30 Μαρτίου 2011

Κερατέα

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος


Επί τρεις μήνες έχουν θέσει μερικές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κατάσταση πολιορκίας.
Οι κάτοικοι της Κερατέας και της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής, γυναίκες, παιδιά, γέροντες, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή σε ένταση επιχείρηση τρομοκρατίας.
Υφίστανται την ωμή βία. Συμβιώνουν με τα ένστολα «τσαμπουκαλίκια». Η καθημερινότητά τους είναι πλέον συνυφασμένη με την καταστολή. Τους ξυλοδαρμούς. Τις εισβολές στα σπίτια τους. Τις διώξεις. Τα χημικά. Τις καταστροφές των περιουσιών τους.
Και βέβαια, επειδή η «δημοκρατία» λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα, αν εξαιρέσει κανείς ελάχιστες χαραμάδες αλήθειας, η φωνή των κατοίκων είτε «πνίγεται», είτε διαστρεβλώνεται και συκοφαντείται από τα ΜΜΕ.

Οι «αντιεξουσιαστές της εξουσίας» εφαρμόζουν στην Κερατέα το δόγμα τους σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Το δόγμα τους είναι ένα: «Κάνουν ό,τι γουστάρουν»! Δεν αποκλείεται μάλιστα, στο πλαίσιο των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΕ, οι «σοσιαλιστές» μας να έχουν ευρύτερο σχέδιο. Να χρησιμοποιούν την Κερατέα σαν πείραμα. Σαν προσομοίωση του μέλλοντος που ετοιμάζουν να μας «φορέσουν» σε κάθε γωνιά της επικράτειας.


Η ιστορία ξεκινάει μερικά χρόνια πίσω. Και είναι πολύ διδακτική.
«Επρεπε το κράτος να πει στους δημάρχους: "Εχετε δυο μήνες για να αποφασίσετε για νέες χωματερές. Δεν αποφασίζετε! Νομοθετώ και κατεβάζω τα ΜΑΤ, τα τανκς, το στρατό, τι χρειάζεται, και ανοίγω νέα χωματερή". Ετσι λειτουργούν τα κράτη»! Παρά κάτι συμπληρώθηκε μια δεκαετία από εκείνη την τόσο «γλαφυρή» δήλωση του Θ. Πάγκαλου (στον ρ/σ ΣΚΑΪ, 12/3/2003).

Το θέμα ήταν οι χωματερές και το πώς η εξουσία θα έπρεπε να δράσει στην ευρύτερη περιοχή για την χωροθέτησή τους. Αυτά έλεγε τότε ο Πάγκαλος. Σήμερα η κυβέρνηση του αντιπροέδρου δεν έφτασε μέχρι του σημείου να στείλει πρόσκληση στα «τανκς» και το «στρατό». Προς Θεού! Εχει περιοριστεί στα ΜΑΤ...

Ομως η κυβέρνηση των ΜΑΤ υποτίθεται ότι πρέπει να ενεργεί με βάση το δίκαιο. Αλλωστε αυτή η κυβέρνηση είναι που μετατρέπεται κάθε τρεις και λίγο σε «εισαγγελέα» θέτοντας σε όποιον της «αντιμιλάει» το «αμείλικτο» ερώτημα: «Σέβεστε τους νόμους;»...
Αλλά ποιο «δίκαιο» ακριβώς εφαρμόζουν τα ΜΑΤ της κυβέρνησης στην Κερατέα; Ποιους νόμους εφαρμόζουν; Οι κάτοικοι δείχνουν να μην αμφιβάλουν: «Το "δίκιο" των εργολάβων», απαντούν.
Μάλιστα προσκομίζουν και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για να τεκμηριώσουν τη θέση τους:
  • Πριν λίγες ημέρες, την 1η του μήνα, το δικαστήριο, το Ειρηνοδικείο Λαυρίου, εξέδωσε (για δεύτερη φορά!) απόφαση με την οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε εργασία στην περιοχή για ΧΥΤΑ. Εκτός μάλλιστα όλων των υπολοίπων λόγων που επικαλείται το δικαστήριο είναι και τούτος: Οτι για να επιτραπούν οι εργασίες θα πρέπει πρώτα να αποφανθούν οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες περί της μη ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο αυτό.
Και εδώ έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα στοιχείο:
  • Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με την οποία εκφράζει την «έντονη αντίθεσή του στην επαπειλούμενη κατασκευή του ΧΥΤΑ Κερατέας, σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου» και «καλεί τους αρμόδιους φορείς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και, έστω την ύστατη στιγμή, να αποτρέψουν την κατασκευή του ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη θέση, ώστε να αποφευχθεί η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικού και αρχαιολογικού τοπίου της Λαυρεωτικής»!
Τελικά, δεν μένει αμφιβολία: Εκείνοι που πραγματικά επιδεικνύουν υπεύθυνη στάση, τόσο από άποψη σεβασμού της αρχαιολογικής κληρονομιάς, όσο από άποψη συνάδουσα με τη δικαστική απόφαση, και κυρίως από την άποψη της περιβαλλοντικής προστασίας και της υγείας του πληθυσμού της περιοχής είναι οι κάτοικοι.
Οχι η κυβέρνηση. Οι κάτοικοι.

Ο αγώνας των κατοίκων, λοιπόν, είναι δίκαιος. Και θα είναι κέρδος αυτού του αγώνα, που καταδεικνύει περίτρανα την κυβερνητική αυθαιρεσία, η διεξαγωγή του περιφρουρημένα από «παγίδες» και προκλήσεις που μπορούν να τον προβοκάρουν, με έναν προσανατολισμό που θα θέτει στόχο:
α) την χωροθέτηση νέων ΧΥΤΑ χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς (εντός και εκτός της περιφέρειας Αττικής), με βάση επιστημονικοτεχνικά τεκμηριωμένες μελέτες, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και με όρους διαφάνειας και συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αποκλείοντας την υπερκορεσμένη περιοχή Ανω Λιοσίων - Θριασίου
β) την αταλάντευτη εναντίωση στην καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων και
γ) το άμεσο κλείσιμο και την αποκατάσταση των παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών.

