20 Ιουνίου 2012

Κάλεσμα στο λαό να κάτσει στ' αυγά του

Από τον Ριζοσπάστη


Με συνέντευξή του στο «Ρόιτερς», ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του είναι η αμέσως επόμενη λύση της αστικής τάξης για να ασκήσει διαχείριση

Τη μετεκλογική τακτική του κόμματός του περιγράφει σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ότι στόχος τους είναι να ασκήσουν συμπολίτευση από τη θέση της αντιπολίτευσης και να συμβάλουν στην «κοινωνική συνοχή», κηρύσσοντας από τη μια την ταξική συνεργασία και παρεμβαίνοντας από την άλλη για μέτρα ανακύκλωσης και διαχείρισης της βαθιάς φτώχειας του λαού.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα,«θα προετοιμαστούμε πολύ καλύτερα προκειμένου να ασκήσουμε μία πιο μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση και, προφανώς, να οργανωθούμε, ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε την κυβέρνηση όταν εμφανιστεί η ευκαιρία». Με άλλα λόγια, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιλαϊκή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ θα επικεντρώσει στην προβολή του σαν καλύτερος διαχειριστής και διαπραγματευτής με την ΕΕ και μ' αυτό το «ατού» θα διεκδικήσει στο μέλλον τη διακυβέρνηση.

«Η Ελλάδα χρειάζεται γενναίους και αποφασιστικούς ηγέτες, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την οργή του λαού μας (...) ως ένα όπλο για να διαπραγματευτούν για το καλό της χώρας», είπε χαρακτηριστικά, ταυτίζοντας το «καλό» των αστών με αυτό των εργαζομένων και του λαού.
Επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους σαν δύναμη ενσωμάτωσης της δίκαιης λαϊκής αγανάκτησης, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει - σύμφωνα με το «Ρόιτερς» - την ντόπια αστική τάξη και τους συμμάχους της ότι «δεν θα καλέσουμε τους υποστηρικτές μας να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα λιτότητας». Ανεξάρτητα από το αν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στο δικό του ακροατήριο, η διαβεβαίωσή του συνιστά κάλεσμα στο εργατικό λαϊκό κίνημα να καταθέσει τα όπλα και να εναποθέσει όλες τις ελπίδες για λύση στα οξυμένα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους.

Στο ίδιο πνεύμα, είπε ότι «ο ρόλος μας είναι να είμαστε μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, να χειροκροτούμε κάθε τι θετικό, να καταδικάζουμε όλα τα αρνητικά και να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις», καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες στο λαό ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει από τη συγκυβέρνηση που τώρα συγκροτείται και τις διαβουλεύσεις εντός της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Ο ίδιος είπε ότι θα επικεντρώσουν στη δημιουργία «μιας ασπίδας προστασίας για όσους βρίσκονται στο περιθώριο», επαληθεύοντας την εκτίμηση ότι στόχος τους είναι η διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

Συκοφαντεί το λαϊκό ριζοσπαστισμό

Αναγορεύοντας το κόμμα του σε πρώτη εναλλακτική λύση της αστικής τάξης για να ασκήσει διαχείριση, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στην Ελλάδα «θα αποτύχει», επειδή στηρίζεται σε «ξεπερασμένες πολιτικές δυνάμεις» και ότι «κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν μπορεί να κάνει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, διότι εμείς δεν είμαστε διεφθαρμένοι, ούτε φθαρμένοι. Αργά ή γρήγορα, θα έχουμε αυτήν την ευκαιρία».

Αντιγράφοντας τη ρήση του Σαμαρά ότι αν δεν ήταν η ΝΔ, ο κόσμος θα ήταν στα πεζοδρόμια, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ, η εναλλακτική λύση σήμερα θα ήταν τα άκρα, το χάος και η Χρυσή Αυγή», ταυτίζοντας το λαϊκό ριζοσπαστισμό με τα φασιστικά μορφώματα και χρησιμοποιώντας την απειλή του χάους, με την οποία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχείρησαν να εκβιάσουν τη λαϊκή ψήφο πριν τις πρώτες εκλογές.

