1 Σεπτεμβρίου 2010

Η «ΟΑΣΗ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ» στην εποχή του Δ.Ν.Τ.


Άρθρο του ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Οι επιχειρηματικοί και τραπεζικοί όμιλοι (ντόπιοι και ξένοι), έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους με τις χρυσές δουλειές που άνοιξαν γι’ αυτούς στη χώρα μας. Δεν προλαβαίνουν να μαζεύουν και να μετρούν το ζεστό χρήμα των εργαζομένων και του λαού, που τους κουβαλά η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και των ικανότατων, (σ’ αυτό το ρόλο) υπουργών του.

 Βεβαίως, η πολιτική αυτή σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει από τη Ν.Δ. και τον ΛΑ.Ο.Σ., που από τη θέση της (δήθεν) αντιπολίτευσης κάνουν το καθετί προκειμένου να λειτουργούν ως μια ενιαία κυβέρνηση στηρίζοντας την εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΥΠΟΤΑΓΗΣ προκειμένου να φορτώσουν στο λαό τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης. Μιας κρίσης που σε καμιά περίπτωση αιτία δεν είναι ούτε ο λαός, ούτε οι εργαζόμενοι.

Η πολιτική αυτή δεν κινδυνεύει επίσης, από κόμματα που μιλούν για ανάπτυξη στηριγμένη στο καπιταλιστικό κέρδος, συνεχίζοντας να ορκίζονται και να πίνουν νερό στον ευρωπαϊκό μονόδρομο, παρά τα δεινά που υποφέρει ο λαός απ’ αυτόν. 

Κίνδυνο για την πολιτική αυτή, δεν αποτελούν ούτε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με τα εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες που τους ακολουθούν την τακτική της εκτόνωσης και της υποταγής των εργαζομένων στις ορέξεις της τρόικας και της κυβέρνησης. Η συλλογική σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ τον φετινό Ιούλιο με τον ΣΕΒ  (πραγματικής μείωσης μισθών κατά 5%) αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η ΓΣΕΕ με την υπογραφή της αυτή, στην ουσία βοήθησε στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και διευκολύνει παραπέρα την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις συμφωνίες της με την τρόικα. Η ΑΔΕΔΥ παίζοντας το ίδιο παιχνίδι αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους, αν λάβουμε υπόψη τις τελευταίες «πρωτοβουλίες» της, όπου με τον δικηγορικό σύλλογο Αθηνών και άλλους φορείς καταφεύγει στα δικαστήρια προκειμένου να… «δικάσει»! την πολιτική της κυβέρνησης. Όμως η «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» με τις αλλεπάλληλες αποφάσεις της, καταδίκαζε ως παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
 
Την προηγούμενη 20ετία οι εταίροι του δικομματισμού οδήγησαν το λαό μέσα από θυσίες, στο δόγμα  της «ισχυρής Ελλάδας», της ΟΝΕ, της Ευρωπαϊκής σύγκλισης κλπ. Και πράγματι οι Έλληνες εργαζόμενοι, με τους χαμηλότερους μισθούς της  Ευρώπης και τις διαρκείς θυσίες που υποβλήθηκαν συντέλεσαν στην αύξηση του παραγόμενου πλούτου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα βάσει των επίσημων στοιχείων:

·        Οι   ρυθμοί ανάπτυξης έφτασαν να τρέχουν με ρυθμούς 5% (από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης).
·        Το 1990 το ΑΕΠ της χώρας ήταν 38 δις ευρώ. Το 2007 το ΑΕΠ άγγιξε τα… 208 δις ευρώ!!!
·        Το ενεργητικό των τραπεζών το 2009 καταγράφηκε στα 579 δις ευρώ (από 233 δις το 2000).
·        To 1990 (στοιχεία του ICAP) τα κέρδη των επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ ήταν 575 εκατομμύρια ευρώ. Το 2007 αντίστοιχα τα κέρδη των επιχειρήσεων εκτινάχθηκαν στα 16 δις ευρώ!

