13 Ιανουαρίου 2013

Κάτω τα χέρια από τον «902»

Μια πολύμορφη επιχείρηση για την αφαίρεση της άδειας της τηλεόρασης του«902» βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες από τα αστικά ΜΜΕ, ενταγμένη στη γενικότερη επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ και στα Μέσα του.
Με πρόσχημα την αναστολή της εκπομπής τηλεοπτικού προγράμματος από το σταθμό εμφανίστηκαν πριν περίπου 10 μέρες οι πρώτες στοχευμένες παρεμβάσεις ορισμένων ιδιωτικών καναλιών και των ιδιοκτητών τους ενάντια στον «902» με ρεπορτάζ στα κεντρικά τους δελτία ειδήσεων. Ο «Alpha» και ο ΣΚΑΪ έφτασαν σε σημείο να μεταδώσουν δήθεν ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ (Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) στις 3 Γενάρη 2013, που καλούσε το ΕΣΡ, «ως αρμόδιο όργανο, να κινήσει τις διαδικασίες διαπίστωσης της παύσης λειτουργίας του σταθμού, της ανάκλησης της αδείας λειτουργίας και της επιστροφής της συχνότητας». Η «ανακοίνωση» αυτή αναμεταδόθηκε ευρέως από τον αστικό Τύπο αλλά και το διαδίκτυο και από κοντά έσπευσε και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, που κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να ανακληθεί η άδεια του τηλεοπτικού «902».

Η «ανακοίνωση» αυτή διαψεύστηκε από τον πρόεδρο της ΕΙΤΗΣΕΕ, όμως λίγες μέρες αργότερα, και συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη 10 Γενάρη, ήρθε η... επίσημη ανακοίνωση για να θέσει το ίδιο θέμα, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Με αυτήν την ανακοίνωση, που εμφανίστηκε από τα κανάλια των μεγαλοεπιχειρηματιών ως «παρέμβαση στον διάλογο των ημερών για τις τηλεοπτικές άδειες και τη χρήση συχνοτήτων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς», το «διάλογο», δηλαδή, που αυτοί έστησαν, η ΕΙΤΗΣΕΕ και με πρόσχημα ότι «δεν εκδόθηκαν οι κατ' εξουσιοδότηση του νόμου διοικητικές πράξεις εκχώρησης των συχνοτήτων», όπως αναφέρει, τις συχνότητες δηλαδή που και στους ίδιους έχουν παραχωρηθεί και εκπέμπουν, φτάνει να διαμαρτύρεται γιατί δεν έχει αφαιρεθεί η άδεια του «902», γράφοντας συγκεκριμένα: «Ετσι φθάσαμε μέχρι του σημείου να δηλωθεί πρόσφατα από την ιδιοκτησία σταθμού που διέκοψε προ πολλού τη λειτουργία του αλλά κατόπιν μετέγνωσε ότι "...έχει κερδίσει στην πράξη την άδεια πανελλαδικής εμβέλειας και θα την υπερασπισθεί με κάθε τρόπο"». Αναφέροντας ταυτόχρονα ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί - μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ έχουν όλοι αδειοδοτηθεί.

ΠροκαλούνΕίναι τέτοιο το θράσος των μεγαλοκαναλαρχών, οι οποίοι έχουν στηρίξει και στηρίζουν με τα Μέσα τους το σάπιο σύστημα και τις κυβερνήσεις του, που εμφανίζονται και ως θύματα του κράτους γιατί «αν και έχει προκηρύξει 4 φορές τις τηλεοπτικές άδειες, δεν ολοκλήρωσε τις διαδικασίες αξιολόγησης χωρίς καμία σοβαρή αιτιολόγηση», αλλά «εισπράττει ανελλιπώς και εμπροθέσμως τα οριζόμενα τέλη συχνοτήτων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ», όμως «ουδέποτε εκδόθηκαν οι κατ' εξουσιοδότηση του νόμου διοικητικές πράξεις εκχώρησης των συχνοτήτων για τις οποίες πληρώνουν οι σταθμοί - μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ». Κατηγορεί, επίσης, το κράτος ότι «ακολουθεί εμβαλωματικές λύσεις, συνεχώς μεταβάλλοντας το νομικό πλαίσιο, χωρίς, όμως, να το εφαρμόζει» και «έτσι σήμερα λειτουργούν όσοι απέμειναν από τους αρχικά 12 αδειοδοτηθέντες σταθμούς (από το 1993), αλλά και άνω των 120 επιγενομένως "νομίμως λειτουργούντες" περιφερειακοί σταθμοί καθώς και άνω των 15 τηλεοπτικά προγράμματα που μεταδίδονται από τους πάσης φύσεως φορείς του δημόσιου τομέα».

