23 Μαρτίου 2014

Σχόλιο της Λ.Σ. Ηλιούπολης σε σχέση με τι αποζημιώσεις που εισπράχθηκαν από την υπόθεση του ΚΥΤ

Περί ηθικής βλάβης: Ενα ακόμα σχόλιο για τους …”Κατοίκους που αποζημιώθηκαν από τη ΔΕΗ για το ΚΥΤ”


Διαβάσαμε ένα κείμενο που υπογράφεται ως “Κάτοικοι που αποζημιώθηκαν από τη ΔΕΗ για τη βλάβη που υπέστησαν από τις παράνομες και αυθαίρετες εγκαταστάσεις του ΚΥΤ στον Υμηττό” και παραθέτουμε μέρος του γιατί αξίζει να το σχολιάσουμε. Σε μια εποχή που οι αγώνες για ζωή και αξιοπρέπεια γίνονται μονόδρομος πρέπει να μιλάμε με καθαρό λόγο και να διαβαίνουμε με καθαρή περπατησιά, να μην σπέρνουμε απογοήτευση, να μην σπρώχνουμε στην ιδιώτευση λαϊκές και νεανικές συνειδήσεις.
Λέει το κείμενο
 “… Πολίτες από Ηλιούπολη κυρίως, αλλά και κάποιοι από Αργυρούπολη, οι οποίοι διαμένουμε κοντά στο ΚΥΤ, εκτός από τις κινηματικές διαδικασίες στις οποίες συμμετείχαμε, μαζί με εκατοντάδες άλλους συμπολίτες μας, ξεκινήσαμε και νομικές διαδικασίες εναντίον της ΔΕΗ από την οποία απαιτούσαμε αποζημιώσεις για τη βλάβη που έχει υποστεί η υγεία και η περιουσία μας από την εγκατάσταση του ΚΥΤ. Επίσης προσφύγαμε στο ΣτΕ για ακύρωση της χωροθέτησης και κατάργηση του ΚΥΤ.
Τι κατάληξη είχαν αυτές οι νομικές διαδικασίες:
- Η προσφυγή στο ΣτΕ την οποία είχαμε κάνει το 2005 περίπου εκατό κάτοικοι αλλά και φορείς της περιοχής, μετά από κάποια χρόνια κερδήθηκε. Όμως οι εγκαταστάσεις δεν απομακρύνθηκαν. Τότε αρκετές δεκάδες από μας, όσοι εξακολουθούσαν να είναι σε εγρήγορση, προσφύγαμε στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ το οποίο και επέβαλε πρόστιμο 15.000 ευρώ στο αρμόδιο υπουργείο γιατί δεν υποχρέωσε τη ΔΕΗ να αποσύρει τις παράνομες εγκαταστάσεις. Επειδή μέχρι σήμερα δε συμμορφώθηκε η ΔΕΗ, ξαναπροσφύγαμε στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ για να ακολουθήσει κι άλλο πρόστιμο στο αρμόδιο υπουργείο μέχρι να αναγκαστεί αυτό να υποχρεώσει τη ΔΕΗ σε συμμόρφωση.
- Η αγωγή κατά της ΔΕΗ (περίπου 90 κατοίκων) για προσβολή της υγείας μας χάθηκε για λόγους που εμείς προφανώς θεωρούμε μη δίκαιους.
- Η αγωγή κατά της ΔΕΗ (60 κατοίκων της Ηλιούπολης και 9 κατοίκων της Αργυρούπολης) για απαξίωση της περιουσίας μας και γενικότερα του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντός μας κερδήθηκε το 2009 και το δικαστήριο επιδίκασε σε έκαστο εκ των εναγόντων το ποσό των 500 ευρώ. 
Η ΔΕΗ όμως, προφανώς επειδή δεν ήθελε τότε τελεσίδικη απόφαση, έκανε έφεση αναγκάζοντάς μας να κάνουμε κι εμείς το ίδιο. Το εφετείο ήρθε το 2013 με τελεσίδικη απόφαση πλέον να καταδικάσει οριστικά τη ΔΕΗ επιδικάζοντάς μας αυτή τη φορά το ποσό των 10.000 ευρώ εντόκως ανά προσφεύγοντα.
Όλες οι παραπάνω νομικές διαδικασίες έγιναν με προσωπικό από τον καθένα μας οικονομικό κόστος (μερικών χιλιάδων ευρώ) και όπως είναι ευνόητο με προσωπικό ρίσκο όσον αφορά τη σύγκρουση με μια εταιρεία του μεγέθους και της επιρροής της ΔΕΗ.Είναι γεγονός ότι από την παράνομη εγκατάσταση του ΚΥΤ, έχουν υποστεί βλάβη όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Αλλά είναι επίσης γεγονός ότι κάποιοι αρνήθηκαν να μπουν σε δικαστική διαμάχη με έναν δημόσιο οργανισμό, είτε επειδή φοβήθηκαν, είτε επειδή το θεωρούσαν περιττό και άνευ ουσίας, είτε επειδή δεν ενημερώθηκαν όντας έξω από τη διαδικασία των κινητοποιήσεων, είτε τέλος επειδή συμφωνούσαν με την ύπαρξη και λειτουργία του ΚΥΤ.“
Από την κινητοποίηση των κατοίκων
 Ηλιούπολης και Αργυρούπολης το 2002
Μερικές επισημάνσεις στα παραπάνω, τονίζοντας ότι δεν έχουν ως αποδέκτες γενικά “τους κατοίκους” της περιοχής αλλά αυτούς που τα γραφούν:

