23 Μαρτίου 2011

Η φτώχεια μας, τα πλούτη τους -έχουμε όμως μερικούς ανεξόφλητους λογαριασμούς να λύσουμε

Aναδημοσίευση απο Βαθύ Κόκκινο

ΗΠΑ: Πολλές εταιρείες θέλουν να επεκταθούν στην Κίνα

Ετήσια έρευνα του Επιμελητηρίου έδειξε ότι οι αμερικανικές εταιρείες πήγαν ιδιαίτερα καλά την περσινή χρονιά, επιστρέφοντας σε προ κρίσης επίπεδα κερδοφορίας.

Η μεγάλη πλειοψηφία τους, το 83%, ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Κίνα, εκφράζοντας όμως ανησυχίες για τη γραφειοκρατία και τις νομοθετικές αβεβαιότητες, που ισχύουν εκεί, λέγοντας παράλληλα ότι είναι αμφίβολο εάν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η γραφειοκρατία και η "διαφθορά" είναι υπαρκτά φαινόμενα [και] στην Κίνα - ωστόσο η έλξη της πάμφτηνης εργατικής δύναμης, σε συνδυασμό με καταστολή όταν αυτό χρειάζεται είναι απλά ακατανίκητη για το κεφάλαιο, ειδικά το πολυεθνικό κεφάλαιο που μπορεί πιο εύκολα να μεταναστεύσει. Οι άνθρωποι αυτοί κινούνται καθαρά με βάση το ατομικό τους κέρδος - όλα τα υπόλοιπα απλά είναι αδιάφορα. Οι εργάτες στη δύση δεν έχουν καμία ελπίδα ανάκαμψης, διότι απλούστατα οι κεφαλαιοκράτες δε δέχονται να επενδύσουν στη δύση, αν δε "κινεζοποιηθούν" πρώτα οι εργάτες όσο το δυνατόν περισσότερο. Έως τότε, είναι ασύμφοροι, και άρα "ας ψοφήσουν".


Έτσι, η επίθεση συνεχίζεται, και θα συνεχίζεται για πολύ ακόμα, και μόνο μια εξέγερση των εργατών μπορεί να βάλει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τους εργάτες, ώστε επιτέλους να παλέψουν για ένα καλύτερο μέλλον, αντί να κάνουν διαρκώς βήματα προς το πίσω, τη στιγμή μάλιστα που έχουν κάνει τόσο πίσω, που έχουν αρχίσει να πέφτουν στο γκρεμό ο ένας μετά τον άλλο.

Ενδεικτικά, σε ένα "φρέσκο" στατιστικό από τις ΗΠΑ, ο αριθμός των ανασφάλιστων στις ΗΠΑ αυξήθηκε αλματωδώς κατά 9.000.000 περισσότερους εργάτες τα τελευταία δύο χρόνια, όπως μας λέει η USA Today. Έχουμε άλλωστε δει πάμπολλα παρόμοια στατιστικά με άνοδο αυτών που ζουν με κουπόνια σίτισης, κτλ.

Την ίδια ώρα, ο όμιλος ΑΤ&Τ κατάφερε να αποκτήσει τη θυγατρική της γερμανικής Deutsche Telekom στις ΗΠΑ, Τ-Mobile, δημιουργώντας ένα ακόμα ολιγοπώλιο στην αγορά τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ - και μάλιστα αυτό το κατάφερε με δάνειο 20 δις $ από τη JP Morgan, με τη γνωστή τράπεζα-μεγαθήριο.

Τέλος πάντων, διαβάζοντας τις εφημερίδες, μπορεί κανείς να βρει πάμπολλες τέτοιες ιστορίες, είναι πλέον τόσες πολλές που απλά δεν υπάρχει χρόνος για να γραφτούν όλες. Και δεν υπάρχει και πολύ νόημα πλέον, μιας και όλες καταλήγουν στο ίδιο πράγμα:

Ότι δηλαδή μερικοί εργάτες απλά θα εξοντωθούν, και οι υπόλοιποι προορίζονται για μια ζωή φτώχειας και μιζέριας, υπηρετώντας μια χούφτα καπιταλιστές, που έχουν δημιουργήσει ολιγοπώλια-μονοπώλια σε κάθε κλάδο, και συσσωρεύουν απίστευτα πλούτη την ίδια ώρα που οι λαοί πεινάνε, σε μια πείνα που είχε να εμφανιστεί έναν αιώνα τουλάχιστον στη "δύση". Και γι' αυτό, και έναν αιώνα μετά, θα πρέπει να κλείσουμε μερικούς ανεξόφλητους λογαριασμούς με τους εκμεταλλευτές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.