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς;Οτι κοκορεύονται πως «πληρώνουν ανελλιπώς», ενώ ο ΣΚΑΪ άφησε υπονοούμενα στο ρεπορτάζ του ότι ο «902» δεν πληρώνει; Πληρώνει ό,τι πληρώνουν και οι ίδιοι, δηλαδή το 0,1% του τζίρου τους.
Οτι οι «εμβαλωματικές λύσεις» στηρίζουν πρώτα και κύρια το δικό τους τηλεοπτικό σύστημα που έχουν οι ίδιοι επιβάλει; Οτι ο «Alpha TV» είναι ο παλιός ΣΚΑΪ που στη συνέχεια έγινε «Alpha Sky» για να πάρει τη σημερινή του μορφή; Οτι το «Channel 9» εκπέμπει στη συχνότητα του παλιού «Τηλέ Τώρα»; Οτι ο ΣΚΑΪ εκπέμπει από τη συχνότητα του παλιού SEVEN X που αγοράστηκε στις 6 Απρίλη 2006 από την εταιρεία «Ειδήσεις.com»; Οτι τοSTAR πήρε τη συχνότητα που είχε το «Κανάλι 29»; Οτι το ΑLTER, μέχρι να διακόψει τη λειτουργία του εδώ και πάνω από χρόνο, εξέπεμπε στη συχνότητα που είχε το «Κανάλι 5»;
Συμπεριλαμβάνουν τα κανάλια τους στους «αρχικά 12 αδειοδοτηθέντες σταθμούς». Ο «902» έχει αδειοδοτηθεί όπως και οι σταθμοί τους. Γιατί η επιλεκτική στόχευσή τους; Επιβεβαιώνεται έτσι η ανακοίνωση της «Ραδιοτηλεοπτικής» για την επαναλειτουργία του τηλεοπτικού «902», που υπογράμμιζε: «Τις τελευταίες μέρες ξεδιπλώνεται μια πολύμορφη επιχείρηση με στόχο την αφαίρεση της άδειας της τηλεόρασης του "902", με πρόσχημα την αναστολή της εκπομπής τηλεοπτικού προγράμματος. Είναι μια επιχείρηση ολοφάνερα και προκλητικά επιλεκτική, αφού σε καμία ανάλογη περίπτωση μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν παρόμοιες συνέπειες».

Τα θέλουν όλαΔεν είναι όμως μόνο αυτά. Εκφράζουν ταυτόχρονα και τις απαιτήσεις τους, οι οποίες είναι και ανεβασμένες, λόγω της δεινής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις τους από την καπιταλιστική κρίση. Ούτε λίγο ούτε πολύ απαιτούν τη συρρίκνωση της ΕΡΤ, για να έχουν αυτοί μεγαλύτερο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μέμφονται με την ίδια ανακοίνωσή τους το κράτος τους, γιατί «ουδέποτε προσδιόρισε με πλήρη, διαφανή, αιτιολογημένο και σαφή τρόπο τα όρια που επιθυμεί για τη δημόσια δραστηριότητα στην τηλεόραση», γι' αυτό «ο πάσης φύσεως δημόσιος τομέας διαρκώς διογκούται με προφανή κατασπατάληση δημοσίου χρήματος» και κάνουν λόγο για διόγκωση της ΕΡΤ ΑΕ, για το Κανάλι της Βουλής κ.λπ., και έτσι «το κόστος λειτουργίας του δημόσιου τομέα υπερβαίνει το συνολικό ετήσιο τζίρο των επιχειρήσεων της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης».
Μιλούν για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, αλλά δε λένε κουβέντα για τις επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων από το κράτος. Αλήθεια, γιατί η επίθεση στη δημόσια τηλεόραση; Θέλουν μονοπώλιο την ιδιωτική;

