21 Αυγούστου 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του βουλευτή του Κ.Κ.Ε Σπύρου Χαλβατζή: Προστασία των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην ΑΤΕ


Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας



Πριν ακόμη στεγνώσουν οι υπογραφές για τη χαριστική παραχώρηση του «υγιούς» τμήματος της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο των προωθούμενων εξαγορών και συγχωνεύσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, αποκαλύφτηκαν οι δραματικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους της ΑΤΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς απαιτεί να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας ατομικά εξέλιξη που οδηγεί στην κατάργηση της δικής τους επιχειρησιακής σύμβασης. Ουσιαστικά δηλαδή, οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ πάνε στην Τράπεζα Πειραιώς ως νεοπροσλαμβανόμενοι χάνοντας ένα τμήμα των αποδοχών τους που είχε κατακτηθεί με τις επιχειρησιακές τους συμβάσεις.
Η εργοδοσία της Τράπεζας Πειραιώς αποκτά το διευθυντικό δικαίωμα για μεταθέσεις, αλλαγή θέσης και μεταφορά σε κάθε υποκατάστημά της ή θυγατρική εταιρεία σε περίπτωση άρνησης από πλευράς του εργαζόμενου καταγγέλλεται η σύμβαση εργασίας.
Επίσης δέχονται ισχυρό πλήγμα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και των συνταξιούχων της ΑΤΕ καθώς η Τράπεζα Πειραιώς καταργεί επί της ουσίας το αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο υγείας (ΤΥΠ-ΑΤΕ) και επιδιώκει την ένταξή τους στον κλάδο υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ, στο οποίο ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς. Με αυτή την εξέλιξη αφαιρούνται βίαια από 20.000 περίπου εργαζόμενους και συνταξιούχους μια σειρά παροχές υγείας που αποδίδονταν μέχρι σήμερα μέσα από το ΤΥΠ-ΑΤΕ. Τέλος εκφράζεται ο φόβος ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης γι' αυτούς που είχαν προσληφθεί πριν από το 1993.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:
Για τη διατήρηση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην ΑΤΕ όπως προβλέπονταν από την υπηρεσιακή τους σύμβαση. 
Για την αφαίρεση των δυσμενών όρων της νέας σύμβασης σχετικά με μεταθέσεις και μονομερείς μεταβολές. 
Για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για όσους αποχωρούν. 
Για τη διατήρηση του ΤΥΠ-ΑΤΕ. και τη ρύθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτι-κών ζητημάτων. 

Ο βουλευτής 
Σπύρος Χαλβατζής



Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.