15 Σεπτεμβρίου 2010

Επιχείρηση συκοφάντησης κατά της Κούβας

Αναδημοσίευση απο Κόκκινο Άνεμο
 
Βούιξαν όλα τα Μέσα Μαζικής Εξαχρείωσης. Η κυβέρνηση της Κούβας απέλυσε 500.000 δημόσιους υπαλλήλους. Τέλος ο Σοσιαλισμός! Ο καπιταλισμός τώρα δικαιώνεται! Η απάντηση του πρέσβη της Κούβας είναι η ακόλουθη. Άραγε θα φιλοτιμηθούν να την παρουσιάσουν;


Ο Ερμες Ερέρα Ερνάντες, απαντώντας στον Ριζοσπάστη σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο «για απολύσεις 500.000 εργαζόμενων» τόνισε πως «πρόκειται για μια επιχείρηση συκοφάντησης κατά της Κούβας και το ζήτημα αφορά ουσιαστικά αλλαγές στις κρατικές επιχειρήσεις όπου τα συγκεκριμένα άτομα δεν θα απολυθούν αλλά θα μετακινηθούν σε άλλους τομείς παραγωγής και υπηρεσιών, όπου υπάρχουν ανάγκες και κενά .... Στην Κούβα, δε γίνονται απολύσεις. Οταν ένας εργαζόμενος δε χρειάζεται σε συγκεκριμένη δουλειά, μετακινείται χωρίς να χάνει τις απολαβές του. Από την "ειδική" περίοδο - μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών και κυρίως της ΕΣΣΔ - εξαιτίας της έλλειψης καυσίμου και άλλων υλικών, η Κούβα αναγκάστηκε να κλείσει πολλά εργοστάσια με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς δουλειά πολλοί εργαζόμενοι. Ωστόσο, για να μη μείνουν στο δρόμο, η κυβέρνηση τους πλήρωνε το 70% των μισθών τους. Σήμερα, εκτός από όσους δεν είναι ικανοί για εργασία, οι υπόλοιποι θα μετακινηθούν σε νέους τομείς δουλειάς. Τα τελευταία χρόνια επιχειρείται να δοθούν κίνητρα και σε αυτοαπασχολούμενους. Η Κούβα είναι μια σοσιαλιστική χώρα όπου δεν υπάρχει ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και στη γη».

Οι διευκρινίσεις αυτές έχουν τη σημασία τους σήμερα, που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα σε βάρος της Κούβας. Αλλά τα μέτρα που παίρνει για την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων ενέχουν κινδύνους (όπως άλλωστε αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι Κουβανοί) να δημιουργήσουν και να οξύνουν κοινωνικές αντιθέσεις, αφού η «αυτοαπασχόληση» ωθεί στη δημιουργία στρώματος μικροϊδιοκτητών που καλλιεργεί και ανάλογη συνείδηση. Ο μικροϊδιοκτήτης μαθαίνει να δουλεύει για τον ίδιο, να συσσωρεύει χρήμα, όπως έχει δείξει και η αρνητική εμπειρία της ΕΣΣΔ, αλλά και της Κίνας, που η μικρή ιδιοκτησία μεγάλωσε και ενισχύονται οι καπιταλιστικές σχέσεις, κάτι που όπως είπε ο Ερμες Ερέρα Ερνάντες είναι στην προσοχή τους.

Σχόλιο Redfly Planet : Δεν θα σχολιάσουμε στην παρούσα φάση, εάν είναι σωστή ή όχι , η κίνηση απελευθέρωσης των μικρών και ατομικών επιχειρήσεων στην Κούβα ..... αλλά το βέβαιο είναι πως ο αστικός (αντικομμουνιστικός) τύπος παρουσιάζει ψευδέστατα μια μεταρρύθμιση της Κουβανικής Σοσιαλιστικής Οικονομίας ως απολύσεις και ασκούν φυσικά την άθλια προπαγάνδα τους μέσα σε "αστικά καλούπια" .... με όρους και θεσμούς που ναι μεν καταλαβαίνει ο Ευρωπαίος, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ! Μιλάνε για απολύσεις σε μια χώρα όπου απλούστατα δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν ΠΟΤΕ απολύσεις ..... ΝΑ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΠΩΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΕΙΝΑΙ 0%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.