19 Μαρτίου 2011

Συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό τυχοδιωκτισμό στη Λιβύη

  • Με πλοία, αεροσκάφη και ελικόπτερα συμμετέχει η Ελλάδα
  • Λιμάνια, αεροδρόμια και άδειες υπερπτήσεων πήραν από την ελληνική κυβέρνηση Γαλλία και Βρετανία
Οι πολεμικές προετοιμασίες των ΝΑΤΟικών φονιάδων κορυφώνονται
Την εμπλοκή της Ελλάδας με στρατιωτικά μέσα στη σχεδιαζόμενη πολεμική επιδρομή εναντίον της Λιβύης αποφάσισε χτες η κυβέρνηση.
 
Το «πράσινο φως» για την ενεργό συμμετοχή της χώρας με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στις πολεμικές επιχειρήσεις που ετοιμάζουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα έδωσε, χτες, ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλου, και Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτη.

Ταυτόχρονα, άδειες υπερπτήσεων, λιμάνια και αεροδρόμια καθώς και κάθε άλλη απαραίτητη διευκόλυνση για τις πολεμικές επιχειρήσεις, που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν στη Λιβύη, ζήτησαν και ήδη πήραν από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, Γαλλία και Βρετανία.

Μάλιστα, σήμερα το πρωί θα βρεθεί εκτάκτως στο Παρίσι ο Γ. Παπανδρέου μετά από πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύνοδο των ηγετών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη. Η πρωτοβουλία για τη σύνοδο, ουσιαστικά πολεμικό συμβούλιο, ανήκει στον Ν. Σαρκοζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Γαλλία και Βρετανία, με τη συμφωνία της Ουάσιγκτον, είναι έτοιμες να αναλάβουν πολεμική δράση για την «εξόντωση» του Μ. Καντάφι, ακόμη και στην περίπτωση που στο ΝΑΤΟ υπάρξει εμπλοκή και κωλυσιεργία, από χώρες που είναι αντίθετες στην επίθεση, όπως, για παράδειγμα, η Γερμανία, ή η Τουρκία... Χτες το απόγευμα ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Τ. Ερντογάν, και τον πρωθυπουργό της Λιβύης.

Συμμετοχή στην προετοιμαζόμενη επιδρομή
 
Εξάλλου και προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της ελληνικής εμπλοκής, χτες το απόγευμα και μετά την κυβερνητική σύσκεψη ακολούθησε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που «κάλυψε» πολιτικά την ειλημμένη απόφαση. «Συμμετέχουμε σ' όλα εκτός από τους βομβαρδισμούς στο λιβυκό έδαφος», σημείωνε χτες κυβερνητικός παράγοντας σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την απόφαση της κυβέρνησης να συμμετάσχει ενεργά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η περίληψη της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, η οποία γνωστοποιήθηκε και στο ΝΑΤΟ, προβλέπει:
1) Τη συμμετοχή της Ελλάδας με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F - 16 αλλά και ένα αεροσκάφος εναέριας προειδοποίησης και ελέγχου, το «Erieye EMB-145 AEW&C», που θα πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή μεταξύ Σικελίας και Λιβύης. Τα μαχητικά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απογειώνονται από τον Αραξο ή άλλα ελληνικά αεροδρόμια (Αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα πάρουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις εκτός ελληνικών συνόρων).
2) Οτι τα αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως αεροσκάφη υποστήριξης των μαχητικών που θα αναλάβουν τους βομβαρδισμούς εντός Λιβύης.
3) Δύο ελικόπτερα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα τεθούν στη διάθεση των αεροπορικών δυνάμεων που θα επιτεθούν σε στόχους εντός Λιβύης.
4) Τη συνέχιση της ναυτικής παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή σε επίπεδο δύο φρεγατών «Ψαρά» και «Λήμνος» με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός τους.

Την απόφαση της ελληνικής εμπλοκής σκιαγράφησε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας.«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας, για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός φανερώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Κυβερνητικές πηγές μετά τη συνεδρίαση υποστήριζαν πως «είναι δεδομένο ότι η Σούδα θα χρησιμοποιηθεί αλλά όχι για βομβαρδισμούς», αφού υπάρχουν σημεία πολύ εγγύτερα στη Λιβύη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια. Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές υποστήριζαν ότι εξίσου κοντά στο πεδίο των επιχειρήσεων βρίσκονται και η Κρήτη και η Πελοπόννησος! Δεδομένη εξάλλου θεωρείται και η χρήση της βάσης του Ακτίου αφού εκεί εδρεύουν τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη - ιπτάμενα ραντάρ τύπου «AWACS» που στελεχώνουν ελληνικά πληρώματα και θα χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις.

