8 Νοεμβρίου 2012

Μαθήματα συνδικαλισμού

Διαλιέεχτε καπέλο...
Δάσκαλε που δίδασκες! Δεκαετίες τώρα παίρνω μαθήματα συνδικαλισμού από διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς, ιδίως της αριστεράς. Τα μαθήματα αυτά έχουν ένα μοτίβο: τα συνδικάτα και ο συνδικαλισμός δεν είναι κόμμα, όχι στο «καπέλωμα», όχι κομματικοποιημένο συνδικαλισμό, όχι υποκατάσταση των συνδικάτων και της συνδικαλιστικής δράσης από το κόμμα κλπ. Βασικά συμφωνούσα με αυτές τις διδασκαλίες ενώ με κάποιες άλλες γελοίες όπως έξω η πολιτική και η ιδεολογία από τα συνδικάτα δεν με απασχολούσαν καν. Έχω γράψει σκληρά άρθρα κατά της υποκατάστασης των συνδικάτων και της συνδικαλιστικής δράσης από ένα κόμμα, ας είναι και το ΚΚΕ. Ή μάλλον το έλεγα για το ΚΚΕ ώστε να αποφεύγει αυτό το ολέθριο λάθος Άλλο πράγμα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της εργατικής τάξης που είναι φορείς μιας τάξης ανεξαρτήτως πολιτικής θέσης και ιδεολογίας των μελλών και άλλο πράγμα οι πολιτικές οργανώσεις της εργατικής τάξης που είναι φορείς μιας και μόνης ιδεολογίας ανεξαρτήτως τάξης των μελών τους.
«Η εργατική τάξη και οι φορείς της» http://aristeripolitiki.blogspot.gr/2010/06/blog-post_14.html
Τις κατηγορίες για το ΚΚΕ τις ακούω ακόμη και δεν είμαι κάτι σαν εισαγγελέας να κάνω έρευνα πολιτικών φρονημάτων και ενεργειών των μελών των συνδικάτων για να αποφανθώ αν υποκαθιστούν το συνδικάτο με το κόμμα ή αν απλώς σαν κομμουνιστές τηρούν τον κανόνα της σχετικής αυτοτέλειας των επιπέδων πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης και σε αυτό το πλαίσιο αναπαράγουν αυτοτελώς και διαλεκτικά – μαρξιστικά την ιδεολογία τους στο συνδικαλιστικό χώρο. Για όσους έχουν αντίρρηση αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουν οι κομμουνιστές στα συνδικάτα και αυτό ακριβώς είναι που τρέμουν οι αντίπαλοι τους στα συνδικάτα: Την παραγωγή μαρξιστικής πολιτικής και δράσης σε συνδικαλιστικό επίπεδο και τη διαλεκτική και όχι μηχανιστική αναπαραγωγή της πολιτικής του κόμματος στο συνδικαλισμό. Γιατί έτσι και αλλιώς τα αστικά κόμματα δεν ξεχώριζαν ποτέ το συνδικαλισμό από το κόμμα αφού τον είχαν για μικροκομματική χρήση. Με αυτή την σκέψη παρακολούθησα με προσοχή τις μεγάλες εργατικές διαδηλώσεις της 6/11/2012. Στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ που παρά την απεργία των μέσων μεταφοράς, ήταν πολύ μεγάλη σε όγκο, προσπάθησα να δω ένα εμφανές σημάδι πολιτικής εισχώρησης και «καπελώματος» του ΚΚΕ. Καμία σημαία ή πανό. Ήταν βέβαια η πολιτική ηγεσία η οποία συμπορεύτηκε με τους απεργούς