2 Οκτωβρίου 2011

Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ: Για την πολιτική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη (αναδημοσίευση)



(Πρόκεται για το επίσημο κείμενο της πολιτικής αποκατάστασης του Βελουχιώτη, δημοσιεύεται στην Κομμουνιστική Επιθεώρηση, τεύχος 5, 2011, σελ. 48-50)
O Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) γεννήθηκε στις 27 Αυ­γούστου 1905 στη Λαμία. Το 1922 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και το 1925 μέλος του ΚΚΕ. Ως στρατιώτης οδηγήθηκε στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου. Μετά την απόλυσή του ανταποκρίθηκε σε διάφορες κομματικές χρεώσεις και διώχθηκε κατά καιρούς από το αστι­κό κράτος και τις κυβερνήσεις του. Την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά φυλακίστηκε στην Αίγινα (1938) και το 1939 μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα. Υπέγραψε δήλωση μετανοίας και αποφυλακίστηκε. Στη διάρκεια της Κατοχής βρέθηκε στην Αθήνα, όπου τον Ιούλιο 1941 συν­δέθηκε με την ΚΕ, η οποία τον αποκατέστησε στο Κόμμα. Τον Αύγου­στο του ίδιου έτους του ανέθεσε να συγκροτήσει αντάρτικο στρατό. Αυ­τό το καθήκον ο Αρης το έφερε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο. Τον Μάη 1943 με τη δημιουργία του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ ανέ­λαβε καπετάνιος του.

