13 Νοεμβρίου 2012

Η αναγκαιότητα του Σοσιαλισμού


Λένε κάποιοι φίλοι, οπαδοί, ψηφοφόροι, ακόμα και σύντροφοι :

«Ο συσχετισμός είναι αρνητικός, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανατροπή του συστήματος, για σοσιαλισμό».

Απαντάμε αποφασιστικά :  Η προσέγγιση αυτή είναι λάθος ! 
Βεβαίως, η σοσιαλιστική επανάσταση δεν είναι αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη, δεν έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για επαναστατική κατάσταση που είναι αντικειμενική εξέλιξη και αφορά βαθιά πολιτική κρίση που θα εκδηλώνει αυτό ακριβώς που σημείωσε ο Λένιν στη «Χρεοκοπία της 2ης Διεθνούς». Δηλαδή οι «πάνω» να μην μπορούν να κυβερνήσουν όπως παλιά και οι «κάτω» να μην ανέχονται να κυβερνηθούν όπως πρώτα.
Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι κομμουνιστές θα «σταυρώσουν τα χέρια» και θα αναζητούν διαχειριστικά υποκατάστατα στη λογική του «μικρότερου κακού».

Υποχρέωση των κομμουνιστών είναι η συνεχής, μαχητική προσπάθεια για την οργάνωση της εργατικής τάξης, για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο εργατικό, λαϊκό κίνημα πρώτα και όχι μόνο στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αλλαγή του συσχετισμού δύναμης (που δεν είναι αναλλοίωτος), δίνοντας ποιοτικά ταξικά στοιχεία, την πραγματική εναλλακτική λύση που θα προετοιμάζει την εργατική τάξη για σκληρές αναμετρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού δεν καθορίζεται από το συσχετισμό δύναμης. Ούτε η εποχή μας ως εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό αλλάζει λόγω των οδυνηρών αντεπαναστατικών αλλαγών. Αυτό που κρίνει, αυτό που έκρινε και τα περασμένα προκαπιταλιστικά κοινωνικά - οικονομικά συστήματα είναι η ωρίμανση των υλικών προϋποθέσεων για την οικοδόμηση ενός ανώτερου κάθε φορά οικονομικοκοινωνικού συστήματος, η όξυνση των αντιθέσεων που διαπερνούν το παλιό σύστημα. Είναι η όξυνση της αντίθεσης ανάμεσα στις παραγωγικές δυνάμεις και στις ξεπερασμένες παραγωγικές σχέσεις που καταστρέφουν ή εμποδίζουν την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων.

Τώρα, στις μέρες μας, αυτό που κρίνει είναι η αντιστοίχηση του κοινωνικού χαρακτήρα της παραγωγής και της εργασίας με την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Κι αυτή είναι η βάση που γεννάει την αναγκαιότητα της πάλης για το σοσιαλισμό.

Το ΚΚΕ δεν υποτιμά τις δυσκολίες της ταξικής πάλης και τις σύνθετες εξελίξεις που αντιμετωπίζουν τα Κομμουνιστικά Κόμματα σε διεθνές επίπεδο. Με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί ιδιαίτερα τις εξελίξεις π.χ. στη Λατινική Αμερική, εκφράζει σταθερά την αλληλεγγύη του στην πάλη των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Μελετάει τις διεργασίες μέσα στους λαούς, την πορεία των κυβερνήσεων που εκλέγονται με συνθήματα επίλυσης των λαϊκών προβλημάτων και από αυτήν την πείρα βγάζει συμπεράσματα, με κριτήριο την πολιτική που εφαρμόζεται, τον ταξικό της χαρακτήρα και βεβαίως από τη στάση στα δύο βασικά ζητήματα.

α) Το χαρακτήρα της εξουσίας και

β) Tην ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.

Στη βάση αυτή, σημειώνουμε πως αλλοίωση, υποτίμηση της σημασίας αυτών των δύο θεμελιακών ζητημάτων και υποκατάσταση του επιστημονικού σοσιαλισμού από τη λογική του λεγόμενου «σοσιαλισμού του 21ουαιώνα», που προωθούν δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, σημαίνει εγκλωβισμό στην αυταπάτη ενός «εξανθρωπισμένου καπιταλισμού» και αφοπλίζει την πάλη της εργατικής τάξης.

