25 Ιουνίου 2012

Οι διαβουλεύσεις συγκυβέρνησης - τρόικας


ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΛΛΑΔΑ
Αδιαπραγμάτευτη η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Οι διαβουλεύσεις συγκυβέρνησης - τρόικας που ξεκινούν από τη Σύνοδο Κορυφής, έχουν στόχο την καλύτερη προσαρμογή της δανειακής σύμβασης στις ανάγκες που προκύπτουν για το κεφάλαιο από το βάθεμα της κρίσης



Την αυστηρή τήρηση των «δεσμεύσεων» του μνημονίου, την εφαρμογή των προσυμφωνημένων μέτρων λιτότητας και την ταχύτατη προώθηση των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων από τη νέα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, θέτουν ως όρους για την έναρξη της περιβόητης «αναδιαπραγμάτευσης» της δανειακής σύμβασης οι αξιωματούχοι των ιμπεριαλιστικών κέντρων της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Δεν χρειάστηκε περισσότερο από ένα 24ωρο, μετά τις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, για να αποδειχτεί ότι οι δημαγωγικές κορώνες για όλες τις μορφές της «αναδιαπραγμάτευσης» που λάνσαραν προεκλογικά τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, με στόχο να υφαρπάξουν την λαϊκή ψήφο, δεν οδηγούν πουθενά αλλού, παρά μόνο στην πλήρη εφαρμογή των άγριων αντιλαϊκών μέτρων, συνδυασμένα με αναγκαίες προσαρμογές της δανειακής συμφωνίας στα δεδομένα που γεννά το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρωζώνη.

Ανεξάρτητα από διακηρύξεις, τα βάρβαρα μέτρα θα γίνει προσπάθεια να επιβληθούν με ή χωρίς επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Γιατί αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου για κλιμάκωση της επίθεσης στους εργαζόμενους, με στόχο να θωρακιστούν τα μονοπώλια μπροστά στο αναπόφευκτο βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης. Αυτή ακριβώς τη στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, θα επικυρώσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (28 - 29 Ιουνίου), όπου θα συζητηθεί η παραπέρα «οικονομική και πολιτική ενοποίηση» της λυκοσυμμαχίας.
Προσαρμογή στις ανάγκες του κεφαλαίου

«Το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας θα παραμείνει ανέγγιχτο», δήλωσε μέσα στη βδομάδα ο επικεφαλής του «Γιούρογκρουπ» Ζ. Κ. Γιούνκερ με συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα, δίνοντας το στίγμα για το περιεχόμενο της «επαναδιαπραγμάτευσης». Αποκάλυψε μάλιστα ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, του ανέφερε ότι μπορεί να γίνει συζήτηση για χρονοδιαγράμματα σε σχέση με το πρόγραμμα της «δημοσιονομικής προσαρμογής», αλλά όχι για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για την ανταγωνιστικότητα και την ουσία του προγράμματος λιτότητας.

Με άλλα λόγια, θεωρούνται δεδομένα τα άγρια μέτρα λιτότητας ύψους από 11,5 μέχρι 14,5 δισ. ευρώ σε βάρος του λαού, η εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και παραμένει «ανοιχτός» μόνο ο χρονικός ορίζοντας της σφαγής, που θα κινείται ανάμεσα στα δυο με τέσσερα χρόνια.
Οπως μάλιστα διαμηνύουν οι αξιωματούχοι των ιμπεριαλιστικών κέντρων, η συζήτηση για την «αναθεώρηση» της δανειακής σύμβασης, θα ξεκινήσει μετά το πόρισμα της τρόικας για την πορεία του ελληνικού «δημοσιονομικού προγράμματος». «Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα (σ.σ. αύριο) για ν' ανταλλάξει απόψεις με τη νέα κυβέρνηση και να ξεκινήσει την αξιολόγηση πάνω σε όσα έχουν γίνει και όσα χρειάζεται να γίνουν αναφορικά με τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο.

«Βήμα - βήμα θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις της Ευρωζώνης με την Ελλάδα για την επικαιροποίηση του Μνημονίου», δήλωσε στο ίδιο πνεύμα η Επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του «Γιούρογκρουπ» την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. Η ίδια μάλιστα απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν θα δοθεί περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση του προγράμματος «δημοσιονομικής προσαρμογής» της Ελλάδας. «Πρέπει πρώτα να δούμε τι έχει γίνει και τι όχι, να μιλήσουμε με τις ελληνικές αρχές και να ενημερώσουμε το "Γιούρογκρουπ", πριν αποφασίσουμε οτιδήποτε», δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ. «Η αναθεώρηση του προγράμματος, θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της τρόικας», δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Ολι Ρεν.
«Το πρόγραμμα (σ.σ. της Ελλάδας), που καταρτίσαμε μέχρι τώρα δεν έχει πλέον ισχύ, καθώς έχει εκτροχιασθεί (...) θα πρέπει να διεξαγάγουμε εκ νέου σοβαρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να θέσουμε πάλι εντός τροχιάς το πρόγραμμα.Εάν η Ελλάδα δεν κερδίσει το χαμένο έδαφος ή δεν της δοθεί περισσότερος χρόνος, θα πρέπει ή να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές ή να δεχθεί περισσότερα χρήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους της».

