11 Νοεμβρίου 2012

Βεβαίωσε τη δύναμη του οργανωμένου περιφρουρημένου αγώνα


Η ΠΡΟΧΤΕΣΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Βεβαίωσε τη δύναμη του οργανωμένου περιφρουρημένου αγώνα
Το χρονικό της κινητοποίησης


Αν κάτι αποδείχτηκε για άλλη μια φορά προχτές βράδυ στη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, είναι η δύναμη του οργανωμένου και περιφρουρημένου εργατικού - λαϊκού κινήματος, που στηρίζεται στη συνειδητή δράση και έχει καθαρούς στόχους και ξεκάθαρη προοπτική για τον τελικό σκοπό. Κόντρα στο οργανωμένο σχέδιο κρατικής βίας και καταστολής που εκτυλίχθηκε χωρίς προσχήματα, ως απαραίτητο «συνοδευτικό στοιχείο» της βίαιης επίθεσης συγκυβέρνησης και κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα του λαού, η μαζική, μαχητική και συγκροτημένη ως το τέλος παρουσία του ΠΑΜΕ δείχνει στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα το δρόμο και τον τρόπο. Τα πολλά δείγματα επικρότησης και επιδοκιμασίας της στάσης του ΠΑΜΕ από απλούς λαϊκούς ανθρώπους που κατέβηκαν μεμονωμένα, ή και με άλλες δυνάμεις για να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα, είναι η ελπίδα: Ο λαός μπορεί να βαδίσει νικηφόρα στο δρόμο της αντεπίθεσης. Ας δούμε όμως πώς ξετυλίχτηκαν τα γεγονότα:

Ωρα 17:00 Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ ξεκινούν από την Ομόνοια σχηματίζοντας δύο πορείες με κατεύθυνση προς Σύνταγμα: ένα κομμάτι προχωρά μέσω της οδού Σταδίου και ένα δεύτερο μέσω Αθηνάς - Μοναστηράκι - Ερμού.

17:20 Χιλιάδες κόσμου συνεχίζουν να καταφτάνουν στην Ομόνοια. Από τα μεγάφωνα καλούνται να ανηφορίσουν τη Σταδίου και ενώνονται με την πορεία.

17:28 Η πορεία από την Ερμού φτάνει στο Σύνταγμα. Η κεφαλή της άλλης από τη Σταδίου βρίσκεται στο ύψος της Παλιάς Βουλής. Την ίδια ώρα συνεχίζει να ανηφορίζει κόσμος από την Ομόνοια και να πυκνώνει τις γραμμές του ΠΑΜΕ.

17:40 Η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ από τη Σταδίου μπήκε στο Σύνταγμα και σταματά στη συμβολή Φιλελλήνων και Ερμού. Το κομμάτι της πορείας που ανέβηκε την Ερμού βγαίνει στο Σύνταγμα, αλλά και από τη Μητροπόλεως και προχωρά στη Φιλελλήνων.

18:35 Τα τμήματα της πορείας του ΠΑΜΕ έχουν πλέον ενωθεί: η κεφαλή βρίσκεται Φιλελλήνων και Αμαλίας, καταλαμβάνει ολόκληρη τη Φιλελλήνων και τη Σταδίου μέχρι την Κοραή, ενώ καινούρια μπλοκ συνεχίζουν να μπαίνουν.

Πραγματικά πολύ μαζική και πολύ μαχητική πορεία. Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ δεν έχουν σταματήσει λεπτό να φωνάζουν συνθήματα, δίνοντας και με αυτό τον τρόπο το στίγμα της ανυπακοής και της απειθαρχίας στα μέτρα και στις επιταγές του κεφαλαίου: «Εργάτη μη δεχτείς τη σύγχρονη σκλαβιά, μπορείς να καταργήσεις νόμους κι αφεντικά».

Μαχητικά τα συνθήματα, δίνουν ανάγλυφα τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο: «Εργάτη μπορείς και αν το καταλάβεις θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις», «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά»!

Χιλιάδες οι διαδηλωτές που ενώνουν τη φωνή τους με αυτές των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ: «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο, ή με τους εργάτες», «Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά»!