Αυτά τα στοιχεία και μόνον (χωρίς παράθεση περισσότερων), μαρτυρούν ότι την 20ετία που πέρασε στη χώρα μας δημιουργήθηκε τεράστιος πλούτος και κέρδη. Πως όμως;

Η απάντηση είναι απλή. Από την αφαίμαξη των εργαζομένων και την καταλήστευση του ιδρώτα τους προκειμένου να στηθεί η «ισχυρή Ελλάδα». Όμως στην Ελλάδα της ισχύος που δημιουργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, οι εργαζόμενοι δεν απόλαυσαν ούτε το ελάχιστο αυτού του πλούτου. Απόδειξη το βασικό μεροκάματο που παρέμεινε καθηλωμένο μόλις στα 33 ευρώ και ο βασικός μισθός στα 740 ευρώ, εν έτη 2010.   

Παρά τις θυσίες που υποβλήθηκε ο λαός τα είκοσι χρόνια που πέρασαν το κεφάλαιο έδρεψε τους καρπούς αυτών των θυσιών. Τα κέρδη, τσεπώθηκαν από βιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές και μονοπωλιακούς κύκλους. Για τους εργαζόμενους απέμειναν μόνο τα υπέρογκα χρέη των 310 δις ευρώ που για δημιουργήθηκαν χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. 

Για την σημερινή κατάσταση αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι αυτοί που εφάρμοσαν τις πολιτικές της που συνοψίζονται στο: «γη και ύδωρ για το κεφάλαιο». Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν αμφότερες, την απόλυτη εγκληματική ευθύνη των χρεών και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

(ΝΕΑ) ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ… ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Αφού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους προηγούμενους μήνες πετσοκόψε μισθούς και συντάξεις, επέβαλε απελευθέρωση των απολύσεων, τσάκισε τις εργασιακές σχέσεις, αύξησε την άμεση και έμμεση φορολογία, περιέκοψε την κρατική χρηματοδότηση στην υγεία, στην παιδεία και στην πρόνοια, έρχεται να… ανακοινώσει μέτρα για την «δήθεν» στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων.

Οι ιθύνοντες του Μεγάρου  Μαξίμου από τα μέσα Αυγούστου με σκόπιμες διαρροές στις εφημερίδες και στα τηλεοπτικά μέσα άρχισαν να κάνουν  λόγο για παρουσίαση «δέσμης κοινωνικών μέτρων που θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο στο μνημόνιο».  Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες αναμένεται να εξαγγελθούν και να κωδικοποιηθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 Οι όποιες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού όμως, ένα και μόνο στόχο έχουν: λειτουργώντας ως δόλωμα και αντίβαρο να αμβλύνουν και να εκτονώσουν έστω  πρόσκαιρα τη λαϊκή δυσαρέσκεια και γιατί όχι να καλλιεργήσουν κλίμα  αναμονής για κάποιες παροχές. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να προχωρήσει ανενόχλητα στην εφαρμογή νέων σκληρών μέτρων του αντιδραστικού προγράμματος του μνημονίου που υπέγραψε με την Τρόικα. 

Αυτήν ακριβώς τη λογική εξυπηρετούν και οι εξαγγελίες που έγιναν στις 11 Αύγουστου από το υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δια στόματος του υπουργού Α. Λοβέρδου με την «Πρόταση πολιτικής και την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και την διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων».

Ας δούμε όμως τι «υπόσχονται»:

·                    Παρεμβάσεις στην παιδεία την υγεία και την πρόνοια. Μιλούν για αύξηση θέσεων στους παιδικούς σταθμούς. Όμως φέτος ένας μεγάλος αριθμός παιδιών μένει έξω από τους σταθμούς λόγω μείωσης του προσωπικού και λόγω ότι πολλοί απ’ τους σταθμούς κλείνουν. Στα σχολεία θα προσληφθούν οι μισοί εκπαιδευτικοί και αν λάβουμε υπόψη το κύμα φυγής πάνω από 11.500 λόγω των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων που προηγήθηκαν, καταλαβαίνει κανείς το χάος που θα δημιουργηθεί. Στον τομέα της υγείας μετά τις δραστικές  περικοπές σε χρηματοδότηση και προσωπικό τα προβλήματα εντείνονται μέρα με τη μέρα. (Ειδικά στην Κέρκυρα η κατάσταση στο νοσοκομείο με τις τρομακτικές ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και σε μέσα είναι η πιο χαρακτηριστική).