Η τοποθέτηση αυτή του προέδρου της ομάδας εργασίας του «Γιούρογκρουπ», Τ. Βίζερ, που έγινε στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αποτυπώνει ξεκάθαρα τους λόγους για τους οποίους μια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου είναι επιβεβλημένη από τη σκοπιά των μονοπωλίων και όχι του λαού.
Οι άξονες της «ενοποίησης»

Σ' αυτό το αντιδραστικό για το λαό πλαίσιο θα κινηθεί η «επαναδιαπραγμάτευση» που δηλώνουν ότι θα ξεκινήσουν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι θα βρεθούν μαζί την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Στην πραγματικότητα, οι Α. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για να συνυπογράψουν μαζί με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ το νέο σχέδιο για την παραπέρα «πολιτική και οικονομική ενοποίηση» της ΕΕ.
Πρόκειται για σχέδιο που βασίζεται στην παραχώρηση επιπλέον κυριαρχικών δικαιωμάτων στα διακρατικά όργανα της λυκοσυμμαχίας, με στόχο την απόλυτη ευθυγράμμιση της αντιλαϊκής στρατηγικής, όχι μόνο στα δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά και σε θέματα σχετικά με την Κοινωνική Ασφάλιση, τα Εργασιακά, την εξωτερική πολιτική, το τραπεζικό σύστημα και άλλα. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γ. Βεστερβέλε, σχολιάζοντας το σχέδιο, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ και για την υιοθέτηση ενός «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».
«Πρέπει να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και να συμφωνήσουμε σε μια πολιτική ένωση. Επιθυμούμε να εργαστούμε για μια μεγαλύτερη πολιτική ένωση. Οι τέσσερις χώρες συμφωνούν σε αυτό. Δεν χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη, αλλά περισσότερη», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ μετά την κοινή συνάντηση που είχε την Παρασκευή στη Ρώμη με τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ, τον Ιταλό και Ισπανό πρωθυπουργό Μ. Μόντι και Μ. Ραχόι αντίστοιχα. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των τεσσάρων πιο ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών της ΕΕ, εξέτασαν μεταξύ άλλων και το σχέδιο πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι οι εξής:
1. Ενίσχυση των εξουσιών και των θεσμών της ΕΕ, έναντι της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών.  
2. Δημιουργία πανευρωπαϊκής εποπτικής Αρχής για τις τράπεζες, με πρωτοφανείς εξουσίες.  
3. Εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών πολιτικών, σε επίπεδο ευρωπαϊκό.  
4. Εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής «για την ασφάλεια της Ευρωζώνης». 
5. Κατάρτιση προγραμμάτων για την προώθηση μεταρρυθμίσεων των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης αλλά και της αγοράς εργασίας.
Ανάπτυξη με λιτότητα

Στη συνάντηση της Ρώμης, οι τέσσερις αρχηγοί κρατών προετοίμασαν επί της ουσίας και τον επόμενο συμβιβασμό στο εσωτερικό της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσει η λυκοσυμμαχία νέα εργαλεία για την ελεγχόμενη διαχείριση της κρίσης. Οπως συμφωνήθηκε, στη Σύνοδο της Πέμπτης θα μπουν οι βάσεις για ένα «Σύμφωνο ανάπτυξης», δίπλα στο νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, που θα συμπληρώνει τα μέτρα της λιτότητας με επιπλέον αντεργατικές ανατροπές και ζεστό χρήμα για το κεφάλαιο. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η ΕΕ σκοπεύει να διαθέσει για «αναπτυξιακά μέτρα» 120 - 130 δισ. ευρώ.
Το περιεχόμενο του νέου ενδοϊμπεριαλιστικού συμβιβασμού, που όπως όλα δείχνουν θα ολοκληρωθεί στη Σύνοδο, έδωσε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, η οποία, διαβεβαιώνοντας ότι λιτότητα και ανάπτυξη είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, δήλωσε μετά τη συνάντηση στη Ρώμη: «Το Σύμφωνο Ανάπτυξης θα είναι μια θετική εξέλιξη», αλλά «οι Γερμανοί φορολογούμενοι απαιτούν εγγυήσεις για τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί η βοήθεια», γι' αυτό «η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη εποπτεία και περισσότερους ελέγχους». 
Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.