27 Νοεμβρίου 2012

Πράσινο ταμείο

...και πράσινα άλογα



Διαβάζω στην real.gr/via michanikos on-line το παρακάτω άρθρο (bold και υπογραμμίσεις δικές μου).

Δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω κάποια από τα γραφόμενα (αυτά περί ιλιγγιώδους ποσού, έκπληξης του προέδρου και μετέπειτα ομολογίας του ότι είχε ακούσει για περιορισμό των δαπανών αλλά ήλπιζε να γίνει αυτό κάποια αποφράδα ημέρα του 2014 κτλ). Δεν θα σχολιάσω τίποτε για την πράσινη, ακτιβίστρια Μπιρμπίλη (το έχω κάνει παλαιότερα).

Φαντάζομαι δεν είχαμε καμία αμφιβολία για το πόσο πράσινοι είναι οι φόροι από την βενζίνη, αλλά και το ζεστό χρήμα που εισρέει (όχι βέβαια με τους αναμενόμενους ρυθμούς) στα πράσινα ταμεία του κράτους μέσω τακτοποίησης αυθαιρέτων. Για το πόσο ασύμβατες είναι οι λέξεις οικολογία και καπιταλισμός (πολλώ δε μάλλον σε περίοδο κρίσης).

Το άρθρο:

Με... βόμβα στα θεμέλια του κρατικού σχεδιασμού για την πυροπροστασία, τις αναδασώσεις, τις αστικές αναπλάσεις και την προστασία των θαλασσών ισοδυναμεί η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, που σχεδόν εκμηδενίζει τους εναπομείναντες πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Την ώρα που το χρηματοδοτικό εργαλείο του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει συσσωρεύσει το ιλιγγιώδες ποσό των 1,85 δισ. ευρώ, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, την περασμένη Δευτέρα, αποφασίστηκε ότι για περιβαλλοντικές δράσεις μπορεί να διατίθεται μόλις το 2,5% των πόρων του, δηλαδή 46,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία νέα κυβερνητική κίνηση απαξίωσης του Πράσινου Ταμείου, καθώς πριν από έναν χρόνο το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής είχε δεσμεύσει το 95% των χρημάτων του στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.


Η νέα εξέλιξη αιφνιδίασε τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, Κωνσταντίνο Σερράο, ο οποίος χαρακτήρισε θλιβερές και απογοητευτικές τις νέες περικοπές στους πόρους που διατίθενται για περιβαλλοντικές δράσεις στην Ελλάδα.

«Είχαμε ακούσει για την πιθανότητα να περιοριστούν οι ετήσιες δαπάνες του Πράσινου Ταμείου στο 2,5% των διαθεσίμων του, όμως ήλπιζα ότι αυτό θα γινόταν από το 2014. Είναι μια θλιβερή εξέλιξη που προκαλεί απογοήτευση και σίγουρα επηρεάζει τα δεδομένα από εδώ και στο εξής, μιας και περικόπτει τον προϋπολογισμό των δαπανών του ταμείου, ήδη από το 2013, στο μισό», ανέφερε ο Κ. Σερράος.

Οι πόροι του Πράσινου Ταμείου προέρχονται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Βενζίνης, τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων κ.ά. Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία του περιβαλλοντικού χρηματοδοτικού εργαλείου, το 2010, είχε συνοδευτεί από «πράσινες»... τυμπανοκρουσίες, με την τότε υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη να μιλά για σχέδιο αναδάσωσης 100.000 στρεμμάτων στην Αττική που θα χρηματοδοτείτο από το Πράσινο Ταμείο με 45 εκατ. ευρώ. Εναν χρόνο αργότερα, επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωνε ότι το Πράσινο Ταμείο θα χρηματοδοτούσε περιβαλλοντικές δράσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ μέχρι το 2014. Παρ’ όλα αυτά, όπως αποδεικνύει το ρεπορτάζ της Real planet, το Πράσινο Ταμείο έχει αποδεσμεύσει στα δύο χρόνια λειτουργίας του λιγότερα από 70 εκατ. ευρώ, με τα 14 από αυτά να πηγαίνουν για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών του Δημοσίου!



.........η συνέχεια του άρθρου στα λινκ παραπάνω.

Και κάτι ψιλοάσχετο (ή μήπως όχι?) αλλά μου έρχεται στο μυαλό κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να μου το τηγανίσει με την "πράσινη ανάπτυξη":
Για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας θα μιλήσουν κάποια στιγμή οι ανήσυχοι συστημικοί "οικΩλόγοι"  και νομοθετούντες της τρικομματικής κυβέρνησης και εναλλακτικής αξιωματικής αντιπολίτευσης?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.