Η παρέμβαση στο ΣτΕ αγαπητοί κύριοι, έγινε από πάρα πολλούς που τότε βρεθήκαμε σε αυτό τον αγώνα και μαζί με σωματεία και φορείς της πόλης. Πληρώσαμε συμβολικά, όλοι όσοι συμμετείχαμε και όχι μονό αυτοί που είχαν ιδιοκτησία, αυτή την προσφυγή με μια επιδίωξη:
Την ακύρωση της χωροθέτησης και την απομάκρυνση του ΚΥΤ από την περιοχή γιατί ήταν και είναι κίνδυνος για την δημόσια υγεία.
Δεν προσφύγαμε στο ΣτΕ για να “εξισορροπήσουμε” την βλάβη, ούτε να την ανταλλάξουμε με ένα “νομικό δεδικασμένο” που θα μας έδινε την δυνατότητα της οικονομικής αποζημίωσης για “ηθική βλάβη” από “τον οικονομικό κολοσσό”, όπως λέτε, της ΔΕΗ.
Γιατί γνωρίζουμε κύριοι ότι η βλάβη είναι αυτή της δημόσιας υγείας, των εκατοντάδων παιδιών που πέρασαν και περνάνε από τα σχολεία, το Νηπιαγωγείο, τον Παιδικό Σταθμό στην περιοχή, των χιλιάδων κατοίκων και των εργαζομένων στην περιοχή.

Γιατί γνωρίζουμε ότι το ΚΥΤ δεν απαξιώνει την ιδιοκτησία αλλά τσακίζει την δημόσια υγεία.
Γιατί γνωρίζουμε, αγαπητοί, ότι οι οικονομικοί κολοσσοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα για να προχωρήσουν απρόσκοπτα τους σχεδιασμούς τους “να δώσουν και κάτι τις” να εξευμενίσουν αν είναι δυνατόν κάποιους ή να τους «αδειάσουν» σαν αφερέγγυους. Ας πρόσεχαν!
Αλήθεια πιστεύουν κάποιοι ότι δηλώσεις όπως αυτές στο κείμενο τους, “Όλες οι παραπάνω νομικές διαδικασίες έγιναν με προσωπικό από τον καθένα μας οικονομικό κόστος (μερικών χιλιάδων ευρώ) και όπως είναι ευνόητο με προσωπικό ρίσκο όσον αφορά τη σύγκρουση με μια εταιρεία του μεγέθους και της επιρροής της ΔΕΗ.” μπορούν να παραμερίσουν ερωτηματικά για τα εκατοντάδες παιδιά που πέρασαν από τα σχολειά στο ΚΥΤ, τους εκατοντάδες κάτοικους που ζουν στην περιοχή, έχουν δεν έχουν ιδιοκτησία ;
Δίνουν τάχα απάντηση στις φτωχο – οικογένειες που ζουν στα χαμόσπιτα της δεξαμενής, μέσα στην καρδία του ΚΥΤ αλλά δεν δικαιούνταν να κάνουν καν αίτηση “περι ηθικής βλάβης” όπως εσείς, μια και χαρακτηρίζονται “αυθαίρετοι” από τους οικολογούντες; Τι θα λέγατε όλοι εσείς στον Μπάρμπα Γιώργο (ψυχή της κατάληψης) που πέθανε από καρκίνο μόλις πριν τρείς μήνες και δεν πρόλαβε να δει “τα μούτρα” της ΔΕΗ “να γίνονται κρέας” αποζημιώνοντας κάποιους για “ηθική βλάβη” ! Η δική του βλάβη υγείας …μάλλον δεν αποδεικνύεται, για την περίπτωση του δεν επιδικάστηκε ούτε “ηθική βλάβη”, Ήταν οικοδόμος, ψυχή του αγώνα στο ΚΥΤ, αλλά είχε …αυθαίρετο !!!!!
Παραθέτουμε τον κατάλογο με τα ονόματα των αποζημιωμένων για …”ηθική βλάβη”, όπως είναι στο επίσημο έγγραφο του Εφετείου Αθηνών.
Πηγή: Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης

5 σχόλια:

 1. Επιπλεον, ενοψει των δημοτικων εκλογων, η φυλλαδα του δηθεν ανεξαρτητου πασοκου Κωνσταντατου και με τις ευλογιες της ΝΔ μαλλον αφου δεν κατεβαζει (η τουλαχιστον δεν γνωριζω μεχρι στιγμης να το εχει κανει) δικο της υποψηφιο στον δημο Ελληνικου-Αργυρουπολης, κατηγορει την πλευρα Γκορτζιδη, με τον οποιο δεν συντασσομαι, οτι καποιοι εναγοντες που προσκεινται σε αυτον τσεπωνουν τα χρηματα αντι να τα αποδωσουν στον δημο. Δεν κοιταει τα ξεφτιλικια της τοτε πασοκικης αρχης του δημου, και φυσικα του τοτε γγ του Υπ. Δημοσιας ταξης, πρων δημαρχου και καρκινωματος για την Αργυρουπολη Ευσταθιαδη και των ενεργειων του.
  Ετσι, ερχεται το απομειναρι του ποντιακου πασοκισμου στην περιοχη να παιξει επικοινωνιακο παιχνιδι και να ζητησει την ψηφο μας πανω σε ενα θεμα που και τοσο κοσμο ολα αυτα τα χρονια χωρις η παραταξη του και το κομμα του οχι μονο να μην εχει κανει τιποτα, αντιθετως αυτοι μας το φυτεψανε εκει και τωρα το παιζουνε αθωοι, οι υποκριτες.

  Κοντινος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 2. Σχόλια Αναγνωστών
  2 ΣΧΟΛΙΑ Προσθήκη σχολίου
  ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΑΡΡΗ 12.03.14

  θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού είτε δεν είναι σε θέση, είτε δεν επιθυμεί να συντονίσει τους κατοίκους του που έχουν πληγεί από το ΚΥΤ της ΔΕΗ, έτσι ώστε να συγκε-ντρωθούν όλοι όσοι διαμαρτύρονται και επιθυμούν να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Όλα μαθαίνονται εκ των υστέρων. Σε διαμαρτυρία μου προς τον Δήμο -μέσω e-mail- για το θόρυβο και το βόμβο (ειδικά το βράδυ) που υφίσταται το διαμέρισμα μου από την λειτουργία του ΚΥΤ -το διαμέρισμα σημειώστε βρίσκεται από το ΚΥΤ σε απόσταση περίπου 800 μέτρων- δεν έλαβα καμία ουσιαστική πληροφορία. Ο Δήμος με παρέπεμψε σε λάθος υπηρεσία της ΔΕΗ (στην Αμφιθεά που αφορά τα οικιακά τιμολόγια) για να κάνω απευθείας τα παράπονά μου εκεί (ο αρμόδιος του Δήμου που μου απάντησε λέγεται Κοντορούσης).Μετά από επίμονη έρευνα διαπίστωσα ότι για την λειτουργία των ΚΥΤ υπεύθυνος είοναι ο ΑΔΜΗΕ. Επικοινώνησα με τον αρμόδιο υποτομεάρχη (κ.Μουμουλίδης τηλ. 210 5192348) μετά από 11 στη σειρά τηλεφωνήματα.Του είπα ότι ο θόρυβος από το ΚΥΤ εκτείνεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων.Φυσικά αρνήθηκε πάσα ευθύνη για την ηχορύπανση που υφιστάμεθα και έριξε την ενόχληση στα κλιματιστικά των γειτόνων μου.Άρα, ένας μόνος του δεν πρόκειται να πετύχει κάτι ουσιαστικό.Και σας ρωτώ: - πως θα συντονιστούν οι κάτοικοι όταν τα αρμόδια όργανα του Δήμου δεν βοηθούν; εγώ, ως ιδιώτης, βρήκα ποιος είναι υπεύθυνος για το ΚΥΤ. Ο Δήμος γιατί δεν ήξερε; μήπως γιατί δεν ασχολείται κανείς; Κάποιοι μπορεί να αποζημιώθηκαν, αλλά ο θόρυβος και η ενόχληση δεν σταμάτησε. Και κάθε βράδυ βάζουμε τον εγκέφαλό μας να κάνει γιόγκα, για να σταματήσει να ακούει το θόρυβο του ΚΥΤ και να καταφέρει να κοιμηθεί.Φ.Σ.Κάτοικος Αργυρούπολης 12-3-2013
  Κάτοικοι Ηλιούπολης Αργυρούπολης 28.02.14

