9 Νοεμβρίου 2012

ΡΩΣΙΑ η πιο άνιση διανομή του πλούτου στον κόσμο

Ενενήντα πέντε χρόνια μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση και μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της, που ήταν η κοινωνική δικαιοσύνη, έχει χαθεί μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες της αντεπανάστασης και της παλινόρθωσης του καπιταλισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση του Global Wealth Report, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 2012 από την τράπεζα Credit Suisse, η Ρωσία κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου στην ανισότητα της κατανομής του πλούτου!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το πλουσιότερο 1% των Ρώσων κατέχει το 71% του συνολικού πλούτου της Ρωσίας. Για τη σύγκριση: Στις χώρες που ακολουθούν τη Ρωσία, στην Ινδία και την Ινδονησία, το 1% κατέχει το 49% και 46%, αντίστοιχα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό αυτό είναι το 46%, στην Αφρική το 44%, στις ΗΠΑ το 37%, στην Κίνα και στην Ευρώπη είναι το 32%, στην Ιαπωνία το 17%.

Η Ρωσία επίσης κατέχει την πρώτη θέση στο μερίδιο που διαθέτει το πλουσιότερο 5% του πληθυσμού (που έχει στα χέρια του το 82,5% του συνολικού πλούτου της Ρωσίας), καθώς και το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού (87,6%), και στην ανισότητα στην κατανομή του πλούτου, με τον συντελεστή Gini να φτάνει 0,84 (Πρόκειται για δείκτη που όταν είναι στο μηδέν, δείχνει πως υπάρχει πλήρης εισοδηματική ισότητα του πληθυσμού, ενώ όταν είναι στο 1 υπάρχει πλήρης εισοδηματική ανισότητα).

Επίσης, η Ρωσία είναι πλέον η «πρωταθλήτρια» αν μετρηθεί ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων σε σχέση με τον πλούτο του υπόλοιπου πληθυσμού. Η αναλογία του πλούτου του κάθε Ρώσου δισεκατομμυριούχου προς τον πλούτο του μέσου Ρώσου είναι 13 φορές υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι 96 Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι κατέχουν το 30% του πλούτου των νοικοκυριών των Ρώσων πολιτών.
Κι όλα αυτά όταν έχουν χαθεί σημαντικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης, για τις οποίες άνοιξε το δρόμο η Οχτωβριανή Επανάσταση, όπως η δωρεάν και 100% δημόσια Υγεία και Παιδεία, η φθηνή κατοικία, η εξάλειψη της ανεργίας κ.ά.

Ι.Π.

5 σχόλια:

  1. Ο Γκορμπατσοφ θέλει κρέμασμα μόνο για αυτές τις εικόνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ntina ποιοι υποστήριζαν με θέρμη την περεστρόϊκα και τον Γκορμπατσώφ φανατικά; Ποιος μίλησε για το Ηράκλειο έργο του; Ποιοι υποστήριξαν όλο αυτό τον εξευτελισμό; Ο Φλωράκης, η Παπαρήγα (πρέπει να ήταν και ο Χαλβατζής τότε διορθώστε με αν κάνω λάθος) και όλοι αυτοί οι ρεβιζιονιστές. Και αντί να τσακιστούν να φύγουν όλοι αυτοί στρογγυλοκάθισαν μια χαρά και να η Παπαρήγα ακόμα είναι στην ηγεσία του κόμματος.

    Εσύ νομίζεις ότι ο Γκορμπατσώφ διέλυσε το σοσιαλισμό; Από τον Χρουτσώφ το 1956 ξεκίνησε η παλινόρθωση του καπιταλισμού. Απλά ο Γκορμπατσώφ ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Ε ποιος υποστήριξε τον Χρουτσώφ; Ο Κολιγιάννης, ο Φλωράκης και η τότε ηγεσία. Ποιος υποστήριξε με θέρμη τον Γκορμπατσώφ; Πάλι ο Φλωράκης και η κλίκα του. Και μετά βγαίνουν οι κουκουέδες, το ΚΚΕ και αποκαλούν τον Φλωράκη μαρξιστή-λενινιστή επαναστάτη αυτό τον προδότη και αποστάτη του κομμουνιστικού κινήματος. Ε να μην αναφέρω παραδείγματα συγκεκριμένα που το αποδεικνύουν αυτό γιατί θα γράφω ως αύριο. Ένα θα πω μόνο. Συγκυβέρνηση Τζανετάκη-Ζολώτα. Πρωτοπορία κατά τα άλλα ε; Συγκυβέρνηση με αστικά κόμματα και μέσα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Ε ρε κάτι αντιιμπεριαλιστές. Κατά τα άλλα αποδέσμευση και τρίχες.

