16 Νοεμβρίου 2012

Οι κομμουνιστές ήταν εκεί


(Παλιότερο άρθρο από το Ριζοσπάστη via Γιωργος Σαρρης)

Ο Ν. Κυριακίδης, στέλεχος τότε της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ θυμάται...
Το 1973 είναι η χρονιά που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ένα κορυφαίο γεγονός, μόνο που σήμερα αρκετές από τις αναφορές σε αυτό χαρακτηρίζονται τουλάχιστον ελλιπείς, με εμφανή διάθεση απόσπασής του από τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο, συνθήκες που «κυοφόρησαν» την εξέγερση.

Για όσα προηγήθηκαν της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και όσα ακολούθησαν, για την αντίδραση και τη στάση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας συζητήσαμε με τον Νίκο Κυριακίδη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ σήμερα, τότε μέλος του Γραφείου του Κλιμακίου της ΚΕ του Κόμματος.
Χιλιάδες λαού έξω από το Πολυτεχνείο στις 16/11/73,
 πριν από το χτύπημα
Μας υπενθυμίζει καταρχήν την Εκθεση και τα Συμπεράσματα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου που εγκρίθηκαν από την 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ τον Ιούλη του 1976. Οπως τονίζει, εκεί γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση της πολιτικής κατάστασης και του λαϊκού κινήματος το 1973, καθώς και αναφορά στη λαϊκή αντίθεση που δυναμώνει με την ανάπτυξη της πάλης όλων των στρωμάτων του λαού και ιδιαίτερα της σπουδάζουσας νεολαίας, με την καθοριστική συμβολή της «Αντιδικτατορικής ΕΦΕΕ». Στο ντοκουμέντο αυτό γίνεται εκτίμηση της συμβολής των δυνάμεων του Κόμματος και της ΚΝΕ που αποτέλεσε το βασικό παράγοντα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξαπάτησης του λαϊκού κινήματος από τη λεγόμενη φιλελευθεροποίηση της χούντας, πράγμα που οδήγησε στην ακόμα πιο ενεργητική αντιπαράθεση με τη χούντα και στη μεγαλύτερη πολιτικοποίηση των αγώνων.

Από αυτή την Εκθεση ανιχνεύουμε μια καταρχήν απάντηση για το χαρακτήρα της εξέγερσης: «Οι αγώνες του Νοέμβρη και ειδικά η μάχη του Πολυτεχνείου, αποτελούν κορυφαία εκδήλωση της εφτάχρονης αντιχουντικής πάλης και μια από τις κορυφαίες στιγμές των αγώνων του λαού και της νεολαίας του. Δεν είναι βέβαια μια γενική λαϊκή εξέγερση, αλλά οπωσδήποτε είναι μια περιορισμένη, μέσα σε ένα χώρο, εξέγερση, ενός κυρίως στρώματος φοιτητών, που προκάλεσε γενικότερο ξεσηκωμό του λαού και πριν απ' όλα τμημάτων της εργατικής τάξης και των εργαζομένων. Είναι, επομένως, μια περιορισμένη σε έκταση και οργανωμένη συμμετοχή ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων εξέγερση. Εχει οπωσδήποτε τον χαρακτήρα ενός λαϊκού ξεσηκωμού. Οι ελλείψεις που υπήρξαν ή τα λάθη που έγιναν δεν μπορούν σε τίποτα να μειώσουν τη σημασία του ηρωικού εκείνου αγώνα».

-- Δεν είναι λίγοι αυτοί που ενστερνίζονται την άποψη πως η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν ένα γεγονός «αυθόρμητο» που προέκυψε από το πουθενά. Είναι έτσι τα πράγματα;

-- Εκτιμάμε πως όχι. Το 1973 η χούντα συμπληρώνει ήδη 6 χρόνια, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει κάποια λαϊκή βάση. Αυτό θα ήταν και αδύνατον. Αντίθετα, η κρίση της βαθαίνει. Απομονώνεται όλο και περισσότερο διεθνώς. Κύριο ρόλο σ' αυτό παίζει η ανάπτυξη της διεθνούς αλληλεγγύης, πρώτα απ' όλα των σοσιαλιστικών χωρών και του διεθνούς εργατικού κινήματος, που στα 1973 βρίσκεται σε έξαρση, με πρωταρχικό αίτημα την υπεράσπιση και απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Κύριος παράγοντας, όμως, που συντελεί στο βάθεμα της κρίσης της δικτατορίας είναι η ανάπτυξη μιας παλλαϊκής αντίθεσης.

Το 1973 χαρακτηρίζεται από τη σοβαρή αγωνιστική ανάταση του λαού και της νεολαίας. Αναπτύσσονται μια σειρά εκδηλώσεις πανελλαδικά του λαού και της σπουδάζουσας νεολαίας. Φλεβάρη - Μάρτη - Απρίλη έχουμε συγκεντρώσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις. Τα Πανεπιστήμια μοιάζουν με καζάνι που βράζει, θύελλα διαμαρτυριών ακολουθεί την προσπάθεια της χούντας να καταργήσει το φοιτητικό συνδικαλισμό, με τον καταστατικό χάρτη για την Παιδεία που δημοσιεύει το Γενάρη. Εχουμε αποχές σε πολλές σχολές του ΕΜΠ, στις σχολές υπομηχανικών, στη Σιβιτανίδειο, στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη. Στις 21 Φλεβάρη πραγματοποιούνται στη Νομική φοιτητικές συνελεύσεις, με κύριο αίτημα την κατάργηση του μέτρου της στράτευσης, μέχρι το μεσημέρι είχαν συγκεντρωθεί στη Νομική γύρω στους 4.000 φοιτητές. Μετά τη Νομική τίποτα δεν είναι το ίδιο, καθώς οι φοιτητές από την πείρα τους πείθονται πλέον ότι ο αγώνας για ακαδημαϊκές ελευθερίες είναι αξεχώριστος από τον αγώνα για το γκρέμισμα της χούντας, για την ελευθερία. Το 1973 έχουμε και αντιδικτατορικές εκδηλώσεις των αγροτών, πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα σύσκεψη πανθεσσαλική, εμφανίστηκαν περιπτώσεις μαζικής άρνησης για την παράδοση ή πώληση των αγροτικών προϊόντων, αντιδράσεις κατά των απαλλοτριώσεων που εκφράστηκαν με αγροτικά συλλαλητήρια κ.ά. Το κίνημα αυτό κορυφώθηκε στο Πολυτεχνείο. Το Πολυτεχνείο ήταν γέννημα αυτών των συνθηκών.

