17 Σεπτεμβρίου 2010

Πληθαίνουν τα πογκρόμ στον πολύπαθο Άγιο Παντελεήμονα

Άρθρο του TVXS

Επικίνδυνες είναι πλέον οι ισορροπίες στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Τα πογκρόμ ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων κατά των μεταναστών πολλαπλασιάζονται, ενώ τα περιστατικά βίας έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Την έντονη ανησυχία της για την αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες, εκφράζει και η Ύπατη Αρμοστεία.

Το βράδυ της Τετάρτης σημειώθηκε ακόμη ένα επεισόδιο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί. Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα Αφγανών επιτέθηκε σε δεκατριάχρονο Αλβανό που βρισκόταν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και τον τραυμάτισαν ελαφρά στα δάχτυλα με ένα σπασμένο μπουκάλι. Δυο Έλληνες 19 και 24 ετών ενεπλάκησαν στον καβγά για να βοηθήσουν τον Αλβανό και οι Αφγανοί τους τραυμάτισαν με ένα μαχαίρι και το μπουκάλι, τον ένα στον μηρό και τον άλλο στην κοιλιά. Και οι δύο διακομίστηκαν στο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Αργότερα η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. προσήγαγε τρεις Αφγανούς, ηλικίας 18, 22 και 23 ετών οι οποίοι αναγνωρίστηκαν από τους παθόντες και χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών.


Μετά το επεισόδιο, μια ομάδα περίπου 70 Ελλήνων πραγματοποίησε πορεία από την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα ως το αστυνομικό τμήμα, ζητώντας να φύγουν οι μετανάστες από την περιοχή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs, η συγκεκριμένη ομάδα έκλεισε αρχικά την οδό Αχαρνών, παραπλεύρως της οποίας είχε παραταχθεί και διμοιρία των ΜΑΤ. Παρά τους τραμπουκισμούς που δέχτηκαν μετανάστες οι οποίοι περνούσαν από εκεί δεν υπήρξε επέμβαση της αστυνομίας. Η ομάδα κατόπιν έφυγε από την οδό Αγορακρίτου με κατεύθυνση την πλατεία Αττικής, όπου διαμένει πλήθος μεταναστών, προπηλακίζοντας τους αλλοδαπούς που συναντούσαν στο δρόμο.

Αργότερα, τα ξημερώματα της Πέμπτης, άγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε καφενείο ιδιοκτησίας Αφγανού στην οδό Αριστομένους, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Σύμφωνα με την αστυνομία, η επίθεση οφείλεται στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών στον Άγιο Παντελεήμονα.

Επίθεση από ακροδεξιούς στον διερμηνέα των Γιατρών του Κόσμου

Δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από την επίθεση που δέχτηκε από ακροδεξιούς ο διερμηνέας της ΜΚΟ, «Γιατροί του Κόσμου», Καντίρ Χουσεΐν, ο οποίος μάζευε στοιχεία για τις αντίστοιχες επιθέσεις που έχουν δεχτεί μετανάστες στην περιοχή. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Ο Καντίρ οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με τραύμα δίπλα στο μάτι και ήπιο αιμάτωμα στο λάρυγγα.


Όπως καταγγέλλει η οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου», το τελευταίο διάστημα συμμορίες ακροδεξιών αναλαμβάνουν οργανωμένες βίαιες επιθέσεις κατά αλλοδαπών ανεξαρτήτου ηλικίας. «Όποιος κυκλοφορεί μετά τις 20:00 και είναι μετανάστης βρίσκεται σε κίνδυνο» δήλωσε ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» κάνοντας λόγο για «συστηματικά πογκρόμ».

