13 Ιουνίου 2012

Υπερκέρδη μέσα στην κρίση

Από την Ταξική Αντεπίθεση

Παρά τη χειροτέρευση των οικονομικών αποτελεσμάτων πολλών επιχειρήσεων το 2011, περισσότερες από τις μισές μεγάλες συνεχίζουν να έχουν σημαντικά κέρδη 

Μέσα στο οικονομικό περιβάλλον της πτώχευσης για την πλειοψηφία του λαού, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, φτωχούς αγρότες, συνταξιούχους, ανέργους, περισσότερες από τις μισές μεγάλες επιχειρήσεις συνεχίζουν να καταγράφουν κέρδη

Η ανάλυση, από την ICAP, των πρώτων 4.021 ισολογισμών επιχειρήσεων που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα του 2011, δείχνει ότι παρότι η οικονομική κρίση καταστρέφει ή απειλεί άμεσα και ένα τμήμα του κεφαλαίου, την ίδια ώρα λειτουργεί ως «ευκαιρία» για ένα μεγάλο μέρος του. Οι πολιτικές που στοχεύουν στην ακραία οικονομική και εργασιακή εξαθλίωση του λαού, υλοποιούν ταυτόχρονα και ένα σχέδιο επικράτησης του ισχυρότερου στη ζούγκλα της «ελεύθερης» αγοράς. 


Το μεικτό κέρδος των επιχειρήσεων του δείγματος (που αντιστοιχούν στο 15% των επιχειρήσεων που υποχρεώνονται σε δημοσίευση ισολογισμού) διαμορφώθηκε το 2011 στα 12,7 δισ. ευρώ από 14,3 δισ. ευρώ το 2010, με τις συνολικές πωλήσεις αυξημένες κατά 1,6% στα 72,24 δισ. ευρώ. Τα κέρδη EBITDA σημείωσαν επίσης πτώση, κατά 31,5%, αλλά διαμορφώθηκαν παρ' όλα αυτά στα 4,55 δισ. ευρώ από 6,65 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό όμως με την αύξηση του κόστους πωλήσεων κατά 5 μονάδες, έκτακτα και ανόργανα έξοδα, έξοδα προηγούμενων χρήσεων και έκτακτες ζημιές, όπως αναφέρει η ICAP, οδήγησε σε ζημιές 2,04 δισ. ευρώ έναντι ζημιών 119 εκατ. ευρώ.

Η πτώση των κερδών και η εμφάνιση ζημιών συνολικά για τις εξεταζόμενες επιχειρήσεις δεν αναιρεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία τους ήταν κερδοφόρες. Συγκεκριμένα, οι 2.055 επιχειρήσεις (51,1%) κατέγραψαν συνολικά κέρδη προ φόρου 3,44 δισ. ευρώ. Το 2010, το 55,7% είχε κέρδη 4,85 δισ. ευρώ. Το συνολικό ζημιογόνο αποτέλεσμα δεν προκύπτει κυρίως από την επιδείνωση των αποτελεσμάτων των κερδοφόρων επιχειρήσεων, όσο από την αύξηση των ζημιών των ζημιογόνων επιχειρήσεων στα 5,49 δισ. ευρώ.

Η ICAP συνέλεξε στοιχεία και για 227 επιχειρήσεις που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του - ακόμη πιο δύσκολου - 2012, όπου το ποσοστό των κερδοφόρων εμφανίζεται τεράστιο, δεδομένων των συνθηκών. Το 1/3 αυτών των επιχειρήσεων είναι κερδοφόρες και ορισμένες εμφανίζουν και αύξηση κερδών, σε μια χώρα που η οικονομία της εμφανίζεται «ετοιμοθάνατη», κάτι που σίγουρα ισχύει για το λαό της λόγω της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόζουν και στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Είναι αποκαλυπτικό ότι την ώρα που στο λαό προβάρουν «θηλιά», ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP Ν. Κωνσταντέλλος αναφέρει ότι για το 2012: «Ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος επιχειρεί στα πλαίσια μιας έντονα αρνητικής συγκυρίας αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες, εξακολουθεί να ελπίζει ότι εφόσον δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και συνεχισθεί η διεθνής χρηματοοικονομική βοήθεια, θα καλυτερέψει το επιχειρηματικό περιβάλλον».

Η ICAP ξεχώρισε, πάντως, τις 5 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις για το 2011, συνολικά αλλά και ανά τομέα δραστηριότητας. Συνολικά, ανεξάρτητα από δραστηριότητα, η κατάταξη έχεις ως εξής: ΟΠΑΠ με 702,06 εκατ. ευρώ. COSMOTE με 388,8 εκατ. ευρώ. ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ με 177,08 εκατ. ευρώ. ΕΛΠΕ με 156,8 εκατ. ευρώ και ΜΕΤΚΑ με 138,9 εκατ. ευρώ.

Ανά δραστηριότητα, στη Βιομηχανία ξεχώρισαν οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚΑ και: ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ με 61,4 εκατ. ευρώ. ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ με 47,5 εκατ. ευρώ.

Στο Εμπόριο ξεχώρισαν οι: JUMBO με 201,2 εκατ. ευρώ. COLGATE - PALMOLIVE με 23,2 εκατ. ευρώ. L'OREAL HELLAS με 11,4 εκατ. ευρώ. ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ με 11,2 εκατ. ευρώ. HOUSE MARKET με 8,8 εκατ. ευρώ.

Στις Υπηρεσίες ξεχώρισαν οι: ΟΠΑΠ και COSMOTE, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ με 129,5 εκατ. ευρώ. ΔΕΠΑ με 112,3 εκατ. ευρώ. ΔΕΣΦΑ (διαχειρίστρια εταιρεία του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ) με 109,1 εκατ. ευρώ.

Στις Τεχνικές εταιρείες, παρά τη συνολική «κατάπτωση» του κλάδου, ξεχώρισαν οι: ΤΕΡΝΑ με 29,3 εκατ. ευρώ. ΣΧΣ ΑΤΕΕ με 5,8 εκατ. ευρώ. ΦΡΙΓΚΟ ΣΤΑΛ με 4,1 εκατ. ευρώ. TΕCHNIPETROL ΕΛΛΑΣ με 3,8 εκατ. ευρώ. INTRAKAT με κέρδη 2 εκατ. ευρώ.

Στον Τουρισμό ξεχώρισαν οι: AUTOHELLAS (HERTZ) με 10,2 εκατ. ευρώ. ΓΕΚΕ με 6,8 εκατ. ευρώ. ΕΡΕΙΘΙΑΝΗ με 4,5 εκατ. ευρώ. ΣΑΝ ΓΟΥΙΝΓΚ ΧΟΤΕΛΣ ΕΛΛΑΣ με 3,9 εκατ. ευρώ. GRIFFIN TRAVEL MARINE με 1,57 εκατ. ευρώ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.