25 Μαρτίου 2011

Η ώρα της υποκρισίας

Με την «εθελοντική» συμμετοχή της κυβέρνησης και αρκετών επιχειρήσεων, πραγματοποιείται και φέτος, με το σβήσιμο των φώτων για μια ώρα, η καμπάνια για τη λεγόμενη «Ωρα της Γης». Πρόκειται για μια εκδήλωση με περιεχόμενο που έχει διπλό στόχο:

Από τη μια, επιχειρεί να συγκαλύψει και να «ξεπλύνει» την αποκλειστική ευθύνη του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών για τις κλιματικές αλλαγές και τα άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι την υλοποίηση της καμπάνιας αυτής στη χώρα μας την ανέλαβε «εργολαβικά» η λεγόμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση WWF, γνωστή για τη συνάφειά της με το μεγάλο κεφάλαιο και τις συνεργασίες της με διάφορες πολυεθνικές.

Από την άλλη, επιχειρεί να χρεώσει «συνευθύνη» για τα περιβαλλοντικά προβλήματα στους εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους κλείνουν υποχρεωτικά πλέον τους διακόπτες για πολλές ώρες, λόγω των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, αλλά και επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τα πανάκριβα τιμολόγια της ΔΕΗ.


Κι ας μη σταθούμε στο πρακτικό μέρος της υπόθεσης. Στο γεγονός, δηλαδή, ότι το Σάββατο στις 8.30 το βράδυ, οι περισσότερες από τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις που δηλώνουν συμμετοχή είναι έτσι κι αλλιώς κλειστές, όπως βέβαια και τα υπουργεία...

Το ταξικό κίνημα και οι εργαζόμενοι ξέρουν σίγουρα πολύ καλά ότι ένοχος για τις κλιματικές αλλαγές είναι η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη, με γνώμονα το κέρδος, την οποία υπηρετούν και οι διακηρύξεις περί «πράσινης ανάπτυξης», τόσο της κυβέρνησης, όσο και των εμπνευστών της συγκεκριμένης καμπάνιας. Γι' αυτό και κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα, αντιπαλεύουν τις αιτίες και τους ενόχους, αγωνίζονται για μια κοινωνία χωρίς πλουτοκράτες και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ριζοσπάστης 25-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.