24 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ, ΜΕΤΑ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

     Από τα τέλη Αυγούστου η διοίκηση της Teleperformance ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση πετώντας στην ανεργία δεκάδες συναδέλφους που εργάζονταν στην On-Telecom, τη Citibank και την Marfin, και χτυπώντας το δικαίωμά μας στη δουλειά. Ως δικαιολογία προβάλλει το ότι έχασε τους συγκεκριμένους πελάτες.

Και συνεχίζει, καθώς τις τελευταίες μέρες η εργοδοσία σε μια σειρά από τμήματα ασκεί πίεση απαιτώντας αύξηση της παραγωγικότητας, και τρομοκρατεί τους εργαζόμενους με το φόβο της απόλυσης.

Στο τμήμα της Εθνικής Τράπεζας ήδη ανακοίνωσε ομαδικές απολύσεις στο τέλος του μήνα λόγω μειωμένου όγκου δουλειάς. Στο τμήμα της Vodafone επιβάλλουν υποχρεωτικές υπερωρίες με το πρόσχημα ότι δεν πιάνονται οι στόχοι των πωλήσεων. Στα Ξενόγλωσσα Τμήματα έστειλαν e-mail όπου απειλούνται οι εργαζόμενοι πως, αν δεν αυξήσουν την παραγωγικότητά τους μέσα σε ένα μήνα, θα ακολουθήσουν και εκεί απολύσεις.
 
Και καλούμαστε εμείς να «συμμεριστούμε» τη δίψα της επιχείρησης για αμείωτη κερδοφορία και να αποδεχτούμε πρόθυμα να θυσιαστούμε στο βωμό των συμφερόντων της. Καλούμαστε να φορτωθούμε τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης για την οποία δεν έχουμε την παραμικρή ευθύνη. Καλούμαστε να πληρώσουμε τις συνέπειες μιας πολιτικής που ισοπεδώνει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Μιας πολιτικής που -με απίστευτο θράσος- μας παρουσιάζεται ως «μονόδρομος».

Δεν είναι τυχαίο ότι η μέχρι τώρα εφαρμογή του μνημονίου έχει ανοίξει την όρεξη του κεφαλαίου για πλήρη κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος. Ταυτόχρονα με τις απολύσεις και την διόγκωση της ανεργίας ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση όλων των συμβάσεων και την επιβολή νέων, ατομικών ή επιχειρησιακών που θα είναι κομμένες και ραμμένες από την εργοδοσία.

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες,
Δεν αποδεχόμαστε την μετατροπή μας σε εξαρτήματα μιας χρήσης. Τη λογική που αναπαράγει καθημερινά το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ ότι όταν υπάρχει μεγάλος όγκος δουλειάς και άρα μεγάλη κερδοφορία θα πλουτίζει ο εργοδότης ενώ εμείς θα ζούμε με μισθούς πείνας. Και το αντίθετο όταν τα κέρδη τους μειώνονται να μας πετάνε στην ανεργία.
Δεν αποδεχόμαστε καμιά λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου ή αορίστου καθώς αποτελεί χτύπημα στο δικαίωμά μας στην μόνιμη και σταθερή δουλειά. Με αυτή την έννοια η απόλυση δεν είναι ατομική υπόθεση του καθενός από εμάς. Είναι ζήτημα προς κατάκτηση μέσα από αγώνα που πρέπει να δώσουμε για να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και να πάψει το άθλιο καθεστώς που βιώνουμε.
Δεν αποδεχόμαστε την εθνική συναίνεση που επικαλείται η κυβέρνηση, όταν την ίδια στιγμή καταργούν τις συμβάσεις, διαλύουν τα ωράρια και θέλουν να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους.
Δεν αποδεχόμαστε ότι εργαζόμενοι και εργοδοσία έχουμε κοινά συμφέροντα. Όσα χάπενινγκ, πάρτι και lifestyle να πουλήσουν δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Ότι την ίδια στιγμή που μας ανακοινώνουν ομαδικές απολύσεις στην Teleperformance μεταφέρουν τμήματα στην Αλβανία για να λειτουργούν με μικρότερο εργατικό κόστος.

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες,
Η λύση δεν βρίσκεται στην παραίτηση. Δεν βρίσκεται στο σκύψιμο του κεφαλιού. Οι καλύτερες συνθήκες δουλειάς θα έρθουν μέσα από τους αγώνες μας. Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Είναι οργανωμένοι και πρέπει να κάνουμε και εμείς το ίδιο.  Μέσα από την οργάνωση των αγώνων μας, ενωμένοι απέναντι στην εργοδοσία, να παλέψουμε για να μην περάσει καμία απόλυση. Μας κήρυξαν τον πόλεμο και πρέπει να αντισταθούμε!

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ -  ΑΓΩΝΑΣ  - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

- ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!
- ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ!
- ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ “no dial zone”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.