·                    Κατάρτιση προγραμμάτων «κοινωνικής οικονομίας και ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων». Επιδιώκεται άτομα χωρίς καμία κατάρτιση (όπως μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ, πρόσφυγες,  μετανάστες, ηλικιωμένοι κλπ)  να αναλάβουν δομές «κοινωνικών πολιτικών» (προνοιακά κυρίως προγράμματα). Ταυτόχρονα, προωθείται η σύσταση εταιρειών (στις οποίες θα κυριαρχούν σχέσεις μερικής απασχόλησης) από νέους ανέργους, οι οποίοι, για να συστήσουν αυτού του είδους  τις «επιχειρήσεις», θα δανείζονται από τις τράπεζες(!). Θα γίνουν κυνηγοί χορηγών και τελικά θα καταλήξουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία, που καραδοκεί για να μεγαλώσει τη συμμετοχή της και τα κέρδη της στον λεγόμενο «τρίτο τομέα της οικονομίας» όπως ονομάστηκαν αυτά τα προγράμματα από την κυβέρνηση.

·                    Την «αναδιανομή των επιδομάτων με την κατάρτιση εισοδηματικών κριτηρίων». Εδώ πρόκειται πραγματικά για… «κοινωνική ταχυδακτυλουργία», αφού η κυβέρνηση εξετάζει να κόψει μια σειρά επιδομάτων από κατηγορίες σημερινών δικαιούχων, ώστε να τα αποδώσει σε ακόμα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.

·                    Προγράμματα «επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων» και «απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας», προκειμένου να αντιμετωπιστεί δήθεν η ανεργία. Ουσιαστικά, θα προσφερθεί επιπλέον πάμφθηνο εργατικό δυναμικό στην εργοδοσία, το οποίο θα επιστρέψει στην ανεργία μετά το τέλος των προγραμμάτων.

Η   «νέα κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης, είναι ένα έργο που το έχουμε… ξαναδεί!  Όχι μόνο αποτελεί πρόκληση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα αλλά ουσιαστικά κάθε εξαγγελία χρησιμοποιείται ως «καρότο» ή «παυσίπονο», μετά το μαστίγιο των μέτρων που μέχρι τώρα αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΝΕΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Ενώ ο λαός καλείται να δεχτεί κάποια ψίχουλα, κοινώς να μοιραστεί τη φτώχεια του, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει πακτωλούς δισεκατομμυρίων ευρώ στο κεφάλαιο. Με το πρόσχημα της ανάπτυξης (σ.σ. για ποιόν άραγε;) και των νέων επενδύσεων θα δοθούν νέες διευκολύνσεις, προνόμια και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αναλυτικά:

 1)   Χορηγείται  νέο πακέτο στήριξης 25 δις ευρώ στις τράπεζες από τα χρήματα του δανείου που έχει συνάψει με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Προηγήθηκαν τα 28 δις ευρώ που    έχουν δοθεί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε ρευστό και «εγγυήσεις» στο τραπεζικό κεφάλαιο. Και ως τη λήξη του 2010 θα τους δοθούν και…άλλα 10 δις ευρώ για ενίσχυση της ρευστότητας. Συνολικά 63 δις   στις τράπεζες. Κεφάλαια που ισοδυναμούν περίπου με το 1/4 του δημόσιου χρέους, για την «απόσβεση» του οποίου θα γονατίσουν τον λαό!

2)    Τα 24 δισ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ θα δοθούν (κατα κύριο λόγο) στο μεγάλο κεφάλαιο με τη μορφή επιδοτήσεων.

