13 Οκτωβρίου 2012

Αντιλαϊκά παζάρια μπροστά και πίσω από τα φώτα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Αναζητείται ένας ακόμα συμβιβασμός, χωρίς να κρύβονται οι αντιθέσεις ΕΕ - ΔΝΤ και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης

Ενα νέο, προσωρινό συμβιβασμό, για το μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, φαίνεται να αναζητούν τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, δίχως βέβαια να ξεπεραστούν οι μεταξύ τους οξύτατοι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις για τον επιμερισμό της ζημιάς από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου.

Οποιος συμβιβασμός κι αν γίνει τελικά, το σίγουρο είναι ότι θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας φάσης κλιμάκωσης του πολέμου σε βάρος του λαού, σαρώνοντας ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματά του και σέρνοντάς τον πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό και διεθνή Τύπο, ΕΕ και ΔΝΤ έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αλλά παζαρεύουν ακόμα το χρόνο της εκταμίευσης. Παράλληλα, φαίνεται να υπάρχει συμφωνία και στην επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Την ίδια ώρα, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί στις δυο άκρες του Ατλαντικού προσφέρουν πλήρη στήριξη στη συγκυβέρνηση για να προχωρήσει στην εφαρμογή του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ και στις φιλομονοπωλιακές διαρθρωτικές αλλαγές των μνημονίων, με το σύνολο του αντιλαϊκού πακέτου να εφαρμόζεται μέσα στο 2013!


Χτες, Γερμανία και ΔΝΤ προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης γύρω από τη μορφή διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν υπάρχει «εναλλακτική επιλογή» από τη μείωση του χρέους των κρατών της ζώνης του ευρώ, μια μέρα μετά την «παραίνεση» της διευθύντριας του ΔΝΤ να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εξυγιάνει τα οικονομικά της, υπονοώντας ταυτόχρονα ότι είναι αναπόφευκτο ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. 

«Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από τη μείωση μεσοπρόθεσμα των χρεών των κρατών που είναι υπερβολικά υψηλά, κυρίως εννοείται για το ευρώ και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της», δήλωσε συγκεκριμένα ο Σόιμπλε στη διάρκεια συζήτησης στο Τόκιο με την Κρ. Λαγκάρντ.«Εννοείται πως με ένα ενιαίο νόμισμα η πίεση στην ανταγωνιστικότητα είναι πολύ ισχυρή για όλες τις χώρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά της, η Κρ. Λαγκάρντ έσπευσε χτες να δηλώσει ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή φιλοσοφίας στα τρέχοντα προγράμματα λιτότητας στην ΕΕ. «Δεν έχουμε αλλάξει καθόλου την προσέγγισή μας», δήλωσε. Οι αντιθέσεις, όμως, ζουν και βασιλεύουν, αν λάβει κανείς υπόψη την κατηγορηματική αντίθεση που εξέφρασε χτες το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπ. Κερέ στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Die Welt», απέκλεισε την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλώνοντας ότι εάν οι χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο, θα πρέπει να διασφαλίσουν και τα χρήματα.

Νέα δάνεια - νέα μέτρα
 
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γ. Βάιντμαν, ο οποίος είπε χτες πως η επέκταση του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδος σημαίνει πως θα πρέπει να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας και παρέπεμψε στην έκθεση της τρόικας για τα επόμενα βήματα. Επανέλαβε ακόμα τη γερμανική άποψη πως «δεν είναι δυνατή η επίλυση των κρίσεων μέσω του τυπώματος χρήματος από την ΕΚΤ». 

Σχετικά με την Ισπανία και την Ιταλία, είπε ότι ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από αυτές τις χώρες θα συνδεθεί με αυστηρούς όρους. «Για μένα προσωπικά είναι σαφές ότι χωρίς κάποια μορφή συμμετοχής του ΔΝΤ δεν θα πρέπει να αγοράσουμε κρατικά ομόλογα από αυτές τις χώρες», είπε, διευκρινίζοντας ότι το ΔΝΤ δε χρειάζεται οπωσδήποτε να συμμετάσχει ως πιστωτής, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, «αλλά θα πρέπει από κοινού με την Κομισιόν και την ΕΚΤ να εποπτεύει τα προγράμματα των μεταρρυθμίσεων».

Μέσα σ' αυτό το κλίμα και με τη σκιά της κρίσης να πέφτει βαριά πάνω της η Ισπανία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει νέα παράταση για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος.

