2 Αυγούστου 2012

CNN: «Σιωπηρή» εξουσιοδότηση Ομπάμα για υποστήριξη των Σύρων ανταρτών - Ποιος απειλεί ποιον;




Οι 45 μαύρες κουκκίδες που περικυκλώνουν τη Συρία και το Ιράν είναι αμερικάνικες βάσεις…
Οι ΗΠΑ έχουν βάσεις σ΄ όλες τις πλευρές του πλανήτη για να προστατεύουν τη δημοκρατία…
Μόνο στη Συρία και το Ιράν δεν έχουν ακόμη βάσεις οι ΗΠΑ…
Σ’ αυτή την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ δεν...
υπάρχουν διλλήματα: με τους λαούς ή με τους ιμπεριαλιστές!


Πηγη

CNN: «Σιωπηρή» εξουσιοδότηση Ομπάμα για υποστήριξη των Σύρων ανταρτών



Μυστική εντολή με την οποία εξουσιοδοτεί την παροχή υποστήριξης προς τους αντάρτες στη Συρία, υπέγραψε σύμφωνα με το CNN, o πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους, η εντολή δόθηκε τους τελευταίους μήνες -άγνωστο ακριβώς πότε- και εξουσιοδοτεί την CIA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες να προσφέρουν μυστική υποστήριξη στους αντάρτες. Αντίστοιχο δημοσίευμα υπάρχει και στο Reuters.
Η φύση της βοήθειας δεν διευκρινίζεται, αλλά το ρεπορτάζ του CNN επικαλείται διπλωματικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ παρείχαν πληροφορίες στους αντάρτες σχετικά με τις κινήσεις των συριακών στρατευμάτων.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα ενισχύσει την υποστήριξή της προς την εξέγερση ύστερα από την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να καταλήξει σε συμφωνία για την ενίσχυση των πιέσεων προς τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ και επισήμως έχει αποκλείσει τον οπλικό εξοπλισμό των ανταρτών.

Το CNN επισημαίνει πάντως ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με χώρες που εξοπλίζουν τους αντάρτες, όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, προκειμένου να καθοριστεί σε ποιες ομάδες των αντικαθεστωτικών πρέπει να δοθούν τα όπλα. Η Ουάσινγκτον εξάλλου αύξησε κατά σχεδόν δέκα εκατομμύρια δολάρια την βοήθειά της προς τους αντάρτες ανεβάζοντας το ποσό της συνολικής συνεισφοράς της σε 25 εκατομμύρια δολάρια για ιατρικό εξοπλισμό και εξοπλισμό επικοινωνιών, ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Επιπλέον οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει 64 εκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία μέσω των Ηνωμένων Εθνών και οργανώσεων αρωγής.

Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι μάχες στο εμπορικό κέντρο της Συρίας, Χαλέπι, αυξήθηκαν σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Μεταξύ, άλλων σημείωσε ότι καταγράφηκε η χρήση ελικοπτέρων, τανκς, βαρέων όπλων και πυροβολικού, αλλά και πυρά από μαχητικά αεροσκάφη, ενώ παραδέχτηκε ότι και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει υπό τον έλεγχό του βαρέα όπλα και τανκς.

Για σφαγή 35 αμάχων στη Δαμασκό μιλούν αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές. Την ίδια ώρα περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να ξεφύγουν από τη βία.

Στο μεταξύ βίντεο που ανέβηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Διαδίκτυο δείχνει αντάρτες στο Χαλέπι της Συρίας να εκτελούν κρατούμενους που πρόσκεινται στο καθεστώς Άσαντ. Ακούγονται πυροβολισμοί από αυτόματα όπλα και όταν σταματούν η κάμερα στρέφεται στο σημείο που οι άνδρες έχουν πέσει νεκροί.

Ο αφηγητής του βίντεο - το οποίο ανέβηκε στο YouTube - εξηγεί ότι οι εκτελεσθέντες ήταν μέλη της φυλής Μπάρι, την οποία οι αντάρτες κατηγορούν για δολοφονίες και για συστράτευση με τις κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera.
Εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights Watch, τον οποίο επικαλείται το BBC, δήλωσε ότι η πράξη αυτή ενδεχομένως να συνιστά «έγκλημα πολέμου».


