10 Οκτωβρίου 2012

Το «ζουμί» της επίσκεψης Μέρκελ στην Ελλάδα

Από τη συνάντηση
 με τους μεγαλοεπιχειρηματίες στο «Χίλτον»
Στο τραπέζι τα σχέδια για επενδύσεις και συμπράξεις, στα αποκαΐδια των εργατικών δικαιωμάτων

Τις πολύ συγκεκριμένες αξιώσεις του ντόπιου κεφαλαίου και των επιχειρήσεων γερμανικών συμφερόντων στην Ελλάδα, προκειμένου από τη μια να πέσει χρήμα στην αγορά και από την άλλη να προχωρήσουν οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για κερδοφόρες συμπράξεις και επενδύσεις, άκουσε διά ζώσης η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ, σε συνάντηση που διοργάνωσε χτες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Χίλτον» το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους Ελληνες επιχειρηματίες μπήκε με έμφαση το ζήτημα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στις δοσοληψίες με γερμανικές εταιρείες, καθώς απαιτείται άμεση εξόφληση του συνολικού ποσού για κάθε συναλλαγή τους
. Μπήκε επίσης το ζήτημα των χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, ύψους 7 δισ. ευρώ, κάτι που η κυβέρνηση συνδέει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους δανειστές, αλλά και ζητήματα απελευθέρωσης των αγορών, όπως άλλωστε ζητάει και η τρόικα, σαν «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση της δόσης.
Από την πλευρά της, η Α. Μέρκελ φέρεται να έκανε αναφορές στην πιθανότητα κοινών επιχειρηματικών σχεδίων με γερμανικές εταιρείες, όπως προβλέπει και το μνημόνιο συνεργασίας που συνυπέγραψε το Μάρτη του 2011 η καγκελαρία με την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του ΣΕΒ, ο Δ. Δασκαλόπουλος άσκησε κριτική συνολικά στα αστικά κόμματα στην Ελλάδα για καθυστέρηση των «διαρθρωτικών αλλαγών». Ο πρόεδρος των βιομηχάνων στάθηκε στη «λειτουργική ασφυξία» που βιώνει η «επιχειρηματικότητα» στην Ελλάδα και ζήτησε:
  • αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, προφανώς με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και φτηνό τραπεζικό δανεισμό
  • μείωση του κόστους του χρήματος, όπως πασχίζει και η συγκυβέρνηση για τους ντόπιους επιχειρηματίες
  • εξάλειψη του κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ, διασφάλιση δηλαδή και θωράκιση με κάθε τρόπο του ευρωμονόδρομου.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξήρε τις αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι τώρα και αφορούν στην «ευελιξία» στο λεγόμενο «κόστος εργασίας», λέγοντας ότι είναι αρκετές και ότι δε χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση που να μειώνει παραπέρα τον κατώτατο μισθό!
Συνολικά, οι επιχειρηματίες ζήτησαν την καταβολή της επόμενης δόσης προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προσδοκώντας να εξασφαλίσουν δάνεια για επενδύσεις. Παρουσίασαν ακόμα τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν να προωθήσουν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις στην ενέργεια, στις επικοινωνίες αλλά και στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου έθεσε σαν προϋπόθεση για να γίνουν επενδύσεις να ξεκαθαριστεί απόλυτα η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, να προχωρήσουν χωρίς εκπτώσεις όλες οι «διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που μειώνουν κι άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης, να εξοφληθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους προς τις επιχειρήσεις, να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να δημιουργηθεί επενδυτική τράπεζα που να στηρίξει την ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.