24 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεκοκαλίζουν δημόσια φιλέτα και λαϊκές ανάγκες

Από τον Ριζοσπάστη 

Μνημόνιο συνεργασίας που περιλαμβάνει την «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, υπέγραψε ο Γ. Παπανδρέου με την κυβέρνηση του Κατάρ

Ενα ακόμη βήμα για την παράδοση στα επιχειρηματικά συμφέροντα μεγάλου τμήματος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, καθώς και άλλων δημόσιων εκτάσεων και υποδομών, έκανε η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας τη σύναψη «μνημονίου συνεργασίας» με την κυβέρνηση του Κατάρ.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου υπέγραψε τη σχετική συμφωνία στις ΗΠΑ με τον εμίρη Αλ Θανί και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επένδυση θα είναι ύψους 5 δισ. ευρώ. Η υπογραφή του μνημονίου αφορά τα επενδυτικά σχέδια του κρατικού ομίλου του Κατάρ «Qatar Investment Authority» (QIA), που δραστηριοποιείται ανά τον κόσμο στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των ακινήτων και των ξενοδοχείων.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής προσπάθησε χτες από την Αθήνα να θολώσει τα νερά για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ισχυριζόμενος ότι δεν «αφορά την έκταση του πρώην αεροδρομίου» στο Ελληνικό, υπουργοί που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στην Αμερική επιβεβαίωναν ότι η συμφωνία αφορά τμήμα της συγκεκριμένης έκτασης.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές διέρρεαν σκόπιμα ότι μπορεί να παραχωρηθεί μέχρι και το 1/3 της έκτασης στους Αραβες επενδυτές, καθώς ο κρατικός όμιλος από το Κατάρ σχεδιάζει την κατασκευή ξενοδοχείου, καζίνο, αεροδρομίου για ιδιωτικά αεροσκάφη, συνεδριακού κέντρου και μαρίνας, που θα καλύψει μεγάλο μέρος της παραλίας.


Σχέδιο με παρελθόν
Το σχέδιο της κυβέρνησης είχε «φωτογραφήσει» από το βήμα της ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου, που είχε ταχτεί υπέρ «της αξιοποίησης του Ελληνικού». Την ίδια έκταση παρουσίασε και ο υπουργός Επικρατείας και Επενδύσεων Χ. Παμπούκης ως «παράδειγμα» για την προσέλκυση επενδυτών μέσω του «φαστ τρακ» (γρήγορες επενδύσεις), μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη.
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση σπεύδει να ολοκληρώσει ένα έγκλημα που ανέλαβε να φέρει σε πέρας εναλλάξ με τη ΝΔ, σε βάρος του λαού και της ανάγκης του για ένα Μητροπολιτικό Πάρκο - πνεύμονα στην Αττική. Από το Μάρτη του 2001, οπότε σταμάτησε η λειτουργία του, το πρώην αεροδρόμιο βρέθηκε στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου για χρυσοφόρες μπίζνες.

Το 2002, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με εντολή του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ανακοινώθηκε η «αξιοποίηση» της έκτασης των 5.300 στρεμμάτων του Ελληνικού, με την πρόβλεψη ότι 1.000 θα οικοπεδοποιηθούν (δηλαδή θα «φυτευθεί» μια νέα πόλη 20.000 κατοίκων). Στον υπόλοιπο χώρο προβλέπονταν μια σειρά από άλλες εμπορικές χρήσεις, όπως Συνεδριακό Κέντρο κ.ά. Με τους περιορισμούς αυτούς διενεργήθηκε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, που ολοκληρώθηκε το 2004.
Εκείνη τη χρονιά, η κυβέρνηση της ΝΔ ανέθεσε την εκπόνηση της προκαταρκτικής μελέτης που προέβλεπε και αυτή την οικοπεδοποίηση σημαντικού ποσοστού της έκτασης, σε συνδυασμό με άλλα κτίρια, συνεδριακά και εμπορικά κέντρα, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή κ.ά. Με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων ο χώρος άρχισε να τεμαχίζεται, με τη διαμόρφωση 5 ολυμπιακών πόλων, που κατέλαβαν 1.800 στρέμματα, τα οποία περιφράχθηκαν και σιγά - σιγά παραχωρήθηκαν σε επιχειρηματίες, όπως η εγκατάσταση κανόε καγιάκ.

Χαράς ευαγγέλια για το κεφάλαιο
Ο νέος επενδυτικός νόμος (φαστ τρακ) που θα φέρει η κυβέρνηση θα δίνει τη δυνατότητα για αλλαγή των πολεοδομικών όρων δόμησης, αλλά και της χρήσης του αιγιαλού, ανοίγοντας το δρόμο στις μεγαλοεπιχειρήσεις να τσιμετοντοποιήσουν μεγάλα τμήματα ελεύθερων χώρων. Ταυτόχρονα, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να υπάρξει και οικιστική αξιοποίηση ενός μέρους του πρώην αεροδρομίου, με τη χορήγηση αδειών σε μεγαλοκατασκευαστές για τη δημιουργία κατοικιών, που θα περιορίσουν στο ελάχιστο τους ελεύθερους χώρους.

Το μνημόνιο κυβέρνησης - Κατάρ προβλέπει ακόμα συνεργασίες σε τομείς της ενέργειας. Μάλιστα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης είχε συνάντηση την Τρίτη με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για θέματα Ενέργειας Ευρασίας Ρ. Morningstar, όπου «συζητήθηκε η προοπτική ανάδειξης της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.