28 Μαρτίου 2011

Έχει πάτο ο δημοσιογραφικός... απόπατος;

Από το Αξιοπρέπεια και Αντοχή

  Μέχρι τώρα γνωρίζαμε περιπτώσεις είτε διαστρεβλωμένων είτε «θαμμένων» είτε εν πάση περιπτώσει εντέχνως ή εξόφθαλμα κατευθυνόμενων ειδήσεων (βλ. εδώ). Το "Πρώτο Ψέμα" όμως αποφάσισε να εισάγει ένα νέο είδος είδησης στην (πολύπαθη) ελληνική δημοσιογραφία: την είδηση που δεν είναι είδηση! Μπερδευτήκαμε λίγο ε; Για να δούμε…
  
Πατώντας πάνω στην παρακάτω εικόνα διαβάζουμε:

Το προσέξατε όλοι, έτσι δεν είναι;;; «Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται…»! Άρα λοιπόν; Δεν υπάρχει η "είδηση"! Μέχρι τώρα γνωρίζαμε το «σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες», που αποτελεί δημοσιογραφικό κλισέ και βεβαίως το τέλειο άλλοθι για προσωρινή λασπολογία ή τρομοκράτηση του κοινού, αλλά πάντα με το ελαφρυντικό της «μη επιβεβαίωσης προς το παρόν». Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως περνάμε σε ένα άλλο νοητικό επίπεδο. Παρότι ο δημοσιογράφος δεν επιβεβαιώνει από την έρευνα του το πραγματικό της είδησης, δεν τρέχει και τίποτα(!), μας το παρουσιάζει για είδηση!
Πόσες ειδήσεις άραγε – προκειμένου να κερδίσουμε λίγα "κλικ" - θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε με την παραπάνω… τεχνική; Π.χ.: «Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, κατέρρευσε η Ακρόπολη!» ή «Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, εξατμίστηκε το Αιγαίο!» 
Κι αν στην παραπάνω περίπτωση στόχος ήταν λίγη επισκεψιμότητα παραπάνω,
ας περάσουμε τώρα και στα πιο ενδιαφέροντα:
   Πληροφορούμαστε λοιπόν πως οι κάτοικοι είναι αυτοί που θέλουν να συνεχίσουν τον κλεφτοπόλεμο με τα ΜΑΤ (μια συνήθεια που έγινε… λατρεία στην περιοχή και ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους!) και πως στο εξής όσες ζημιές προκληθούν απ’ τους κατοίκους θα τις πληρώσουν οι ίδιοι μέσω των δημοτικών τελών. Όλως τυχαίως βέβαια το βαθυστόχαστο δημοσίευμα «ξεχνά» να αναφέρει δύο σημαντικά δεδομένα:
- τις δύο δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν προσωρινά οποιασδήποτε εργασία στη συγκεκριμένη περιοχή (για ποιό λόγο τα μηχανήματα εγκαταστάθηκαν και παραμένουν εκεί;)
- το ευρωπαϊκό πρόστιμο που θα καλείται να πληρώνει η Ελλάδα εφόσον προβεί στην κατασκευή ΧΥΤΑ, τόσο στην Κερατέα όσο και οπουδήποτε αλλού (τί είναι άραγε πιο επιζήμιο για το… Δημόσιο: οι ζημιές του εργολάβου ή ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρόστιμο;)

Και επειδή ο εντεταλμένος ταχυδρόμος... "ειδήσεων" χτυπάει πάντα 3 φορές, ας δούμε κι αυτό:
 
Εδώ δεν θα σχολιαστεί το παραμικρό. Παρά μόνο θα προστεθεί το εξής:

1 σχόλιο:

  1. Όταν απαξιώνουν τον άνθρωπο και θεωρούν πως θα του επιβάλλουν τις κατευθυνόμενες ειδήσεις και πληροφορίες τότε τι περιμένουν;Να συνεχίσουμε σαν ανεγκέφαλοι ναοτυς ακολουθούμε;Αυτοί ξεκίνησαν και δεν ήθλαν να απάρουν τα μυνήματα του κοινού.Εγώ γιατί να συνεχίσω να τους παρακολουθώ ;Μόνο αηδία αισθάνομαι στην ιδέα να ακούσω ειδήσεις.Παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.Αρκούμαι σε ότι μου προσφέρουν τα blogs που είναι αρκετά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.