15 Σεπτεμβρίου 2010

Μια σιδερόφρακτη κυβέρνηση στην 75η Δ.Ε.Θ.

Άρθρο του Βαγγέλη Χριστοδούλου

…Τι φοβούνται;
Ως είθισται κάθε χρόνο οι κυβερνήτες  της χώρας,  από το βήμα της ΔΕΘ,  να εξαγγέλλουν  τα «μεγαλόπνοα»  σχέδια της πολιτικής που θα εφαρμόσουν  και ακολούθως… να δίνουν (μάλλον να τάζουν)  παροχές στο πόπολο.
Πέρυσι ο Γ. Παπανδρέου ως αρχηγός της αντιπολίτευσης διαλάλησε στη ΔΕΘ, ότι η ΝΔ οδηγεί την χώρα στον κατήφορο και διατρανώνοντας: το  «λεφτά υπάρχουν» ζήτησε να πάρει αυτός την διακυβέρνηση και να «σώσει» τη δύσμοιρη Ελλάδα απ’ τον  ανίκανο Κ. Καραμανλή.  Ποιος δεν θυμάται τα περσινά του ταξίματα; 

Αλλά όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, «το τάξιμο δε χαλάει, το…δόσιμο χαλάει»!…
Ένα χρόνο μετά, ο Γ.Α.Π. αφού ξεγέλασε (αυτούς που τον πίστεψαν και τον έχρισαν νέο Μεσσία), επέστρεψε στην 75η ΔΕΘ με το πραγματικό του πρόσωπο, ως γνήσιος (πια) εντολοδόχος της ντόπιας και ξένης άρχουσας τάξης. Το πραγματικό πρόσωπο του Γ.Α.Π. και της πολιτικής του ήταν… ότι πιο αποκρουστικό μπορούσε να φανταστεί ακόμα και ο πιο δύσπιστος Έλληνας, ο πιο ορκισμένος πασοκτσής.

Το πρόσωπο και την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το είδαμε και προπάντων το νιώσαμε τους 11 μήνες που  πέρασαν. Χρησιμοποιώντας πλήθος προσχημάτων,   έβαλαν το χέρι βαθιά στην τσέπη του εργαζόμενου (γιατί, εκεί τελικά εννοούσαν ότι υπάρχουν λεφτά), αρπάζοντας απ’ του πενιχρούς μισθούς και συντάξεις όσα τους χρειάζονται για να κάνουν το «κέφι» των πραγματικών τους αφεντικών. Των  τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών.

Εξακολουθούν βέβαια να σκορπίζουν ακόμα  σοσιαλιστικό κουτόχορτο, με  ψευτοιδεολογήματα του τύπου: «πρώτα ο πολίτης», «το πατριωτικό καθήκον του Έλληνα  να σωθεί η πατρίς», «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» κ.α.
Το πιο αμίμητο όμως ιδεολόγημα του τελευταίου καιρού (έμπνευσης και κοπής Γ.Α.Π.) είναι…η «επανάσταση του αυτονόητου»(!)  που  θα μας οδηγήσει… στον 4ο δρόμο για «το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ» των… ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ.  Σ’ αυτόν τον 4ο  δρόμο εξαναγκάζονται  σήμερα να «βαδίσουν» οι εργαζόμενοι  και οι συνταξιούχοι, οι φτωχοί αγρότες, και οι μικροεπαγγελματίες, οι νέοι που αρχίζουν να σιγοψιθυρίζουν με τραγικότητα (σαν να ζουν ένα κακό εφιάλτη): «θα ζήσουμε χειρότερα απ’ ότι οι γονείς μας».
Μια «πατριωτική» κυβέρνηση χρειάζεται ανάλογη προστασία απ’ τον «κακόβουλο» λαό που δεν καταλαβαίνει πώς να «βαδίζει» στον 4ο …σοσιαλιστικό δρόμο της ευρωστήριξης και του ΔΝΤ. Γι’ αυτό,  για να φυλαχθεί  η… «πατριωτική» (τιμή) της κυβέρνησης (από ποιούς; τον λαό;) και η αυτού  εξοχότητα, του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη Θεσ/νίκη,  4.000 χιλιάδες και πλέον αστυνομικοί  επιστρατεύτηκαν απ’ όλη τη χώρα,  για να λειτουργήσουν ως  Πραιτωριανή Φρουρά.

         Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετούσε πάνω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε συντονισμό με το Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ δεκάδες κλούβες της αστυνομίας  και διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν σχηματίσει, (από νωρίς το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου), κλοιό γύρω από το συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”.
“Νεκρή ζώνη” ήταν το κέντρο της πόλης, αφού στους κεντρικούς δρόμους δεν υπήρχαν σταθμευμένα οχήματα και τα καταστήματα ήταν κλειστά, με κατεβασμένα ρολά…

Όλα ήταν έτοιμα, για να ακολουθήσει μια…
Φαιδρή  Θεατρική παράσταση του υπουργικού συμβουλίου  στη ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
«Να μην περιμένει κανείς παροχές» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός ως πρωταγωνιστής της  θεατρικής παράστασης  που έστησε με το υπουργικό του συμβούλιο. 

«Τους πρώτους 11 μήνες πήραμε επώδυνες αποφάσεις και τα καταφέραμε, χωρίς βέβαια να δώσουμε κανένα μήνυμα λήξης συναγερμού», ανέφερε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους υπουργούς να επιταχύνουν τους ρυθμούς προώθησης των μέτρων του μνημονίου και του αντιδραστικού κυβερνητικού προγράμματος.  (Το τι κατάφεραν όμως είναι πλέον γνωστό!  Πετσόκοψαν τους μισθούς και τις συντάξεις. Κατάργησαν το 13ο και 14ο μισθό των εργαζομένων, επέβαλλαν δυσβάστακτη άμεση και έμμεση φορολογία, τσάκισαν τις εργασιακές σχέσεις, επέβαλλαν συνταξιοδοτικά «δικαιώματα» στο έσχατο γήρας των 70 χρόνων και συνεχή δουλειά - με όρους δουλείας-  για πάνω από 40 χρόνια).  
«Ο δρόμος για τη στερεοποίηση της οικονομίας είναι ακόμη μακρύς και δεν επιτρέπεται χαλάρωση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας σαφώς τη νέα φοροκαταιγίδα που θα ακολουθήσει, αλλά και τις ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε κάθε τομέα της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Φανερώνοντας ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσει κανένα «κοινωνικό μέτρο», σημείωσε ότι η ΔΕΘ «κατά παράδοση» ήταν βήμα για «μεγαλόστομες εξαγγελίες», τις οποίες ο ίδιος… δεν θα ακολουθήσει. 
 «Είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία!», επανέλαβε προκλητικά, εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό και ζήτησε από τους υπουργούς, που εδώ και 11 μήνες ισοπεδώνουν με την πολιτική τους το λαϊκό εισόδημα και τις κατακτήσεις, «να μην ταυτιστούν με το υπουργείο, αλλά με τα προβλήματα του πολίτη»(!).  Προσπάθησε παράλληλα για πολλοστή φορά να εμφανίσει την αφαίμαξη του ελληνικού λαού και το τσάκισμα των δικαιωμάτων του σαν «πατριωτική προσπάθεια» και εντελώς προκλητικά εμφάνισε τα λαϊκά στρώματα σαν «συμμάχους» της κυβέρνησης στις «νέες προτεραιότητες που θα ανοίξει».
Στην πραγματικότητα εκείνο που μένει ως σύνοψη από ότι ειπώθηκε κατά την συνεδρίαση είναι ότι: ξορκίστηκε κάθε κοινωνική παροχή και επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΥΠΟΤΑΓΗΣ στην τρόικα και στην πλουτοκρατία.
Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης και μάλιστα χωρίς ημερομηνία λήξης εξήγγειλε  ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με συνέχιση της σκληρής λιτότητας και την επιβολή νέων βάρβαρων αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις που θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι εξαγγελίες τους είναι ο απόλυτος εμπαιγμός, μια ακόμη ανοιχτή πρόκληση απέναντι στο λαό.
   Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει ώθηση στην «ανάπτυξη» και να προσελκύσει τις πολυπόθητες «μεγάλες επενδύσεις» αναφέρονται σε μια ενδεικτική κωδικοποίηση (από την εφημ. «Καθημερινή») και είναι αποκαλυπτική των προθέσεών της :
 1. Νέος αναπτυξιακός νόμος (προβλέπει χορήγηση ενισχύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις ύψους 4,3-5,7 δισ. ευρώ την τριετία 2011-2013).
2. Επιτάχυνση υλοποίησης ΕΣΠΑ. (24 δις ευρώ είναι αυτά, περιμένουν οι καπιταλιστικοί όμιλοι να τα ξεκοκαλίσουν).
3. Υιοθέτηση μέτρων για τη διευκόλυνση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
 4. Άρση περιορισμών στο λιανεμπόριο.
 5. Νομοσχέδιο για την επιτάχυνση μεγάλων επενδύσεων. (με ιδιαίτερα προνόμια και φοροαπαλλαγές και εξπρές διαδικασίες αδειοδοτήσεων). 
 6. Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.
7. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
 8. Χορήγηση φοροαπαλλαγών για τις πολύ μεγάλες επενδύσεις που θα γίνονται στην Ελλάδα.
9. Μείωση των συντελεστών φορολόγησης των ΑΕ από το 24% που είναι σήμερα στο 20% από την 1/1/2011...
10.  Νέες περικοπές μισθών και επιδομάτων.
 Όλως «τυχαίως» ο αρμόδιος τομεάρχης Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης  παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, αποκάλυψε ότι  είναι… ακριβώς οι ίδιες με της κυβέρνησης.    