Ο Αρης Βελουχιώτης αντιτάχθηκε στη Συμφωνία της Βάρκιζας και τη χαρακτήρισε λαθεμένη. Στο διάστημα Φεβρουάριος - Απρίλιος 1945 ανέλαβε με δική του ευθύνη πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση νέου αντάρτικου στρατού, παρά την αντίθετη απόφαση του ΚΚΕ.
Η 11 η Ολομέλεια της ΚΕ (Απρίλιος 1945) διέγραψε τον Αρη και τον αποκήρυξε, δίχως να δώσει την απόφαση στη δημοσιότητα.
Στις 16 Ιουνίου 1945, την ημέρα που ο Αρης αυτοκτόνησε περικυ­κλωμένος από τον αστικό στρατό, στο «Ριζοσπάστη» δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση του ΠΓ που κατήγγειλε το Βελουχιώτη, κάνοντας αναφο­ρά και στην απόφαση της 11ης Ολομέλειας. Τρεις μέρες μετά την αυ­τοκτονία του, στις 19 Ιουνίου 1945, ο «Ριζοσπάστης» σε άρθρο με τίτ­λο «ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ» έγραψε για τον Αρη: «Ο τόσο τρα­γικός θάνατος του Αρη Βελουχιώτη προκαλεί θλίψη ανάμεσα στους πραγ­ματικούς πατριώτες, αγωνιστές της εθνικής ιδέας. Γιατί ανεξάρτητα από τη θέση που πήρε μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, θέση που αντικειμενι­κά εξυπηρετούσε την αντίδραση, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να ξε­χνάει κανείς ότι ο Αρης Βελουχιώτης ήταν ένας από τους πρωτοπόρους του αγώνα της Αντίστασης και από τους πρωταθλητές στην οργάνωση του αντάρτικου κινήματος...».
Μετά το θάνατο του Άρη καν μέχρι την 7η Ολομέλεια της ΚΕ (1950) το ΚΚΕ δεν είχε τοποθετηθεί εναντίον της Συμφωνίας της Βάρκιζας και την αποκαλούσε «αναγκαίο ελιγμό».
Το Μάρτιο του 1962 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Νέος Κόσμος» άρ­θρο μέλους του τότε ΠΓ, στο οποίο γινόταν λόγος για αποκατάσταση σειράς στελεχών του ΚΚΕ, ανάμεσά τους και του Αρη. Το άρθρο ανέ­φερε:
«Η ΚΕ ακύρωσε αποφάσεις της παλιάς καθοδήγησης για διαγραφή ή καθαίρεση μελών τηςΚΕ, που αποδείχτηκαν αβάσιμες και αδικαιολόγη­τες. Ταυτόχρονα αποκατέστησε τη μνήμη των συντρόφων [...] Αρη Βε­λουχιώτη [...] κ.α.».
Σχετική απόφαση δεν έχει βρεθεί στο Αρχείο του ΚΚΕ.
Γενικότερα, από την αρχή της δεκαετίας του 1960 και περισσότερο μετά το παραπάνω δημοσίευμα, εκ μέρους του Κόμματος υπήρξαν πρά­ξεις πολιτικής αποκατάστασης του Αρη, που ουσιαστικά απέρριπταν τις κατηγορίες σε βάρος του ως προβοκάτορα κ.ά.
Αυτό αποτυπώνεται και στον Α' τόμο Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, 1918-1949, που γράφει:
«Ο Αρης ζυμωμένος και ατσαλωμένος στο ΚΚΕ και στο λαϊκό κίνημα αναδείχτηκε με την ηρωική δράση του, σε ατρόμητο πολεμιστή και σε γνήσιο λαϊκό ηγέτη. Η τραγική θυσία του συγκίνησε βαθιά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και όλους τους πατριώτες» (Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, 1918-1949, Α' τόμος, εκδ. "Συγχρονη Εποχή", σελ. 517).
Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αποφασίζει την επίσημη πολιτική απο­κατάσταση του Αρη Βελουχιώτη. Θεωρεί ότι είχε δίκιο ως προς την εκτίμηση που έκανε για τη Συμφωνία της Βάρκιζας.
Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη καταγγέλλει την απόπειρα της αστικής και οπορτουνιστικής προπαγάνδας και ιστοριογραφίας που παίρνουν δήθεν υπό την προστασία τους τον Αρη, για να επιτεθούν στο ΚΚΕ. Στη λαϊκή συνείδηση, ο Αρης Βελουχιώτης είναι ταυτισμένος με την ηρωι­κή πορεία του ΚΚΕ, τον αγώνα για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Ο Αρης Βελουχιώτης τάχθηκε υπέρ της ένοπλης πάλης, που την απορρίπτουν όσοι επιχειρούν να τον οικειοποιηθούν.
Παράλληλα η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη σημειώνει ότι η διαφωνία του Αρη με τη συμφωνία της Βάρκιζας, δε δικαιώνει τη στάση του απέ­ναντι στη συλλογική θέση του Κόμματος και την παραβίαση από αυτόν της κομματικής πειθαρχίας, καθώς και την αξιοποίηση από τον Αρη της φήμης και του σεβασμού που είχε κατακτήσει την προηγούμενη περίο­δο ως καπετάνιος του ΕΑΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ. Η στάση του αυ­τή, που αποτέλεσε ρήξη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συ­γκεντρωτισμού, δεν καθιστά δυνατή τη μετά θάνατο αποκατάσταση και της κομματικής του ιδιότητας.

12 σχόλια:

  1. Μπράβο στο Κόμμα....
    Αρη εισαι φάρος για όλους εμάς τους νέους...
    Μας δείχνεις τον δρόμο της αντίστασης και της ολικής ρήξης με τον καπιταλισμο και τους μηχανισμούς του αστικού-εκμεταλλευτικού κράτους....

    Όσο για τους καλοθελητές-καπιταλιστές(αστούς) που τόσα χρόνια το είχαν ώς επιχείρημα απέναντι στο ΚΚΕ ας σωπάσουν μια για πάντα.....