19:23 Πέφτουν οι πρώτες μολότοφ στη Βασ. Σοφίας και Πανεπιστημίου και αρχίζει η επίθεση της Αστυνομίας με χημικά και τα οχήματα ρίψης νερού. Το γνωστό σκηνικό στήθηκε και πάλι. Κλεφτοπόλεμος ανάμεσα σε ΜΑΤ και λίγους κουκουλοφόρους που θα μπορούσαν να τους απομονώσουν αλλά δεν το έκαναν. Ηθελαν το πρόσχημα για να χτυπήσουν τη συγκέντρωση και έριξαν στο ψαχνό.

Το οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο για να εκκενωθεί η πλατεία Συντάγματος εξελίσσεται. Με εκτεταμένη χρήση χημικών, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και υδραντλίες η Αστυνομία χτυπά στο «ψαχνό» τη συγκέντρωση. Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ παραμένουν συγκροτημένοι στα μπλοκ τους. Κόσμος από το πάνω μέρος της πλατείας κινείται προς τα κάτω. Η διαδήλωση του ΠΑΜΕ οργανωμένα σπάει σε τρία κομμάτια, ανοίγοντας χώρο για να μπουν όσοι διαδηλωτές υποχωρούν από πάνω. Ενα κομμάτι μένει σταθερό στο κάτω μέρος της πλατείας, το κομμάτι που βρίσκεται στη Φιλελλήνων, από τη Μητροπόλεως και πέρα προχωρά ανοίγοντας χώρο. Το ίδιο κάνει και το τμήμα από τη συμβολή της Σταδίου με τη Γεωργίου Α'.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Τα μπλοκ του ΠΑΜΕ παραμένουν συγκροτημένα και φωνάζουν δυναμικά συνθήματα: «Κανένας φόβος, καμιά υποταγή!...».

Δυνάμεις της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ από το κομμάτι που κινείται στη Φιλελλήνων, επιστρέφουν προς την πλατεία, ουσιαστικά προστατεύοντας μεμονωμένους διαδηλωτές που προσπαθούν να απομακρυνθούν κυνηγημένοι από την Αστυνομία. Πολλοί είναι οι διαδηλωτές που τους χειροκροτούν. Το σύνθημα γίνεται κοινό: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά!».

19:37 Το κομμάτι της πορείας του ΠΑΜΕ στη Σταδίου, κατευθύνεται πάλι προς την πλατεία Συντάγματος.

Η δράση των ΜΑΤ επεκτείνεται στην Πανεπιστημίου μέχρι την Ομόνοια. Το κέντρο της Αθήνας γίνεται θάλαμος αερίων. Αστυνομικοί χτυπούν όποιον βρίσκουν μπροστά τους από εκείνους που έχουν απομείνει στην πλατεία Συντάγματος και προσπαθούν να απομακρυνθούν.

19:47 Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχωρούν συγκροτημένα και πάλι σε δύο σκέλη: το ένα προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και το άλλο στη Σταδίου προς την Ομόνοια. Οργανωμένα, μαχητικά, με τα μπλοκ συντεταγμένα δίνουν απάντηση στο γνωστό σκηνικό που στήθηκε με σκοπό να διαλυθεί και να χτυπηθεί η μαζικότατη συγκέντρωση.

20:17 Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ παραμένουν συγκροτημένες σε δύο σημεία: Το ένα κομμάτι, το μεγαλύτερο, έχει μέτωπο στην Αμαλίας λίγο πριν τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και φτάνει μέχρι τη Συγγρού και το άλλο με μέτωπο στα Χαυτεία και καταλαμβάνει Ομόνοια και αρχή Πειραιώς.

20:20 Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από την Αμαλίας κατευθύνονται με πορεία ξανά προς το Σύνταγμα. Απτόητοι και από το οργανωμένο σχέδιο κρατικής καταστολής... και από τη βροχή που έχει ξαναπιάσει! Τα συνθήματα βροντερά, οι σημαίες κυματίζουν ψηλά. Ο κόσμος που βρίσκεται στα πεζοδρόμια της Αμαλίας ξεσπά σε χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες.

21:15 Αρχίζει συντεταγμένα η πορεία με κατεύθυνση τη Λ. Συγγρού.

21:30 Η διαδήλωση του ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκε όπως ακριβώς ξεκίνησε: συγκροτημένα, οργανωμένα, με μαχητικό πνεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.