-- Μέσα σ' αυτές τις εξελίξεις ποια ήταν η στάση και η αντίδραση των κομμουνιστών της Αθήνας και γενικότερα;


-- Τον Αύγουστο του 1973, με απόφαση του ΠΓ ανασυγκροτείται το Γραφείο του Κλιμακίου του Κόμματος. Επικεφαλής τίθεται ο Α. Αμπατιέλος και, εκτός από μένα, συμμετέχουν οι Ν. Καλούδης, Γ. Γιάνναρης, Μ. Στολίδης. Προχωρά η ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Λάρισας, Πάτρας, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Γιαννίνων. Τον Δεκέμβρη του 1971 είχαν απολυθεί και οι τελευταίοι εξόριστοι. Η ΚΟΑ ήταν παρούσα στις φοιτητικές εκδηλώσεις του 1972. Αναπτύσσει δράση στο δημοψήφισμα Παπαδόπουλου. Τον Οκτώβρη του 1973 κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος ο Παπαδόπουλος δίνει αμνηστία στους φυλακισμένους, που είχαν δικαστεί στη διάρκεια της δικτατορίας. Οι οργανώσεις Αθήνας και Πειραιά ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους και αναπτύσσουν δράση μέσα στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Καθοδηγούν την πρώτη απεργία σε εργοστάσιο της Ελευσίνας, παίρνουν μέρος στα συλλαλητήρια κατά των απαλλοτριώσεων των αγροτών στα Μέγαρα, στο Μενίδι, στα Σπάτα. Προωθούν την πάλη των εργαζομένων κατά της προσπάθειας για αρπαγή των ασφαλιστικών ταμείων. Μέλη της ΚΝΕ πλαισιώνουν την ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ και αναπτύσσουν σημαντική δράση με αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Το ΚΚΕ παρακολουθεί άγρυπνα τις εξελίξεις.

Στις 16/11 το ΠΓ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημείωνε πως η λαϊκή ψυχή πάλλεται και εκδηλώνει στους δρόμους την αλληλεγγύη της προς τους φοιτητές και καλούσε την: «Εργατική τάξη και το λαό να εκδηλώσει ακόμη πιο μαζικά τη συμπαράσταση και τη βοήθεια στους φοιτητές. Η καλύτερη συμπαράσταση είναι να οργανώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το δικό τους αγώνα κατά της ακρίβειας, για την αύξηση μεροκάματων και μισθών, για συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες. Καλούμε τους φαντάρους, τους δημοκράτες αξιωματικούς να μη χτυπήσουν τα ηρωικά παιδιά που αγωνίζονται για μια δίκαιη υπόθεση. Καλούμε τους ξενιτεμένους Ελληνες να εκφράσουν την αλληλεγγύης τους προς τους φοιτητές και να απαιτήσουν την κατάπαυση της τρομοκρατίας και την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Κάνουμε έκκληση στη διεθνή κοινή γνώμη να συμπαρασταθεί στους φοιτητές μας με την πολύτιμη αλληλεγγύη της».
Η ΚΟΑ δε σταμάτησε τη δράση της ούτε μετά το Πολυτεχνείο, ακόμα και μετά το χτύπημα του Φλεβάρη του '74, με χιλιάδες προκηρύξεις, συνθήματα, τρικ, ενημέρωνε το λαό για τα δολοφονικά σχέδια της χούντας, συνέχισε με όλους τους τρόπους την οργάνωση του λαού. Οι συλλήψεις του Φλεβάρη του '74 και μάλιστα του μεγαλύτερου στελεχικού απαράτ της Αθήνας, της ΚΝΕ και ιδιαίτερα δύο μελών του Γραφείου του Κλιμακίου δημιούργησε σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία μας. Ανασυγκροτήθηκε όμως το Γραφείο. Παρά τις συλλήψεις, τις δυσκολίες η ΚΟΑ λειτούργησε έως την πτώση της χούντας με τακτικές επαφές, συνδέσμους, γιάφκες, καταλύματα, επικοινωνούμε με μηνύματα και πληροφορίες που μεταδίδονταν από τη «Φωνή της Αλήθειας».

