7 Ιανουαρίου 2013

Αμύθητα πλούτη για τους εφοπλιστές, ανεργία για τους ναυτεργάτες

Αμύθητα κέρδη για τους εφοπλιστές, ανεργία και μισθοί πείνας για τους ναυτεργάτες, τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία παραμένει στην κορυφαία θέση της ποντοπόρου ναυτιλίας προς όφελος, φυσικά, των πρώτων!

Ο κλάδος της ναυτιλίας διατηρεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στη διεθνή καπιταλιστική αγορά (ο ελληνόκτητος στόλος είναι 2η δύναμη παγκοσμίως και 1η δύναμη στην ΕΕ, ενώ ο στόλος υπό ελληνική σημαία είναι 6η δύνα­μη παγκοσμίως). Ο ελληνικός στόλος διακινούσε και εξακολουθεί να δια­κινεί σημαντικό μέρος των θαλάσσιων μεταφορών εμπορευμάτων και πε­τρελαίου προς τις ΗΠΑ. Αποτελεί το μοναδικό τμήμα του εγχώριου κεφα­λαίου που διαπραγματεύεται από θέση ισχύος μέσα στην ΕΕ.

Αυτό αποδεικνύουν άλλωστε τα τελευταία στοιχεία ελληνικών μεσιτικών γραφείων, σύμφωνα με τα οποία, ανέρχονται στα 7,733 δισ. δολάρια τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί το διάστημα Γενάρη–Νοέμβρη 2012, από τους Έλληνες εφοπλιστές για την αγορά και κατασκευή πλοίων.

Το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των 10 κρατών που επιχειρηματίες τους βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στις αγορές πλοίων και κυρίως έναντι των κινεζικών εταιρειών, ενώ στις παραγγελίες πλοίων προπορεύονται οι Κινέζοι.
Για την αγορά πλοίων έχουν επενδύσει περί τα 3,8 δισ. δολ., ενώ για την κατασκευή πλοίων έχουν συνάψει συμβόλαια ύψους 3,926 δισ. δολ. Παράλληλα, και εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, 14 Έλληνες πλοιοκτήτες περιλαμβάνονται στη λίστα «Top 100» του βρετανικού ομίλου Lloyd’s για το 2012.

Την ίδια ώρα, ιστορικό ρεκόρ έχει χτυπήσει η ανεργία στους ναυτεργάτες, αφού ακόμα και τα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) δείχνουν για το μήνα Νοέμβρη 4.048 εγγεγραμμένους άνεργους! Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μέσα σε 6 μέρες, από τις 3 μέχρι και τις 9 Δεκέμβρη, είχαν γραφτεί στους καταλόγους άλλοι 143. Σύνολο 4.191 άνεργοι! Από τους υπαλλήλους του ΓΕΝΕ αναφέρεται ότι στους καταλόγους του Γραφείου εγγράφεται το ένα τρίτο των ανέργων. Που σημαίνει ότι οι άνεργοι ναυτεργάτες ξεπερνούν πλέον τις 11.000. Το Νοέμβρη του 2011 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο ΓΕΝΕ ήταν 3.787.

Από τους 4.048 ναυτεργάτες του Νοέμβρη, το επίδομα ανεργίας της ντροπής ...ύψους 294 ευρώ για τους έγγαμους και 235 για τους άγαμους, κατάφεραν να το πάρουν οι 722, ποσοστό 17,84%.

Παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνεργοι ναυτεργάτες καταδικάζονται κατά χιλιάδες στην εξαθλίωση, η συγκυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα της Επιτροπής Άνεργων Ναυτεργατών να δοθεί τώρα σε όλους τους ανέργους 1.500 ευρώ έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το Κεφάλαιο Ανεργίας Ασθενείας Ναυτικών (ΚΑΑΝ), να εξασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση των ανέργων από την Εστία Ναυτικών, η οποία πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά.

Σε κλιμάκωση του αγώνα, καλεί τους εργαζόμενους το ταξικό ναυτεργατικό κίνημα, καταγγέλλοντας τη συγκυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου αλλά και τη νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ, που βάζει πλάτη σε αυτή την πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.