3)   Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος παράλληλα θα προβλέπει νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Χορηγεί «ζεστό χρήμα» 5,7 δις ευρώ. Επισπεύδονται  από το υπουργείο Οικονομικών οι διαδικασίες για τη μείωση της φορολογίας κεφαλαίου στο 20%, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2014.

4)   Απάλλαξε με 25 εκατομμύρια ευρώ τους μεγαλοξενοδόχους μόνο για το μήνα Σεπτέμβρη, απαλλάσσοντάς τους από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχα κονδύλια 50 εκατ. ευρώ για τους μήνες Μάη - Ιούνη.

5)   Το νέο νομοσχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας,  θα συνδυαστεί με το ξεπούλημα ενεργειακών εγκαταστάσεων της ΔΕΗ και εκχώρηση τμημάτων του φυσικού πλούτου της χώρας σε μονοπωλιακούς ομίλους. Επίσπευση ιδιωτικοποίησης,  του ΟΣΕ.  Εκτός από την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο της δημόσιας περιουσίας, των εγκαταστάσεων και των φυσικών πόρων της χώρας, οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνδυαστούν και με την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων. Ειδικά για την περίπτωση του ΟΣΕ, ορίζεται πλαφόν στην κρατική χρηματοδότηση στα 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και δίνεται το δικαίωμα στη διοίκηση του Οργανισμού να διαπραγματευτεί με τους νεοπροσλαμβανόμενους βάσει νέου «μισθολογικού καθεστώτος».

6)  Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ετοιμάζει νομοσχέδιο για «προγράμματα χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με απρόσκοπτη αδειοδότηση των επενδύσεων και τιμολόγηση της ενέργειας». Η κυβέρνηση προσφέρει νέα οικονομικά πακέτα στους επιχειρηματίες, αναλαμβάνοντας μάλιστα τη «δέσμευση» για εγγυημένη τιμή στο παραγόμενο ενεργειακό προϊόν.

Τα παραπάνω ποσά έρχονται να προστεθούν στα περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ που έδωσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μέσα στο 2009, προκειμένου να διασωθούν κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι από την οικονομική κρίση και να ενισχύσουν την «ανταγωνιστική» τους θέση.

Μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες του 2010 και το 2011 η κυβέρνηση μελετά και ετοιμάζει:

1) «Νέο Ασφαλιστικό». προετοιμάζεται το έδαφος για το «κόψιμο» των επικουρικών συντάξεων με ορίζοντα το 2012. Κόψιμο χιλιάδων αναπηρικών συντάξεων. Μείωση των φαρμακευτικών δαπανών για τους συνταξιούχους. Εκποίηση της περιουσίας των Ταμείων. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών.

2) Νόμο για την «αναμόρφωση» του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο «θα προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στην διαχείριση των ωρών εργασίας». Η κυβέρνηση, όπως τονίζεται στο επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου, «πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων που με τη σειρά τους υπερισχύουν έναντι των συμβάσεων σε επίπεδο επαγγελματικών ενώσεων. Η κυβέρνηση θα αποσύρει τη διάταξη που επιτρέπει στο υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει όλες τις κλαδικές συμβάσεις και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις». Ουσιαστικά, δηλαδή, θα καταργηθεί ο θεσμός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και των κλαδικών συμβάσεων, οι οποίες θα αντικατασταθούν από τις «επιχειρηματικές» συμβάσεις ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο!

3) Τροποποίηση της νομοθεσίας για την προστασία της εργασίας, ώστε, όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, «να επεκταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον ένα χρόνο και να διευκολύνει μ’ αυτό τον τρόπο τη μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης». Να «ελαστικοποιήσει» ακόμα περισσότερο τις ήδη ξεχαρβαλωμένες εργασιακές σχέσεις.

4)  Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη διαιτησία (νόμος 1876/1990), έτσι ώστε «το καθένα από τα δύο μέρη να μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία εάν διαφωνεί με τις προτάσεις του διαμεσολαβητή, χωρίς εξαιρέσεις στο αντικείμενο ή την κάλυψη». Καταργεί ουσιαστικά το θεσμό της διαιτησίας προς όφελος των εργοδοτών.