Η «πρεμούρα» της κυβέρνησης να ...πείσει ότι δε θα συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις οφείλεται και στους «φόβους» που διατυπώνουν Ελληνες στρατιωτικοί ότι ο «Καντάφι μπορεί να διαθέτει πυραύλους με βεληνεκές που μπορεί να πλήξουν το ελληνικό έδαφος». Για το λόγο αυτό μέρος της ελληνικής εμπλοκής στις πολεμικές επιχειρήσεις είναι και η ενεργοποίηση του ελληνικού συστήματος αεράμυνας, που αποτελείται από τους πυραύλους «Πάτριοτ» και «S-300» και από ελληνικά μαχητικά.

Ωστόσο, η κυβέρνηση προσπάθησε και χτες να «νομιμοποιήσει» ηθικά την απόφαση που έχει ληφθεί για την επιδρομή κατά της Λιβύης. Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογράμμισε με νόημα ο Δ. Δρούτσας, προβλέπει την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και τη λήψη «κάθε άλλου απαραίτητου μέτρου».

Στη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να δώσει την «ανθρωπιστική» διάσταση των επιχειρήσεων. «Η υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στέλνει, πρώτα απ' όλα, ένα ισχυρό μήνυμα αλλά και μια σαφή προειδοποίηση: Οτι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός. Οι επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού πρέπει να πάψουν άμεσα. Συνιστούν κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υποστήριξε ο Δ. Δρούτσας.

«Η διεθνής κοινότητα, με την Απόφαση 1973 έκανε ένα βήμα παραπέρα. Ανταποκρινόμενη και στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, να υιοθετήσει πιο αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του Καντάφι και να επιτρέψει την ανάληψη οποιουδήποτε μέτρου είναι απαραίτητο για την προστασία των αμάχων», ανέφερε ο Δ. Δρούτσας και επιχειρώντας να κρύψει τους πραγματικούς σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης και την απόφασή της για εμπλοκή ισχυρίστηκε: «Η Ελλάδα θεωρεί ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, μέσα από ένα ευρύτατο διάλογο των συνιστωσών του λαού της χώρας».

Απόφαση επέμβασης διά μέσου ανταγωνισμών
 
Οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη πανηγύρισαν για την απόφαση επέμβασης.
Στη γαλλική πρωτεύουσα στρέφονται, πλέον, όλα τα βλέμματα, όπου σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να εξεταστεί το τι μέλλει γενέσθαι, επί του πρακτέου, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης ή αλλιώς με την εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναφέρεται σε «λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη».
 
Στο Παρίσι, μέχρι χτες βράδυ, είχε ανακοινωθεί ότι μεταβαίνουν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν και αντιπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποιοι.
 
Στη σύνοδο του Παρισιού αναμένεται να ξεκαθαριστεί πώς ακριβώς ορίζεται «η κατάπαυση του πυρός και τι θα θεωρηθεί παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας», όπως διαρρεόταν από διπλωματικές πηγές. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, πάντως, συνεχίζοντας την «ταχύτητα» και την «επιθετικότητα» που χαρακτηρίζει τη γαλλική διπλωματία όλες τις τελευταίες ημέρες, δήλωνε ότι η Γαλλία «είναι περισσότερο από έτοιμη», άφηνε να εννοηθεί ότι το πλέον πιθανό είναι το Παρίσι να «προχωρήσει και μόνο του σε πλήγματα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο», διαρρέοντας κιόλας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και εντός των επομένων ωρών. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, αρχής γενομένης από τον Ερυθρό Σταυρό, πάντως, ανακοίνωσαν ότι άρχισαν, ήδη, προετοιμασίες για τη διαχείριση της πιθανότητας τεράστιου κύματος Λίβυων προσφύγων.

Το τι ακριβώς θα συμβεί παραμένει «ανοιχτό». Ορισμένες χώρες έχουν καταστήσει καθαρό ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν ενεργά, π.χ. Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Γερμανία, που μέχρι τελευταία στιγμή δήλωνε «κατανόηση» για την αναγκαιότητα της απόφασης, αλλά «απροθυμία για συμμετοχή σε επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μακρόχρονο και αιματηρό πόλεμο στη Βόρεια Αφρική». Από την άλλη, υπάρχουν χώρες που έχουν σαφώς εκφράσει «πρόθεση συμμετοχής», όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Νορβηγία, με τις δύο πρώτες να μιλούν κυρίως για χρήση των βάσεων που διαθέτουν.

Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετάσχουν, όπως η Βρετανία, η Γαλλία ή οι ΗΠΑ ή ακόμη και αραβικές χώρες, όπως η Σ. Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και η Ιορδανία, χωρίς όμως να είναι σαφές τι θα κάνει ποιος. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, χαρακτηριστικά, δήλωνε έτοιμος για άμεση δράση και ανακοίνωνε ότι, ήδη, βρετανικά μαχητικά έχουν μετακινηθεί στις βρετανικές βάσεις στη Μεσόγειο, αν και για οποιαδήποτε ενέργεια χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση (την οποία δεν είχε ακόμη λάβει), ενώ οι χώρες που διαθέτουν βρετανικές βάσεις, π.χ. η Κύπρος, διαβεβαίωναν ότι δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση, καθώς θα πρέπει να συναινέσουν στην οποιαδήποτε κίνηση. Θεωρητικώς όλα αυτά θα καταληχθούν, σήμερα, στη σύνοδο του Παρισιού, ενώ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωνε ότι έχουν ενημερωθεί οι πρέσβεις των χωρών - μελών να «προχωρήσουν τον υπάρχοντα σχεδιασμό και να είναι σε ετοιμότητα», προκειμένου «να ληφθούν αποφάσεις όταν κριθεί απαραίτητο».

Απόφαση ισορροπιών και ελιγμοί Καντάφι
 
Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας λήφθηκε μετά από τρεις ημέρες μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ, τα ξημερώματα χτες, με 10 ψήφους υπέρ και πέντε αποχές. Τα δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο, Ρωσία και Κίνα, απείχαν, αποφεύγοντας την ευθεία αντιπαράθεση με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αλλωστε, η ίδια η σιβυλλική διατύπωση της απόφασης τους δίνει το δικαίωμα, αν θελήσουν, να μπλοκάρουν μια κίνηση με την οποία διαφωνούν.

Το πρόσχημα της «ανθρωπιστικής» επέμβασης, που προωθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υιοθετεί γενικά και η ΕΕ, με ανακοίνωση της Κάθριν Αστον, Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα.

Η απόφαση καλεί τη λιβυκή ηγεσία να προχωρήσει σε άμεση κατάπαυση πυρός, σε σεβασμό των αμάχων, σε διασφάλιση τρόπων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και σε πλήρη αποκατάσταση όλων των υποδομών σε περιοχές που είναι αποκλεισμένες. Η αρχική αντίδραση της λιβυκής ηγεσίας, διά του γιου του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, ήταν έντονη καθώς κατήγγειλε το Συμβούλιο Ασφαλείας για «παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης» και τόνισε ότι «δε φοβόμαστε κανέναν». Νωρίτερα, ο ίδιος ο συνταγματάρχης Καντάφι είχε προειδοποιήσει ότι «αν υπάρξει πλήγμα κατά της χώρας του θα μετατραπεί σε κόλαση ολόκληρη η Μεσόγειος».

Εντούτοις, χτες το μεσημέρι, η Τρίπολη προχώρησε σε έναν ελιγμό. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την άμεση και ολική κατάπαυση του πυρός, δημιουργώντας, προς στιγμήν, αμηχανία στους «επελαύνοντες ανθρωπιστές». Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από το εσωτερικό της Λιβύης ανέφεραν ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν με σφοδρότητα κατά της πόλης Μιζράτα, όπου φέρονται να είχαν σκοτωθεί δεκάδες μαχητές και άμαχοι. Την ίδια στιγμή, στη Βεγγάζη συνεχίζονταν οι πανηγυρισμοί των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Κατά ορισμένες πληροφορίες, στην πόλη, τα τελευταία δύο 24ωρα, άρχισε, για πρώτη φορά, να φθάνει οπλισμός που μεταφέρεται από την Αίγυπτο, κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιωνόταν επισήμως από το Κάιρο.

