29 Μαρτίου 2011

Η Αυγή της Οδύσσειας τώρα(και πάντα) και στις οθόνες μας …

Αναδημοσίευση απο Αμπελοφιλοσοφίες

Οι περισσότεροι από εσάς θα γνωρίζετε ότι το μεγαλύτερο προπαγανδιστικό όπλο της αμερικάνικης πολεμικής μηχανής είναι το Hollywood, αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε όλοι, είναι πως η βιομηχανία των video games, συναγωνίζεται το Hollywood στα ίσια στον στίβο της προπαγάνδας.

Παιχνίδια όπως το Call of Duty modern warfare 1 και 2, τα 2 Battlefied Bad company, το Americas Army και πραγματικά ενα σωρό άλλοι πρωτοκλασάτοι και δευτεροκλασάτοι τίτλοι, αποτελούν το οπλοστάσιο της αμερικάνικης πολεμικής μηχανής στο χώρο του gaming.

Παίζοντας πολλά παιχνίδια στον υπολογιστή μου, παρατηρώ ότι ενώ μέχρι πριν 2-3 χρόνια έβγαιναν κάθε χρόνο 2 περίπου παιχνίδια με ακραίο προπαγανδιστικό περιεχόμενο, το 2010 και 2011 οι εταιρίες παραγωγής έχουν πραγματικά οργιάσει, αυτή τη στιγμή μου έρχονται στο μυαλό πάνω από 10 τίτλοι για το 2010 και το 2011(και σίγουρα ξεχνώ κάποιους). Πολλά από αυτά τα παιχνίδια μάλιστα, χρηματοδοτούνται ή παράγονται απευθείας απο τον αμερικάνικο στρατό, όπως είναι για παράδειγμα το Americas Army, το οποίο διατίθεται και δωρεάν και παίζεται σε Servers που ανήκουν στον στρατό.


Ο ψυχρός πόλεμος παρά την διάλυση, κατάρρευση, ανατροπή(ή ότι άλλο προτιμάτε) της Σοβιετικής Ένωσης καλά κρατεί…



Και εφόσον θυμηθήκανε τη Σοβιετική Ένωση, ο Κάστρο θα τους γλίτωνε;

Το τελευταίο “διαμάντι” αυτού του είδους που έπεσε στα χέρια μου, ακούει στο όνομα “Homefront” η υπόθεση του παιχνιδιού, θέλει τις ΗΠΑ να έχουν δεχθεί επίθεση από την Κορέα και να έχουν κατακτηθεί από αυτή. Το παιχνίδι, μέσα από cutscenes που προωθούν την υπόθεση, παρουσιάζει τους Κορεάτες να γαμούν να δέρνουν και να δολοφονούν εν ψυχρό αμερικάνους πολίτες. Πραγματικά η προπαγάνδα χτυπάει κόκκινο και φτάνει τα επίπεδα τον καουμπόυκων ταινιών, δηλαδή να παρουσιάζονται οι Κορεάτες ως κατακτητές, οι οποίοι κάνουν εκείνα τα αίσχη, τα οποία τα τελευταία 60 χρόνια μόνο οι αμερικάνοι έχουν διαπράξει εις βάρος άλλων λαών(και το Νατο για να μην ξεχνιόμαστε). Είναι το λιγότερο τραγελαφικό να κυκλοφορεί ένα τέτοιο παιχνίδι παράλληλα με τις αποκαλύψεις για τα αίσχη τα οποία κάνει ο Αμερικάνικος στρατός κατοχής στα εδάφη που προσπαθεί να κατακτήσει, αλλά ίσως σε αυτό ακριβώς να αποσκοπούν. Αυτό που εκτιμώ δηλαδή, είναι ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα των αμερικάνων, συνοδεύεται εσκεμμένα από μια πληθώρα τέτοιων τίτλων που τίθονται στην κυκλοφορία, προκειμένου να κερδίσουν τις εντυπώσεις, εκείνων που μπορούν να επηρεαστούν απο αυτήν την αισχρή και οφθαλμοφανή προπαγάνδα(αδιάφοροι, φασίστες, βλάκες και μικρά παιδιά δηλαδή).
“Απολαύστε” την εισαγωγή του Homefront

 
Αν όμως το σκεφτούμε λίγο παραπάνω, αυτού του είδους η καλοπληρωμένη προπαγάνδα, τους επηρεάζει όλους, καθώς τους εθίζει, ή στην καλύτερη περίπτωση τους βοηθάει να αποδεχθούν ως κάτι το φυσιολογικό και αναπόφευκτό, όλη εκείνη την βία του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αμβλύνοντας έτσι σε βάθος χρόνου τις όποιες αντιδράσεις.

Προσωπικά, κάθε που βγαίνει ένα τέτοιο παιχνίδι, κοιτάω από περιέργεια τα διάφορα reviews, για να δω αν θα θίξουν τα εξειδικευμένα στο gaming sites(gamespot, ign κλπ) το θέμα της προπαγάνδας. Σας πληροφορώ ότι σε κανένα από αυτά τα site δεν θίγεται το συγκεκριμένο ζήτημα, ειδικά στα ξένα, διότι περιοδικά του ελληνικού ηλεκτρονικού και μη τύπου έχουν κατά καιρούς αναφερθεί χωρίς και αυτά να κάνουν(ως όφειλαν) καμιά σοβαρή ανάλυση και χωρίς να το κάνουν για όλα τα παιχνίδια.
Αν λοιπόν θέλουμε να πάρουμε μια μικρή/πικρή γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει την “Αυγή της Οδύσσειας”, δεν έχουμε παρά να εγκαταστήσουμε και να παίξουμε μερικά από αυτά τα “θεσπέσια” παιχνίδια, που θα μας βάλουν απευθείας στο επίκεντρο των γεγονότων και της δράσης…

Long Live America!!!
Long Live Freedom!!!
God bless the Markets!!!
God bless capitalism!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.