    -Αν αποκαθιστούσε και την κομματική του ιδιότητα το κόμμα θα έκανε ποιο εύκολο το δρόμο σε φίλους που αντιτίθεται σε ορισμένα σημεία με την γραμμη του κόμματος να γινόταν μέλη(αλλα αυτά ειναι δικά μας και ας μην τους δίνουμε κανένα δικαίωμα πια για προπαγάνδα εναντίον όλων,αλλα και του ΚΚΕ)

    Γιοζεφ Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΡΙΜΑ ΜΕΓΑΛΟ και ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η.....αυτο το κειμενο.....""Παράλληλα η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη σημειώνει ότι η διαφωνία του Αρη με τη συμφωνία της Βάρκιζας, δε δικαιώνει τη στάση του απέ­ναντι στη συλλογική θέση του Κόμματος και την παραβίαση από αυτόν της κομματικής πειθαρχίας, καθώς και την αξιοποίηση από τον Αρη της φήμης και του σεβασμού που είχε κατακτήσει την προηγούμενη περίο­δο ως καπετάνιος του ΕΑΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ. Η στάση του αυ­τή, που αποτέλεσε ρήξη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συ­γκεντρωτισμού, δεν καθιστά δυνατή τη μετά θάνατο αποκατάσταση και της κομματικής του ιδιότητας."" ..... ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΜΟΝΟ ΛΥΠΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΣΜΗ ΜΟΥΧΛΑΣ ΣΤΗΝ ΜΥΤΗ....ΚΑΙ ΠΙΚΡΑ ΜΕΓΑΛΗ..διαβαζωντας το.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την κομματική του ιδιότητα την απεμπόλησε από μόνος του στην πράξη. Την πολιτική του ορθότητα αναγνωρίζει το ΚΚΕ και αυτό είναι που έχει την μεγαλύτερη ιστορική σημασία, όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά και ως σηματοδότης για το (κοντινό;) μέλλον ιφ γιου νόου γούατ άι μιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδη .... 0 ....μπουρδες ... ιφ γιου νοου γουατ γιου μην..... ΓΙΑΤΙ ..? μονο η ¨"κοματικη " ταυτοτητα" μετραει... και ολα τα αλλα δεν μας ενδιαφερουν.... ..και υστερα την πολιτικη του ορθοτητα την επιβαιβεωσαν τα γεγονοτα..και η πραξεις και η πολιτικη που ειχε πολυ πριν αυτος κανει και εφηρμοσαν αλλοι μετα δικες του σκεψεις.... δεν χρειαζεται κανενα ιστρουχτορα να το επιβαιβεωση...[ και επειτα την πολιτικη του παλι ιδιοτητα την ειχε ηδη χαμενη πριν τον στειλη το κομμα να στισει τον Ε.Λ.Α.Σ.που εκει τον 'χρεισημοποιουσε' το κομμα με την ΄χαμενη' πολιτικη ιδιοτητα... αλλα ουτε και τωρα ΜΕΤΑ 64 χρονακια δεν πρεπει να πει και το κομμα του οτι εκαμε λαθος..... μουχλιασμενη καμαριλα της νομεκλατουρας ....της 'γραμης'.....ΑΥΤΟ δεν ειναι επαναστατικη ιδιωτητα και σκεψη.........για κανενα ,, κοντινο ..η. ... μακρινο κομματικο κουμουνισμο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντιγράφω από δικό μου σχόλιο:
    "...νομίζω πως η κομματική απόφαση για τον Αρη Βελουχιώτη, ήταν η πιο ακριβοδίκαιη που θα μπορούσε να υπάρξει.
    Γιατί από την μία πρόκειται για τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, για έναν άριστο οργανωτή «ανορθόδοξων επιχειρήσεων» που λέγαμε και στο στρατό (είχε οργανώσει και δύο πραγματικά «φαντομάδικες» αποδράσεις του Ν.Ζαχαριάδη επί Μεταξά), πρόκειται τέλος για έναν αγωνιστή του οποίου οι προβλέψεις για τι μέλλει γενέσθαι μετά την Βάρκιζα επαληθεύθηκαν πλήρως. Με την πολυτέλεια του χρόνου γνωρίζουμε πλέον πως οι Εγγλέζοι δεν θα είχαν την δυνατότητα να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους στην Ελλάδα για πάνω από δύο μήνες ακόμη μετά τον Δεκέμβρη του ‘44*, οπότε η «Βάρκιζα» σαν απότοκο της στρατιωτικής ήττας στην Αθήνα θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Έτσι η επίσημη «ηθική» στην ουσία, αποκατάσταση του Θ.Κλάρα από το κόμμα, για το οποίο έζησε και πέθανε ήταν ουσιαστικά μονόδρομος. Πολλώ δε μάλλον που στην συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελλήνων αγωνιστών, ηθικά και πολιτικά δικαιωμένος ήταν από την πρώτη στιγμή.