Εν κατακλείδι:
Η αλληλεγγύη απέναντι στους κατοίκους της Λαυρεωτικής δεν μπορεί παρά να είναι αυτονόητη.
Η καταγγελία της άγριας επίθεσης που δέχονται από την κυβέρνηση το ίδιο.
Η συμπαράσταση στα αιτήματά τους για άμεση απόσυρση των δυνάμεων καταστολής από την περιοχή και για καμία έναρξη εργασιών στην περιοχή τώρα και στο μέλλον, αμέριστη.

2 σχόλια:

  1. Τον αγώνα τον διεξάγουν οι κάτοικοι και είναι ευπρόσδεκτοι όλοι όσοι μπορούν και θέλουν να πάρουνε μέρος. Απ' όσο ξέρω, δεν θέτουν αιτήματα εισόδου κάποιου, δεν πρέπει να πληροί κανείς συγκεκριμένες προϋποθέσεις, παρά μόνον να είναι διατεθε...ιμένος να φτάσει ως το τέλος. Από 'κει και πέρα, άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε... Το να προσπαθεί κανείς να καπελώσει συμβάντα (όπως, σχεδόν, έκανε ο ΣΥΝ) ή το ΠΑΜΕ στο "Δεν πληρώνω" και να τρώνε Χ όλοι, μου φαίνεται λογικό. Το λέω αυτό γιατί ο Μπογιόπουλος νομίζει ή εσκεμμένα προσπαθεί να μας πείσει ότι οι κάτοικοι έχουν συγκεκριμένα ιδεολογικά κριτήρια. Κάτι που είναι λάθος. Εκεί μπορείς βρίσκονται αναρχικοί και τροτσκιστές ως χουντικοί και βασιλόφρονες, γιατί, πολύ απλά, τους παίρνουνε τα σπίτια και τον τόπο. Δεν αποφασίσανε να παίξουνε "κλέφτες κι αστυνόμοι". Οπότε, τα περί "αντιεξουσιαστών της εξουσίας" και "ένα δόγμα: κάνουνε ό,τι θέλουνε" κ.λπ., ας τα αφήσουμε. Η υποκρισία καλπάζει. Δόγμα; Από πού κι ως πού δόγμα; Οι Σταλινικοί μιλούν για δόγμα; Ας μην κοροϊδευόμαστε...Δείτε περισσότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον ανώνυμο..... Ο Μπογιόπουλος δεν προσπαθεί να καπελώσει την όποια προσπάθεια των κατοίκων της Κερατέας (άλλωστε για πιο λόγο...; έχει κάνα συμφέρον...;για.. βάλ'το νους σου... που λεγε κι γιαγιά μου..)απλά, κι όπως έχει υποχρέωση ως συντάκτης του ριζοσπάστη, παραθέτει το γεγονός και δείχνει ανάγλυφα την ασυδοσία του κράτους και της κυβέρνησης. Ένα κράτος που είναι απροκάλυπτα πια στην υπηρεσία κάποιων συμφερόντων που δεν έχουν καμία σχέση με τη θέληση και το συμφέρον του λαού που τους εξέλεξε....Τώρα για τον Στάλιν και αυτές τις σαχλαμάρες... ακόμη εκεί είσαι ρε φιλαράκο..εδώ είναι Ελλάδα το 2011 .. κι έχει πέσει πείνα .. πολύ πείνα κι εξαθλίωση...και η μόνη λύση είναι ο Σοσιαλισμός... ο πραγματικός .. όχι ο χουντοσοσιαλισμός που πρεσβεύει το ΜΠΑΤΣΟΚ και που καπηλεύεται έτσι την πρόοδο ...εγώ δε θέλω να χαϊδέψω το ΚΚΕ αλλά είναι το μόνο κόμμα που συμφωνείς - διαφωνείς έχει συνέπεια και κοινωνικοοικονομική πρόταση... η ιδεολογία έρχεται από την αναγκαιότητα πολλές φορές... τι κι αν οι άνθρωποι αυτοί είναι ότι θέλουν να είναι... σημασία έχει αν έχουν δίκιο... ε έχουν τι να κάνουμε... Φαντάζομαι τι θα έλεγες αν οι αριστεροί ( με την έννοια του όρου) ήταν εναντίον τους επειδή είναι αναρχοφιλοτροσκιτσοβασιλικοί...τέλος πάντων ο καθένας τα βλέπει όπως αυτός θέλει να τα αντιληφθεί...αν αύριο σε διώξουν από τη δουλειά σου...σου φτιάξουν κάνα πυρηνικό εργοστάσιο έξω από το σπίτι σου..σου αδειάσει ο ¨αχόρταγος¨ τα σκατά έξω από τη πόρτα σου... κλείσουν το σχολείο του παιδιού σου...ω μη γέννητω ψάξεις κάνα γιατρό και δεν τον βρίσκεις διότι τον περικόψαν.. και σε πνίξει το δίκιο...τότε και για σένα θα γράψει ο Μπογιόπουλος... δε μπα νάσαι χουντοβασιλικοτροτσικοαναρχοτάδε δε μπα νάσαι και τραβεστί στη Συγγρού (με όλο το σεβασμό στη συμπαθή αυτή κοινωνική ομάδα) ...θα γράψει διότι θα έχεις δίκιο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.