22 Μαρτίου 2011

Γιατί συμμετέχει η Ελλάδα στην εισβολή της Λιβύης ...

Ποιοί άραγε είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι για τους οποίους η ελληνική αστική κυβέρνηση σκίζεται να συνεισφέρει στον σφαγιασμό του λιβυκού λαού και να δαπανήσει τεράστια χρηματικά ποσά σε στρατιωτικό εξοπλισμό, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα κλείνουν σχολεία και νοσοκομεία ? Μιλάμε φυσικά για αυτές που ήδη δραστηριοποιούνται στην Λιβύη και όχι αυτές που περιμένουν με αγωνία πρόσφορο έδαφος (δηλαδή στάχτη και συντρίμια) για νέες αποδοτικές επενδύσεις ...

Όμιλος Ιωάννου - Παρασκευαΐδη - J&P Άβαξ 
Ο όμιλος έχει σήμερα ίσως τη μεγαλύτερη παρουσία τεχνικής - κατασκευαστικής εταιρείας, με έργα κατασκευής σταθμού επεξεργασίας καυσίμων και φυσικού αερίου υπό το όνομα «Faregh Phase 2». Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα του είδους στη χώρα, με πρόβλεψη για ημερήσια παραγωγή 200.000.000 standard cubic feet φυσικού αερίου.

Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (Όμιλος Λάτση)
Η ΕΛΠΕ εγκαταστήθηκε τον Απρίλιο του 2005 στη Λιβύη μέσω θυγατρικού παραρτήματος, συμμετέχοντας, με ποσοστό 20%, σε κοινοπραξία με την αυστραλιανή Woodside Energy(N.A.) Ltd (45%) και την ισπανική REPSOL UPF (35%) για έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε 6 περιοχές της Β. και Δ. Λιβύης, εκτάσεως περίπου 20.000 τ. χλμ. Το Σεπτέμβριο 2008 ο όμιλος ΕΛΠΕ μεταβίβασε τα δικαιώματά του στην κοινοπραξία στο γαλλο-βελγικό ενεργειακό όμιλο GDF , έναντι ποσού 151 εκατ. $. Συνεχίζει όμως και παραμένει στην χώρα η Ασπροφός Α.Ε. η οποία ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο της «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» και έχει εγγραφεί στα λιβυκά τεχνικά μητρώα και διεκδικεί έργα στη χώρα.


ΟΤΕGlobe - θυγατρική του ΟΤΕ
Project 25 εκκατομυρίων ευρώ για την υποβρύχια σύνδεση Ελλάδας – Λιβύης (με πόντιση καλωδίου οπτικών ινών).

Elitherm SA και Εuroaxxes SA 
Οι δυο αυτές εταιρείες έχουν συμφωνία του με την λιβυκή Αρχή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την εκτέλεση δύο επενδυτικών έργων: μονάδας παραγωγής συστημάτων ηλιακής ενέργειας και μονάδας παραγωγής φωτοβολταϊκών στοιχείων. Η αξία της επένδυσης εκτιμάται σε 100 εκατ. Ευρώ. Οι εν λόγω μονάδες πρόκειται να κατασκευαστούν στα νότια της Τρίπολης, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία περί τα μέσα του 2011 και υπολογίζεται ότι θα απασχολούν περί τους 150 εργαζόμενους. Η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας φωτοβολταϊκών στοιχείων θα είναι περίπου 400 χιλ. «panels», που ισοδυναμούν με ισχύ 50 MW.

INTRACOM LIBYA BRANCH θυγατρική του ομίλου Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη,
Η Εταιρεία έχει διεκδικήσει επιτυχώς την ανάληψη έργων στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.

ΕΤΕΜ ΑΕ
Από τις σημαντικότερες επενδύσεις που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια ελληνικές εταιρείες στη Λιβύη είναι αυτή της ΕΤΕΜ μέσω της κοινοπραξίας ALAMAR, της οποίας ελέγχει το 90%. Πρόκειται για μονάδα χύτευσης αλουμινίου και για μονάδες παραγωγής προφίλ και ηλεκτροστατικής βαφής.