    Από την άλλη μεριά όμως υπάρχουν εξίσου «μεγάλα βουνά».
    Ας πάρουμε κατά σειρά τα τρία μεγαλύτερα «αμαρτήματα» στα οποία θα μπορούσε να υποπέσει ένας κομμουνιστής εκείνη την εποχή:
    1)Ανοιχτή προδοσία-συμμαχία με τον εχθρό: Αθώος
    2)Δήλωση μετανοίας: Υπέγραψε, και μάλιστα δύο φορές, αφού αυτή στο Καλπάκι δεν θεωρήθηκε ικανοποιητική, και του ζητήθηκε και συμπληρωματική την οποία υπέγραψε αργότερα.
    3)Παραβίαση του «Δημοκρατικού συγκεντρωτισμού»: Ενοχος! Πήγε να ξεκινήσει (με τα γνωστά αποτελέσματα) δεύτερο αντάρτικο μόνος του, και χωρίς να ρωτήσει κανέναν.
    Δύο στα τρία λοιπόν. Αν δεν είναι καταστατικά δικαιολογημένη και δικαιωμένη αυτή η διαγραφή, τότε ποιά;
    Γιατί ειδικά το τρίτο σημείο είναι και το κυριότερο. Ο ο,ποιοσδήποτε παραβιάζει τον «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό» δεν το κάνει για πλάκα. Σαφέστατα και πιστεύει πως έχει δίκιο! Αλλά εάν ο καθένας κάνει ό,τι του καπνίσει όταν νομίζει πως έχει δίκιο, τότε όχι «κόμμα νέου τύπου» δεν έχεις, αλλά ούτε καν ερασιτεχνική ομάδα 5χ5 δεν μπορείς να λειτουργήσεις! Ετσι λοιπόν μία κομματική αποκατάσταση του Κλάρα, θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου για την διάλυση του κόμματος, αφού στην ουσία θα έδινε το δικαίωμα στον καθένα να κάνει κυριολεκτικά ό,τι θέλει, με την ελπίδα να δικαιωθεί εκ των υστέρων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παραδεκτό σε καμία περίπτωση."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ..... "Αλλά εάν ο καθένας κάνει ό,τι του καπνίσει όταν νομίζει πως έχει δίκιο, τότε όχι «κόμμα νέου τύπου» δεν έχεις, αλλά ούτε καν ερασιτεχνική ομάδα 5χ5 δεν μπορείς να λειτουργήσεις! Ετσι λοιπόν μία κομματική αποκατάσταση του Κλάρα, θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου για την διάλυση του κόμματος, αφού στην ουσία θα έδινε το δικαίωμα στον καθένα να κάνει κυριολεκτικά ό,τι θέλει, με την ελπίδα να δικαιωθεί εκ των υστέρων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παραδεκτό σε καμία περίπτωση." ... τι κομμα νεου τιπου και παπαριες παραμιλας αδερφε μου.... το φαρακο με το δωδεκαλογο του καλου κνητη μου 'θυμησες ' ...ΑΚΟΥ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ..... τι ειν' τουτο παλι... ΤΟ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ....?,Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ,ΑΕΝΑΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ,... και αυτο πουγραψες... ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΣ ΕΣΥ 'ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ' μονο πικρο γελιο προκαλει ΚΑΙ ΛΥΠΗ πολυ λυπη.... κριμα...που ουτε την θεωρια δεν εχετε κατανοησει και εμπεδωσει.. οπως ακριβως οι 'παρελασεις' που κανετε.... ... Υ.Γ. οταν φαγανε οι εσατζιδδες τον σωτηρη οι οικοδομοι με τους κασμαδες ξυλωναν τις πλακες...και δεν υπηρχε κανενος νεου τυπου παρλαπιπα. ... και η χωροφυλακοι και οι μπατσοι δεν ειχαν δακρυγωνα κι επεφται και πολυ ξυλο.... μονο που τωρα γιναμε παρελασιαρχες και 'νομοιμοφρωνες'..... ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ? .... τελεταρχες ....?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 6 Οκτωβρίου 2011 1:22 π.μ.