Πηγη

5 σχόλια:

  1. Χαρείτε τους επαναστάτες σας όλοι εσείς που τους στηρίζετε. Πω πω κάτι γνήσιοι επαναστάτες που εκφράζουν το Συριακό λαό... Ωραία επανάσταση που καθοδηγείται από τη Δύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έτσι πές τα..Ρωσία- ΗΠΑ είναι το παιχνίδι και απλά ο συριακός λαός πρέπει να επιλέξει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όμως πέρα από την παραπάνω ανάλυση αρχών μια σειρά από ερωτήματα παραμένουν σχετικά με την ταυτότητα των εξεγερμένων, τις επιδιώξεις του και τους προμηθευτές των όπλων τους. Υπάρχει γενικά μια θεωρία που λέει πως οι ειρηνικές εξεγέρσεις είναι πιο παραγωγικές από τις ένοπλες. Η συγκεκριμένη θεωρία στηρίζεται στο ότι ειρηνικές δράσεις μπορούν να τραβήξουν περισσότερο κόσμο μιας και ο κίνδυνος απωλειών είναι περιορισμένος και σε περίπτωση που συμβούν ισχυροποιούν το κύμα της αμφισβήτησης απονομιμοποιώντας τον καταπιεστή. Όταν όμως το καθεστώς συνεχίζει να σκοτώνει, να συλλαμβάνει, να βασανίζει και να εξαφανίζει η υπομονή δοκιμάζεται. Σε μια ανάλογη περίπτωση στην Ελλάδα το 1944 ο λαός κατέκλυσε το Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα «όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα». Όταν οι αστυνομία, παρακρατικοί και Βρετανοί διέλυσαν τους ειρηνικούς διαδηλωτές με σφαίρες το ΕΑΜ δεν κήρυξε νέα ειρηνική διαδήλωση αλλά διέταξε τον εφεδρικό ΕΛΑΣ να επιτεθεί ανοργάνωτα στο αστυνομικό τμήμα του Μακρυγιάννη. Με άλλα λόγια, όταν υπάρχει τόσο αίμα η υψηλή κριτική δεν είναι μόνο ηλίθια, αλλά μοιάζει και κακόβουλη. Η Συριακή αντιπολίτευση βρέθηκε σε μια απελπιστική θέση και έτσι έκρινε ότι δεν έμενε άλλος δρόμος από την ένοπλη αντιπαράθεση. Είναι αλήθεια ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ενόπλων είναι Σουνίτες από την επαρχία. Είναι επίσης αλήθεια ότι δέχονται βοήθεια από την Αμερική και την Τουρκία. Αλλά αυτά δεν είναι τα αίτια αλλά οι συνέπειες της συριακής κρίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλος όλοι οι υπερευαίσθητοι εθνικιστές που κόπτωνται για την τύχη των ορθοδόξων της Συρίας και προχτές πανηγύριζαν για τον δήθεν ερχομό του Πούτιν στην Αρχαία Ολυμπία καλό είναι να θυμηθούν το πως και από ποιους βυθίστηκε ο στόλος του Ιμπραήμ στο Ναβαρίνο. Με άλλα λόγια μπορεί κάποιος να υποστηρίξει σήμερα σοβαρά πως οι Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, Καραϊσκάκης, και Νικηταράς ήταν έμμισθα όργανα στην υπηρεσία Άγγλων, Γάλλων και Ρώσων; Φυσικά και όχι, αλλά από την άλλη η εμπλοκή των «Συμμάχων» στο Ναβαρίνο κάθε άλλο παρά αθώα και ανιδιοτελής ήταν. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σήμερα στη Συρία όπου οι Αμερικάνοι, όπως αναμένεται να κάνει κάθε μεγάλη δύναμη, προωθεί τα συμφέροντα της. Για αυτό ακριβώς το λόγο η Συρία μετά την πτώση του Άσσαντ δεν θα είναι ανεξάρτητη αλλά θα έχει κάνει ένα βήμα προς αυτή. Έτσι έκαναν και οι Έλληνες με την επανάσταση του 1821, μπορεί το 1830 να μην είχαμε παρά μια ρημαγμένη χώρα πλήρως υποθηκευμένη στους ξένους αλλά είχαμε πάψει να αποτελούμε μια επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αυτό ήταν μια θετική εξέλιξη που ήρθε με πολύ κόπο και αίμα και όχι επειδή έτσι συνωμότησαν οι μεγάλοι της εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.