    Το ΚΚΕ με την ρεβιζιονιστική γραμμή του από το '56 ως το ΄90 υποστήριξε με θέρμη αυτές τις αλλαγές στην Ρωσία και στη Σοβιετική Ένωση και ιδού τα αποτελέσματα αυτά που γράφει το κείμενο και άλλα πολλά βέβαια. Και αυτή την γραμμή ακολουθεί δυστυχώς και σήμερα. Απόδειξη; Κοίτα ποιος είναι Γενικός Γραμματέας. Γιατί οι οπορτουνιστές ούτε αλλάζουν ούτε διορθώνονται μένουν οπορτουνιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί πια όλοι θεωρούμε τις ηγεσίες υπευθυνες για την κατρακύλα?και ο λαός που θα μπορούσε ανετότατα να ασκήσει την κριτική του που ήταν ?Βολεμένοι όλοι με σπίτι, δουλεια , υγεία, παιδεία και Datsa Με μια απίστευτη προπαγάνδα του πως όλοι στην δύση καταφέρνουν και ζουν σαν την αμερικάνικη σειρα DALLAS ,Θυμάστε?.Ακόμα και οι Έλληνες που κατεύθαναν εκεί για να σπουδάσουν ,όρα Τζίμα ,δεν έχαναν την ευκαιρία να προπαγανδίσουν τα καλά του δυτικού κόσμου. Και ας μύριζε το χνώτο τους νηστικάδα και δεν είχαν δεύτερο βρακί να βάλουν στο κώλο τους. Κόμπλεξ?. Τώρα θα μου πείς και με ποια κριτίρια τους επέλεγαν?Λάθη, λάθη απανωτα λάθη ιδού το αποτέλεσμα.προς γνώση και συμμόρφωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχως στους ανθρωπους καθως και στο ζωικο βασιλειο κυριαρχει μια νοσηρη αντιληψη περι το τι ειναι ελευθερια. Οι περισοτεροι ανθρωποι ειναι οπως εχεις ενα σκυλο στο σπιτι, σου τον προσεχεις, τον ταιζεις τον πας στο γιατρο, κοιμαται χορτασμενος και με ασφαλεια, αλλα αν βρει την ευκαιρια και βρει την πορτα ανοιχτη θα ξεπορτισει και θα ενωθει με τα αλλα αδεσποτα σκυλια γιατι αυτο τον κανει να αισθανεται ελευθερος ασχετα εαν θα ζησει πολλυ λιγο και θα παει απο πεινα, αρωστεια η σκοτωμενος απο καποιο αυτοκινητο. Αυτο το λαθος κανει και ο περισοτερος κοσμος στις εκτιμησεις του για τον καπιταλισμο, γνωριζει οτι ειναι σαπιος, βρωμικος, και πολλες φορες θανατηφορος αλλα επειδη στον καπιταλισμο η πολιτεια και το κρατος δεν ασχολειται μαζι του λαθεμενα αυτο το ερμηνευει σαν ελευθερια. Στο καπιταλισμο κανεις δεν θα σε υποχρεωσει να πας στην δουλεια, ο καπιταλισμος δεν ενδιαφερεται αν εχεις δουλεια, αν εχεις να φας, αν εισαι αρωστος αν παιρνεις ναρκωτικα για το λογο οτι τα ναρκωτικα σου τα πουλαει ο ιδιος ο καπιταλισμος σε αφηνει να γυρνας στο δρομο σαν το κοπροσκυλο μεχρι να ψοφησεις και αυτην ακριβως την σκοπιμη αδιαφορια του συστηματος παρα πολλυ συναθρωποι μας την ερμηνευουν σαν ελευθερια, ειναι πραγματι μια ιστορικα ακατανοητη λαθεμενη εχτιμηση του τι εστι ελευθερια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.