9 Νοεμβρίου 2012

Τι γίνεται στην Αργεντινή;


Το ΔΝΤ «έφυγε», καμπόσες κυβερνήσεις ανέβηκαν και έπεσαν, ο καπιταλισμός παρέμεινε παρά τους μάταιους αγώνες και θυσίες των Αργεντίνων, που πείστηκαν πως μπορεί και υπάρξει και διαφορετική καπιταλιστική διαχείριση, και αντί να στρέψουν τα πυρά τους στην καρδιά του κτήνους, αναλώθηκαν σε αγώνες για το πείσουν να αλλάξει την φορεσιά του. Αποτέλεσμα;  Μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στο παρακάτω ρεπορτάζ που αναδημοσιεύουμε από το enikos.gr, όπου φαίνεται πεντακάθαρα πως πριν προλάβει να κλείσει ο προηγούμενος κύκλος κρίσης, άνοιξε κιόλας ο επόμενος...
«Η όποια ανάκαμψη θα είναι αναιμική, σύντομη και θα οδηγήσει γρήγορα σε κύκλο νέας  μεγαλύτερης κρίσης...»
Αλέκα Παπαρήγα

Στους δρόμους η Αργεντινή 

 Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν χθες το βράδυ στους δρόμους του Μπουένος Άιρες και των άλλων μεγάλων πόλεων της Αργεντινής, στη μεγαλύτερη αντικυβερνητική κινητοποίηση της τελευταίας δεκαετίας για να διαμαρτυρηθούν για την κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ, για τον καλπάζοντα πληθωρισμό, την αυξανόμενη εγκληματικότητα και τη διαφθορά. Την ίδια ώρα Αργεντίνοι οργάνωσαν διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, το Τορόντο, το Μαΐάμι και το Λονδίνο.
Η πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ επανεξελέγη το 2011 με το 54% των ψήφων, όμως έκτοτε η δημοτικότητά της βαίνει φθίνουσα και βρίσκεται στο 30%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 12%, αλλά στην πραγματικότητα τοποθετείται στο 25% , σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές. Η ανάπτυξη, στο 8% μέχρι σήμερα, αναμένεται να πέσει τουλάχιστον στο 4% φέτος, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει πραγματική οικονομική ανάπτυξη και δεν δοθούν αξιόπιστα στοιχεία για τον πληθωρισμό μέχρι τον Δεκέμβριο, η Αργεντινή θα αντιμετωπίσει κυρώσεις. 
Πηγή: ΑΜΠΕ  

Βλέπε ακόμη:
 

14 σχόλια:

  1. Μα γαμωτο-και συγνωμη για τη λεξη-αλλη μια φορα ειχε δικιο το ΚΚΕ?Νισαφι πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταντάει εκνευριστικό, το παραδέχομαι...

      Διαγραφή
    2. Καποιος απο το ΣΥΡΙΖΑ ειχε πει πριν κανα δυο μηνες"Μακαρι να γινομασταν Αργεντινη...."...ποιος ηταν?Ο ΜΑΡΜΑΡΑΣ θα ξερει....

      Διαγραφή
    3. Σιγά μην απαντήσει ο ΜΑΡΜΑΡΑΣ, αυτός κάνει μαγκιές για να το παίξει πονηρός και να δημιουργήσει ένταση. Το κόμμα όχι μόνο δημοσίευσε στην ΚΟΜΕΠ το άρθρο στο προηγούνο τεύχος αλλά δούλεψε με κόσμο για να τον έχει έτοιμο να απαντάει στα οπορτούνια.
      Μάλλον από λάθος μπήκε πηγή η αναδημοσίευση, κανένα πρόβλημα συνεχίζουμε.

      Διαγραφή
    4. Για το άρθρο ΓΡΑΜΜΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ Ή ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ; Η ΠΕΙΡΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ εννοώ.

      Διαγραφή
    5. Καλό θα είναι το κείμενο της ΚΟΜΕΠ να το συστήσουμε και να το γνωστοποιήσουμε σε κοντινούς μας ανθρώπους άσχετα αν είναι κοντά στο Κόμμα ή όχι για να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα... οι ομοιότητες είναι τραγικές με την Ελλάδα αλλά και οι διαφορές σημαντικές γιατί εδώ υπάρχει συνεπές και σοβαρό ΚΚ. Δίνει πολλές απαντήσεις και βουλώνει πολλά στόμματα για δεκάδες ζητήματα...

