20 Νοεμβρίου 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Δυσοίωνα σημάδια για τους εργαζόμενους


Η σταδιακή επιδείνωση της γερμανικής οικονομίας συνεχίζεται και αποτυπώνεται στα στοιχεία που δημοσιεύονται συνεχώς όπως στην έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank) που δημοσιοποιήθηκε χτες και αναφέρει πως η γερμανική οικονομία θα συνεχίζει να σημειώνει απώλειες και κατά τους τελευταίους μήνες του 2012, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση και του γερμανικού ελλείμματος για το 2013.

Βέβαια η επίθεση στα δικαιώματα και τα εισοδήματα των εργαζομένων μετράει ήδη μια δεκαετία, για να οικοδομηθεί το «γερμανικό θαύμα» της «μεγαλύτερης εξαγωγικής δύναμης του πλανήτη». Ετσι, συνεχώς συρρικνώνονται οι μισθοί, εκατομμύρια εργαζομένων ζουν με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα, η ενοικίαση εργαζομένων διευρύνεται. Η φτώχεια καλπάζει και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών συνεχώς διευρύνεται, ενώ την ίδια στιγμή η εξάρτησή της από τις εξαγωγές, που βρίσκονται σε αργή μεν αλλά καθοδική πορεία, κάνει πλέον εμφανέστατα και τα σημάδια της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης εντός της Γερμανίας με, όπως πάντα, θύματα τους εργαζομένους.

Πάνω από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων στη Γερμανία προβλέπουν να ελαττώσουν θέσεις απασχόλησης, εξαιτίας της προϋπολογιζόμενης μείωσης της παραγωγής τους και της μείωσης των εξαγωγικών τους προοπτικών, αναφέρει έρευνα του Οικονομικού Ινστιτούτου (IW) της Κολονίας που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες. Σύμφωνα με την έρευνα, το 28% των εταιρειών αυτών δηλώνει πως σκοπεύει να μειώσει θέσεις εργασίας, έναντι του 20% που διατείνεται ότι θα αυξήσει το προσωπικό. Επιπλέον ένα 29% των επιχειρήσεων υποστηρίζει πως θα μειώσει τις επενδύσεις του. Ας σημειωθεί ότι στις αρχές του 2012, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 16%.
Το ενδεχόμενο να ανασταλεί η κυκλοφορία των «Financial Times Deutschland» και μαζί δύο ακόμη οικονομικών εκδόσεων του οίκου «Gruener und Jahr» («G+J») συζητιέται ήδη, κάτι που θα σημάνει απώλεια 330 θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.