εργαζόμενους. Αυτό δεν είναι μεμπτό, συνηθίζεται άλλωστε από πάντα στην αριστερά. Εκείνο που δεν υπήρχε ήταν κάποιο «καπέλωμα» της διαδήλωσης από το ΚΚΕ. Όλη η διαδήλωση ήταν με πανό, σημαίες και συνθήματα αμιγώς συνδικαλιστικά, κοινωνικά και πολιτικά όχι όμως κομματικά και του ΚΚΕ. Είδα πολλά σωματεία αλλά πουθενά το ΚΚΕ. Αν πει κάποιος ότι οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία κομμουνιστές δεν γνωρίζω να είναι αυτό ενός είδους πολιτικού ή συνδικαλιστικού παραπτώματος. Πάντως δεν θεωρώ μεμπτό που γενικά η συντριπτική πλειοψηφία των άλλων διαδηλωτών με τα συνδικάτα και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις έχει την πολιτική της επιλογή και ανήκει ή ψηφίζει κάποιο κόμμα. Στην συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και στην πορεία της 6ης Νοεμβρίου διαπίστωσα τα εντελώς αντίθετα από αυτά που διαπίστωσα στην πορεία του ΠΑΜΕ. Η τεράστια πλειοψηφία των απεργών διαδηλωτών δεν ήταν με πανό και σημαίες των συνδικάτων αλλά με κομματικές σημαίες! Ναι με κομματικές σημαίες και πανό. Αυτοί που φωνάζουν «έξω το κόμμα από τα συνδικάτα», όπως το φώναζαν και έξω από τις πλατείες για να μη ξεχνιόμαστε, κυριολεκτικά «καπέλωσαν», την πορεία και τη διαδήλωση. Ελάχιστοι οι διαδηλωτές εκτός κομμάτων και πολιτικών φορέων. Δεν άκουσα εδικά κομματικά συνθήματα αλλά όταν οι διαδηλωτές συσσωρεύονται κάτω από κομματικές σημαίες η υποκατάσταση των συνδικάτων από το κόμμα είναι προφανής. Εκτός και αν πει κάποιος ότι οι σημαίες και τα πανό του ΠΑΜΕ ήταν κομματικά, του ΚΚΕ, και οι κομματικές σημαίες και πανό των άλλων ήταν… συνδικαλιστικά!!! Να πούμε για το λόγου το αληθές ότι την εργατική διαδήλωση την «καπέλωσαν» τα παρακάτω κόμματα και πολιτικοί σχηματισμοί:
  • ΣΥΡΙΖΑ
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ
  • ΔΕΑ
  • ΚΟΚΙΝΟ
  • ΞΕΚΙΝΗΜΑ
  • ΣΕΚ
  • ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΪΜΠΡΕΡΙΑΛΙΣΙΤΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
  • ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
  • ΟΚΔΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
  • ΕΕΚ
  • ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ
  • ΕΠΑΜ
Ποιος ξέρει, ίσως τα μαθήματα συνδικαλισμού που έκαναν τόσα χρόνια με το «έξω το κόμμα» αφορούσε ειδικά το ΚΚΕ και όχι αυτούς. Είναι κάτι που δεν μπορώ να ερμηνεύσω γιατί εγώ επιμένω ότι τα κόμματα δεν μπορούν να υποκαθιστούν τα συνδικάτα.
 Τα παραπάνω γράφτηκαν στο "αριστερά και πολιτική" στις 7/11 το μεσημέρι. Ακόμη δεν ξέραμε το τι θα επακολουθήσει την ίδια μέρα το απόγευμα:  