Την ίδια ώρα, προπαρασκευαστικό έγγραφο για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη βδομάδα δείχνει ότι η ΕΕ μελετάει το ενδεχόμενο να προχωρά σε «κοινό δανεισμό βραχυπρόθεσμου χρέους», καθώς και να δημιουργήσει ξεχωριστό προϋπολογισμό για να αντιμετωπίζονται οικονομικά προβλήματα κρατών - μελών. «Μακροπρόθεσμα, υπάρχει η ανάγκη να εξεταστεί (...) η σταδιακή ανάπτυξη δημοσιονομικού εργαλείου για την ΟΝΕ», αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, αποσπάσματα της οποίας δημοσιοποίησε το πρακτορείο «Reuters».

Στην ίδια έκθεση, που θα οριστικοποιηθεί το Δεκέμβρη, αναφέρεται επίσης ότι θα πρέπει να εξεταστεί «η συλλογικοποίηση ορισμένων βραχυπρόθεσμων εργαλείων κρατικής χρηματοδότησης, για παράδειγμα εντόκων γραμματίων, σε περιορισμένη έκταση και υπό όρους». Η έκθεση προετοιμάστηκε από το επιτελείο του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αυτό που γίνεται φανερό είναι ότι το μείγμα της διαχείρισης της κρίσης μπορεί να αλλάζει από τους αστούς, ακόμα και με την έκδοση ενός είδους «ευρωομολόγου», αλλά αυτό σε τίποτα δεν αναιρεί τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Αντίθετα, τα κάνει ακόμα περισσότερα, μόνιμα και πιο εντατικά.

Τους ανησυχούν κρίση και χρέος
 
Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε η δήλωση της Λαγκάρντ ότι το δημόσιο χρέος που έχει συσσωρευθεί «από τις πλούσιες χώρες» πλησιάζει τα επίπεδα που φτάνει σε «καιρό πολέμου», επισημαίνοντας μάλιστα πως αυτό δεν θα μπορέσει να ξεπεραστεί, παρά μόνο αν πάρουμε «ένα στενό μονοπάτι». 
 
«Το πιο μεγάλο εμπόδιο (για την ανάπτυξη) θα είναι αναμφίβολα η τεράστια κληρονομιά που αφήνει το δημόσιο χρέος, το οποίο φτάνει τώρα κατά μέσο όρο το 110% (του ΑΕΠ) στις ανεπτυγμένες χώρες, σχεδόν επίπεδο καιρού πολέμου», δήλωσε η Λαγκάρντ στο Τόκιο, μιλώντας σε αντιπροσώπους 188 χωρών - μελών του ΔΝΤ, που συνεδριάζουν σε ολομέλεια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, που δημοσιοποιήθηκαν αυτή τη βδομάδα, το δημόσιο χρέος στις ανεπτυγμένες χώρες πρόκειται να υπερβεί φέτος το 110% και το 2013 το 113%. Στην Ιαπωνία η αναλογία αυτή αναμένεται να φτάσει στο 236,6%. Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, η αντιμετώπιση αυτού του χρέους με μια υποτονική ανάπτυξη θα είναι «απίστευτα δύσκολη» και είναι απαραίτητο να βρεθεί «ο σωστός ρυθμός» μείωσης των ελλειμμάτων.

Σε επίπεδο-ρεκόρ ανήλθε το δημόσιο χρέος και της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Το γερμανικό χρέος, σε επίπεδο ομοσπονδίας, κρατιδίων και δήμων, άγγιξε στα μέσα του έτους τα 2,082 τρισ. ευρώ και αυξήθηκε μέσα σε ένα έτος κατά 3% ή κατά 61,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκ μέρους της ΕΚΤ, ο Τζ. Ασμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωτράπεζας, δείχνει το δρόμο για αντιλαϊκά μέτρα δίχως τέλος, διαπιστώνοντας ότι η επιβολή μεταρρυθμίσεων εντός της Ευρωζώνης είναι ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα. «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο Ασμουσεν σε ομιλία του στο Τόκιο και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε ελπιδοφόρα μηνύματα ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι τον επόμενο χρόνο θα επιτευχθούν».

Χτες, εξάλλου, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Μαρκ Ερό, δήλωσε σε συνέντευξή του στην επαρχιακή εφημερίδα «Le Progres» ότι «η σταθερότητα της Ευρωζώνης περνάει από τη διάσωση της Ελλάδας και πρέπει να της δώσουμε τα μέσα και το χρόνο να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της (...) Εάν χρειαστεί περισσότερο χρόνο, γιατί όχι». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε την Ισπανία και την Ιταλία για να δανείζονται φθηνότερα στην αγορά». 

«Εχουμε συμφωνήσει σε μια διαδικασία, η οποία είναι λογική και την οποία θα τηρήσουμε», δήλωσε χτες με νόημα και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Σ. Ζάιμπερτ, αναφερόμενος σε δηλώσεις περί επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος ή νέας αναδιάρθρωσης του χρέους, επαναλαμβάνοντας ότι καθοριστικής σημασίας για όλες τις περαιτέρω αποφάσεις είναι η έκθεση της τρόικας.

Πηγή : Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.