Αντιδράσεις κομμάτων για Λιβύη
Υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη τάχτηκε χτες η Νέα Δημοκρατία. Διά του υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών, Π. Παναγιωτόπουλου, χειροκρότησε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σημειώνοντας μάλιστα πως έπρεπε να ληφθεί νωρίτερα. Σαν άλλοθι της απροκάλυπτης υποστήριξής της σε μια στρατιωτική επέμβαση επικαλείται το λαό της χώρας, αξιώνοντας: «Από δω και πέρα η παγκόσμια δημοκρατική κοινότητα οφείλει να βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά το λιβυκό λαό να απαλλαγεί από το αυταρχικό καθεστώς της ακραίας και απροκάλυπτης βίας».

«Ουδέτερο προφίλ» επέλεξε ο ΛΑ.Ο.Σ. που αρκέστηκε στο εξής σχόλιο: «Αφού τα τελευταία πέντε χρόνια η Δύση "κανάκεψε" το δικτάτορα Καντάφι κι αφού σίτισε κυβερνήσεις και πολιτικά πρόσωπα, τώρα ζήτησε τον εκμηδενισμό του. Δεν έχουν καμιά διαφορά μεταξύ τους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας σε δήλωσή του ανέφερε: «Η βαρβαρότητα της καταστολής που επιχειρεί εις βάρος του λιβυκού λαού ο συνταγματάρχης Καντάφι δεν μπορεί να απαντηθεί και να αντιμετωπιστεί με την επιθετικότητα των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών». Συμπλήρωσε πως «ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δρούτσας, βιάστηκε να δηλώσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στα σχέδια αυτά. Ελπίζουμε αυτή η πρώτη δήλωση να μην έχει και συνέχεια». Και κάλεσε την κυβέρνηση «να μη συνδράμει τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και να μην εμπλέξει την Ελλάδα σε πολεμικές περιπέτειες».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη ΝΔ και η «Δημοκρατική Συμμαχία» που επιπλέον ζητά από την κυβέρνηση να πάρει ενεργά μέρος στην επέμβαση. Η Ντ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε και αυτή «καθυστερημένη την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί «τις διεθνείς και τις συμμαχικές της υποχρεώσεις» και τη «διεθνή κοινότητα» να «πράξει τα δέοντα»...

Η «Δημοκρατική Αριστερά» σχολίασε: «Επιβεβλημένη η ειρηνική αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λιβύη με παρέμβαση του ΟΗΕ» για «την ανάδειξη μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, νέας ηγεσίας στη χώρα». Θυμίζουμε ότι στις 2 Μάρτη με ανακοίνωσή της η ΔΗΜ.ΑΡ. είχε τοποθετηθεί υπέρ μιας επέμβασης, αναφέροντας: «Ορθή και αποδεκτή θα ήταν μόνο η ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων εκ μέρους του ΟΗΕ και η άσκηση της μεγαλύτερης δυνατής πολιτικής πίεσης εκ μέρους της ΕΕ και των ΗΠΑ»!

Ο λαός μας πρέπει να επαγρυπνεί
 
Tις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την επικείμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη σχολίασε με παρέμβασή του, χτες, στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, τονίζοντας:

«Πριν δύο περίπου μήνες εκφράσαμε την ανησυχία μας για την εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που προετοιμάζονταν στη Βόρεια Αφρική. Σήμερα οι ανησυχίες και οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται αφού τα τύμπανα του πολέμου άρχισαν να χτυπούν. Το ΝΑΤΟ προχωράει, είναι έτοιμο για βομβαρδισμούς στη Λιβύη.

Το ΚΚΕ δήλωσε εδώ και εβδομάδες:
Καμία εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Βόρεια Αφρική και σήμερα στη Λιβύη. Καταγγέλλουμε κάθε εμπλοκή της Ελλάδας και ζητάμε έστω και τούτη τη στιγμή να κλείσει η βάση της Σούδας, να μη χρησιμοποιηθεί το Ακτιο και κάθε ελληνικός χώρος, είτε αφορά τη στεριά, είτε τη θάλασσα, είτε τον αέρα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επωμίζεται τεράστια ευθύνη που εμπλέκει τη χώρα μας σε αυτό το νέο μακελειό. Η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και τη Σομαλία συμβάλλει στα δεινά αυτών των λαών.

Το προηγούμενο έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία, τότε που η κυβέρνηση Σημίτη έδωσε "γην και ύδωρ" στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Ο λαός μας πρέπει να επαγρυπνεί, να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους λαούς της Βόρειας Αφρικής και της Λιβύης που δέχονται τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που δέχονται τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τα κοιτάσματα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στη Βόρεια Αφρική και την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου».

Από τον Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.