετά γρήγοροι, διότι αγορές αντιδρούν γρηγορότερα από τους πολιτικούς ηγέτες", υπογράμμισε.
...και αναρωτιέμαι...

α) αν νιώθουν δικαιωμένοι συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, οι οποίοι είχαν και έχουν ως πάγια θέση κι απαίτησή τους, τη διαγραφή, αδρανοποίηση ή επαναγορά μέρους του χρέους? (εκτός και αν εγώ αντιλαμβάνομαι κάτι λάθος..)

Δαλιδά, γραμματέας του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
...και σκέφτομαι....
β) να αποτραπεί λέει η χρεωκοπία μέλους της Ευρωζώνης  (δηλαδή δεν έχουμε χρεοκοπήσει ήδη? Όλα αυτά που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό τι είναι? Παραίσθηση? Και πότε χρεοκοπεί μια χώρα? Όταν έχουν ξεφορτωθεί κάποιοι τα ομόλογα της και λένε τώρα "χρεοκοπήστε" ?)

γ) ποιες είναι τελικά αυτές οι αγορές που λένε συνέχεια, λες και είναι μία αφηρημένη έννοια, ένα πνεύμα, μια απροσδιόριστη κακόβουλη οντότητα που φέρνει την καταστροφή (something wicked this way comes για τους λάτρεις του Shakespeare, του Bradbury ή έστω των Iced Earth).

Το πρόβλημα έχει όνομα. Και το όνομα αυτού Καπιταλισμός. Οι κρίσεις είναι συνυφασμένες με τις αντιθέσεις του ίδιου του συστήματος, δεν αποτελούν εξαίρεση. Είναι ξεροκέφαλα συνεπείς στο ραντεβού τους κάθε 7-10 χρόνια. Δεν οφείλονται σε "κακούς, ακραίους" καπιταλιστές, κερδοσκόπους και αγορές. Δεν οφείλονται στο ότι κάποιοι έχουν "παρεκκλίνει" των κανόνων, ότι παίζουν το παιχνίδι λάθος ή ανέντιμα. Δεν υπάρχει κακός καπιταλισμός και καπιταλισμός με πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Αυτό είναι το σύστημα. Έχει εγγενή προβλήματα. Στηρίζεται στην ατομική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων μιας κοινωνικής παραγωγής, ανασαίνει μέσω της συνεχούς αυξανόμενης κερδοφορίας αλλά επηρεάζεται ταυτόχρονα και καθοριστικά από την πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους. Είναι άναρχο (χωρίς κεντρικό σχεδιασμό) καθώς ο κάθε καπιταλιστής κοιτάζει το προσωπικό του συμφέρον και μόνο . Το σύστημα, ΔΕΝ διορθώνεται, ΔΕΝ ρυθμίζεται, ΔΕΝ ελέγχεται ... αλλά μονάχα ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ.

Για το ζήτημα του "κουρέματος" έβγαλε χθες το ΚΚΕ μια ανακοίνωση την οποία και παραθέτουμε.

Η ελεγχόμενη χρεοκοπία, το κούρεμα του χρέους που τώρα το εμφανίζουν ως τελική λύση, ήταν από την αρχή μονόδρομος για το κεφάλαιο, πράγμα που όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ, το έκρυβαν. Ο λαός πρέπει να αποκρούσει τους εκβιασμούς και να απορρίψει ό,τι του παρουσιάζουν ως «σωτήρια» λύση οι πολιτικοί εκπρόσωποι του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου. Κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία χρησιμοποίησαν την κρατική χρεοκοπία ως επαναλαμβανόμενο εκβιασμό, για να εφαρμόσουν προαποφασισμένα μέτρα, για να ξεθεμελιώσουν εργατικές λαϊκές κατακτήσεις προηγούμενων δεκαετιών, να επιβάλουν μισθούς πείνας, να εκτοπίσουν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες. Αυτοί ήταν οι στόχοι του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου. Γι' αυτό ψεύδονται τα κόμματα που ισχυρίζονται ότι δεν υλοποιείται ή δεν έχει αποτελέσματα. Το κεφάλαιο δεν μπορεί να πάρει ανάσα από την κρίση, χωρίς κούρεμα του δημόσιου χρέους και αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. 

Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ καθυστέρησαν την κρατική χρεοκοπία για να περισώσουν τον διεθνή χρηματοπιστωτικό μηχανισμό από έναν ισχυρό κλονισμό που μπορεί να στοιχίσει τη συνοχή του, την έστω και στο σημερινό βαθμό σταθερότητά του. Ο πρωταρχικός στόχος των κυβερνήσεων της ΕΕ και των οργάνων της ήταν και είναι να προστατεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, γιατί αυτό είναι η καρδιά του καπιταλισμού που τροφοδοτεί με αίμα τις μεγάλες βιομηχανίες, το σύνολο των επιχειρηματικών ομίλων. Το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο. Η προστασία των τραπεζών και του καπιταλισμού, με όποιον τρόπο και αν γίνει, για τη λαϊκή πλειοψηφία φέρνει μεγάλα και απίστευτα δεινά. 

Ο λαός πρέπει να εμπιστευθεί το ΚΚΕ. Οι θέσεις του για την κρίση επιβεβαιώθηκαν πλήρως σε αντίθεση με ό,τι έλεγαν και συνεχίζουν να λένε τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα. Λύση υπέρ του λαού, χωρίς να θιχτούν καίρια τα συμφέροντα των μονοπωλίων και χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ, δεν υπάρχει. Ο λαός μπορεί να βάλει εμπόδια στον μακροχρόνιο όλεθρο να μειώσει και να βάλει τέλος στις συνέπειες από την καπιταλιστική βαρβαρότητα μόνο αν εμπιστευθεί τη δύναμη και το δίκιο του, διαμορφώσει μια μεγάλη εργατική λαϊκή συμμαχία με στόχο τη δική του εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.