    Όσο για το ποιός δεν έχει κατανοήσει την θεωρία, φαίνεται απο το σχόλιο "τι κομμα νεου τιπου και παπαριες". Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτε άλλο ...

    Απο την άλλη όμως, θα ήθελα να ξέρω ποιός σας εμποδίζει βρε παιδάκι μου, να κάνετε επανάσταση ??? Άσε το ΚΚΕ αφού το θεωρείς νομιμόφρων ... Ξεκίνα εσύ την επανάσταση να μας ξαλαφρώσεις και εμάς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΝΑΙ ΝΑΙ ΜΕΓΑΛΕ ...που θωρας την ΘΕΩΡΙΑ... καλο ....ΑΥΤΟ "Ξεκίνα εσύ την επανάσταση να μας ξαλαφρώσεις και εμάς ... " ΜΠΡΑΒΟ ΕΤΣΙ ...ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ καποτε " ΑΝ ΔΕΝ Σ" ΑΡΕΣΕΙ ΕΔΩ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΑ..." ...τι μου θυμισες μωρε παιδι ....! ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΝΤΩΣ καλα την ξερεις την στρατιγικη "θεωρια|" της 'κυνοβουλευτικης' τοκογλυφιας της 'δημοκρατιας'... ΕΥΓΕ .. ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΙΡΕΣΕ Υ.Γ. για χαρα τελος.... καλο θα ηταν για ΤΟΝ ΑΡΗ να μην γραφετε τιποτα ετσι κιαλλιως δεν 'ειπε' τιποτα και το κομμα που να χρειαζεται και αναφορα ΑΣ ΤΟΝ ΑΦΗΣΟΥΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ και νερο κιαλατι'''{ οπως θαπρεπε ναχει κανει το κομμα¨''' ΚΑΛΥΝΗΧΤΑ ΣΑΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ..και καλή τύχη. Θαυμάζω πάντως την πολύ εκλεπτυσμένη ορθογραφία σου μεγάλε, ειδικά το "κυνοβουλευτική" :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΕΝΗ ΚΑΤ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΤΗΣ ΕΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΠΟΥ ΖΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΕΙ,,,,, ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ Η ΓΛΩΣΣΑ μου... ΠΡΙΝ 100 200 300 1000 2000 { ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΟΥΠΟΣΟΥΝΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΓΚΕΜΠΕΛΙΣΤΙΚΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΣΤΥΓΝΑ ΣΤΡΥΠΝΑ ΔΕΞΙΟΣΤΡΟΦΑ..ΣΤΡΕΒΛΑ...} ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΙΛΙΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΩ ΑΜΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΛΑ....ομως το μυνημα δεν ειναι οι γραμενες λεξεις [ δηλαδη η σκνυπα] αλλα {Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ} οι ενοιες.... που αναφερουν στην ουσια τους οι λεξεις και επιτελους ξαναμανα ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πρώτα από όλα φίλε μου ο άλεξ δεν το λέει για κακό απλά το κυνοβουλευτική του άρεσε, επειδή κύνος=σκύλος στα αρχαία και έστω και τυχαία (μάλλον), είναι ένα ωραίο λογοπαίγνιο. Αυτό πάντως που λες για τη γλώσσα, δεν στέκει γλωσσολογικά γιατί αν μιλούσε ο καθένας όπως του καπνίσει δεν θα υπάρχει συννενόηση άρα χάνεται και η ουσία της γλώσσας ως μέσο δηλαδή επικοινωνίας. άλλο αν η προφορική γλώσσα που εξελίσεται και αυτή πολύ αργά και ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, πρέπει να βρίσκει ανταπόκριση και στη γραπτή. Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο θέμα, ο εγγραματισμός, αποστεώνει, κάνει πιο σταθερή μια συγκεκριμένη ορθογραφία, κάτι που είχε επισημάνει ο Βάρναλης με την κριτική του στη συμβιβασμένη κατ' αυτόν νεοελληνική γραμματική του Τριανταφυλλίδη. Παρόλα αυτά και η γραπτή ομιλία δεν σταματά την κίνηση-αλλαγή της γλώσσας...