Αφήνοντας στην άκρη τους λεονταρισμούς και κρύβοντας τους λυσσαλέους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς κάτω από το χαλί της αντι-Μέρκελ δημαγωγίας, ο Αλ. Τσίπρας συνέστησε στην Α. Μέρκελ να μην «επιμείνει στο λάθος της λιτότητας»,εκφράζοντας την ανησυχία του για τη συνοχή της ΕΕ, «εάν συνεχίσει να υποστηρίζει αυτά τα βάρβαρα μέτρα».

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που υπόσχεται να προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει, μίλησε«για την ανάγκη να σταματήσουμε να μισθοδοτούμε ανθρώπους που δεν κάνουν τίποτα, για τη μείωση των υπουργικών συμβούλων και των κυβερνητικών αξιωματούχων στο μισό και για τον περιορισμό μισθών και προνομίων των βουλευτών και των υπουργών». Πρόκειται για αλλαγή βιτρίνας στο αστικό πολιτικό σύστημα, που διακηρύττουν όλα τα άλλα κόμματα της διαχείρισης, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν την κρίση σαν αποτέλεσμα της σπατάλης από το κράτος και στρεβλώσεων τάχα στο πολιτικό σύστημα.

15 σχόλια:

  1. Τελικά αυτή η τακτική της συκοφάντησης της αριστερά και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ δεν σας βγήκε. Καλέστε λοιπόν τον κόσμο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε κοινούς ταξικούς αγώνες, διευκολύνεται να βρεθείτε στους δρόμους και στις πορείες διευκολύνεται να βρεθείτε σε κοινά ψηφοδέλτια ξεκινώντας από τους εκπολιτιστικούς συλλόγους, τα εργατικά σωματεία, την Τοπική αυτοδιοίκηση. Βαρεθήκαμε τις βαρύγδουπες αναλύσεις σας. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει ποιος έχει την ηγεμονία στην αριστερά με ενδιαφέρει ποιος έχει ενωτική πολιτική στο κίνημα και τέτοιο βλέπω να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στματηστε να κανετε σαν ανηλικα μειρακια. Η πολιτικη κριτικη δεν ειναι συκοφαντηση. Εκτος και αν θεωρεις οτι ο προεδρος δεν τα ειπε τα παραπανω.

      Διαγραφή
    2. "Solidarity and resistance are both important, but right now solidarity is the most important. Our role is to be inside and outside parliament, applauding anything positive and condemning all that is negative and proposing alternatives".
      Και αγγλικά να μην ξέρει κάποιος (δύσκολα, βέβαια, μπορούμε να πιστέψουμε ότι οι αρθρογράφοι του Reuters και των λοιπών αστικών μέσων ενημέρωσης δεν γνωρίζουν αγγλικά...), ας είναι καλά το google translator! "Η αλληλεγγύη και η αντίσταση είναι εξίσου σημαντικές, αλλά αυτή τη στιγμή η αλληλεγγύη είναι πιο σημαντική. Ο ρόλος μας είναι να είμαστε και μέσα και έξω από τη Βουλή, να χειροκροτούμε οτιδήποτε θετικό, να καταδικάζουμε τα αρνητικά και να προτείνουμε εναλλακτικές". [Αυτά δήλωσε φίλε μου ο Τσίπρας και μη γίνεστε από βιασύνη φερέφωνα του αντιδραστικού πρακτορείου "Ρόιτερς"]

      Διαγραφή
    3. Ναι, όντως , στο χειροκρότημα καλά τα πάει. Μην του το στερήσουμε.

      Διαγραφή
    4. @Marmaras: α) είτε δεν ξέρεις να διαβάζεις είτε κάνεις την πάπια.
      β) Πώς και μεταφράζεις ακριβώς αυτά που γράφει το "αντιδραστικό πρακτορείο Ρόιτερς" αλλά όταν τα παραθέτουμε εμείς είμαστε "φερέφωνα"; Θα μας τρελάνεις;

      Οι δηλώσεις στο Ρόιτερς, στο αγγλικό κείμενο, στηρίζουν απόλυτα όσα λέει ο Ριζοσπάστης.

      Στη θέση σου θα ψαχνα να κρυφτώ ήδη. Γιατί αυτό που έρχεται δεν θα σου αρέσει καθόλου.

