12 Αυγούστου 2012

Γενικές εκλογές στην Κούβα

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΠΑΛΙ ΟΙ ΚΟΥΒΑΝΟΙ 
Οι προετοιμασίες για τις γενικές εκλογές στην Κούβα, των οποίων η πρώτη φάση διεξάγεται τον ερχόμενο Οκτώβρη, ξεκίνησαν ήδη στο Νησί της Επανάστασης. Από τις 3 έως τις 29 Σεπτέμβρη θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων για τις 168 έδρες των Δημοτικών Συμβουλίων Λαϊκής Εξουσίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκράνμα» ήδη έχουν αναδειχθεί τα 78.000 μέλη των εκλογικών επιτροπών που θα διασφαλίσουν την ποιότητα και τη σωστή διαδικασία, ενώ οι περιφέρειες και οι δήμοι καθορίζουν τον τόπο διεξαγωγής των συνελεύσεων. Ανάλογα με τον αριθμό των ψηφοφόρων, ο λαός καλείται να εκλέξει από δύο έως οκτώ υποψηφίους.

Ετσι, στις 21 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων των Δημοτικών Συμβουλίων Λαϊκής Εξουσίας, για μία θητεία δύο χρόνων. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δε συγκεντρώσει το 50% των ψήφων ή υπάρξει ισοψηφία, τότε θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές μία βδομάδα αργότερα. Στη συνέχεια θα διεξαχθούν εκλογές για τους αντιπροσώπους των Περιφερειακών Συμβουλίων καθώς και του Κοινοβουλίου, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.
Σημειώνεται ότι καθένας που γεννιέται στην Κούβα έχει το δικαίωμα ψήφου, όπως έχει το δικαίωμα της ελεύθερης εκπαίδευσης και Υγείας. Γεννιέται με το δικαίωμα να μπορεί να ψηφίσει όταν φτάσει 16 χρόνων, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει τίποτα, ούτε να περάσει από πολύπλοκες διαδικασίες. Μόλις φτάσει κανείς την ηλικία των 16, αυτόματα εντάσσεται στους εκλογικούς καταλόγους.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και σημαντικό στοιχείο της σοσιαλιστικής δημοκρατίας στην Κούβα είναι ο μηχανισμός ανάκλησης των αντιπροσώπων, τόσο στις Δημοτικές Συνελεύσεις Λαϊκής Εξουσίας, όσο και στους βουλευτές και τα πιο πάνω αντιπροσωπευτικά σώματα.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.