31 Μαρτίου 2011

Εσείς θα πληρώσετε φέτος φόρο ? Η Coca Cola πάντως δεν πρόκειται ...

Ζημιές στην Ελλάδα η μητρική - Κέρδη τα παραρτήματα στο εξωτερικό - Μέρισμα αφορολόγητο μεταμφιεσμένο σε Κεφάλαιο - Μεταφορά των ζημιών στην επόμενη χρήση !
ΟΛΑ ΝΟΜΙΜΑ

Διαβάζουμε λοιπόν στο http://www.sofokleousin.gr 

Καθαρά κέρδη €423,2 εκ. πραγματοποίησηε ο όμιλος 3Ε Coca-Cola στη χρήση 2010, αλλά το αποτέλεσμα της εισηγμένης μητρικής είναι αρνητικό (ζημίες €31,9 εκ.), γεγονός που δεν επιτρέπει τη διανομή μερίσματος. Αυτό όμως αποβαίνει εν τέλει... επωφελές για την εταιρία και τους μετόχους της: Αντί μερίσματος διανέμεται επιστρεφόμενο κεφάλαιο και αποφεύγεται η καταβολή φόρου

Αν η εισηγμένη εταιρία εμφάνιζε κέρδη και μοίραζε μέρισμα, θα πληρωνόταν φόρος επί των κερδών και επί των μερισμάτων (10%). Ομως τα κέρδη του ομίλου προέρχονται από θυγατρικές του εξωτερικού και έχουν ήδη φορολογηθεί στη χώρα προέλευσης τους , με χαμηλότερους συντελεστές. Ετσι το ελληνικό Δημόσιο δεν θα εισπράξει τίποτε.

Οι πωλήσεις της μητρικής εταιρείας Coca-Cola 3E το 2010, σύμφωνα με τον ισολογισμό της, ήταν ύψους 609 εκατ. ευρώ έναντι 700,7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση, μειωμένες δηλαδή κατά 91,7 εκατ. ευρώ σε αξία και κατά 13,1% σε ποσοστό. Τα EBITDA μειώθηκαν κατά 68,1 εκατ ευρώ στο επίπεδο των 56,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) μειώθηκαν κατά 68,9 εκατ ευρώ στο επίπεδο των 27,8 εκατ. ευρώ. Η φορολογική επιβάρυνσή της περιορίστηκε στα 31,4 εκατ. ευρώ, από 77 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, οπότε ήταν κερδοφόρος, είχε επαναπατρίσει μερίσματα από κερδοφόρες θυγατρικές της που αναπτύσσονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αφρική και είχε διανείμει μέρισμα. 


Σε επίπεδο ομίλου, ο όγκος πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 2.100 εκατ. κιβώτια, σημειώνοντας αύξηση 1% έναντι του 2009 και τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 6.794 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.  Οι καθαρές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 549 εκατ. το 2010, σταθερές σε σύγκριση με το 2009. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε 682 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 5% έναντι του προηγούμενου έτους. 


Ο όμιλος έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να διανείμει μέρισμα για τη χρήση του περασμένου έτους. Αντ' αυτού, όμως, η διοίκησή του θα προτείνει στους μετόχους του την επιστροφή κεφαλαίου, η οποία δεν συνεπάγεται την καταβολή φόρων.

1 σχόλιο:

  1. Kαι οι τραπεζες και γενικότερα όλες οι εισηγμένες πληρώνουν στην ουσία ελάχιστο φόρο αναλογικά.
    Καταρχάς υπάρχουν τα λογιστικά tips που τους το επιτρέπουν να το κανουν, οπως αυτό που αναφέρετε στο αρθρο, κατα δεύτερον, μπορουν να δικαιολογίσουν ακόμα και αποδειξη αξίας ενώς ευρωλεπτού, για την αγορά οποιουδήποτε αντικειμένου ή υπηρεσίας, τα οποία και ενσωματώνονται στα λειτουργικά κόστοι, τη στιγμή που και τα φυσικά πρόσωπα αλλά και οι επιχειρησεις που τηρουν βιβλία β' κατηγορίας μπορούν να δικαιολογούν ως έξοδα, συγκεκριμένα πράγματα.

    Για να το δώσω πιο κατανοητά, εχουμε μια επιχειρηση εισηγμένη που εχει τζιρο +10000 και εναν εργαζομενο με συνολικές απολαβες απο μισθους ακινιτα κτλ +10000.
    Αφαιροντας απο τις 10000 του καθενώς τοκους και διαφορα εξοδα που εχουν κονα, μενουν και στους 2 απο 5000 φορολογιταίο εισοδημα. Ακομα και αν ο εργαζομενος ειχε πολυ μικροτερο συντελεστη φορολογίας, ο επιχειρηματίας θα επαιρνε επιστροφή φόρου γιατι θα φρόντιζε με αποδείξεις που θα φροντιζε να είχε μαζεψει ολο το χρόνο να καλύψει την τρύπα των 5000 κι ετσι δεν θα πλήρωνε φόρο. Ακομα και αν οι αποδειξεις που μπορεσε να δικαιολογήσει ο επιχειρηματίας ήταν ολόιδιες με εκείνες τους εργαζόμενου, ο εργαζόμενος θα πληρώσει τη διαφορά ή η μικρομεσσαία επιχείρηση, γιατι ο νομος δεν τους ευνοεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.