-- Μιλήστε μας λίγο για εκείνη τη βδομάδα του Νοέμβρη.
-- Τα γεγονότα εξελίσσονται εκείνες τις συγκεκριμένες μέρες χωρίς απόφαση ή σχέδιο. Η κατάληψη, αυτή η συγκεκριμένη μορφή πάλης, γιατί συγχρόνως υπήρχαν κι άλλες, γίνεται αυθόρμητα. Το Γραφείο της ΚΟΑ κατέβαλε προσπάθειες για ενίσχυση της λαϊκής συμπαράστασης όχι τόσο μέσα στο Πολυτεχνείο -εκεί κυρίως δρούσε η ΚΝΕ και η αντιΕΦΕΕ- αλλά κύρια έξω, στις συνοικίες, με διοργάνωση λαϊκών εκδηλώσεων. Η ΚΟΑ είχε ως ένα βαθμό ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της και τα στελέχη της ήταν παρόντα συνέχεια στην εξέγερση. Με το μηχανισμό της κυκλοφόρησε τρικ και προκηρύξεις, έγραψε συνθήματα στους τοίχους, συνέβαλε στην όξυνση του κλίματος. Η σκέψη ήταν να παρθούν μέτρα πρακτικά, ώστε μια συγκεκριμένη μέρα οι φοιτητές που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο να βγουν και να αρχίσουν πορείες και διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό δεν μπορέσαμε να το υλοποιήσουμε και έγινε η επέμβαση της Αστυνομίας και του Στρατού.
Η μαχητικότητα του λαού την Παρασκευή 16/11 ήταν κάτι το πρωτοφανέρωτο. Δεν είχαμε δει άλλοτε τέτοιες μορφές συμπαράστασης και εκδηλώσεων του λαού. Κατέβαινε από τις γειτονιές της Αθήνας, από τις λαϊκές εργατικές συνοικίες κατά κύριο λόγο. Μάζες οικοδόμων πρωτοστατούσαν έξω από το Πολυτεχνείο, στα Χαυτεία, στην Πανεπιστημίου, στο Δημαρχείο. Χιλιάδες τρικ, συνθήματα και πανό στους δρόμους της Αθήνας. Η Οργάνωση μπόρεσε με τις δυνάμεις που είχε να δώσει έναν προσανατολισμό, δεν κατορθώσαμε ωστόσο να περάσει η γραμμή της απαγκίστρωσης. Το μεσημέρι εκείνης της μέρας η συγκέντρωση γύρω από το Πολυτεχνείο είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο μαζικότητας, οι δυνάμεις της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ ελέγχουν το ραδιοσταθμό, τα μεγάφωνα, την περιφρούρηση, όχι όμως όλες τις εκδηλώσεις. Η ετερόκλητη εξάλλου Συντονιστική Επιτροπή χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, πείρα, ανάλογες γνώσεις και πολιτική καθοδήγηση αδυνατούσε να ανταποκριθεί με πληρότητα στο ρόλο της, αν και είχε κατορθώσει να λύσει σοβαρά πρακτικά προβλήματα, να εκτοπίσει αριστερίστικα συνθήματα και να οργανώσει με μεγάλη τάξη την εσωτερική ζωή του Ιδρύματος.

Το βράδυ, η Αθήνα πήρε τη μορφή εξεγερμένης πόλης. Μαχητικές διαδηλώσεις με χιλιάδες άτομα να συγκλίνουν στο χώρο. Τα πιο οργανωμένα τμήματα ήταν οι οικοδόμοι. Καθώς προχωρούσε η νύχτα οι διαδηλωτές αυξάνονταν και οι κινητοποιήσεις απλώνονταν σε όλη την πρωτεύουσα, ενώ οι συμπλοκές με την Αστυνομία είχαν ήδη αρχίσει. Τα μεσάνυχτα μπαίνουν στην Αθήνα στρατιωτικά τμήματα, χτυπήθηκε το Πολυτεχνείο. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και το Σάββατο, παρότι είχε ήδη κηρυχτεί στρατιωτικός νόμος, καθώς και την Κυριακή. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν εξακριβώθηκε ποτέ. Ηταν πολλές δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες κατ' άλλους.

Το Πολυτεχνείο έπαιξε το ρόλο του, η εξέγερση από μόνη της δε θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανατροπή της χούντας, το ζήτημα ήταν να δημιουργηθεί ένα ορμητήριο. Ας μην ξεχνάμε ότι στις 16/11 καταλήφθηκε η πολυτεχνική σχολή στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου, στα Γιάννενα κ.λπ.

Από το Πολυτεχνείο αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη χούντα. Παρά τα μέτρα της τρομοκρατίας που πήρε με συλλήψεις, βασανισμούς ακόμη και δολοφονίες, δεν μπόρεσε να ρίξει το ηθικό του λαού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε εκδηλώσεις μετά το Πολυτεχνείο, διαδηλώσεις μικρές ή μεγάλες όπως η συγκέντρωση, διαδήλωση των εργαζομένων ιδιαίτερα των οικοδόμων στην πλατεία Δημαρχείου, όπου η αστυνομία τη χτύπησε, τραυματίζοντας και συλλαμβάνοντας πολλούς.

-- Από πλευράς υποκειμενικού παράγοντα η εξέγερση αποτέλεσε τι, κατά τη γνώμη σας; Και ποιες ήταν οι αντικειμενικές συνθήκες;

-- Αποτέλεσε ορόσημο της λαϊκής πάλης. Ο αγώνας αυτός συνέδεσε την πάλη για την ανατροπή της ξενοκίνητης χούντας με στόχους και συνθήματα αντιιμπεριαλιστικά και αντιαμερικανικά, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, το διώξιμο των ξένων βάσεων, την κατάκτηση εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας. Οταν ξέσπασαν τα γεγονότα το καθεστώς περνούσε ήδη βαθιά κρίση. Η επιβολή διά των όπλων σήμαινε εξαρχής ότι όχι μόνο δεν είχε μεγάλο λαϊκό έρεισμα, αλλά από την πρώτη στιγμή άρχισε να οργανώνεται η αντιδικτατορική πάλη. Βεβαίως, η ίδια η χούντα κατανοούσε ότι η βαθιά κρίση στην οποία περιέπεσε σάρωνε το έτσι και αλλιώς σαθρό της υπόβαθρο, γι' αυτό και προχώρησε στα λεγόμενα μέτρα φιλελευθεροποίησης. Ηταν μια προσπάθεια αντιμετώπισης των οξυμένων λαϊκών διαθέσεων ενάντια στη δικτατορία. Μάταια, όμως. Από το 1972 και μετά οι κινητοποιήσεις μεγάλων τμημάτων της εργατικής τάξης και της αγροτιάς, των φοιτητών και σπουδαστών, αφενός υπέσκαπταν τα σαθρά της βάθρα, αφετέρου φανέρωναν συνθήκες ανόδου της πάλης του λαϊκού κινήματος που δε θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν παρά με τη χουντική βία. Ταυτόχρονα, την κατάσταση όξυνε και η οικονομική κρίση που επέδρασε στην παραπέρα αποσταθεροποίηση της χούντας.

