24 Μαρτίου 2011

Ξεπουλούν 50 δις Δημόσιας Περιουσίας και παράλληλα μοιράζουν άλλα 30 δις στις τράπεζες

Φάμπρικα ύψους 50 δισ. για την πλουτοκρατία
Πεσκέσι στους κεφαλαιοκράτες, συγκεντρωμένοι κλάδοι, νευραλγικές υποδομές, δίκτυα, φιλέτα δημόσιας γης

Τη «φάμπρικα» με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, ύψους 50 δισ. ευρώ, στήνει τώρα η κυβέρνηση και για το σκοπό αυτό δημιουργεί νέες συμφύσεις με το κεφάλαιο, διορίζοντας και σε ρόλο συμβούλου ισχυρά μονοπώλια, τράπεζες, «εξειδικευμένες» χρηματοοικονομικές εταιρείες και μεγάλα δικηγορικά γραφεία, που θα αναλάβουν έναντι εξωφρενικής προμήθειας να τη συμβουλεύουν στο έγκλημα. 

Κυβέρνηση, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΕΕ - ΔΝΤ) μαζί και τα μονοπώλια έχουν βάλει στο μάτι βασικούς και συγκεντρωμένους κλάδους, νευραλγικές υποδομές και δίκτυα, φιλέτα της δημόσιας γης και περιουσίας. Το πακέτο ολόκληρο, ο φρέσκος ζωτικός χώρος επιχειρηματικής δράσης, μαζί και τα 50 δισ. ευρώ προορίζονται αποκλειστικά για τις μερίδες της πλουτοκρατίας.

Τα πάντα είχαν προσυμφωνηθεί με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Μια ακόμη απόδειξη αποτελούν και οι δηλώσεις του μόνιμου συνδέσμου της ΕΕ στην τρόικα Σ. Ντερούζ. Από τα μέσα του Φλεβάρη, τόνιζε ότι τα 15 δισ. ευρώ, από τα 50 δισ. ευρώ, θα προέλθουν από τις ιδιωτικοποιήσεις της τρέχουσας διετίας 2011-2012. Συγκεκριμένα, «τα 5 δισ. ευρώ από την πώληση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ από εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο».

Σε υπουργική απόφαση (4 Γενάρη 2011), που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, εγκρίθηκαν τα ποσά για «αμοιβές συμβούλων αποκρατικοποιήσεων» (έτους 2011) που φτάνουν στα 29 εκατ. ευρώ, και που τις κατανέμουν σε 27 εκατ. ευρώ σε προμήθειες νομικών προσώπων (εταιρείες) και σε 2 εκατ. ευρώ για τους συνεργάτες τους - φυσικά πρόσωπα.


Δίνοντας συνέχεια στην πρόκληση, το υπουργείο Οικονομικών, σε χτεσινή ανακοίνωση, διαμαρτύρεται και από πάνω για δημοσίευμα σχετικά με την πρόσληψη συνεργάτη τους στις ιδιωτικοποιήσεις, με το επιχείρημα ότι η «διάρκεια της σύμβασης είναι ένα έτος και οι συνολικές μεικτές αποδοχές έχουν οριστεί στα 50.000 ευρώ». Ο κυνισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Ο σχεδιασμός για τα «φιλέτα»
Στη χτεσινή συνεδρίαση, η «Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων» αποφάσισε:
  • Ελληνικό ΑΕ: Για την παράδοση της έκτασης διορίζουν τους Citi Group, Τράπεζα Πειραιώς, ΛΑΜΔΑ ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους, για νομικό σύμβουλο τη δικηγορική εταιρεία «Ζεμπέρης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες» και σε ρόλο τεχνικού συμβούλου την «Barcelona Strategical Urban Systems AIE». Στο επόμενο διάστημα θα προσλάβουν και διεθνή νομικό σύμβουλο.
  • Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Αφορά την εκχώρηση επιπλέον ποσοστών σε ιδιώτες, όπως και τη χρονική επέκταση της σημερινής «σύμβασης παραχώρησης». Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι αναλαμβάνουν η γαλλική τράπεζα BNP Paribas και η Εθνική Τράπεζα και για νομικός σύμβουλος η δικηγορική εταιρεία «Μπερνίτσα».
  • Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Σε πρώτη φάση θα το σπάσουν σε δυο κομμάτια και στη συνέχεια θα το ιδιωτικοποιήσουν. Σύμβουλοι αναλαμβάνουν η «Lazard» (που έχει πάρει και άλλες δουλειές ενώ ειδικεύεται και στην αναδιάρθρωση χρέους) και η δικηγορική εταιρεία «Καλλιμόπουλος, Λουκόπουλος, Χιωτέλλης».
  • Ακίνητη περιουσία: Η «δουλειά» αφορά στο «σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου» και οι σύμβουλοι θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στην κυριολεξία δε σκοπεύουν να αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα. Ανάμεσα σε άλλα προχωρούν στην ίδρυση «Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας», στην προώθηση νομοθετικού πλαισίου για την τουριστική κατοικία και στο χωροταξικό σχεδιασμό για τα δημόσια ακίνητα, κατά πώς συμφέρει τα κοράκια τους «επενδυτές» και με τις διαδικασίες του λεγόμενου «φαστ τρακ». Μια πρώτη καταγραφή της δημόσιας γης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνη και θα επικαιροποιείται ανά εξάμηνο. Χοντρές μπίζνες ετοιμάζουν και με τα χρηματοοικονομικά εργαλεία για την αξιοποίηση της δημόσιας γης.
  • Επόμενα βήματα: Συζήτησαν την πρόσληψη συμβούλων για συμβάσεις παραχώρησης, περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια, ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κρατικά Λαχεία, σύμβαση ΟΠΑΠ, υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου. Το σύνολο των «δράσεων» και για τις άλλες υπό εκποίηση εταιρείες και υποδομές με την πρόσληψη συμβούλων θα έχει τελειώσει μέχρι το τέλος Ιούνη 2011.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

    Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

    Σχόλια :
    Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
    Β) εκτός θέματος ανάρτησης
    Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
    Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
    Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

    ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

    Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.