22 Σεπτεμβρίου 2010

Μικρά αλλά ενδιαφέροντα νέα απο την Ευρώπη ...

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της λιτότητας στην Πράγα

Χιλιάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιωτικοί και μέλη εργατικών σωματείων διαδήλωσαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα κυβερνητικά μέτρα περικοπής των μισθών τους. Τα σωματεία δήλωσαν ότι αποδέχονται το πάγωμα των αμοιβών τους αλλά όχι και τη μείωση κατά 10% των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Οι συνδικαλιστές της αστυνομίας υποστηρίζουν ότι οι περικοπές στους μισθούς τους θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών της χώρας.

Οι περικοπές είναι μέρος των αυστηρών μέτρων που σχεδιάζει να πάρει ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πετρ Νέκας ώστε να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τον προϋπολογισμό της Τσεχίας.Τα συνδικάτα προειδοποίησαν ότι θα προχωρήσουν σε περαιτέρω κινητοποιήσεις (πιθανώς στις 15 Οκτώβρη) αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.έες κινητοποιήσεις.
Ελευθεροτυπία 
Κινητοποιήσεις αύριο και στην Γαλλία
 


Την κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών, που αφορούν κυρίως χαμηλά και μεσαία κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, προανήγγειλε, χτες, ο Γάλλος πρωθυπουργός. Αξιοποιώντας το ...γνωστό πρόσχημα του δημοσιονομικού ελλείμματος και της αναγκαιότητας περιορισμού του, ο Φρανσουά Φιγιόν μίλησε για περικοπή ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε φοροαπαλλαγές μέχρι τα τέλη του 2012, έτσι ώστε καταρχάς, μέχρι τα τέλη του 2011, το δημοσιονομικό έλλειμμα να έχει περιοριστεί στο 6% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή, οξυμένα παραμένουν τα πνεύματα, καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα εθνική απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προγραμματίσει για την Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη όλα τα συνδικάτα. Εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αναμένεται να διαδηλώσουν ενάντια στη διάλυση του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο, του οποίου ο πυρήνας είναι η αύξηση του ηλικιακού συνταξιοδοτικού ορίου από τα 60 στα 62 χρόνια, και επί της ουσίας πολύ περισσότερο αφού τα χρόνια εισφορών ορίζονται σε 41, έχει, ήδη, εγκριθεί κατά πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και τώρα πλέον θα εξεταστεί από τη Γερουσία, η οποία έχει περιθώρια μεγάλων αλλαγών ακόμη και επιστροφής του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σε μια νέα προσπάθεια να «γλυκάνει το χάπι» προς τους εργαζομένους, ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ εμφανίστηκε, χτες, «έτοιμος» και για νέες «τροποποιήσεις» όσον αφορά στα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών, των ατόμων με αναπηρία και όσων εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά ή από μικρή ηλικία. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, προς το παρόν, απέρριψαν τις προτάσεις του και κατήγγειλαν την κυβέρνηση για καλλιέργεια κλίματος «τρομοκρατίας» καθώς οι αρχές επιμένουν ότι η χώρα «βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή τρομοκρατικού πλήγματος» και έχει ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού.

Ριζοσπάστης

Σκέφτεται να μην υιοθετήσει το ευρώ η Ρουμανία, το 2015 

Το ενδεχόμενο να μην υιοθετήσει η Ρουμανία το ευρώ το 2015 άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος της χώρας Τράιαν Μπασέσκου, δηλώνοντας ότι «το ελληνικό παράδειγμα, μάς οδηγεί να σκεφθούμε ότι θα πρέπει να έχουμε πολύ προετοιμαστεί γιαυτό, αλλά και ότι πρόκειται για ζήτημα που πρέπει να μελετηθεί».

"Το μήνυμα που στέλνω, είναι να ξανασυζητήσουμε, για να διαπιστώσουμε εάν κρατάμε το στόχο που θέσαμε αρχικά, ή εάν θα καθυστερήσουμε την εκπλήρωση του στόχου μας κατά ένα ή και κατά δύο έτη", πρόσθεσε ο Ρουμάνος πρόεδρος.

Όπως σημείωσε "δεν είναι μόνον ότι θα υποχρεωνόμαστε να έχουμε στο μέλλον δημόσιο έλλειμμα όχι ανώτερο του 3% του ΑΕΠ μας, η χρήση του ευρώ αφορά πολλές άλλες πτυχές της οικονομικής μας ζωής".

Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

  1. Είναι σίγουρο ότι σε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο) χτυπάει η καπιταλιστική κρίση.
    Άλλος λίγο άλλος πολύ όλοι θα την πατήσουν ...

    Περιμένουμε, μόνο, να ξυπνήσου οι απανταχού τηλέπαθοι, επιτέλους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.