Ν.Β


18 σχόλια:

  1. Ποια ήταν τα αριστερίστικα συνθήματα που η ετερόκλητη συντονιστική επιτροπή δεν κατόρθωσε να εκτοπίσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @solus ipse:
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2012/11/8.html?showComment=1353132544731#c3634906164224489593
      με παραπομπή στο http://vathikokkino.com/2011/11/16729/ και θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι...

      Διαγραφή
    2. @solus ipse:
      Να διαβάζουμε τα κείμενα που σχολιάζουμε.
      Πουθενά δεν λέει πως "η ετερόκλητη συντονιστική επιτροπή δεν κατόρθωσε να εκτοπίσει", αλλά αντίθετα λέει πως "...είχε κατορθώσει να λύσει σοβαρά πρακτικά προβλήματα, να εκτοπίσει αριστερίστικα συνθήματα..."

      Διαγραφή
  2. ΤΙ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΤΩΡΑ;;;

    http://gkdata.gr/2011/10/22/%CE%BA%CE%BD%CE%B1%CF%84-1980-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝΩΝΥΜΕ 1.27 ασφαλιτακο της κακιας ωρας αντε μανα μου στο indymedia να παιξεις με τα αλλα τα παιδακια και μην μας ζαλιζεις με σχολια εδω περα.

      Διαγραφή
    2. @ΑΝΩΝΥΜΕ 1.27
      Ο μόνος λόγος που το σχόλιο σου δεν πάει κατευθείαν στα σκουπίδια ως εκτός θέματος και ανώνυμο, είναι πως παραπέμπει σε μπλογκ, με τίτλο ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΤΗΛΗΣ: "Λαθρο_Μετανάστευση: KIΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ εν Ελλάδι, σήμερα…"
      Οπότε εκτίθεσαι ούτως ή άλλως. Αποφάσισε πρώτα λοιπόν αν είσαι ακροδεξιός ή αριστεριστής, και μπορεί και να τα ξαναπούμε. Αλλά με υπογραφούλα την άλλη φορά, για να μπορούμε και σου απευθήνουμε τον λόγο.
      Από την μεριά μου θα ευχαριστήσω που μπήκες στον κόπο να δικαιώσεις την ΚΝΕ τόσα χρόνια μετά. Γιατί το να σε βρίζουν οι φασίστες, τί άλλο από δικαίωση μπορεί να είναι;
      Αϊντε να κυνηγήσεις κανέναν πακιστανό τώρα, αλλά πρόσεχε γιατί υπάρχουν και "κακοτοπιές" για κάτι σαν του λόγου σου πλέον...

      Διαγραφή
    3. "Θυμηθηκες" οτι μια δοση προβοκατσιας την ημερα το ΚΚΕ-νομιζεις- το κανει περα, εμ λοιπον, μαλλον λαθος συνταγη σου δωσανε,αδικα ο κοπος σου-λεμε τωρα-να ριξεις λασπη εδω, πηρες ηδη απο αλλους απαντησεις, εγω μονο να σου πω οτι το οργανωμενο ταξικο εργατικο κινημα, προβοκατορισκους σαν εσενα απλα τους φτυνει με αηδια στα σοκακια της αστικης σαπιλας...με τσι υγειες σου

      Διαγραφή
  3. Α τα παιδιά που κάνανε την κατάληψη δεν είναι πια οι 350 οργανωμένοι πράκτορες της ΚΥΠ που εκτελούσαν προβοκατόρικα σχέδια όπως υποστήριξε τότε το ΚΚΕ; Ε ήταν επαναστατική η γραμμή του ΚΚΕ που ήθελε να απαγκιστρώσει τους φοιτητές από την κατάληψη στην οποία στάθηκε εναντίον και προσπάθησαν να ματαιώσουν. Δεν τους πέρασε βέβαια, ευτυχώς, και αναγκαστικά πήραν μέρος. Μην γίνουνε και ρόμπες. Δεν λέει ε; Α και ποια ήταν τα "αριστερίστικα" συνθήματα; ΤΟ ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ; ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ; ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Leo:
      Γιατί παιδί μου δεν διαβάζεις και τα άλλα σχόλια, να μην εκτίθεσαι;
      Ό,τι ρωτάς, απαντήθηκε στο δεύτερο κιόλας.
      Δεν πειράζει όμως παιδί μου, για αυτό είμαστε εμείς εδώ, για τους ανιστόριτους.
      "Πανσπουδαστική νο8" λοιπόν (ευκαιρία να την διαβάσεις κιόλας πριν μιλήσεις για αυτήν):
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2012/11/8.html

      Διαγραφή
  4. Leo, πέρα από ανιστόρητος, προφανώς είσαι και χάπατο που τρώς ό,τι σου σερβίρουν οι καθοδηγητές σου! Και στο κάτω-κάτω της γραφής, το μεγάλο κύρος που απέκτησε το ΚΚΕ εκείνη την περίοδο δεν είναι άσχετο από την πρωτοπόρα αντιδιχτατορική δράση του και τη δράση του στην εξέγερση του πολυτεχνείου. Ναι, Leo, δεν σου είπαν ότι από το 1967 οι κομμουνιστές ανέπτυξαν πλούσια δράση στο λαό και στη νεολαία και ότι υπήρχε από τότε αντιδιχτατορικός αγώνας; Αλήθεια γιατί δεν μας λές για τη στάση των φίλων σου οπορτουνιστών, του πρόγονου του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ Εσωτερικού, που ήταν θετικοί στο πείραμα της "φιλελευθεροποίησης" της χούντας και στις "εκλογές" της; Μήπως γιατί κάνεις και εσύ αβάντα στον ΣΥΡΙΖΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΟΜΕΠ 11/1976:

    "αν η ΚΝΕ ήταν σωστά προετοιμασμένη και τα στελέχη της δούλευαν έγκαιρα και επί τόπου μέσα στο Φ.Κ., μ' αυτή την κατεύθυνση, θα ήταν δυνατό ή να μην επιλεγεί καθόλου η μορφή της κατάληψης ή και αν προσωρινά να πραγματοποιούνταν να στρεφόνταν γρήγορα προς άλλες εξελίξεις"

    "το Γραφείο της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ θεώρησε ότι η κατάληψη παρόλα που έπρεπε να αποφευχθεί....."

