22 Ιουνίου 2012

Νέες ενδείξεις για νερό στον Άρη

Από iefimerida

Νέα στοιχεία ενισχύουν την πεποίθηση των επιστημόνων ότι, εκτός από τη Γη, είχε και ο Άρης κάποτε αφθονία νερού στα έγκατά του. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το εσωτερικό του κόκκινου πλανήτη ήταν γενικά άνυδρο, μία εικόνα που τώρα μάλλον ανατρέπεται.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Κάρνεγκι, με επικεφαλής τον Φράνσις ΜακΚάμπιν και τον Έρικ Χάουρι, ανέλυσαν το περιεχόμενο δύο μετεωριτών αρειανής προέλευσης που ανακαλύφθηκαν στη Γη. Οι μετεωρίτες, πιστεύεται ότι προέρχονται από τον μανδύα του «κόκκινου πλανήτη» και εκτινάχθηκαν από τον Άρη πριν από περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια καταλήγοντας στη Γη.

Οι γεωλόγοι συμπέραναν ότι ο μανδύας του Άρη, σε ορισμένα σημεία, πρέπει να περιείχε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού από αυτές που έχουν υποθέσει ως τώρα οι επιστήμονες, σε σημείο που να μην διέφερε από την ποσότητα των υπόγειων υδάτων της Γης. Οι επιστήμονες εκτιμούν μάλιστα, ότι το νερό υπήρχε ήδη από την αρχική φάση σχηματισμού του Άρη και απο τότε ο πλανήτης διατήρησε την ικανότητά του να διακρατεί αποθέματα νερού στο εσωτερικό του.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Αμερικανών ερευνητών, ο μανδύας του Άρη περιείχε 70 έως 300 μέρη νερού (ppm) ανά εκατομμύριο, ενω τα ηφαίστεια ήταν ο κύριος μηχανισμός μέσω του οποίου το νερό του Άρη ανέβαινε από τα έγκατα του πλανήτη προς την επιφάνειά του.

Τα νέα στοιχεία ενισχύουν επίσης την άποψη ότι, αφού υπήρχε τόσο νερό, είναι πολύ πιθανό να υπήρχαν κάποιες μορφής ζωής στον γειτονικό πλανήτη, ενω δεν αποκλείεται να υπάρχουν ακόμα, αν τουλάχιστον κρίνει κανείς από την ανθεκτικότητα των γήινων μικροοργανισμών.

4 σχόλια:

  1. Επειδή λοιπόν δεν χωράμε στον κόσμο τους, πάμε να μετοικήσουμε στον κόκκινο πλανήτη και θα σου πω εγώ μετά πως περνάς στον κομμουνισμό απευθείας, χωρίς στάδια, εκλογές και μέτωπα πάλης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ολα τα λεφτα σε σχεση με το διαστημα ηταν ενα βιβλιο που ειχε πεσει στα χερια μου στην τρυφερη ηλικια της 5ης δημοτικου.
    εναλλακτικη λυση Νο3. μιλαμε οτι ο λιακοπουλος μπροστα του ηταν νανος και μιλαμε για βιβλιο που πρεπει να ειχε γραφτει αρχες του 80

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπας και αναφερεσαι σε κανα βιβλιο του θεου φον ντανικεν (που ανεθρεψε γεννιες και γεννιες "συνωμοσιαλογων")?

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.