Ενδεικτικά:  Να προχωρήσει η απελευθέρωση αγορών και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, να προωθηθούν αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα, να αξιοποιηθούν ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης, να αξιοποιηθούν προγράμματα γρήγορης εκταμίευσης του ΕΣΠΑ, ο νέος επενδυτικός νόμος να δίνει έμφαση σε φορολογικά κίνητρα, να εξοφληθούν (εν μέρει ή πλήρως) οι οφειλές του Δημοσίου στις επιχειρήσεις κ.ά. Κι όμως η ηγεσία της ΝΔ  ισχυρίζεται ότι διαθέτει «άλλο μείγμα  πολιτικής» από αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Τι κι αν είναι πανομοιότυπη η πολιτική τους! Ο στόχος τους δεν είναι άλλος, παρά η εξαπάτηση του λαού.
Είναι πλέον φανερό ότι το επόμενο διάστημα τα παραπάνω μέτρα θα συνδυαστούν με αποκρατικοποιήσεις εξπρές. Θα βγάλουν στο σφυρί τομείς στρατηγικής σημασίας. Λιμάνια,  υποδομές ενέργειας (π.χ ΔΕΗ), μεταφορών (ΟΣΕ), επικοινωνιών (ΕΛΤΑ),  παραλίες και ακτές. Δασικές εκτάσεις θα αποχαρακτηριστούν για μπίζνες του κεφαλαίου. Όλα αυτά τα σχέδια, ήδη συζητιούνται και δρομολογούνται.

Κι όμως,…  ψηλά  από τον ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ  ήχησε το σάλπισμα,  το μήνυμα της Αντίστασης σε όλη τη  Θεσσαλονίκη
«Εμπρός ΛΑΕ  ΜΗ  ΣΚΥΒΕΙΣ  ΤΟ  ΚΕΦΑΛΙ, τώρα με το ΠΑΜΕ  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και  ΠΑΛΗ»
«Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς τ' αφεντικά»,
 «Οι μόνες θυσίες που έχουνε αξία,  είναι στον αγώνα για άλλη εξουσία».

Τα βροντερά συνθήματα, αντήχησαν πιο δυνατά από ποτέ σε όλη την πόλη. Το τεράστιο πανό του ΠΑΜΕ  αναρτήθηκε από πάνω ως κάτω στον Πύργο Μνημείο και σύμβολο των αγώνων του λαού.

Το προσκλητήριο;   
Ένα ισχυρό ρωμαλέο κίνημα πάλης και ανατροπής με ένα στόχο: Να πληρώσουν τα μονοπώλια τα βάρη της κρίσης και  να μην υποστεί ο λαός άλλες θυσίες για τα συμφέροντά τους, για την κερδοφορία τους.
Προοπτική και μέλλον για τους εργαζόμενους και το λαό, μπορεί να υπάρξει με τον ασυμβίβαστο αγώνα απαλλαγής από το ζυγό των μονοπωλίων, και της ΕΕ.

Είναι βέβαιο ότι τον λαό τον φοβούνται! Ο αγώνας που ξεκίνησε θα θεριέψει. Η πολιτική του Μνημονίου μπορεί να ανατραπεί.  
Στις 23 Σεπτέμβρη, τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις  της  Ελλάδας θα είναι προπομπός ενός καυτού αγωνιστικού φθινοπώρου.
Ετοιμαζόμαστε...

Ετοιμαστείτε όλοι!...  

Κέρκυρα 15 Σεπτέμβρη 2010
Άρθρο του ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
(Μέλος της γραμματείας  του Π.Α.ΜΕ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Αν. προέδρου του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ  Κέρκυρας
Μέλος της ΔΑΣ-ΟΤΑ στο σωματείο εργαζομένων ΟΤΑ ν. Κέρκυρας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.