    " Πρέπει να λεχθεί ότι η κατάληψη αποτέλεσε αιφνιδιασμό για τις καθοδηγήσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ. Δεν ήσαν προετοιμασμένες να δουν τις μέθοδες παρέμβασής τους στα γεγονότα, καθώς και τις μέθοδες συντονισμού της δράσης τους. Η ΚΟΑ και το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ είδαν καταρχήν την κατάληψη σαν μια επικίνδυνη περιπλοκή στην ανάπτυξη της χουντικής πάλης. Η σκέψη τους ήταν κυρίως να πάρουν μέτρα για την άμεση απαγκίστρωση των φοιτητών από το Πολυτεχνείο και για εξέλιξη της εκδήλωσης σε αντιδιχτατορικές διαδηλώσεις προς μια ή περισσότερες κατευθύνσεις"

    «Το σύνθημα ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ χαρακτηρίστηκε αριστερίστικο, το ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ πιθανώς άκαιρο»

    Αλλά και από την Έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ ΙΟΥΛΗ 1976:

    " Δύο μέλη του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, την Πέμπτη το πρωί, εξέτασαν τα γεγονότα επί τόπου, έκαναν τις πρώτες εχτιμήσεις και κατάληξαν σε μερικά μέτρα που έπρεπε να παρθούν......Έτσι εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για μια ανεύθυνη και βιαστική κίνηση (η κατάληψη δηλαδή) με έντονο το αριστερίστικο στοιχείο που ήταν ως ένα βαθμό έξω από τη γραμμή της οργάνωσης η οποία εκείνο τον καιρό γενικά ήταν κατά των καταλήψεων και των βιαστικών και απρογραμμάτιστων ανοιχτών εκδηλώσεων........ Παίρνοντας υπόψη την κατάσταση της οργάνωσης οι δύο καθοδηγητές της ΚΝΕ περιορίστηκαν κυρίως στο πως θα ελεγχθεί η κατάσταση με σκοπό την απαγκίστρωση"


    "Αντίθετα τονιζόταν και μάλιστα έντονα (πράγμα που γενικά ήταν σωστό) ότι θα έπρεπε να αποφευχθούν οι περιπτώσεις ξεκομμένων ενεργειών του Φ.Κ, και ειδικά με τη μορφή της κατάληψης κτιρίων....Τονιζόταν σωστά όχι απρογραμμάτιστες ενέργεις όχι καταλήψεις."

    "Οι συνδικαλιστές του ΡΦ τάσσονται ενάντια στην κατάληψη. Οι αριστεριστές είχαν ταχθεί υπέρ της κατάληψης, χωρίς όμως να προτείνουν τι προοπτική θα είχε αυτή η ενέργεια και σε τι θα αποσκοπούσε. Ηταν φανερό πως ούτε η πρότασή του αυτή ξεκινούσε από κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Η Α/Ε σαν παράταξη ταλαντεύεται και δεν παίρνει θέση ανοιχτά με κανένα συνδικαλιστή της. Πάντως ορισμένα στελέχη της έβλεπαν θετικά την κατάληψη, πολλοί όμως είχαν σοβαρές αντιρρήσεις, γιατί είχαν υπόψη τους την έλλειψη προετοιμασίας γι' αυτή τη μορφή πάλης"

    "Το Γραφείο Κλιμακίου της ΚΕ είχε δει την ανάπτυξη των αγώνων των φοιτητών, των εργαζομένων. Για εκδηλώσεις όμως σαν αυτές δεν είχε προβληματιστεί για αγώνα σε τέτοια έκταση δεν υπήρχε ούτε καν σκέψη"

    Αυτά και άλλα πολλά βέβαια καθώς και το κατάπτυστο κείμενο της πασπουδαστικής νο8 (η πασπουδαστική υπήρχε ήταν το έντυπο-όργανο της ΑντιΕΦΕΕ) στο οποίο βέβαια το ΚΚΕ πλαστογράφησε την υπογραφή της ΣΕ του Πολυτεχνείου όλα αποδεικνύουν οτι το ΚΚΕ ήταν εναντίον της κατάληψης και προσπάθησε να την ματαιώσει. Φυσικά αφού δεν μπόρεσε να καταφέρει κάτι τέτοιο αναγκάστηκε να πάρει μέρος. ΚΚΕ λοιπόν και Ρήγας Φεραίος-ΚΚΕεσ (πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν εναντίον της κατάληψης. Ο δε Ρήγας Φεραίος επίσης κατάπτυστος υπέρ του σχεδίου φιλελευθεροποίησης της χούντας.

