8 Μαρτίου 2014

Τι προβλέπει ο νόμος για τις διαγραφές φοιτητών

Έντονη ανησυχία και αγωνία έχει προκαλέσει στους φοιτητές που έχουν καθυστερήσει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους η δήλωση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου στις 4 Μάρτη, όταν ρωτήθηκε για τις διαγραφές των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών» και απάντησε ότι δεν μπορεί να καταλαμβάνουν χώρο στα ΑΕΙ αυτοί που εισήχθησαν πριν το 2006!

Η αναφορά αυτή στο 2006 ως όριο τάχα για τις διαγραφές προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τα χρονοδιαγράμματα που δίνει ο νόμος-πλαίσιο για τις διαγραφές.

Να, λοιπόν, τι προβλέπει ο νόμος και τι ισχύει πραγματικά για την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας, δηλαδή για τη διαγραφή φοιτητών (λόγω καθυστέρησης σπουδών).

Σε συνέχεια του προηγούμενου αντιδραστικού νόμου που για πρώτη φορά πρόβλεψε διαγραφές φοιτητών, ο νόμος 4009/11 (άρθρο 80 παρ. 9, δείτε το συνημμένο αρχείο στο τέλος του κειμένου) ορίζει ότι οι φοιτητές χάνουν «αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα όταν συμπληρώσουν φοίτηση διάρκειας ίσης με το διπλάσιο αριθμό εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών».Δηλαδή, σε μια τετραετή σχολή, οι φοιτητές διαγράφονται στο τέλος του 8ου έτους, για μια πενταετή σχολή στο τέλος του 10ου κ.τ.λ.

Πέρα από αυτό τον γενικό κανόνα, προβλέπει δυο μεταβατικές περιπτώσεις για την εκκαθάριση των μητρώων μέχρι τώρα.
  • Σύμφωνα με την πρώτη περίπτωση, στο τέλος της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς θα διαγραφούν όσοι φοιτητές κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012 είχαν συμπληρώσει 2ν+1 έτη σπουδών (όπου ν τα έτη σπουδών που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου). Δηλαδή, στις τετραετείς σχολές προβλέπεται να διαγραφούν στο τέλος της χρονιάς όσοι φέτος βρίσκονται στο 11ο έτος και πάνω, στις πενταετείς σχολές όσοι φέτος βρίσκονται στο 13ο έτος και πάνω κ.ο.κ.
  • Σύμφωνα με τη δεύτερη περίπτωση για την εκκαθάριση των μητρώων, προβλέπεται στο τέλος της επόμενης χρονιάς (2014-2015) θα διαγραφούν όσοι κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012 είχαν συμπληρώσει ν+2 ή παραπάνω έτη σπουδών. Δηλαδή, το 2015 θα διαγραφούν από τις τετραετείς σχολές όσοι τότε θα βρίσκονται στο 9ο έτος και πάνω, από τις πενταετείς σχολές όσοι θα βρίσκονται του χρόνου στο 10ο έτος και πάνω κ.ο.κ.

Παράλληλα, όμως, όλες οι παραπάνω περιπτώσεις (μαζί και ο γενικός κανόνας περί διαγραφών) προβλέπεται ότι θα ισχύσουν εφόσον δεν ορίζεται κάτι διαφορετικό στον Οργανισμό του ιδρύματος.


Οι Οργανισμοί των ΑΕΙ είναι αυτή την περίοδο υπό διαμόρφωση. Επιπλέον υπάρχουν Σύγκλητοι που ήδη έχουν δηλώσει ότι θα εφαρμόσουν δημιουργικά αυτά τα σημεία του νόμου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε σχολής ή/και διακρίνοντας ανάμεσα στους φοιτητές που θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και σε αυτούς που τις έχουν εγκαταλείψει (Πανεπιστήμιο Αθήνας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.ά).


Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο νόμος προβλέπει ακόμα πως οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα, με αίτησή τους στη γραμματεία της σχολής τους, να διακόψουν τις σπουδές τους για κάποια εξάμηνα και τα εξάμηνα αυτά δε θα υπολογίζονται στη διάρκεια φοίτησής τους. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους αλλά γνωρίζουν ότι κάποιο εξάμηνο (ή κάποια εξάμηνα) δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί (π.χ. λόγω εργασίας ή λόγω στρατιωτικής θητείας ή για άλλους προσωπικούς λόγους) να κάνουν διακοπή των σπουδών για αυτό ή αυτά τα εξάμηνα και να μην προστίθεται στο συνολικό χρόνο σπουδών τους.

Θυμίζουμε ότι το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση για τα όσα ακούγονται περί διαγραφών φοιτητών, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «δεν θα επιτρέψουμε να διαγραφεί κανείς φοιτητής που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του».

Συνημμένα Αρχεία:
Ο ΝΟΜΟΣ 4009/11

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.