Το ψηφιακό «φιλέτο»Εκεί όμως που γίνεται το μεγάλο πανηγύρι των μεγαλοκαναλαρχών είναι η ψηφιακή τηλεόραση και το περίφημο ψηφιακό μέρισμα. Δεν τους αρκεί ότι έχουν επιβάλει τους όρους τους και η κρατική ΕΡΤ τους ακολουθεί, αλλά θέλουν το κράτος να επωμιστεί κόστος για να κερδίζουν αυτοί. «Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος στον κόσμο που το εγχείρημα της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεοπτική εκπομπή έχει πέσει αποκλειστικά στους ώμους του ιδιωτικού τομέα», λένε στην ίδια ανακοίνωση. Και ότι «ακόμη και αυτό το εγχείρημα, που υλοποιεί ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, που θα προσφέρει στο Δημόσιο το λεγόμενο "ψηφιακό μέρισμα" ως πλούτο συχνοτήτων για εφαρμογή νέων τεχνολογιών, που απαιτεί επένδυση πρόσθετων κεφαλαίων στην παρούσα συγκυρία από τις επιχειρήσεις», συναντά «μικρόνοες αντιδράσεις».
Η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή εκπομπή ξεκίνησε το 2009 με το κέντρο εκπομπής «Ξυλόκαστρο», επεκτάθηκε σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλα πέντε σημεία, αλλά σταμάτησε το Φλεβάρη του 2012 και έκτοτε δεν έχει καν καθοριστεί το επόμενο σημείο ψηφιακής εκπομπής. Γιατί, όπως λέει η DIGEA, η εταιρεία των μεγαλοκαναλαρχών της ΕΙΤΗΣΕΕ, «αναμένει τις σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων».

Τι περιμένουν στην ουσία; Μια νέα συμφωνία που:-- Θα καθορίζει τον κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους αριθμό ψηφιακών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας και περιφερειακής. Επιδιώκουν οι συχνότητες να δοθούν κοψοχρονιά στους «παρόχους δικτύου», όπου τον πρώτο λόγο έχει ήδη η DIGEA τους και να εισπράττουν από τους άλλους σταθμούς που θα «ανεβάζουν» στην πλατφόρμα τους. Θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο απέναντι στον κύριο αντίπαλό τους, τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, στο λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα που θα προκύψει από την απελευθέρωση συχνοτήτων και το οποίο υπολογίζεται σε 17 έως 44 δισ. ευρώ.
-- Θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις τους να μην πληρώνουν ακόμη και αυτό το ευτελές τέλος για τη χρήση των αναλογικών συχνοτήτων, όσο θα διαρκεί η μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή και να ξεμπερδεύουν μια και καλή με τον ειδικό φόρο τηλεόρασης 20% επί των διαφημίσεων που ψηφίστηκε μεν το 2010 αλλά η εφαρμογή του πάει από αναβολή σε αναβολή.
-- Θα τους δίνει τη δυνατότητα να συγχωνεύουν επιχειρήσεις που κατέχουν τηλεοπτικές άδειες - συχνότητες και αυτές να μεταφέρονται στις νέες επιχειρήσεις και να καταργηθούν ακόμη και αυτοί οι λιγοστοί περιορισμοί που υπάρχουν σχετικά με τη συγκέντρωση ΜΜΕ.
Τέλος, πρόβλημα για τους καναλάρχες είναι και το ΕΣΡ. «Ο ορισμός των μελών του ΕΣΡ αποτελεί αρμοδιότητα της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, γίνεται με κομματικά κριτήρια», λένε στην ίδια ανακοίνωση, αν και ξέρουν ότι δεν είναι έτσι. Θέλουν προφανώς να διορίζουν αυτοί το ΕΣΡ για να είναι του χεριού τους.
Αυτοί είναι λοιπόν που μεθοδεύουν την επιχείρηση με στόχο την αφαίρεση της άδειας της τηλεόρασης του «902». Αλλά δε θα τους περάσει.

Δ.Σ     ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

2 σχόλια:

  1. Συγνωμη λιγο πιο απλά γιατί δεν κατάλαβα τίποτα? Υποτίθεται ότι ο 902 έχει σταματήσει. Η συχνότητα κρατιέται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι δεν καταλαβαίνεις; Δηλαδή εσύ δεν έχεις δει ότι κι άλλα κανάλια διατηρούν τη συχνότητα τους ενώ έχουν κλείσει...άλλα αλλάζουν χέρια ή όνομα; Λοιπόν τι δεν καταλαβαίνεις; Είσαι και εσύ παραμυθιασμένος από το ανέκδοτο που λέγεται δημόσια ιδιοκτησία στις συχνότητες; Είδες τώρα το παραμύθι περί ελευθερίας στον καπιταλισμό; Αλλά αυτά μόνο για τον 902 τα θυμήθηκαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.