      Διαγραφή
    6. @geranista:
      Δεν μπήκε από λάθος η δική σου αναδημοσίευση ως πηγή, αλλά από βιασύνη. Αναγνώστης μου πρότεινε (μετά την ανάρτηση) να περιληφθεί παραπομπή στο κείμενο της ΚΟΜΕΠ, και έβαλα την πρώτη διεύθηνση που μου έβγαλε ο γκούγκλης, -της δικής σου αναδημοσίευσης...

      Διαγραφή
    7. Μόλις ανέβασα στις "σελίδες" από την ΚΟΜΕΠ 6/2012 το κείμενο της σύνταξης. Νομίζω ότι εσείς που έχετε μεγάλη κίνηση αναγνωστών πρέπει να κάνεται κάτι ανάλογο, γιατί πέρα από την οικονομική ενίσχυση, καλό είναι να προτρέπουμε φίλους που "ψαχνονται" ιδεολογικά να αγοράζουν την ΚΟΜΕΠ και να εξοπλίζονται. @TRASH όπως έγραψα πιο πάνω, ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα, συνεχίζουμε.

      Διαγραφή
  2. Θεωρω οτι κανετε λαθος με τον τροπο που προβαλετε την παραπανω ειδηση.
    Οι πρωτες ενδειξεις ειναι οτι τις κινητοποιησεις οργανωσαν και συμμετειχαν τα μιροαστικα και μεγαλοαστικα στρωματα της Αργεντινης (οπως αναφερθηκε ακομη και σε μερικα ρεπορταζ μεγαλων δυτικων ΜΜΕ). Εγινε προσπαθεια να δοθει η εικονα αυθορμητων, λαϊκων διαδηλωσεων με συνθηματα οπως "Ελευθερια" και "Δημοκρατια". Αλλα ταυτοχρονα ακουστηκαν συνθηματα εναντια στην Προεδρο Κιρχνερ, "Εμεις δεν θα γινουμε Βενεζουελα" και αλλα παρομοια. Μαλιστα υπαχουν ηδη ενδειξεις οτι στην οργανωση των κινητοποιησεων βοηθησαν και γνωστα "Ιδρυματα / ΜΚΟ" του εξωτερικου (π.χ. Friedrich Naumann).
    Αυτο βεβαια δεν αλλαζει την απολυτα σωστη γενικη αναλυση του ΚΚΕ για την Αργεντινη οπως αποτυπωνεται στην δηλωση της Αλεκας που αναφερεται στην αναρτηση.
    Ομως, θεωρω οτι αναρτηση ειναι ελλιπης και αφηνει λαθος εντυπωσεις για τις συγκεκριμενες διαδηλωσεις.
    Payaso Triste

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειπε κανεις και προφανως ουτε η αναρτηση οτι τις κινητοποιησεις τις οργανωσε καποιο Αργεντινικο ταξικο κινημα η το ΚΚΑ,αλλα η ειδηση ειναι σημαντικη μια και πολυ κουβεντα γινεται τελευταια για το παραδειγμα της Αργεντινης που εκανε σταση πληρωμων για να πληρωσει τελικα το χρεος ο λαος, να μπει σε τροχια προσωρινης ανακαμψης με το λαο να συνεχιζει να υποφερει ενω σημερα 10 χρονια μετα ξανακυλα στην κριση.Οταν τα λεγε αυτα το ΚΚΕ πριν τις εκλογες καποιοι πεφτανε να το φανε-ονοματα να μη λεμε-, μονο που και εδω παλι σωστα "προφητεψε"...τι στο κερατο, ουτε ο μαντης Καλχας να ητανε το Κομμα...απλα ειναι ο μαρξισμος-λενινισμος που το κανει να "μαντευει" σωστα οσο και αν δεν αρεσει αυτο στους εγχωριους αστους και τα πολιτικα τους σουργελα, παλι ονοματα να μη λεμε.

