13 Νοεμβρίου 2012

Σοσιαλισμός vs καπιταλισμός (Σοβιετικές αφίσες)



Οι αφίσες της ανάρτησης απεικονίζουν τις δυο όψεις της ζωής του ανθρώπου στη σύγχρονη ιστορία. Κάποιοι τις αποκαλούν «αφίσες προπαγάνδας» θέλοντας να μειώσουν ή να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενό τους. Η ίδια η ζωή όμως  δεν διαψεύδεται.



Η μια όψη, γνωστή στους παππούδες και τους πατεράδες μας μέχρι πριν λίγα χρόνια, δεν έλειψε στην πραγματικότητα ποτέ, όμως σήμερα επέστρεψε πιο επιθετική και τις συνέπειές της ζουν κάθε μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Είναι η αποκρουστική όψη του καπιταλιστικού συστήματος, που ισοπεδώνει τον άνθρωπο θεοποιώντας το κέρδος.



Η άλλη όψη είναι αυτή που έζησαν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι, μετά τη νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης, σε μια σειρά χώρες του κόσμου. Οι καταχτήσεις του υπαρχτού σοσιαλισμού στην Σοβιετική Ένωση και άλλες χώρες, ανέβασαν κατακόρυφα το επίπεδο ζωής και  εξύψωσαν τον άνθρωπο. Απόδειξαν και στους πιο παραδομένους, πως οι εργάτες μπορούν να ζήσουν χωρίς αφεντικά, πως οι λαοί μπορούν να πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια.




Σήμερα, οι καταχτήσεις αυτές δίνουν όραμα στους καταπιεσμένους όλης της γης, τους εμπνέουν στον αγώνα για το σπάσιμο των αλυσίδων τους και το χτίσιμο μιας νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.