    Για τον Άρη, ποια πρέπει να ήταν η στάση του; όπως του Λένιν τον Οκτώβρη του 1917. όταν οι άλλοι στην ΚΕ δεν συμφωνούσαν αυτός έκανε δύο συνεδριάσεις που κράτησαν όλη νύχτα μέχρι να τους πέισει ότι έχει έρθει η ώρα της εξέγερσης. Δεν πήρε ο τελευταίος όσους υποστηριχτές πιθανόν θα είχε στη βάση και ξεκίνησε μόνος του την εξέγερση. Και μπορεί ο Άρης να είχε λυμένο το θέμα του αγώνα ενάντια στους Αγγλους και την ένοπλη πάλη αλλά διατηρούσε και αυτός όλες τις λανθασμένες εκτιμήσεις του κόμματος σχετικά με την τακτική και τη στρατηγική του.

    Για τα περί Πέτρουλα, που λες , δεν ήταν τότε από όσο ξέρω αλλά στην απεργία των οικοδόμων το 1960 για τα ΒΑΕ που είχαν γίνει αυτά και σε πληροφορώ ότι οι οικοδόμοι ήταν από τις λίγες κομματικές οργανώσεις που δεν είχαν διαλυθεί το 1958, σε αντίθεση με τους άλλους που ήταν στην ΕΔΑ, και δρούσαν στα πλαίσια της νομιμότητας και χαρακτήριζε τα συγκεκριμένα "αριστερισμους". Αν πάντως ενθουσιάζεσαι με τα ιουλιανά, τι να πω; ήταν από τις χειρότερες στιγμές από άποψη τακτικής-στρατηγικής στην "αριστερά", τέλεια ουρά του κέντρου τότε και αγωνιστικότητα στη μορφή, υποταγή στην πράξη!

    όσο για τα άλλα με τις πορείες-παρελάσεις δες εδώ στα σχόλια http://redflyplanet.blogspot.com/2011/10/blog-post_4344.html και αυτό http://e-globbing.blogspot.com/2011/10/blog-post_3816.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. “Η επανάσταση δεν είναι ένα φρούτο που θα πέσει όταν είναι ώριμο. Πρέπει να κουνήσουμε το δέντρο για να το κάνουμε να πέσει.” ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΟΥ ΣΧΟΛΙΑ οσο για τον σωτηρη μαθε οτι ειμαι 68 χρονο και ημουν παιδι και ταζησα και ολα και απο μεσα .... οσον για της ουρες,,, τωρα τι ειστε δηλαδης ΟΥΡΑ και του γαιδαρου.... ουτε καν σαμαρι για .... ΠΑΡΑ μονο σεμπροι ....ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ για ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ καλο θα ηταν να πας να διαβασεις ΕΛΗΝΙΚΑ 100 , 200 , 500, 1000 , 2500, κ.λ.π. Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ πανεπιστημιου εν πληθωρα.... και ΚΑΛΛΗ ΣΑΣ ΝΥΧΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.