1 Σεπτεμβρίου 2010

Ο «ελεύθερος ανταγωνισμός» που οδηγεί σε ισχυρά μονοπώλια ....

Ανακοινώθηκε σήμερα και η εξαγορά του 43% της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ από την Vivartia Συμμετοχών ΑΕ (η οποία πλέον θα κατέχει το 57,8% της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ) θυμίζοντάς μας με τον πιο επιβλητικό τρόπο, το πως όταν οι νεοφιλελεύθεροι φωνάζουν για ελεύθερη αγορά, και ελεύθερο ανταγωνισμό, στην ουσία εννούν ισχυροποίηση των μονοπωλίων !!!

Και αυτό επειδή η αέναη μεγέθυνση της υπεραξίας και του κέρδους, η συνεχής συγκέντρωση κεφαλαίων και η συγκεντροποίηση της παραγωγής, που πλαισιώνεται απο έναν ισχυρότατο ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό ...... πάντα οδηγούσαν και οδηγούν σε μαζικές ανακατατάξεις, που εκφράζονται με εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.....

Ενδιαφέρον έχει να παρακολουθήσει κανείς το δενδροδιάγραμμα που βρίσκεται άνωθεν και κάτωθεν της Vivartia, η οποία η ίδια αποτελεί τμήμα εξαγοράς απο την Marfin Investment Group !


Έχουμε και λέμε λοιπόν .....
Η Vivartia αποτελεί σήμερα ουσιαστικά μια θυγατρική της MIG στον χώρο των τροφίμων, η οποία ουσιαστικά πήρε αυτήν την θέση το 2007, όταν η MIG απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ΔΕΛΤΑ ΑΕ του Δ. Δασκαλόπουλου (θυμίζω ... ο πρόεδρος του ΣΕΒ)..... Τελειώνουμε εδώ ? Μα όχι φυσικά ...... διότι μαζί με την ΔΕΛΤΑ, κάτω από την σκέπη της Vivartia μπήκαν και δεκάδες ακόμα μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες είχαν προηγουμένως εξαγοραστεί .... απο την εταιρεία του Δασκαλόπουλου, οι σημαντικότερες των οποίων είναι και οι:

Froza AE, κατεψυγμένα είδη
Μπάρμπα-Στάθης AE, κατεψυγμένα είδη
Goody's ΑΕ (αλυσίδα εστίασης)
Flocafe (καφετέριες) 
Chipita International ΑΕ (σνακς)
Γενική Τροφίμων ΑΕ
Βίγλα Ολύμπου (τυροκομείο)
Μακεδονική Σφολιάτα - Κωνσταντινος Αραμπατζής ΑΕΒΕ
Κυλινδρόμυλοι Παπαφίλη
Παγωτά Δωδώνης
Compacghie gervais DANONE
Cream Line (σοκολατοποιία)
Hellenic Catering 

και άλλες .......

όπως επίσης και αρκετές που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό όπως είναι οι VITALACT (Βουλγαρία) , ALFA FOODS (Δανία), CHARALAMBIDES DAIRIES (γαλακτοβιομηχανία Κύπρου), Α. & Σ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ (γαλακτοβιομηχανία Κύπρου), ROYAL FOODS (Βουλγαρία), CHRISTIES DAIRIES PUBLIC LTD (γαλακτοβιομηχανία Κύπρου), UNITED MILK COMPANY AD (Βουλγαρία), Western Bakeries και OFS (Σ. Αραβία) ..... και άλλες ......

Βέβαια είναι αδύνατον να παρακολουθήσει κανείς πραγματικά το εύρος των συγχωνέυσεων και εξαγορών της Vivartia, όπως και κάθε παρόμοιου επενδυτικού σχήματος, καθώς και οι καπιταλιστές δεν είναι τόσο ηλίθιοι ώστε να μας τα δίνουν όλα στο πιάτο και έχουν οργανώσει καλά τα μαγαζάκια τους με θυγατρικές, υποθυγατρικές, off shore και τρέχα γύρευε εταιρείες φαντάσματα ....

Η Vivartia από την άλλη ανήκει στην Marfin Investment Group, η οποία κατέχει τα πλειοψηφικά μετοχικά πακέτα στις Marfin Popular Bank (εξαγορά Εγνατίας Τράπεζας και Λαϊκής Τράπεζας), Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, Euroline Επενδυτική, Θεραπευτήριο Υγεία, Blue Star Ferries, Olympic Air .... και πολλές άλλες ......

Τέλος η ερώτηση κρίσεως ..... που κάποιος θα νομίσει πως περιπλέκει τα πράγματα, αλλά μάλλον περισσότερο τα ξεκαθαρίζει  ! Η Marfin Investment Group σε ποιόν ανήκει ??

Απόλυτα δεν μπορεί κάποιος να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, αλλά αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα, είναι πως στην μετοχική σύνθεση του ομίλου συναντάμε από τους Άραβες της Dubai Investment Group και τους Αμερικάνους της Morgan Stanley, μέχρι ευρωπαϊκά Funds και Τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η UBS. Ξεκάθαρα λοιπόν, ο Ανδρέας Βγενόπουλος, δεν είναι παρά ο "Εν ελλάδι" εκπρόσωπος ενός πολυεθνικού καπιταλιστικού «οχήματος» για την διείσδυση στην ελληνική και ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρωπαϊκή αγορά .

Είναι δεδομένο πως καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και ελεύθερη αγορά δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Η επικρατούσα αυτή νεοφιλελεύθερη παπάτζα περι ελέυθερης αγοράς δεν είναι παρά ένα ακόμα ψέμα, με το οποίο προσπαθούν να καλύψουν τα ριζικά λάθη του ίδιου του συστήματος. Η αγορά, ως τόπος υλοποίησης των αποτελεσμάτων της παραγωγής, λειτουργεί με τους κανόνες και τις απαιτήσεις εκείνων που ελέγχουν την παραγωγή. Δηλαδή, η αγορά ελέγχεται πλήρως από τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι όχι μόνο υπαγορεύουν τον τρόπο λειτουργίας της, αλλά και εξασφαλίζουν, μέσω των διαφόρων κυβερνήσεων, ακόμα και το νομοθετικό πλαίσιο, που ισχύει κάθε φορά.

Και ο πρώτος νόμος, τον οποίο αποδέχεται το σύνολο των εκπροσώπων του κεφαλαίου, είναι ότι στην αγορά επιβιώνει ο πιο ισχυρός, ενώ ο οικονομικά ασθενέστερος πολύ συχνά χάνει τα πάντα. Μόνο που ο πιο ισχυρός με την πάροδο του χρόνου γίνεται ισχυρότερος και από ένα σημείο και μετά, αρχίζει να... καταβροχθίζει έναν προς έναν τους ανταγωνιστές του. Οπως και στην πράξη αποδεικνύεται, όσο πιο «ελεύθερος» είναι ο ανταγωνισμός, στη σύγχρονη φάση εξέλιξης του συστήματος, τόσο πιο γρήγορα διαμορφώνονται - σχηματίζονται τα μονοπώλια και μονοπωλούνται οι αγορές. Ετσι γίνεται με τη Vivartia, κάπως έτσι έγινε και με τη Marfin Investment Group ....... κάπως έτσι γίνεται με όλους τους πολυεθνικούς κολοσσούς !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.