Διυλιστήρια Χερσονήσου του Αίμου ΑΕΒΕ - Όμιλος Intemaco
Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο του πετρελαίου, συμμετέχει με 66% στην Joint Venture κοινοπραξία με τη λιβυκή Faris Al Khallej

Επίσης στην Λιβυή δραστηριοπούνται οι εταιρείες, ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ του Γιάννη Ανδρόπουλου που δραστηριοποιείται στα λιμενικά έργα, και αυτή την περίοδο εργαζόταν στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του λιμένα της Τρίπολης, Olympia που έχει αναλάβει λιμενικό έργο δυτικά της Τρίπολης, η εταιρεία MARITECH η οποία ανέλαβε έργο τοποθέτησης καλωδίων οπτικών ινών στα παράλια της Λιβύης και η εταιρεία Sikelis σε διαφορα κατασκευαστικά έργα.


Στη χώρα παραμένει και η ΕΤΕΠ, με το όνομα πλέον «Tageco». Η εταιρεία που συνδέθηκε με το κατασκευαστικό «δίδυμο» Αρφάνη – Χιώνη δεν σταμάτησε ουσιαστικά τη λειτουργία της, αναμένοντας ακόμα την εξόφληση των εκατομμυρίων χρωστούμενων από τα έργα του ’80! Μάλιστα, ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία που είχε στήσει dealing room πετρελαίου, μιας και είχαν κάνει διακανονισμό με τον Καντάφι να λαμβάνουν τα χρωστούμενα σε πετρέλαιο!

Μάλιστα το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε συνοπτικό του σημείωμα τον Ιούνη του 2009, γράφει όσον αναφορά της Ελληνο-λιβυκές οικονομικές σχέσεις :

Η λιβυκή οικονομία εξαρτάται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τον πετρελαϊκό τομέα, ο οποίος συμβάλλει κατά 95% στα έσοδα από εξαγωγές, αναλογεί στο 56% του ΑΕΠ και το 70% των δημοσίων εσόδων. Τα σημαντικά έσοδα από τον ενεργειακό τομέα, σε συνδυασμό με το σχετικά μικρό πληθυσμό της, δίνουν στη Λιβύη ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Αφρική, υπάρχει ωστόσο ιδιαίτερα έντονη ανισοκατανομή στον πληθυσμό. Υπάρχουν εξάλλου μεγάλες ανάγκες για επενδύσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, ώστε να επιτύχει η χώρα τον τεθέντα στόχο διπλασιασμού της παραγωγής πετρελαίου έως το 2012. Για την επίτευξη του εν λόγω στόχου εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 35 δις. δολ. 

Την τελευταία πενταετία, η λιβυκή κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας επανένταξης της χώρας στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Η προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε με την άρση των διεθνών κυρώσεων έναντι της Λιβύης (Σεπτέμβριος 2003) και των μονομερών κυρώσεων των ΗΠΑ (Απρίλιος 2004), η οποία διευκόλυνε την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Το 2008 ξεκίνησαν διμερείς διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Λιβύης για σύναψη Συμφωνίας Πλαισίου, έχουν πραγματοποιηθεί 2 γύροι, και πρόκειται να ολοκληρωθούν σε 2-3 έτη. Πρόσφατα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poors αξιολόγησε με Α- τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Λιβύης και με Α-2 τη βραχυπρόθεσμη. Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά που αξιολογείται η πιστοληπτική ικανότητα της Λιβύης από διεθνή οίκο. Βήματα όπως η αίτηση για ένταξη στον ΠΟΕ, η μερική μείωση επιδοτήσεων και η ανακοίνωση προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, θέτουν τα θεμέλια για τη μετάβαση της λιβυκής οικονομίας σε μια οικονομία περισσότερο βασισμένη στην αγορά και δημιουργούν νέες προοπτικές συνεργασίας με την εν λόγω χώρα. Η Λιβύη φέρεται να έχει υποστεί σημαντικές απώλειες σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Από την άλλη πλευρά, εκτιμάται ότι το 2009 θα συνεχίσει να υπάρχει ρευστότητα στην εγχώρια αγορά, παρά τη μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο. Αναλυτές θεωρούν ότι, διαρκούσης της οικονομικής κρίσης, η λιβυκή αγορά θα γίνει πιο ελκυστική λόγω της ρευστότητας που διαθέτει. 

ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η Λιβύη το 2008 ήταν ο 2ος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας μεταξύ των αραβικών χωρών. Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις παρουσιάζουν έντονες αυξομειώσεις, το δε εμπορικό ισοζύγιο είναι μόνιμα ελλειμματικό σε βάρος της Ελλάδος, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στις εισαγωγές αργού πετρελαίου. Το 2007 η Λιβύη ήταν ο 3ος προμηθευτής της Ελλάδας σε ακατέργαστο πετρέλαιο, υποσκελίζοντας τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών κατά το 2008, παρουσίασε αύξηση κατά 52,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθε στα 1,7 δις. Ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν εκ νέου σημαντικότατη πτώση κατά 58,4%, ανερχόμενες σε μόλις 47,19 εκατ. Ευρώ. Αντίθετα, μεγάλη αύξηση, κατά 65,23% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σημείωσαν οι λιβυκές εξαγωγές προς την Ελλάδα, οι οποίες ανήλθαν σε 1,65 δις. Ευρώ, το δε εμπορικό ισοζύγιο κατέλειπε έλλειμμα για τη χώρα μας της τάξης του 1,6 δισ. Ευρώ (αυξημένο κατά  81% σε σχέση με το 2007). Η αρνητική για τις εξαγωγές μας εξέλιξη οφείλεται στα πετρελαιοειδή, που το 2007 αποτελούσαν το 70,7% των ελληνικών εξαγωγών, ενώ αντίστοιχα, η μεγάλη αύξηση των ελληνικών εισαγωγών από Λιβύη, οφείλεται αποκλειστικά στις εισαγωγές πετρελαιοειδών. Οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη, και το 2008, ξεπέρασαν τις αντίστοιχες από τη Σ. Αραβία.

ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΛΙΒΥΗΣ    ΑΞΙΕΣ : εκατ. ΕΥΡΩ



2003

2004

2005

2006

2007

2008
Ελληνικές Εξαγωγές

69,92

169,67

161,57

221,52

113,39

47,19
Ελληνικές Εισαγωγές

326,74

290,22

615,00

824,28

1.000,16

1.652,56

Όγκος Εμπορίου

396,66

459,89

776,57

1.045,80

1.113,55

1.699,75
Εμπορικό Ισοζύγιο
-256,82
-120,55
-453,43
-602,76
-886,77
-1.605,37


Ο κύριος όγκος των ελληνικών εξαγωγών το 2008 αποτελείται από υδραυλικά τσιμέντα (20,2%). Ακολουθούν οι σωλήνες και κοίλα είδη καθορισμένης μορφής από σίδηρο / χάλυβα (10,1%), οι κατασκευές και μέρη κατασκευών από χυτοσίδηρο / σίδηρο / χάλυβα (9,1%), τα φαρμακευτικά (6,1%),  παρασκευασμένα / διατηρημένα φρούτα (5,8%) κ.α. Στη σύνθεση των εξαγωγών της Λιβύης προς την Ελλάδα, κυριαρχούν τα πετρελαιοειδή (ακατέργαστο πετρέλαιο και κατεργασμένα έλαια πετρελαίου), τα οποία αντιπροσωπεύουν το 93,8% του συνόλου (2008).

1 σχόλιο:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.