Ούτε αυτό όμως ήταν το μοναδικό περιστατικό που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία που δέχτηκε το tvxs, ακροδεξιά στοιχεία στράφηκαν εναντίον μανάδων, αλβανικής καταγωγής, που βρίσκονταν με τα παιδιά τους στην πολύπαθη πλατεία με το πρόσχημα ότι τα παιδιά ουρούν στα σκαλιά της εκκλησίας. Ακολούθησε συμπλοκή και οι τρεις μητέρες οδηγήθηκαν στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα. Λίγες ημέρες αργότερα, η μια από αυτές κατήγγειλε ότι εξαιτίας του περιστατικού απέβαλε.

«Πλέον, δεν έχουμε μόνο επιθέσεις σε πρόσφυγες από την Ασία αλλά και σε Αλβανούς που είναι το πρώτο κύμα μεταναστών που ήρθε στη χώρα και σε μεγάλο βαθμό έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία» δηλώνει κάτοικος της περιοχής που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Τα επεισόδια που σημειώνονται εδώ και δυο χρόνια με επιθέσεις από ακροδεξιούς εναντίον συλλήβδην όποιου τυχαίνει να έχει μελαμψό χρώμα ή είναι ασιατικής καταγωγής, οδηγούν εκτός από την έξαρση του ρατσισμού στους κόλπους των Ελλήνων, τις ομάδες μεταναστών που είναι θύματα αυτής της μεταχείρισης να αντιδράσουν».

Σκληρός ακροδεξιός πυρήνας
Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, στον Άγιο Παντελεήμονα υπάρχει ένας πυρήνας περίπου 70 ατόμων στον οποίο περιλαμβάνονται οργανωμένοι ακροδεξιοί. Πρόκειται κυρίως για μέλη της Χρυσής Αυγής και μέλη μιας οργάνωσης που αυτοαποκαλείται «Σύνδεσμος Ελλήνων Εφέδρων».

«Οποιαδήποτε διαφορετική φωνή δεν επιτρέπουν να ακουστεί. Θεωρούν την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα άβατο και τσιφλίκι τους. Περιοχή την οποία θα ‘καθαρίσουν’ από όποιον είναι διαφορετικός είτε ως προς το χρώμα, είτε ως προς τη θρησκεία, είτε ως προς τις πολιτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις» αναφέρει ο κάτοικος του Αγίου Παντελεήμονα.

Δυναμιτίζεται το κλίμα εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών
Το κλίμα στον Άγιο Παντελεήμονα δυναμιτίζεται ακόμη περισσότερο εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με τους κατοίκους, στην περιοχή δραστηριοποιείται έντονα ο Σπύρος Χατζάρας, επικεφαλής της «Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας» γνωστός από τον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky όπου έχει δικιά του εκπομπή.

Οι σχέσεις του Σπύρου Χατζάρα, πρώην παρουσιαστή της ΕΡΤ, με τη Χρυσή Αυγή είναι γνωστές, καθώς ουκ ολίγες φορές – κάποιες από αυτές στον Άγιο Παντελεήμονα – έχει παρευρεθεί σε συγκεντρώσεις της οργάνωσης ως κεντρικός ομιλητής, ενώ η οργάνωσή του συνεργάζεται με την εφημερίδα Στόχος.

«Έχει έρθει επανειλημμένα σε συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων, όπως αυτοπροσδιορίζονται, κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα και έχει μιλήσει με εμπρηστικό τρόπο, υποστηρίζοντας ότι η νέα εθνική αντίσταση ξεκινά από τον Άγιο Παντελεήμονα. Ως εθνική αντίσταση εννοεί το να χτυπάς, να προπηλακίζεις και να τρομοκρατείς κυνηγημένους πρόσφυγες και μετανάστες» τονίζει κάτοικος της περιοχής.

Ο Σπύρος Χατζάρας θέτει υποψηφιότητα για το δήμο Αθηναίων με το συνδυασμό «Ελεύθερη Αθήνα». «Υπάρχει ένα κλίμα ανησυχητικό: ότι, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι ακροδεξιοί φασιστικοί κύκλοι θεωρούν πως με την πόλωση θα μπορέσουν να αυξήσουν το ποσοστό τους στην περιοχή».

2 σχόλια:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.