15 Σεπτεμβρίου 2010

ΙΡΛΑΝΔΙΑ:ΕΛΛΕΙΜΜΑ 26% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ 2010

Αναδημοσίευση απο το Iskra

ΤΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ «ΘΑΥΜΑ» ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ

Tο έλλειμμα της Ιρλανδίας το 2010 αναμένεται να ανέλθει στο ποσοστό ρεκόρ του 26% το 2010, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας"! Ποσοστό δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο ελληνικό (13,6%), γεγονός όμως που δεν έχει προκαλέσει καμιά σοβαρή αντίδραση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή της ΕΕ.  

Η «απάθεια» αυτή της ΕΚΤ εξηγείται εύκολα αν ανατρέξει κανείς στο βασικό αίτιο της εκτόξευσης του ελλείμματος της Ιρλανδίας: η διοχέτευση άφθονου δημόσιου χρήματος για την σωτηρία των εγχώριων τραπεζών. Όταν λοιπόν πρόκειται για ενίσχυση τραπεζών τα ελλείμματα δεν μετράνε, ούτε έχουν καμιά σημασία, δίνει ξεκάθαρα το σήμα η ΕΚΤ.

Παράλληλα βέβαια η ΕΚΤ προχωρά σε αθρόες αγορές «επικίνδυνων» εθνικών ομολόγων χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία., προκειμένου οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες να «ξεφορτωθούν» τα βαρίδια αυτά και να γίνει όσο το περισσότερο ανώδυνο γι’ αυτές η αναδιάρθρωση του χρέους ή ακόμα και η απόλυτη χρεοκοπία μιας εκ των παραπάνω χωρών, με την χώρα μας βέβαια να θεωρείται το αδιαφιλονίκητο «φαβορί»

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» έχει ως εξής:

Βασικοί παράγοντες της αγοράς ισχυρίζονται πως η ιρλανδική κυβέρνηση θα χρειαστεί να επεξεργαστεί ριζοσπαστικά δημοσιονομικά μέτρα εάν θέλει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών κρατικών ομολόγων, καθώς πρόκειται να ανακοινώσει ένα μεγάλο ετήσιο έλλειμμα φέτος που θα αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ για ειρηνική περίοδο. 

Το Σαββατοκύριακο το κόστος ασφάλισης ιρλανδικών κρατικών ομολόγων ήταν το 8ο ακριβότερο στον κόσμο, ακριβώς κάτω από το κόστος ασφάλισης ομολόγων του πληγέντος από τον πόλεμο Ιράκ.
Η Sunday Tribune πληροφορήθηκε επίσης πως η ΕΚΤ απορρόφησε 16 δισ. ευρώ ιρλανδικών κρατικών ομολόγων μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να αποτραπεί νέα ευρωπαϊκή κρίση, συγκεντρώνοντας έτσι το 20% του εθνικού χρέους της Ιρλανδίας που ανέρχεται σε 87 δισ. ευρώ.
Οι αγορές κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας από την ΕΚΤ είναι μεγαλύτερες από αυτές που αφορούσαν την Πορτογαλία ύψους 14 δισ. ευρώ, αλλά μικρότερες από τις αντίστοιχες αγορές ομολόγων που έγιναν από την ΕΚΤ για την Ελλάδα ύψους 31 δισ. ευρώ.

Οι αγορές αντέδρασαν την περασμένη εβδομάδα θετικά στα κυβερνητικά σχέδια της Ιρλανδίας να περικόψει τα κόστη της Anglo Irish Bank, περιμένουν όμως να δουν πειστικά μέτρα περιορισμού του δημόσιου ελλείμματος της χώρας το οποίος φέτος προβλέπεται να ανέλθει σε 26% του ΑΕΠ της εξαιτίας των βαρών που προκάλεσαν στο δημόσιο οι τράπεζες Anglo Irish και Irish Nationwide, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goodbody Stockbrokers, Dermot O'Leary.

Χωρίς τα εφάπαξ μέτρα που λήφθηκαν για τις τράπεζες, το έλλειμμα θα ήταν 11% του ΑΕΠ το 2010 με προοπτική υποχώρησης στο 7,6% το 2012. Με 26% δημόσιο έλλειμμα, όμως, που είναι διπλάσιο από οτιδήποτε καταγράφηκε ποτέ σε περίοδο ειρήνης, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές και ο στόχος είναι για προσαρμογή 3 δισ. ευρώ επί του παρόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.