5)  Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από 40% μέχρι 100%.  Νέα αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, η τέταρτη για το 2010. Άμεση μετάταξη μέσα στο 2010 πλήθους προϊόντων (τρόφιμα - φάρμακα) από το χαμηλό συντελεστή 11% του ΦΠΑ στον υψηλότερο 23%. Το μέτρο προβλεπόταν αρχικά να ισχύσει από το 2011, αλλά προωθείται η ταχύτερη εφαρμογή του, η οποία θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά σε πραγματική εξαθλίωση.

6)  Μελετούν  την κατάργηση για φέτος ακόμα και του πενιχρού «επιδόματος» που αντικατέστησε το Δώρο Χριστουγέννων για τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του δημοσίου!

8)  Νέες δραστικές περικοπές στις δαπάνες των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων. Το μέτρο ειδικά για τους ΟΤΑ θα συνδυαστεί και με το κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών, που θα στείλει στο δρόμο της ανεργίας χιλιάδες ανθρώπους.

9) Επιτάχυνση του προγράμματος «διαρθρωτικών αλλαγών», με αιχμή του δόρατος το «άνοιγμα» των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, που θα ανοίξει το δρόμο στους μονοπωλιακούς ομίλους για την είσοδό τους σε κερδοφόρους τομείς της οικονομίας.

10) Άρση των λεγόμενων αντικινήτρων σε τουρισμό και λιανεμπόριο. Μια απόφαση που θα σηματοδοτήσει την κατάργηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και θα δώσει το δικαίωμα στους επιχειρηματίες να τα διατηρούν ανοιχτά και τις εφτά μέρες της εβδομάδας.

ΦΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

     Κάθε εξαγγελία κοινωνικών μέτρων που θα ακουστεί το επόμενο διάστημα θα είναι μια ακόμη φενάκη για το λαό, προκειμένου να αποδεχτεί  την παραπέρα κατεδάφιση των εργατικών κατακτήσεων και την παροχή νέων προνομίων στο κεφάλαιο.
     Ο πρωθυπουργός θα εμφανίσει από το βήμα της ΔΕΘ την πολιτική του μνημονίου και της υποταγής στην Ε.Ε. ως τις «αναγκαίες» προϋποθέσεις για να υπάρξει «ανάπτυξη», η οποία θα βγάλει δήθεν τη χώρα από την κρίση. Θα υποσχεθεί μάλιστα «νέες θέσεις εργασίας», οι οποίες, σύμφωνα με την προκλητική κυβερνητική προπαγάνδα, θα δημιουργηθούν από τις επενδύσεις που θα έρθουν στη χώρα και θα ισχυριστεί ότι μετά την κρίση θα υπάρξει «δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου».
     Θα δεσμευτεί, μάλιστα, ότι οι «θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο», ότι δε θα «ξαναπλώσουν οι μη έχοντες» και ότι στο μέλλον θα «υπάρξουν φοροελαφρύνσεις» και «καλύτερες αμοιβές». Πρόκειται για τα βασικά στοιχεία μιας ανελέητης προπαγάνδας, την οποία ήδη επεξεργάζονται τα επιτελεία της κυβέρνησης και θα αποτελέσει την αιχμή της επίθεσης στη συνείδηση του λαού.
     Ο Γ. Παπανδρέου θα καλλιεργήσει προσδοκίες και απατηλές «ψευδαισθήσεις» για πακέτα «κοινωνικών πολιτικών και παροχών». Το (δήθεν) «κοινωνικό πακέτο» που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα περιλαμβάνει περίπου μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ (χρήματα που ισοδυναμούν με το 0,9% από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ της ΕΕ και του ΔΝΤ που πήρε η κυβέρνηση). Πρόκειται για το ποσό που έχει «περισσέψει» στο «Ταμείο Αλληλεγγύης», από την περικοπή της δεύτερης δόσης του επιδόματος «κοινωνικής αλληλεγγύης».
     Μ' αυτά τα ψίχουλα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναδιανείμει τη φτώχεια στα λαϊκά στρώματα, θεσπίζοντας αυστηρά «εισοδηματικά κριτήρια» για τη χορήγηση των πιο πενιχρών επιδομάτων.