Δοξάστε μας! (Τώρα, παίζουμε την "επανάσταση" και χωρίς φωτοσόπ!) 

 

8 σχόλια:

  1. το πάνω του σύρριζα σε ποιούς αναφέρεται ; λες να αναφέρεται στους διαδηλωτές ; πάντως δεν το διευκρινίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σημειολογικά,
      η πλάτη των βουλευτών και του πανώ είναι προς την βουλή και το πρόσωπο προς τον κόσμο.
      Οπότε είναι ολοφάνερο πως οι προτροπή ΦΥΓΕΤΕ ΤΩΡΑ απευθήνεται στους διαδηλωτές και εκ μέρους των βουλευτών....

      Διαγραφή
    2. απλα ψαχναν το φακο και εκαναν λαθος περιστροφη......προς τα δεξια!!

      Διαγραφή
    3. μπααααααα !!!στα τεχνικά ζητήματα είναι πολύ καλοί , θα μπορούσαν να κάνουν photoshop !!! πολιτικο είναι το ζήτημα.

      Διαγραφή
  2. Το ιδιο "σκηνικο" στηνουν παντου αγαπητε φιλε TRASH, δεν κανουν εξαιρεσεις, μιλουν παντα για "κομματα εξω απο τα συνδικατα" δηλαδη το εξης ενα, το ΚΚΕ η καλυτερα τη δραση των κομμουνιστων εξω απο τα συνδικατα.
    Αυτο που θελουν ειναι ακριβως αυτο που περιγραφεις, να μην μπολιαζεται η δραση του εργατικου κινηματος, του λαου πλατυτερα.απο την μαρξιστικη σκεψη.
    Να υπαρχει απλα μια γενικολογη αναφορα συνθηματολογικα στις συγκεντρωσεις τους για τα προβληματα, να μην στοχοποιειται με κανενα τροπο ο καπιταλιστμος και οι σχεσεις παραγωγης του, να μυν αναδεικνυεται πουθενα και με κανενα τροπο η πρωτοπορια της Εργατικης Ταξης-εξαλου για ολους αυτους δεν υπαρχει σαν επαναστατικο υποκειμενο-να μην αναδεικνυεται η αναγκαιοτητα ξεπερασματος του καπιταλισμου και η οικοδομηση μιας νεας κοινωνιας με αλλες σχεσεις παραγωγης, αλλη ταξη στην εξουσια.
    Περιτεχνα ολοι αυτοι οι "αριστερουλήδες" και "αναρχοαυτονομουντες" ταιζουν τον κοσμο τους με ψεματα περι "ακηδεμονευτου" συνδικαλσιμου, "ακοματιστες" συγκεντρωσεις και τα ρεστα, αλλα σε καθε συγκεντρωση των ξεπουλημενων συνδικαλιστικων ηγεσιων φαινονται οι σημαιες τους, αγονται τα κομματικα τους συνθηματα.
    Ποιος λοιπον "καπελωνει" τα συνδικατα?
    Ποιος κομματιοκοποιει τις μαζικες διαδικασιες?
    Ποιος προτασει το κομματικο συμφερον?
    Ποιος κομματικοποιει κατα την προσφιλη τους εκφραση και τους στοχους παλης?
    Η απαντηση βγαινει αβιαστα οχι μονο απο τις φωτο του αρθρου σου, αλλα απο ολη την συμπεριφορα και εμφανιση των γρουπουσκολων ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ,και λοιπων "δημοκρατικων δυναμεων"-ετσι θα λεγονται σε λιγο, αν δεν λεγονται και απο σημερα-που αναζητουν εναγωνγιως αυτο που απο μονοι τους δεν μπορουν να εχουν, κοινο και οπαδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω κάνει ομηρικούς καυγάδες τα προηγούμενα χρόνια (με αναρχικούς κυρίως, αλλά και "αριστεριστές") για αυτό το ζήτημα. Πως δεν μπορείς δηλαδή να κατηγορείς για "καπελωτικό" το ΠΑΜΕ, στο οποίο οι σημαίες και τα σύμβολα του ΚΚΕ απαγορεύονται διά ροπάλου, και ταυτόχρονα να κατεβαίνεις σε συνδικαλιστική κινητοποίηση με κομματικά σου πανό. Είναι αντίφαση εν τοις όροις....

      Διαγραφή
    2. "Καπελωτικο" γιαυτους ειναι οτιδηποτε στοχευει στην καρδια των προβληματων, την εξουσια των μονοπωλιων και των αστων, τις εκμεταλευτικες σχεσεις παραγωγης,αν ακουσει κανεις τα δικα τους συνθηματα ευκολα το καταλαβαινει αυτο.Και εννοω οτι τα δικα τους συνθηματα μονο σε αυτα δεν στοχευουν

      Διαγραφή
  3. κακοήθειες όλα τα παραπάνω!!!
    άκου εκεί το πανό να αναφέρεται στους διαδηλωτές;;;;
    πόσο κολλημένοι είστε!!!!
    δεν έχετε καταλάβει τόσα χρόνια ότι η αντιπολίτευση όταν είναι σοσιαλιστική ή αριστερή είναι με τον λαό; (στα πανό) από την εποχή που ο ΓΑΠ έκλεινε τους δρόμους της αχαίας μέχρι και χθές που ο ψαριανός ετοιμαζόταν για την ξανθιά (της μπύρας) επανάσταση.
    Ξεκάθαρα πράγματα!
    Για τις μας επιφηλάσει το αύριο δεν γνωριζουμαι, αλλά υποψιαζόμαστε ότι με το ίδιο πανό οι ίδιοι άνθρωποι θα το αναφέρονται στους διαδηλωτές την ώρα που ο τσίπρας σε κάποιο κυβερνητικό κτίριο θα συναντιέται είτε με τον γερμανό πρέσβη, είτε με κάποιον σοσιαλιστή τροικανό, είτε με το G20 είτε με τον οποιονδήποτε "εταίρο" δεν θα πρέπει να χαλιέται η εικόνα της όμορφης και αριστερής ελλάδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.