    Αυτή είναι η αλήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Leo:
      -Σου είπα να διαβάσεις αυτά που επικαλείσαι παιδί μου, και δεν το κάνεις. Σε παρεπεμψα σε σελίδα όπου βρίσκεται το πλήρες τεύχος της "Πανσπουδαστικής νο8", και δεν το διάβασες. Εκτίθεσαι άσχημα, γιατί μόνο "κατάπτυστο" δεν είναι.
      -Που είδες να λέμε πως δεν υπήρχε "πανσπουδαστική"; Ότι ήταν έντυπο της Αντι-ΕΦΕΕ όμως, λέμε και εμείς, και όχι φυσικά η φοιτητική παράταξη της ΚΝΕ.
      -Πράγματι ηκατάληψη του πολυτεχνείου κατέληξε σε τραγωδία (πολιτική και ανθρώπινη). Οι επιφυλάξεις λοιπόν ως προς την συγκεκριμένη μορφή πάλης δικαιώθηκαν ιστορικά. Η ΚΝΕ παρότι είχε προβλέψει το πιθανόν μίας τέτοιας κατάληξης, όχι μόνο συμμετείχε ενεργά στην κατάληψη του ΕΜΠ, αλλά αρκετά στελέχη της τιμωρήθηκαν εκδικητικά από την χούντα, ακριβώς για αυτήν την συμμετοχή τους καθώς η χούντα τους θεώρησε (ορθά) σαν πρωτοστάτες της. Τα ίδια υσχίουν για στελέχη του ΠΑΚ, αλλά και του Ρήγα. Αλωστε χωρίς την συμμετοχή των τριών αυτών βασικών αντιστασιακών οργανώσεων (με μαζικότερη την ΚΝΕ από όσο γνωρίζω) καμμία κατάληψη δεν θα μπορούσε να μαζικοποιηθεί, εάν όχι να πραγματοποιηθεί καν.
      -Για τα παραπάνω επικαλούμαι την μαρτυρία του (κάθε άλλο παρά φιλο-ΚΚΕ) Στέργιου Κατσαρού ("Εγώ ο προβοκάτορας, ο τρομοκράτης"/ Μαύρη λίστα/ Αθήνα 200), καθώς και για τα συνθήματα.
      Καλό θα ήταν να διαβάζεις τις παραπομπές. Βαριέμαι να λέω τα ίδια και τα ίδια.
      Υ.Γ.
      ΠΑΣΟΚ είσαι;
      Γιατί για τον ρόλο του ΠΑΚ, κιχ δεν έβγαλες ως τώρα, και όπως και να το κάνεις έχει ένα ενδιαφέρον το να θεωρείς το μετέπειτα ΠΑΣΟΚ την μόνη συνεπή αντιστασιακή οργάνωση...

      Διαγραφή
    2. Υ.Γ.2
      Δύο από τα μέλη της ΚΝΕ που υπέστησαν φρικτά εκδικητικά βασανιστήρια, ήταν η Αγγελική Σωτήρη και ο Λάζαρος Σταθάκης. ( http://fadomduck2.blogspot.gr/2012/11/blog-post_17.html )
      -Ο λόγος;
      Ως υπεύθηνοι, για την έκδοση της "Πανσπουδαστικής"...
      Από ότι βλέπεις λοιπόν, η ΕΣΑ είχε τελείως διαφορετική άποψη από εσένα, τόσο για τον ρόλο της ΚΝΕ, όσο και για της αντι-ΕΦΕΕ και των εντύπων της.

      Διαγραφή
  6. Και μόνο που λες TRASH ότι οι "επιφυλάξεις" (στην ουσία αντιρρήσεις ήταν) που είχε το ΚΚΕ για την κατάληψη δικαιώθηκαν ιστορικά αυτό τα λέει όλα. Δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο με επιβεβαιώνεις πλήρως. Ε λοιπόν η ιστορία απέδειξε ότι καθόλου δίκαιο δεν είχε το ΚΚΕ, η κατάληψη ήταν σωστή και αναγκαία κίνηση που βοήθησε να φτάσουμε στη μεγάλη λαϊκή εξέγερση εναντίον της χούντας.

    Η κατάληψη έδωσε αυτήν την ώθηση στο λαό. Ο λαός υποστήριξε την κατάληψη και ξεσηκώθηκε δυναμικά και αυτός. Συγκρούστηκε με τη χούντα και πολέμησε. Έτσι φτάσαμε στην ανατροπή της χούντας. Η κατάληψη λοιπόν ήταν αναγκαία και πέτυχε τον σκοπό της οδήγησε στην εξέγερση και την σύγκρουση. Εκτός βέβαια και αν υποστηρίζεις ότι δεν έπρεπε να οδηγηθούν οι λαϊκές δυνάμεις σε σύγκρουση κατά μέτωπο με την σιδερόφρακτη δικτατορία όπως αναφέρεται στο περιβόητο κείμενο.

    Το γεγονός ότι υπήρξαν θύματα δεν μειώνει ούτε εξαλείφει καθόλου την αξία της κατάληψης και της εξέγερσης βέβαια. Έτσι είναι οι αγώνες, οι εξεγέρσεις και οι ταξικές συγκρούσεις έχουν θύματα και νεκρούς. Αλλά είναι αναγκαίες και αναπόφευκτες μόνο έτσι οι λαοί ανατρέπουν καταστάσεις και αλλάζουν την ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Leo:
      -Υποστηρίζεις πως την χούντα την έριξε το πολυτεχνείο;
      Περιμένω να μου πεις με ποιόν ακριβώς τρόπο, και ποια γεγονότα που συνέβησαν στην συνέχεια και ήταν καθοριστικά για την ανατροπή της χούντας πυροδότησε.
      -Δεν ρίχνεις μία ματιά στις ημερομηνίες, να δεις πότε ακριώς έπεσε η χούντα και την ενδιάμεση (μετά την καταστολή του πολυτεχνείου) σιγή νεκροταφείου στην Ελλάδα;
      και δεν ρωτάς και κανέναν παλιότερο να σου πει, ποια ακριβώς ήταν η πιο σκληρή περίοδος της επταετίας;
      -Ζητούμενο της κατάληψης θεωρείς πως ήταν η σφαγή που επακολούθησε;
      -Θεωρείς την σφαγή αυτή χρήσιμη για κάτι;
      -Πιστεύεις πως δεν έπρεπε να αποφευχθεί;
      -Θεωρείς αρκετά "αναλώσιμη" την ζωή εκείνων των ανθρώπων, μόνο και μόνο για να μπορείς εσύ να μιλάς για "ήρωες"; (Γιατί ήρωες ήταν όντως. Αλλά ούτε αυτοκτονικοί, ούτε χαζοί άνθρωποι ήταν. Τουναντίον...)
      -Περιμένω και κάποιες άλλες απαντήσεις...
      Τις ερωτήσεις βλέπεις, δέν έχεις μόνο εσύ το δικαίωμα να τις υποβάλεις.
      Ξαναρωτάω λοιπόν:
      -Θεωρείς το ΠΑΚ(ΠΑΣΟΚ) ως την μόνη αυθεντική μαζική αντιδικτατορική οργάνωση;

