12 Οκτωβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Καταργεί τις μισές κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία

Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη

Θα μείνουν λιγότερες από 1.000 απ' τις 1.950 που υπάρχουν σήμερα



Στην κατάργηση των μισών κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία προχωρά η κυβέρνηση μετά τη συγχώνευση σε 83 των 138 διοικήσεών τους. Τα σχέδια της κυβέρνησης ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Οπως είπε ο υπουργός, ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί η κατάργηση 330 κλινικών και η μεταφορά άλλων 40, ο ίδιος ήθελε «κάτι πολύ περισσότερο». Ετσι, τώρα, σχεδιάζουν την κατάργηση πάνω από 1.000 κλινικών και τη δημιουργία 250 τομέων στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα, στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν 1.950 κλινικές και οι συγχωνεύσεις θα γίνουν κατ' εφαρμογήν του Προεδρικού Διατάγματος 86/87 σύμφωνα με το οποίο οι υπηρεσίες κάθε Νοσοκομείου διαρθρώνονται σε τρεις ισόβαθμες διευθύνσεις, την Ιατρική, τη Νοσηλευτική και τη Διοικητική.
Οπως είχε ανακοινωθεί, τότε (29.2011) στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν συνολικά 46.000 κλίνες εκ των οποίων λειτουργούν 36.000 με πληρότητα 70%. Στόχος, όπως είχε αναφερθεί τότε, ήταν η λειτουργία 32.000 κλινών και με πληρότητα 80%. Φαίνεται, λοιπόν, τώρα ότι μπαίνει σε εφαρμογή η σύνθλιψη των κλινικών με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην υγεία του λαού. Η εφαρμογή άλλωστε του σχεδίου άρχισε να εκδηλώνεται με την αναδιάρθρωση των οργανισμών των δημόσιων νοσοκομείων, όπου γίνεται εν ψυχρώ κατάργηση κλινών.

Το μέτρο αυτό θα συνοδεύεται απ' την εφαρμογή του νέου συστήματος εφημερίας, σύμφωνα με το οποίο θα εφημερεύουν τομείς αντί για κλινικές. Π.χ. όταν φτάσει μια έγκυος τραυματισμένη στο δημόσιο νοσοκομείο, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών θα την υποδεχτεί - αντί για τους γιατρούς της εφημερεύουσας κλινικής - ο χειρουργικός τομέας, στον οποίο θα συμμετέχει και μαιευτήρας. Δηλαδή, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, μπορεί γαστρεντερολόγος, που συμμετέχει στο χειρουργικό τομέα, να κληθεί να αντιμετωπίσει πολυτραυματία.

Επίσης στα σχέδια της κυβέρνησης, όπως είπε ο Α. Λοβέρδος, θα είναι και ο νέος τρόπος διοίκησης των νοσοκομείων, τον οποίο επεξεργάζεται επίσης με τον Λ. Λιαρόπουλο. «Εδώ, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο κ. Λιαρόπουλος μου ετοιμάζει ένα σχέδιο που δεν θα αφορά όλο το ΕΣΥ. Θα αφορά όμως ορισμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα ιδιόρρυθμα αυτά νοσοκομεία του μεσαίου χώρου και το μικρό νοσοκομείο του Ολυμπιακού Χωριού. Ενιαίος τρόπος για όλους αυτούς προμηθειών, διοικήσεως, αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού κλπ., που αν πετύχει θα σας τα πούμε όταν θα έρθει η ώρα». Τα ιδιόρρυθμα νοσοκομεία, όπως έχει πει άλλη φορά ο υπουργός Υγείας, είναι αυτά που έχουν καθεστώς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (Ωνάσειο, Παπαγεωργίου και Ερρίκος Ντυνάν).

Καταψήφισε το ΚΚΕ το νομοσχέδιο

Καταψήφισε χτες το ΚΚΕ το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που μεταξύ άλλων προβλέπει συγχωνεύσεις υποδομών Υγείας. Στη συζήτηση επί της αρχής, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο, υπέρ τάχθηκαν μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χ. Χαραλάμπους, «θέλουν να δώσουν τα πάντα στους ιδιώτες». Με το νομοσχέδιο αυτό - σημείωσε - η κυβέρνηση «προσαρμόζει την Υγεία και την Πρόνοια στις ανάγκες του κεφαλαίου», με απώτερο στόχο τη «συρρίκνωση και το δραστικό περιορισμό τόσο των μονάδων Υγείας και των δωρεάν παροχών». Για τα κέντρα αποθεραπείας και τις δομές των ΑμΕΑ, επισήμανε πως «τα κέντρα αποθεραπείας και φροντίδας είναι σήμερα 7, ενώ τα κέντρα κατάρτισης ΑμΕΑ είναι 25. Ολα υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου», ενώ «η χώρα χρειάζεται 3.000 κρεβάτια για αποκατάσταση» και «με το ζόρι έχει 200 με 600 κρεβάτια», ενώ «την ίδια στιγμή μονάδες σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία είναι κλειστές και έξω από τα νοσοκομεία ανθούν ιδιωτικά κέντρα».



4 σχόλια:

  1. μάλιστα!μετά από τις υποσχέσεις για την κατάργηση των ράντσων στα δημόσια νοσοκομεία και την ενίσχυσή τους με περισσότερα κρεβάτια φτάσαμε στην κατάργηση κρεβατιών!αφελής ερώτηση!θα καταργηθούν τώρακαι τα ράντσα?αλήθεια με τον απλό εξαθλιωμένο οικονομικά λαό που εχει αυξημένες ανάγκες νοσηλείας λόγω και του στρές που βιώνει τι θα γίνει?η μήπως σκέπτονται να ανοίξουν κανένα καιάδα να τον πετάνε μέσα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ^^ Και φυσικα να συμπληρωσω οτι τα νοσοκομεια αντιμετωπιζουν τεραστιες ελλειψεις πλεον και σε υλικο! Αν ξερεις εστω και εναν εργαζομενο στον τομεα της υγειας μπορει να σου πιστωποιησει το γενικο αλαλουμ που επικρατει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θάρθει η μέρα που ο κυρ Λοβέρδος θα κουβαλάει "πάπιες" και χωρίς γάντια και το φοβάται πολύ, κάτι μισοκακόμοιρα υφάκια κρύβουν πολύ φόβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΡΑΝΤΖΑ ΦΙΛΤΑΤΕ ΑΝΩΝΥΜΕ.

    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΤΟΣ ΣΧΗΜΑ ΤΩΝ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ.

    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΙ ΕΔΩ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ.

    Η ΣΚΕΨΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΚΑΙΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΣΧΗΜΗ ΙΔΕΑ ΚΑΘΩΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ.

    ΤΗΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΙΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΝΗΛΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΥΛΩΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΔΩΝΙΣ.

    ΧΑΧΑ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.