Εν τέλει, φρούδες οι ελπίδες ότι απ’ την πολιτική του μνημονίου θα πάρει κάτι και ο λαός!
Τα θύματα αυτής της πολιτικής είναι, εκτός από τους εργαζόμενους, οι μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες. Η θέση όλων αυτών είναι στο πλευρό της εργατικής τάξης. Στο ίδιο μετερίζι του αντιμονοπωλιακού αγώνα, και στην πάλη ενάντια στα μέτρα και τις συνέπειές τους, στην ανάδειξη  της αναγκαιότητας του άλλου δρόμου ανάπτυξης προς όφελος του λαού και όχι της πλουτοκρατίας.

       Η πολιτική της υποταγής στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ μπορεί ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΈΨΕΙ ΜΟΝΟ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, το ταξικό κίνημά τους, την απόφασή τους να ανατρέψουν την κατάσταση, να αλλάξουν τους συσχετισμούς στην πολιτική, στο συνδικαλισμό. Να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, στη γραμμή της αντίστασης και ανατροπής της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου.
Τους προηγούμενους μήνες, η εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα έδωσαν αποφασιστικούς αγώνες, συγκρούστηκαν με την αντεργατική θύελλα, απέκτησαν εμπειρία. Χωρίς αυτούς τους αγώνες, η κατάσταση θα ήταν  χειρότερη.

Το ΠΑΜΕ, περισσότερο από πριν, αναδείχτηκε σε εμπνευστή, οργανωτή και ψυχή των αγώνων, ελπίδα για τους εργαζόμενους. Αναδείχτηκε σε φόβητρο για την εργοδοσία και το πολιτικό της σύστημα, που εξαπολύει λυσσαλέες επιθέσεις εναντίον του.

Οι εργαζόμενοι σαν ενιαία τάξη, τα λαϊκά στρώματα, να μη δώσουν "συγχωροχάρτι" σε όσους "μαυρίζουν" τη ζωή τους. Να διορθώσουν την ψήφο του περασμένου Οκτώβρη. Στις τοπικές εκλογές του Νοέμβρη να σαρώσουν τους δήθεν "ακομμάτιστους" συνδυασμούς, που υποστηρίζονται από τα κόμματα του μνημονίου και των ΣΥΝομιλητών  τους.
     Κάθε άλλη στάση θα δώσει την "άδεια" στο πολιτικό σύστημα της πλουτοκρατίας για νέα, βάρβαρα μέτρα.

Καμιά ελπίδα δεν μπορεί να υπάρχει στις τεχνητές «οάσεις ψευδαισθήσεων» των κοινωνικών παροχών που καλλιεργούν, αυτοί που υπέγραψαν και στηρίζουν το μνημόνιο, αυτοί  που σφίγγουν το βρόχο του Δ.Ν.Τ. στη ζωή και τα δικαιώματα μας.


Η μόνη ελπίδα, το μόνο  φως,  έρχεται …από τη  λάμψη των αγώνων που θα ξετυλιχτούν το επόμενο διάστημα.  Η  λάμψη  αυτή  θα λαμπαδιάσει (μόνον) όσους  τολμούν να ποδοπατούν με «τα έργα και τις ημέρες τους», το ένα  μοναδικό και υπέρτατο κοινωνικό δίκαιο …

                                                Το δίκιο του εργάτη και του λαού !


Κέρκυρα 31 Αυγούστου 2010
Άρθρο του ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
(Μέλος της γραμματείας  του Π.Α.ΜΕ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Αν. προέδρου του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ  Κέρκυρας
Μέλος της ΔΑΣ-ΟΤΑ στο σωματείο εργαζομένων ΟΤΑ ν. Κέρκυρας) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.