      Διαγραφή
  7. Και μία και πιάσαμε την ιστορία, να παρουσιασουμε και τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης του ΕΜΠ, για να δούμε ποιοί πολιτικοί χώροι ήταν παρόντες, και ποιοί όχι:
    http://www.scribd.com/doc/109452765/%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%91%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%9F%CE%A3-%CE%A0%CE%A1%CE%A9%CE%A4%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%91%CE%A4%CE%A9%CE%9D-%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%A5%CE%A4%CE%95%CE%A7%CE%9D%CE%95%CE%99%CE%9F%CE%A5-73

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. TRASH το ζητούμενο της κατάληψης ήταν ο ξεσηκωμός του λαού εναντίον της χούντας δεν ήταν η σφαγή είπα εγώ κάτι τέτοιο; Είπα εγώ ότι ήταν απαραίτητη; Αυτό είναι τουλάχιστον μπαρούφα εκ μέρους σου για να μην πω κάτι χειρότερο. Η σφαγή έγινε από το χουντικό καθεστώς γιατί ο λαός ΕΞΕΓΕΡΘΗΚΕ. Και όταν ένας λαός ΕΞΕΓΕΙΡΕΤΑΙ τα καθεστώτα απαντάνε με βία, με καταστολή, με τρομοκρατία. Έτσι είναι ο καπιταλισμός και ειδικά στην ακραία μορφή του τον φασισμό απαντά με αυτό τον τρόπο πως να το κάνουμε. Αυτά έπρεπε να τα ξέρεις. Αργά ή γρήγορα θα γινόταν. Έτσι αντιμετωπίζουν οι χούντες τους εξεγερμένους λαούς και με σφαγές. Να σου δώσω ένα άλλο παράδειγμα: οι Αμερικάνοι αντιμετώπισαν με σφαγές τους Σέρβους, τους Ιρακινούς, τους Λίβυους όταν αυτοί αντιστάθηκαν. Και κάθε αντάρτης που πολεμούσε τους Ναζί ήξερε ότι αν τον έπιαναν μπορεί θα τον σκότωναν. Τους πολεμούσε όμως δεν είπε α θα υποταχτώ γιατί φοβάμαι μη με σκοτώσουν. Έτσι σκέφτεται κάποιος που αγωνίζεται για την λευτεριά του, για μια καλύτερη ζωή.


    Οι άνθρωποι αυτοί που χάσανε τη ζωή τους στη μάχη με τη χούντα όντως δεν ήτανε ούτε αυτοκτονικοί ούτε χαζοί ναι έχεις δίκιο σε αυτό. Ήταν όμως αγωνιστές. Ήξεραν ότι υπήρχε κίνδυνος να χάσουν και την ζωή τους ακόμα σε σύγκρουση με τις δυνάμεις τις χούντας εσύ τι λες δεν το γνωρίζανε αυτό; Αυτός που εξεγείρεται ξέρει και το ρίσκο. Το κάνανε όμως. Αντιστάθηκαν. Ήταν εκεί και αγωνίστηκαν. Ναι όρθωσαν το ανάστημά τους και δεν φοβήθηκαν.

    Και ναι μπορεί όντως να μην έπεσε η δικτατορία αμέσως μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου (είχαμε και τον Ιωαννίδη, το πραξικόπημα στην Κύπρο) η λαϊκή πάλη αυτή ωστόσο συνέβαλε στην πτώση της. Μαζί με όλα αυτά τα γεγονότα. Και βέβαια γκρέμισε και όλη αυτή την απάτη της χούντας με την "φιλευθεροποίηση" εκείνη τη περίοδο.

    Τώρα στο ΠΑΚ δεν αναφέρθηκα απλά και μόνο γιατί ήθελα να εστιάσω στην γραμμή του ΚΚΕ (εδώ περισσότερο) αλλά και του Ρήγα Φεραίου, ΠΑΣΟΚ δεν είμαι σε καμία περίπτωση. Πόσο συνεπής αντιστασιακός μπορεί να ήταν ένας χώρος ο οποίος αργότερα ως ΠΑΣΟΚ πέταξε στη τουαλέτα τα συνθήματα του για ανεξαρτησία και τράβηξε και το καζανάκι; Ένα αυτό
    Δεύτερο: Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε για ένοπλες μορφές πάλης και τέτοια ωραία. Τα έκανε ποτέ; Συνέβαλε το ΠΑΚ σε ένα μαζικό λαϊκό κίνημα αντίστασης ένοπλο που θα γκρέμιζε την ξενοκρατία και θα πάλευε για την ανατροπή της χούντας και της αμερικανοκρατίας για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία όπως έλεγε; Δεν νομίζω. Μόνο ατομικές ενέργειες τύπου Παναγούλη είχαμε. Και εκεί έμεινε. Στην πραγματικότητα δεν ήθελε ποτέ ένοπλη εξέγερση του λαού, ούτε ήθελε να συμβάλλει σε λαϊκή αντίσταση μέσα από μαζικές μορφές πάλης σαν αστός που ήταν. Άσε που στην πραγματικότητα περιοριζόταν μόνο στην πτώση της χούντας και ουσιαστικά «αγωνιζόταν» μόνο για ένα αστικόδημοκρατικό καθεστώς εξαρτημένο και αυτό από τους ιμπεριαλιστές. Και ξέρουμε όλοι το ρόλο του μετέπειτα σε αυτό.