      Διαγραφή
  2. marmaras προτείνω να ξεκινήσει αυτή η συνεργασία απ' την Ικαρία όπου στις δημοτικές συριζα και λαος ήταν χέρι χέρι κόντρα στο ΚΚΕ ή απ' τα σωματεία όπου πάει χέρι χέρι με το μνημονιακό πασοκ κόντρα στο ΠΑΜΕ..
    Τον κόσμο του συριζα τον θέλουμε για σύμμαχο..
    Τα στελέχη του με τις 100 θέσεις τους για κάθε ζήτημα, από που να τα πιάσεις, πώς να εμπιστευτείς τέτοιες χορεύτριες ιδίως τώρα που ορέγονται διευθυντικές καρέκλες εξουσίας!
    και με το διάολο θα συμμαχήσουμε για το λαό.. με οπορτούνες ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο λαός της Ικαρίας και της ΣΑΜΟΥ έδωσε την απάντηση! Είναι στο χέρι σας αγαπητοί σύντροφοι να πάρετε το μήνυμα!

      Συγκεντρωτικά Νομού Σάμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος από τρίτος με ποσοστό 25,50% (13,99%) και παίρνοντας την πρωτιά από ΚΚΕ 18,29% (24,69%) που πέρασε εκείνο στην τρίτη θέση με δεύτερη σταθερά τη Νέα Δημοκρατία 24,61% (17,27%).

      Συγκεντρωτικά Ικαρίας: Πρώτο παραμένει το ΚΚΕ 34,06% (40,97%) και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 2ος με 31,38% (19,91%)

      Στη Δημοτική Ενότητα Αγ.Κηρύκου, το ΚΚΕ παραμένει πρώτο με 29,16% (35,75%) με 2ο το ΣΥΡΙΖΑ 28,66% (19,46%).

      Στη Δημοτική Ενότητα Ευδήλου, το ΚΚΕ παραμένει πρώτο με 39,01% (46,77%) και 2ο ο ΣΥΡΙΖΑ 30,77% (18,38%)

      Στη Δημοτική Ενότητα Ραχών ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει πρώτος με 35,57% (22,27%) και το ΚΚΕ 2ο με 34,06% (40,91%)

      Στους Φούρνους Κορσεών, πρώτο περνάει το ΠΑΣΟΚ με 30,05% (28,03%) και το ΚΚΕ χάνει την πρωτιά 27,77% (35,34).

      Διαγραφή
    2. Αυτά τα νούμερα και μόνο, φανερώνουν το σταθερό κινηματικό χαρακτήρα του ΚΚΕ και τον ευκαιριακό τυχοδιωκτικό χαρακτήρα του ΣΥ"ΡΙΖ"Α.

      Κι αν τολμήσει κανείς να πεί πως "η αριστερά" δεν πήρε προβάδισμα εξ αιτίας του ΚΚΕ, θα έρθω να του τρίψω τον νομό Σάμου στη μούρη.

      Ευχαριστώ φίλε.

      Διαγραφή
    3. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΚΕ!ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΟΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΜΜΑΧΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ (ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ) ΤΟ ΚΚΕ ΤΟ 2002 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΥΡΟΠΟΛΗΣ ΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΗΣ ΝΔ ΤΟΝ ΚΡΟΜΜΥΔΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΚΙΟΛΑΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ ΝΟΜΟ(ΒΛΕΠΕ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)! ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΓΟΣ(1998-2006) ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΚΕ ΟΛΟ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΔ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΤΕΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟ 2006 ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΕ ΚΑΙ Η ΝΔ ΕΠΗΣΙΜΑ! ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΥΘΗΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΤΕΓΟΥ ΑΠΟ ΝΔ ΓΙΑΥΤΟ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΡΟΜΜΥΔΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ!ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΡΙΞΑΤΕ ΤΟΝ ΚΡΟΜΜΥΔΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ!

