21 Μαρτίου 2014

ΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ - Κατέπεσε το κατηγορητήριο των μεγαλοεργολάβων

Αθώους έκρινε το Πλημμελειοδικείο Πειραιά στελέχη των Συνδικάτων που κατηγορούνταν για «ψευδή μήνυση»

Εντατικά συνεχίζεται το πογκρόμ διώξεων και η βιομηχανία δικών σε βάρος στελεχών των ταξικών σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Σε μια ακόμα δίκη που έγινε χτες, το κατηγορητήριο ήταν τόσο εξόφθαλμα ανυπόστατο που το μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά αναγκάστηκε να αθωώσει τους συνδικαλιστές. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει, καθώς οι συνδικαλιστές καλούνται να αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο 5 δίκες τη βδομάδα!
Το μπαράζ των διώξεων στηρίζεται σε μηνύσεις των εργολάβων της Ζώνης που δραστηριοποιούνται στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού (ΒΙΠΑΣ). Από τον Ιούνη του 2008, που τα σωματεία διοργάνωσαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο χώρο για την υπεράσπιση των ΣΣΕ και την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, οι εργολάβοι έχουν καταθέσει εκατοντάδες μηνύσεις με χαλκευμένα στοιχεία, που με τη συνεργασία των διωκτικών αρχών φτάνουν στην ακροαματική διαδικασία και έχουν στόχο να πλήξουν τη συνδικαλιστική δράση.

Η χτεσινή δίκη ήταν χαρακτηριστικότατο παράδειγμα. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά, Κατερίνα Μπαρτζακλή, με την απόφαση υπ' αριθμ. 259/2009 απέρριψε «ως αβάσιμη» και έστειλε στο αρχείο τη μία και μοναδική μήνυση που είχαν καταθέσει τα σωματεία της Ζώνης σε βάρος της διοίκησης ΒΙΠΑΣ, εγκαλώντας την εργοδοσία ότι στις 11/6/2008 ξήλωσε το κοντέινερ που είχαν στήσει τα συνδικάτα μέσα στο χώρο, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν σαν παράρτημα. Να σημειωθεί ότι αυτή η πρόκληση από την πλευρά των εργοδοτών ήταν που πυροδότησε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο ΒΙΠΑΣ.
Η εισαγγελέας είχε αποφανθεί τότε ότι το κοντέινερ είχε ξηλωθεί από τα ίδια τα Σωματεία! Μάλιστα, είχε φτάσει να ισχυριστεί ότι ακόμα και αν το κοντέινερ κλάπηκε, δε σημαίνει ότι το έπραξε η εργοδοσία. Στις 17 Γενάρη του 2014, λίγες μέρες πριν περάσει η 5ετία και παραγραφεί η υπόθεση, 9 εργολάβοι, αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη απόφαση της εισαγγελέα, κατέθεσαν αγωγή σε βάρος των προέδρων του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών και του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων με την κατηγορία της ψευδούς μηνύσεως!
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε χτες ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο και κατήγγειλε το μπαράζ διώξεων σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης.

Σήμερα η δίκη των χαλυβουργών

Σήμερα θα συνεχιστεί η δίκη των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», μετά από τη διακοπή της την περασμένη Παρασκευή. Οι χαλυβουργοί αντιμετωπίζουν διώξεις, μηνύσεις και στημένες κατηγορίες από την εργοδοσία και τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της. Κατηγορούμενοι είναι οι 6 απεργοί που συμμετείχαν στη βάρδια της περιφρούρησης τα χαράματα της 20ής Ιούλη 2012, κατά την επέμβαση των ΜΑΤ και συνελήφθησαν έξω από την πύλη. Μαζί τους δικάζονται άλλοι 18 χαλυβουργοί και μια γυναίκα απεργού, που είχαν μηνυθεί στη διάρκεια της πολύμηνης απεργίας από το μηχανισμό της εργοδοσίας.



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.