    Τρίτο: Η στάση του ΠΑΚ στην κατάληψη του Πολυτεχνείου. Στην ουσία η γραμμή του ΠΑΚ ήταν η διάλυση της κατάληψης και η απαγκίστρωση όπως και του ΚΚΕ. Μάλιστα υπήρξε και σύσκεψη στελεχών του ΠΑΚ και του ΚΚΕ με σκοπό να κινηθεί η διαδικασία εγκατάλειψης του Πολυτεχνείου. Άλλωστε ο Τζουμάκας (ΠΑΚ) έκανε το ίδιο στην Νομική στην κατάληψη τασσόμενος υπέρ της αποχώρησης. Άρα και το ΠΑΚ στην ουσία δούλευε για να εγκαταλείψουν οι φοιτητές το Πολυτεχνείο.

    Αυτή ήταν η συνεπής αντιστασιακή οργάνωση. Να την χαίρονται οι πρασινορουφιάνοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Leo:
      -Ναι, πράγματι δεν "είπες" πως το ζήτούμενο της κατάληψης ήταν η σφαγή, αλλά φρόντισες να κατακεραυνώσεις ο,ποιονδήποτε προσπάθησε να επεξεργαστεί λύσεις που δεν θα κατέληγαν στην σφαγή. Ποιά ακριβώς είναι η διαφορά;
      -Το παράδειγμα με τους αντάρτες και τα υπόλοιπα είναι τουλάχιστον άτοπα. Ποιός είπε πως ο λαός ΔΕΝ έπρεπε να εξεγερθεί; Εκείνο το ζήτημα που ΕΣΥ έβαλες, ήταν το ορθόν ή όχι της τακτικής που ακολουθήθηκε (και με βάση τους τότε υπάρχοντες συσχετισμούς) για την επιτυχή έκβαση μίας εξέγερσης. Αυτοί που εξέφρασαν εξ'αρχής αμφιβολίες για το σκόπιμο της τακτικής που ακολουθήθηκε, δικαιώνονται ιστορικά αφού η εξέγερση απέτυχε και κατεστάλη. Αυτά δεν χρειάζονται ανάλυση, είναι κοινή λογική.
      -Τον παραλογισμό του να χρεώνεις προσχηματική την συμμετοχή των ΚΝΕ-ΠΑΚ-Ρήγα στην κατάληψη του ΕΜΠ, θα ΄περεπε να τον καταλαβαίνεις από μόνος σου. Μιλάμε για τις 3 μαζικότερες αντιστασιακές οργανώσεις, που μάλιστα δεν περίμεναν το '73 για να καταλάβουν πως υπάρχει χούντα, αλλά αντιστάθηκαν με μεγάλο κόστος και απομονωμένοι από την μεγάλη κοινωνική μάζα, μερικά χρόνια πριν. Αυτά επιβεβαιώνονται από αγωνιστές άλλων χώρων όπως ο Τάσος Δαρβέρης (Μαοϊκός) και ο Σ.Κατσαρός(τροτσκιστής) που έχω επικαλεστεί ήδη.
      -παραπάνω παρουσιάζω τον κατάλογο της εκλεγμένης συντονιστικής της κατάληψης. Τα 9/10 ανήκουν σε αυτές τις 3 οργανώσεις. Αυτοί που τους ψήφισαν προφανώς εν είχαν την ίδια άποψη με εσένα (όπως και η ΕΣΑ εξάλλου όπως προαναφέραμε).
      -Το που κατέληξε αργότερα ο καθένας, δεν λέει τίποτε για την τότε δράση του τότε. Υπάρχουν αρκετά στελέχη του ΠΑΚ, με πραγματικά ηρωική δράση εκείνη την περίοδο. Και φυσικά και του Ρήγα. Αν είχαμε περισσότερο χώρο, θα σου εξηγούσα πως είναι ευερμήνευτο βάση της ταξικής θέσης των συμμετεχόντων, το που κατέληξαν στην μεταπολίτευση.
      -Συμφωνήσαμε προφανώς, πως το ορατό πρακτικό αποτέλεσμα του πολυτεχνείου ήταν το σταμάτημα της "φιλελευροποίησης" του Μαρκεζίνη, και η σκλήρυνση του καθεστώτος. Τουλάχιστον αυτό παρουσιάζεις ως "επιτυχία" εσύ. Την χούντα του Ιωαννίδη! Δεν τα ξανασκέφτεσαι λίγο;
      -Τέλος να κάνω και την αυτοκριτική μου γιατί παρασύρθηκα σε μία ενδιαφέρουσα, αλλά εντελώς εκτός θέματος κουβέντα.
      Το ΚΚΕ ή η ΚΝΕ δεν διεκδίκησε την πατρότητα της ιδέας της κατάληψης, ούτε την καθοδήγηση της.
      Ο Τίτλος του άρθρου είναι "οι κομμουνιστές ήταν εκεί". Και πράγματι ήταν! Ως το τέλος! Με σακατεμένους, με βασανισμένους, με νεκρούς. Αυτό (ευτυχώς) δεν είδα να το αμφισβητείς κάπου.
      -Όσο για τις επιφυλάξεις που είχα αρχικά για την συγκεκριμένη μορφή αγώνα, προβλέποντας την κατάληξη του, θα υπενθυμήσω ένα ιστορικό γεγονός.
      Μετά την μάχη των Θερμοπυλών, οι σπαρτιάτες απέδωσαν ιδιέταιρες τιμές μόνο σε έναν οπλίτη. Τον μάντη Μεγίστα, γιατί "σαν μάντης γνώριζε το τέλος, αλλά αρνήθηκε να εγκαταλείψει την μάχη". Οπότε μάλλον μεγαλύτερες τιμές αρμόζουν σε εκίνους που προέβλεψαν το λουτρό αίματος, αλλά παρόλα αυτά παρέμειναν στην μάχη μέχρι το τέλος (πράγμα που ούτε εσύ αμφισνητείς)

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.