25 Αυγούστου 2012

... έχεις λεφτά; Θα έχεις Υγεία ...


Εγκλημα εκ προμελέτης

Εξ αρχής ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ιδρύθηκε με έναν και μοναδικό σκοπό: Να γίνουν δραματικές περικοπές στις παροχές, να ενισχυθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες σε Υγεία - Φάρμακο, από τους οποίους οι ασφαλισμένοι και τα Ταμεία θα αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα. Οπως, αντίστοιχα, θα αγοράζουν και από τα δημόσια νοσοκομεία των οποίων η λειτουργία ως επιχειρήσεων ενισχύεται όλο και περισσότερο. Αυτό ήταν ένα έγκλημα εκ προμελέτης, για το οποίο κανείς - εκτός από το ΚΚΕ - δε μιλούσε, αντίθετα όλοι μιλούσαν για «προχειρότητες», για «κακή διαχείριση» κ.λπ. Ηταν φανερή η πρόθεση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για εξίσωση προς τα κάτω των παροχών στους ασφαλισμένους.
.
Στον ΕΟΠΥΥ συνενώθηκαν 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι και Ταμεία που ήταν χρεωμένα. Ταυτόχρονα, η κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ για διπλάσιους ασφαλισμένους μειώθηκε τουλάχιστον 3,5 φορές. Η «αιμορραγία» είναι διαρκής εξαιτίας της ανεργίας, της ελαστικής εργασίας, των μειωμένων μισθών και της «μαύρης» εργασίας, των οφειλόμενων εισφορών κράτους και εργοδοτών. Ολα αυτά ήταν γνωστά. Κι όμως, η αστική πολιτική είναι τέτοια, ώστε να αξιοποιεί τώρα τα προβλήματα που προκαλεί για να φορτωθούν η ευθύνη και οι συνέπειες των περικοπών στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, είπε προχτές ωμά αυτό που προδιαγράφουν η ασκούμενη πολιτική, η ύπαρξη επιχειρηματιών σε Υγεία - Φάρμακο και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ: «Ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργήσει ως μεγάλος αγοραστής υπηρεσιών Υγείας. Είναι μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τον γερμανικό ασφαλιστικό οργανισμό Υγείας. Φτιάχτηκε για να ενώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, τον ιδρώτα των εργαζομένων, και να βγει στην αγορά να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές».

Εν ολίγοις, και οι όποιες δημόσιες δομές Υγείας θα λειτουργούν απόλυτα επιχειρηματικά και οι εισφορές των ασφαλισμένων δε θα φτάνουν για να ταΐζονται οι επιχειρηματίες της Υγείας και του Φαρμάκου και θα πληρώνουν τα πάντα οι ασφαλισμένοι. Το κράτος θα σταματήσει εντελώς να χρηματοδοτεί, άλλωστε μειώνει διαρκώς τη χρηματοδότηση, ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρά σε περικοπές, αφού είναι ήδη χρεοκοπημένος και τελικά το βάρος θα καταλήξει - ήδη γίνεται - απευθείας στις πλάτες των ασφαλισμένων. Το πιο εξοργιστικό είναι ότι και η σημερινή κυβέρνηση παρουσιάζει τις περικοπές σαν ένα «νοικοκύρεμα», που είναι προς όφελος των ασφαλισμένων. Στην πραγματικότητα, κάθε ευρώ που κόβεται από τον κρατικό προϋπολογισμό μεταφέρεται στις «πλάτες» των ασφαλισμένων. Αλλωστε, ο υφυπουργός μίλησε για συμμετοχή με 50% των ασφαλισμένων στις όποιες υπηρεσίες παρέχει ο ΕΟΠΥΥ. Την ίδια ώρα τα εργαστήρια του ΙΚΑ έκλεισαν, οι δομές του ΕΟΠΥΥ δεν εξοπλίζονται με μαγνητικούς κι αξονικούς τομογράφους, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ απευθύνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα πληρώνοντας επιπλέον 15% απευθείας από την τσέπη τους. Η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκε φέτος κατά 1 δισ. ευρώ.
Το ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι αγοραστής σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι είναι αγοραστές, ανάλογα με το πορτοφόλι του ο καθένας. Αυτή είναι η μοιραία κατάληξη της κρατικής υποχρηματοδότησης και της κυριαρχίας των επιχειρήσεων σε Υγεία - Φάρμακο. Αυτή η επιχειρηματική δράση λυμαίνεται εδώ και δεκαετίες τα Ταμεία και τους εργαζόμενους και πρέπει να καταργηθεί. Η ύπαρξη εμπορίου σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα είναι εγκληματική γιατί προϋποθέτει πως κάποιοι θα «έχουν» και κάποιοι θα αργοπεθαίνουν. Δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Φάρμακο για όλους.

*

Ελένη Μαΐλη
(Ριζοσπάστης)
***
*

Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.