22 Σεπτεμβρίου 2010

Κούβα : Αμεσο αίτημα , άρσης του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ

Από τον Ριζοσπάστη

Παρουσιάστηκε το σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί στη ΓΣ του ΟΗΕ

Την ανάγκη να τερματιστεί ο αποκλεισμός που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ, ουσιαστικά από τη νίκη της Επανάστασης, θα ζητήσει η Κούβα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Για 19η χρονιά, η ΓΣ του ΟΗΕ θα συζητήσει το σχέδιο απόφασης που κατατίθεται από την Κούβα για «την αναγκαιότητα της άρσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από 23 έως 30 Σεπτέμβρη. Η ψηφοφορία για το ντοκουμέντο θα διεξαχθεί στις 26 Οκτώβρη.

Παρουσιάζοντας το κείμενο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πρόσφατα στην Αβάνα, σημείωσε πως η διατήρηση του αποκλεισμού παραμένει βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας. Από την επιβολή του αποκλεισμού η Κούβα έχει υποστεί ζημιές αξίας τουλάχιστον 751,4 δισ. δολαρίων τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, πως παρά τις προεκλογικές του υποσχέσεις συνεχίζει να διατηρεί τον αποκλεισμό παρόλο που έχει όλες τις απαιτούμενες εξουσίες να τον άρει. Πρόσθεσε πως έχει τη δυνατότητα να δώσει το «πράσινο φως» για εισαγωγές κουβανικών ιατροφαρμακευτικών προϊόντων αλλά και να ακυρώσει την απαγόρευση των ταξιδιών που ισχύει για τους Αμερικανούς πολίτες. Τόνισε επίσης πως η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ, παραβιάζοντας τις βασικές διεθνείς συνθήκες, συνεχίζει να προωθεί πολιτικές και ενέργειες για την ανατροπή της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη έγκριση 40 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2009 και το 2010 με τον παραπάνω σκοπό.

Θυμίζουμε ότι πέρσι, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του σχεδίου ψηφίσματος της Κούβας για 18η χρονιά, η πλειοψηφία των χωρών - μελών του ΟΗΕ (187 χώρες) τάχθηκαν υπέρ της κουβανικής πρότασης, ενώ ως συνήθως την καταψήφισαν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, οι Νήσοι Παλάου και η Μικρονησία και τα Νησιά Μάρσαλ απείχαν από την ψηφοφορία.

Στο μεταξύ, χτες η «Γκράνμα» δημοσίευσε την είδηση πως το Γραφείο Ελέγχου Αλλοδαπών Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC) επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία χημικών προϊόντων «Innosec Inc.» επειδή προχώρησε σε εμπορικές συναλλαγές με την Κούβα, ενέργεια που δείχνει στην πράξη τον εξωεδαφικό χαρακτήρα του αποκλεισμού. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, το FBI ανέκρινε δεκάδες μέλη της Μπριγάδας Αλληλεγγύης «Βενσερέμος» μετά την επιστροφή τους από την Κούβα.

Τέλος, ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία των περίπου 1.000 επιβατών του «Πλοίου της Ειρήνης» (μιας οργάνωσης με έδρα την Ιαπωνία) που επισκέπτεται την Αβάνα. Ανάμεσά τους ήταν φιλειρηνιστές, μέλη του πληρώματος και άλλοι επιβάτες, κάθε ηλικίας και από διάφορες χώρες που πραγματοποιούν τρίμηνο παγκόσμιο ταξίδι με στόχο την προώθηση της ειρήνης στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.