      Διαγραφή
    4. Αν σου απάντησαν έτσι μέλη του ΚΚε είναι για σφαλιάρες. Ή απλά βαριόντουσαν να ασχοληθούν μαζί σου.
      Υπενθυμίζω πάντως, πως από τότε το ΚΚΕ έχει αλλάξει την πολιτική συμμαχιών, και για αυτό κατεβαίνει στις δημοτικές ως "Λαϊκή Συσπείρωση", κρατώντας πανελλαδικά ένα ενιαίο και πιο ξεκάθαρο χαρακτήρα πλέον. Επίσης, από τότε πέρασαν 10 χρόνια. Βελτιωνόμαστε.
      Έτσι κι αλλιώς, άλλο βούρτσα και άλλο @#$#$#$ διότι είναι διαφορετικό το να συμμαχείς με όοοοοοοολους τους άλλους για να μην βγει ο κομμουνιστής δήμαρχος, με συνέπεια ο πράσινο νομός της Σάμου να κοκκινήσει στις 6 Μαϊου, και έπειτα με την συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει μπλε. Με τις υγείες τους.

      Διαγραφή
  3. Επειδη ορισμενοι ειστε πραγματικα απαραδεκτοι και προσπαθειτε να κανετε το ασπρο μαυρο και να παιξετε με τον κοινο νου, εδω ολο το κειμενο
    http://www.reuters.com/article/2012/06/19/us-greece-election-tsipras-idUSBRE85I13820120619

    Asked about strategy after Sunday's election, Tsipras signaled that Syriza would not call its supporters onto the streets to protest against the austerity measures. The bloc of 12 leftist groupings would instead focus its energy on creating "a shield of protection for those on the margins".

    "Solidarity and resistance are both important, but right now solidarity is the most important," he said. "Our role is to be inside and outside parliament, applauding anything positive and condemning all that is negative and proposing alternatives."

    Marmara, ξεχασες την πιο σημαντικη παραγραφο.

    Επισης τα αγγλικα μου ειναι πολυ καλα σε διαβεβαιω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επισης αν συνεχισεις να ποσταρεις διπλα τα σχολια σου θα στα σβηνω και τα δυο και οχι μονο το ενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και ενα τελευταιο. Αν παραποιησε, λεμε τωρα, καποιος τα λεγομενα του αρχηγου σας αυτο ειναι το ιδιο το Ροιτερς και ειστε υποχρεωμενοι να το καταγγείλετε.

    Τον σκουρλετη στον Χατζηνικολαου και αυτον τον παραποιησαν?
    Δεν μας..λεω εγω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @τρανο
    στην καρδιτσα η νδ κατεβαζε εναν πραγματικα ανυπαρκτο πολιτικα τυπο και πολλοι νδτες που ειχαν παρει μερος στους αγροτικους αγωνες συστρατευτηκαν στον δημο. υπαρχει μια διαφορα ομως, δεν υπαρχει συμφωνια στηριξης. το αν ηταν λαθος το κρινει η ιστορια σε σχεση και με το αν κερδισες ανθρωπους απο αυτη την ιστορια και στην τελικη βλεπεις και τι αποφασεις εχει παρει ο δημος καρδιτσας εκεινη την εποχη και δεν υπαρχει περιπτωση να βρεις εστω και μια στραβη.
    ηδιαφορα λοιπον με την ικαρια ειναι οτι εκει ειχαν κομματικες συμφωνιες στηριξης του αντιπαλου υποψηφιου του ΚΚΕ και στον δευτερο γυρο οι ανταρσυακοι ειπαν κατα συνηδειση, δλδ στον αλλο.
    για το αλλο χωριο δεν το ξερω αλλα θα το μαθω και θα επανελθω.
    οσο για τις συνεργασιες γενικα.
    συριζοπασοκοι,νδανταρσυες συνεργαζονται εναντια στο ΚΚΕ/ΠΑΜΕ/ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε δημους, εργατικο κινημα (απο γσεε μεχρι το τελευταιο πρωτοβαθμιο), επιστημονικους συλλογους κτλ. οποτε ασε το παραμυθι δεν σας παιρνει.
    ενα τελευταιο. σε αυτες τις εκλογες σε ολη την ελλαδα στελεχη και μελη του ΣΕΚΜ εβγαιναν και ελεγαν οτι στελεχη του ΚΚΕ ειτε κεντρικα ειτε στις περιοχες στηριζουν ΣΕΚΜ. μην νομιζεις οτι δεν θα παρει απαντηση. ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ.
    προσωπικα ομως, αν εβγαινε τετοια βρωμα για μενα, αν και δεν ειναι σωστο και πρεπον, πρωτα θα εδινα την δικη μου απαντηση......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.