  Με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι παρατάξεις που έχουν αναφορά στο ΠΑΣΟΚ και δραστηριοποιούνται στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης (¨Ενωμένη Πόλη¨ και ¨Ξανά η Πόλη Μπροστά¨) έθεσαν ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης αναφερόμενοι σε αποζημιώσεις που κατόπιν δικαστικής απόφασης εισέπραξαν από τη ΔΕΗ κάτοικοι κυρίως της Ηλιούπολης και δευτερευόντως της Αργυρούπολης οι οποίοι διαμένουν στην περιοχή πέριξ του ΚΥΤ.Κατ αρχήν από που και ως που, οι απόντες των αγώνων κατά της ΔΕΗ, αντλούν το δικαίωμα να γίνονται τιμητές;Κύριε Κωνσταντάτο και κύριε Καρπούζα, εσείς και οι παρατάξεις σας (με ορισμένες – δυστυχώς - ελάχιστες εξαιρέσεις), δεν ήσασταν απλώς απόντες από αυτούς τους αγώνες. Ήσασταν εναντίον αυτών των αγώνων. Οι μεν, απολογητές μιας κεντρικής διοίκησης και ενός κόμματος που με την πολιτική του εξαθλίωσε το λαό μας και οι δε, υποστηρικτές και δεκανίκια της τρικομματικής κυβέρνησης που μέχρι πριν λίγο έσερνε το χορό στη φτωχοποίηση του κόσμου.Κύριε Κωνσταντάτο και κύριε Καρπούζα,-Δεν ήσασταν μαζί μας όταν μας έστελνε τα εξώδικα η ΔΕΗ απειλώντας εμάς και τις οικογένειές μας,-δεν ήσασταν μαζί μας όταν καταθέταμε στις ανακρίτριες,-δεν ήσασταν μαζί μας όταν γέμισαν τις γειτονιές μας χημικά,-δεν ήσασταν μαζί μας όταν μας έδερναν τα ΜΑΤ τα οποία έστειλε ο δικός σας δήμαρχος ο κ. Ευσταθιάδης ο οποίος τότε ήταν Γ.Γ. του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.Επομένως, ναι, υπάρχει θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης. Αλλά αυτό το θέμα υπάρχει για σας, τις παρατάξεις σας και τους αχυρανθρώπους σας που θέλουν να ξεχάσουμε το κακό που έχετε ήδη κάνει και να σας δώσουμε συγχωροχάρτι.Όσον αφορά όμως κάποιους άλλους συμπολίτες οι οποίοι είτε δεν είχαν για δικούς τους λόγους (φόβος, άγνοια, αδιαφορία) συμμετάσχει σ αυτούς τους αγώνες, είτε απουσίαζαν τότε από την περιοχή μας, θεωρούμε σωστό να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα προφυλάσσοντάς τους από την αήθη και δύσοσμη προπαγάνδα σας.Πολίτες από Ηλιούπολη κυρίως, αλλά και κάποιοι από Αργυρούπολη, οι οποίοι διαμένουμε κοντά στο ΚΥΤ, εκτός από τις κινηματικές διαδικασίες στις οποίες συμμετείχαμε μαζί με εκατοντάδες άλλους συμπολίτες μας, ξεκινήσαμε και νομικές διαδικασίες εναντίον της ΔΕΗ από την οποία απαιτούσαμε αποζημιώσεις για τη βλάβη που έχει υποστεί η υγεία και η περιουσία μας από την εγκατάσταση του ΚΥΤ.
  συνεχίζεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. .....συνεχεια
  Επίσης προσφύγαμε στο ΣτΕ για ακύρωση της χωροθέτησης και κατάργηση του ΚΥΤ. Τι κατάληξη είχαν αυτές οι νομικές διαδικασίες:- Η προσφυγή στο ΣτΕ την οποία είχαμε κάνει το 2005 περίπου εκατό κάτοικοι αλλά και φορείς της περιοχής, μετά από κάποια χρόνια κερδήθηκε. Όμως οι εγκαταστάσεις δεν απομακρύνθηκαν. Τότε αρκετές δεκάδες από μας, όσοι εξακολουθούσαν να είναι σε εγρήγορση, προσφύγαμε στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ το οποίο και επέβαλε πρόστιμο 15.000 ευρώ στο αρμόδιο υπουργείο γιατί δεν υποχρέωσε τη ΔΕΗ να αποσύρει τις παράνομες εγκαταστάσεις. Επειδή μέχρι σήμερα δε συμμορφώθηκε η ΔΕΗ, ξαναπροσφύγαμε στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ για να ακολουθήσει κι άλλο πρόστιμο στο αρμόδιο υπουργείο μέχρι να αναγκαστεί αυτό να υποχρεώσει τη ΔΕΗ σε συμμόρφωση.