      Διαγραφή
    2. Δεν με καταλαβες προφανως. Εγω λεω οτι οι κινητοποιησεις της 8ης Νοεμβρη στην Αργεντινη θυμιζουν σε μεγαλο βαθμο τις διαδηλωσεις των κομματων της αντιπολιτευσης σε χωρες οπως οι Βενεζουελα, η Βολιβια κτλ. Ειναι οργανωμενες απο τα κομματα της αστικης ταξης με σκοπο την προασπιση των συμφεροντων αυτης της ιδιας.
      Επισης ανεφερα και πριν οτι η θεση του ΚΚΕ ειναι απολυτα σωστη. Σε οποιαδηποτε χωρα (Αργεντινη, Βενεζουελα ή οποιαδηποτε αλλη), η αλλαγη δεν μπορει να αφορα ορισμενα μονο ζητηματα. Ειτε θα ειναι ριζικη αλλαγη του συστηματος ή αλλιως η εκμεταλευση θα συνεχιζεται και η κριση θα επανελθει.
      Αυτο ομως δεν συνδεεται με τις συγκεκριμενες διαδηλωσεις, στις οποιες δεν συμμετειχε (η σε πολυ μικρο βαθμο) ο απλος λαος αλλα οι μεσαιες και ανωτερες ταξεις.
      Payaso Triste

      Διαγραφή
  3. Ομολογώ ότι γίνεται πλέον ολοένα και ποιο καθαρό, ότι αν ο λαός δεν πάρει τον έλεγχο των εργοστασίων (των παραγωγικών πηγών γενικά) σε πρώτη φάση, δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα!

    Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να μιλάμε για ενδιάμεσα στάδια στην οργάνωση και αφύπνιση του κόσμου, αλλά αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι η θέση του ΚΚΕ για άμεση ανατροπή του καπιταλισμού και μετάβαση σε σοσιαλισμό άμεσα και πρώτα είναι ορθή.

    Αν και διατηρώ ακόμη τις επιφυλάξεις μου για την κριτική που γίνετε στο ΚΚΕ σχετικά με τον πρώην σοσιαλισμό κλπ κλπ, αρχίζω να ταυτίζομαι περισσότερο με τις θέσεις του και προβληματίζομαι για το γιατί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιλέγει ξεχωριστό πολιτικό φορέα και δεν κριτικάρει το ΚΚΕ μέσα από αυτό έστω και από δυσμενή θέση!

    Αρχίζει να μου μοιάζει περισσότερο για πολιτική βεντέτα μεταξύ παλαιών κομμουνιστών παρά για ουσιαστική πολιτική ρήξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Thanos:
      Οσο αι αν φαίνεται περίεργο, το ζήτημα είναι ιδεολογικό. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχοντας πάρει δεξιόστροφη μπάντα έχει ταυτιστεί σχεδόν με τον ΣΥΡΙΖΑ, (πρεοεκλογικά εντελώς, μετά την εκλόγική καθίζηση υπάρχει μία διαφοροποίηση), παρότι η δημιουργία του ΣΥΝασπισμού ήταν ο λόγος της δημιουργίας του ΝΑΡ, της μεγαλύτερης συνιστώσας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η παγιωμένη οπτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ περί "δευτέρας παρουσίας" του σοσιαλισμού, είναι αδιάψευστος μάρτυρας πως το μόρφωμα αυτό έχει μετατραπεί σε πούρο σοσιαλδημοκρατικό, παρά τους κατά καιρούς βερμπαλισμούς του, μια και θεωρεί τον σοσιαλισμό ουτοπία στην καλύτερη, βλαβερό ακόμη και ως προπαγάνδα στην χειρότερη.
      Τα υγειή στοιχεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βέβαια, σαφώς και έχουν προσεγγίσει το ΚΚΕ. Αλλά η αμοιβαία καχυποψία χρόνων, δεν μπορεί δυστυχώς να σπάσει σε μερικου΄ς μήνες....

      Διαγραφή
  4. υπαρχει αλλωστε και η λογικη των τριων κυκλων που οπως ελεγε και μια (ανταρσυακη) ψυχη, εσεις (για το ΚΚΕ) θελετε να γκρεμισετε τους ομοκεντρους κυλους, ο συριζα να τους πηδηξει και να μπει απο το κεντρο και να τους ριξει;;;, σουλουπωσει κατι ρε παιδι μου και η ανταρσυα να τους γκρεμιζει ενα καθε φορα και βλεποντας. ειναι τοποθετησει ανταρσυακου σε συνελευση σωματειου που μου μεταφερθηκε προσφατα. με μια προταση ολα τα λεφτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.