24 Σεπτεμβρίου 2010

Μαζικές διαδηλώσεις κατά της συνταξιοδοτικής απορρύθμισης

Από τον Ριζοσπάστη

Επιτυχή χαρακτήρισαν οι γαλλικές συνδικαλιστικές οργανώσεις τη χτεσινή πανεθνική απεργία και ακόμη πιο πετυχημένες, υποστήριξαν, ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, χτες στους δρόμους 231 γαλλικών πόλεων βρέθηκαν 2,9-3 εκατομμύρια διαδηλωτές, ζητώντας να υποχωρήσει η κυβέρνηση και να πάρει πίσω το νομοσχέδιο αποδιάρθρωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Τη δική του σημασία έχει το γεγονός ότι, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, σε πολλά σημεία οι διαδηλωτές διασταυρώθηκαν με ένοπλους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί λόγω του «τρομοκρατικού συναγερμού» που έχει κηρυχθεί στη χώρα.

Στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία των διοργανωτών, συμμετείχαν 300.000 εργαζόμενοι, στη Μασσαλία (220.000), στο Μπορντό (120.000) και στην Τουλούζ (120.000). Διαφορετικά στοιχεία δίνουν οι αρχές της χώρας κάνοντας λόγο για 997.000 συνολικά διαδηλωτές. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι «οι απεργοί μειώνονται και αυτό δείχνει ότι αρχίζει να γίνεται αντιληπτή η αναγκαιότητα του νομοσχεδίου» και εμφανίστηκε πρόθυμη για επιμέρους αλλαγές. Το αίτημα, όμως, είναι να αποσυρθεί συνολικά το νομοσχέδιο και ιδιαίτερα η πρόβλεψη για αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια και των χρόνων εισφορών σε 41.


Η χτεσινή απεργία είχε κηρυχθεί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις η συμμετοχή σε αυτήν ήταν ικανοποιητική με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις αεροπορικές μεταφορές, την εκπαίδευση, τα ταχυδρομεία και τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες να καταγράφουν τους περισσότερους απεργούς, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι στις ενεργειακές εγκαταστάσεις ήταν αυτοί που έδωσαν τον τόνο. Σήμερα το πρωί, αντιπροσωπείες όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα συναντηθούν για να εξετάσουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεων, καθώς, όπως υποστήριζαν οι επικεφαλής τους χτες κατά τις διαδηλώσεις, η συμμετοχή των εργαζομένων θέτει επί τάπητος την αναγκαιότητα κλιμάκωσης «με πολλούς και διάφορους τρόπους». Ωστόσο, όπως και στο παρελθόν, δεν μπορούν να αποκλειστούν συμβιβασμοί από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στο όνομα της ...κοινωνικής ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.