Την αναγκαιότητα της ανατροπής του καπιταλισμού την θέτουν οι κλασικοί της κοσμοθεωρίας μας ακόμα μέσα από το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».

Πολύ περισσότερο, τη θέτουν στα κατοπινά χρόνια, αξιοποιώντας και την πείρα της πρώτης προλεταριακής επανάστασης, της «Κομμούνας του Παρισιού».

Είναι χαρακτηριστικό το ακόλουθο απόσπασμα από τον πρόλογο που έγραψε ο ΕΝΓΚΕΛΣ το 1888 στο λόγο του Μαρξ για το Ελεύθερο Εμπόριο.

- «Η εξαθλίωση των πλατιών λαϊκών μαζών ως συνέπεια της υπερπαραγωγής, η οποία δημιουργεί είτε περιοδικές κρίσεις είτε χρόνια ύφεση του εμπορίου, η διαίρεση της κοινωνίας σε μια μικρή τάξη μεγάλων καπιταλιστών και σε μια μεγάλη τάξη κληρονομικών ουσιαστικά μισθωτών σκλάβων, προλετάριων των οποίων ο αριθμός σταθερά αυξάνεται, ενώ εξίσου σταθερά καθίστανται υπεράριθμοι από τα νέα μηχανήματα που εξοικονομούν ανθρώπινη εργασία, με λίγα λόγια η πρόσκρουση σε ένα αδιέξοδο από το οποίο δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παρά μόνο ένας ριζικός μετασχηματισμός ολόκληρης της οικονομικής δομής που βρίσκεται στη βάση αυτής της κοινωνίας».

6 σχόλια:

  1. Μην απαντάτε τόσο αποφασιστικά, διότι συγκινούμεθα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ ξύπνησαν νωρίς νωρίς οι μαλάκες για να σχολιάσουν.Φανταστείτε πως σας πονάει η κάθε τοποθέτησει του ΚΚΕ...ακόμα και στα blogs...που ξυπνάτε νωρίς νωρίς,μην τυχόν και χάσετε και δεν χύσετε το δηλητηριό σας.

      Διαγραφή
  2. Βλεπω πρωι πρωι επιασες δουλεα....καλα απο ολο αυτο το αρθο που καποιος εγραψε εσυ αυτο ειχες να πεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που να δεις συγκινηση οταν θα σκαβεις στο γυαλι στα ορυχεια και εσυ δεν θα γυρνας πισω στο σπιτι σου και θα σκαβεις χωρις προστατευτικα για να δεις την γλυκα, τσουτσεκι γιουσουφακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν πειράζει,...ξύδι.
    Κι όπως είπε ο Πατέρας των Λαών,
    "μόλις πεθάνω, πολύ χώμα και λάσπη θα ρίξουν πάνω στον τάφο μου. Όμως ο άνεμος της Ιστορίας θα τα σκορπίσει σα στάχτη..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν μπορει η κοινωνια εξαθλιωμενη με 3 μνημονια στην πλατη της...
    με ανεργια στο 25% και υφεση στο 6%...να κανει υπομονη και να περιμενει ποτε θα ωριμασουν οι συνθηκες για σοσιαλισμο οπως λεει ο θεματογραφος...
    ετσι οπως τα λες θα εχουν λιωσει τα κοκκαλα μας μεχρι να γινει η επανασταση που φανταζεσαι...
    γιαυτο ακριβως τον λογο εχασες στις τελευταιες εκλογες...
    γιατι εσυ ειπες οτι δεν μπορω να κυβερνησω..και ο συριζα τολμησε και ειπε θελει μια αλλη διακυβερνηση...
    για τον ιδιο ακριβως λογο θα εχεις ιδια αποτελεσματα οταν ξανα γινουν εκλογες....και ο συριζα θα ειναι κυβερνηση...
    και αν τυχον καταφερει να υλοποιησει αυτα που λεει που αμφιβαλλω..αλλα λεμε αν...
    τοτε θα εξαφανιστεις απο τον πολιτικο χαρτη της ελλαδος...
    κανεις δεν θα περιμενει εσενα...οσο εξαθλιωνεται οικονομικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.