24 Μαρτίου 2011

Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!

Από την Iskra

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες,  ο οποίος ηγείτο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας, μετά την καταψήφιση του πακέτου λιτότητας από το Κοινοβούλιο της χώρας, κάνοντας λόγο για πολιτική κρίση που θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για τη χώρα. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν εναντίον των μέτρων, που προέβλεπαν περικοπές δαπανών, μειώσεις σε συντάξεις άνω των € 1500 και αύξηση φορολογίας (κατάργηση φοροαπαλλαγών). 
 
 Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι εάν τα μέτρα απορριφθούν από την αντιπολίτευση, δεν θα παραμείνει στην ηγεσία της χώρας, οδηγώντας την σε πρόωρες εκλογές. Αμέσως λοιπόν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο Σόκρατες μετέβη στο προεδρικό μέγαρο και υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Σίλβα. Πλέον, ο Ζόζε Σόκρατες, θα εκτελεί καθήκοντα υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, και υπό αυτή την ιδιότητα θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο (24 - 25 Μάρτη). Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν «σε ένα μίνιμουμ διάστημα 55 ημερών», δηλαδή στα μέσα Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές προεξοφλούν την άμεση υπαγωγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό τροϊκανής λεηλασίας (EFSF), μιας και οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων, έφτασαν στο 7,77%, από 7,65% στο άκουσμα της απόρριψης του κυβερνητικού πακέτου μέτρων από τη Βουλή.
Ο Κέβιν Ντάνινγκ, αναλυτής στο Economist Intelligence Unit, ανέφερε στο BBC ότι «αυτή μπορεί να είναι η εβδομάδα που θα πρέπει να ενεργοποιήσουν το ταμείο διάσωσης» για την Πορτογαλία.

Τα πράγματα φαίνεται να περιπλέκονται σχετικά από το γεγονός πως η ΕΕ και το ΔΝΤ, δεν έχουν χρηματοδοτήσει ποτέ ξανά στο παρελθόν υπηρεσιακή κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της ευρωζώνης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.Παρόλα αυτά, ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε πως "εάν σε αυτό το πλαίσιο αν η Λισαβόνα χρειάζεται χρήματα πριν τις εκλογές θα πρέπει να γίνει ένας δημιουργικός σχεδιασμός».

Σε κάθε πάντως περίπτωση είναι λίγο δύσκολο, οι υπόλοιπες κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ καθώς και τα υπερεθνικά όργανα της ΕΕ (Κομισιόν, ΕΚΤ) αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ, είναι μάλλον απίθανο να αφήσουν την Πορτογαλία να μπει στον πειρασμό ή να αναγκαστεί να κυρήξει προσωρινή στάση πληρωμών. 

Σύμφωνα, εκτιμήσεις των αγορών, το ύψος της τροϊκανής χρηματοδότησης θα κυμανθεί από € 50 δις έως και τα € 100 δις, με επικρατέστερο ύψος τα € 80 δις.  H Ίσκρα είχε προβλέψει εδώ και αρκετούς μήνες τις εξελίξεις αυτές και πλέον η Πορτογαλία θα είναι η τρίτη χώρα της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, με πρόγραμμα μνημονιακής εξαθλίωσης.

Στα πλαίσια αυτά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 24 - 25 Μάρτη, αναμένεται να διεξαχθεί σε εκρηκτικό κλίμα καθώς η Ισπανία θεωρείται πως θα είναι η επόμενη χώρα που θα υπαχθεί στο τροϊκανό ταμείο, καθώς τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ ουδόλως μπορούν να δώσουν απάντηση στην κρίση χρέους. 

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ανώνυμος αξιωματούχος της ευρωζώνης που έκανε λόγο για τις "δυσκολίες" που προκαλεί η ύπαρξη υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Πορτογαλία για τους επόμενους 2 μήνες, είπε πως αν οι αγορές πλέον επικεντρωθούν στην Ισπανία και προκύψει παρόμοιο ζήτημα, τότε θα υπάρχει πρόβλημα, καθώς μια παρέμβαση διάσωσης θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη».

Τη στιγμή αυτή απαιτούνται μαζικοί και μαχητικοί αγώνες των ευρωπαίων εργαζομένων τόσο σε κάθε χώρα όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτροπή της "κινεζοποίησης" μισθών, συντάξεων και εργασιακών σχέσεων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.