- Η αγωγή κατά της ΔΕΗ (περίπου 90 κατοίκων) για προσβολή της υγείας μας χάθηκε για λόγους που εμείς προφανώς θεωρούμε μη δίκαιους.- Η αγωγή κατά της ΔΕΗ (60 κατοίκων της Ηλιούπολης και 9 κατοίκων της Αργυρούπολης) για απαξίωση της περιουσίας μας και γενικότερα του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντός μας κερδήθηκε το 2009 και το δικαστήριο επιδίκασε σε έκαστο εκ των εναγόντων το ποσό των 500 ευρώ. Η ΔΕΗ όμως, προφανώς επειδή δεν ήθελε τότε τελεσίδικη απόφαση, έκανε έφεση αναγκάζοντάς μας να κάνουμε κι εμείς το ίδιο. Το εφετείο ήρθε το 2013 με τελεσίδικη απόφαση πλέον να καταδικάσει οριστικά τη ΔΕΗ επιδικάζοντάς μας αυτή τη φορά το ποσό των 10.000 ευρώ εντόκως ανά προσφεύγοντα.Όλες οι παραπάνω νομικές διαδικασίες έγιναν με προσωπικό από τον καθένα μας οικονομικό κόστος (μερικών χιλιάδων ευρώ) και όπως είναι ευνόητο με προσωπικό ρίσκο όσον αφορά τη σύγκρουση με μια εταιρεία του μεγέθους και της επιρροής της ΔΕΗ.Είναι γεγονός ότι από την παράνομη εγκατάσταση του ΚΥΤ, έχουν υποστεί βλάβη όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Αλλά είναι επίσης γεγονός ότι κάποιοι αρνήθηκαν να μπουν σε δικαστική διαμάχη με έναν δημόσιο οργανισμό, είτε επειδή φοβήθηκαν, είτε επειδή το θεωρούσαν περιττό και άνευ ουσίας, είτε επειδή δεν ενημερώθηκαν όντας έξω από τη διαδικασία των κινητοποιήσεων, είτε τέλος επειδή συμφωνούσαν με την ύπαρξη και λειτουργία του ΚΥΤ.Κύριε Κωνσταντάτο και κύριε Καρπούζα, είμαστε πεπεισμένοι ότι εσείς ανήκετε σ αυτούς τους τελευταίους. Κι επειδή ανήκετε σ αυτούς, έχετε χρεώσει στους εαυτούς σας, στις παρατάξεις σας και στα κόμματά σας το ρόλο του εκπροσώπου της ΔΕΗ στην περιοχή μας, μιας και οι ενέργειές σας στοχεύουν στην απαξίωση προσώπων, στην απογοήτευση λαικών αγωνιστών και στη διάσπαση του ενιαίου μετώπου το οποίο ανάγκασε τη ΔΕΗ να απομακρύνει τους πυλώνες και να μην κατασκευάσει το ΚΥΤ των 400/150 KV.Σε κάθε περίπτωση όμως, εμείς είμαστε εδώ και επιμένουμε. Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε για άλλη μια φορά την προσπάθεια της (σε λίγο ιδιωτικής πλέον) ΔΕΗ να κατασκευάσει το ΚΥΤ των 400KW, προσπάθεια που ξεκίνησε με την εκ μέρους της κατάθεση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα συζητηθεί πριν τις εκλογές (για ευνόητους λόγους) στο Περιφερειακό Συμβούλιο.Γι αυτό και προχωράμε ήδη σε κινητοποιήσεις ενημερώνοντας κόσμο, αποκαλύπτοντας σχέδια και προετοιμάζοντας συνειδήσεις για την ώρα που θα λουφάξουν οι δειλοί.Κάτοικοι που αποζημιώθηκαν από τη ΔΕΗγια τη βλάβη που υπέστησαν από τιςπαράνομες και αυθαίρετες εγκαταστάσεις του ΚΥΤστον Υμηττό.
  Κατερίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. http://ilioupolisonline.gr/modules.php?name=Reviews&rop=showcontent&id=1668

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά